tisdag 31 juli 2012

The Shield


I dag har vi kikat färdigt på en av de bättre polisserierna jag sett på väldigt länge. The Shield heter serien och spelades in under sju säsonger fram till 2008. Det är en serie som handlar om specialpolisstyrka som kallas för "Strike team".  Serien bygger på verkliga händelser i polisdistriktet Rampart i Los Angeles. "Strike team" är ett gäng mycket korrupta poliser som tar till vilka medel som helst för att sätta dit skurkarna. Dom går långt över gränserna för vad som är tillåtet. Gillar man råa tuffa polisserier så kan jag absolut rekommendera denna.

Sankta psyko



Johan Theorins senaste bok Sankta psyko är precis avslutad. Hans tre första böcker utspelades på Öland, men det gör inte denna. Den här historian utspelar sig på en mindre ort på västkusten, en bit från Göteborg. Det är en lite mörk historia som handlar om människor som inte mår bra. Huvudkaraktären Jan Hauger jobbar som förskollärare. Han får ett arbete på en förskola som ligger vid Sankta Patricias regionsklinik, kallat Sankta psyko. Det är ett säkerhetsklassat sjukhus, där väldigt farliga  och psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. Förskolan, som för övrigt heter Gläntan finns till för att  vårdade föräldrar skall kunna hålla kontakt med sina barn. Jan Hauger söker sig till denna förskola av en viss anledning, som han behåller för sig själv. Han har även andra hemligheter från tidigare år som han inte berättar. Theorin är fantastiskt duktig på att fånga läsaren. Man är  fast i historian på en gång och har svårt att släppa taget. Han bygger upp spänningen så väl. Absolut läsvärd!

lördag 28 juli 2012

Komedi och svartvitt!!


Vi hyrde ju några filmer i veckan och komedin Wanderlust var en av dem. Det är en film med bl.a. Paul Rudd och Jennifer Aniston i huvudrollerna.  Filmen handlar om ett par, George och Linda, som vill lyckas i New York. Hon har kan inte riktigt bestämma sig för vad hon vill göra här i livet utan hoppar från ena projektet till det andra, och han arbetar på ett kontor. När Lindas senaste projekt blir ratat och George får sparken från sitt jobb bestämmer dom sig för att åka till Georges bror i Atlanta. Men det faller sig så att på vägen dit råkar dom hamna hos ett kollektivboende som heter Elysium...här lever man ett helt annat sorts liv än vad George och Linda är vana vid. Kul komedi med roliga karaktärer och dråpliga situationer.


Så har vi sett The Artist och det var verkligen en annorlunda film. Det är ett drama med bl.a Jean Dujardin, John Goodman och Bérénice Bejo i huvudrollerna. Jag blev helt tagen av filmen. Den utspelar sig i Hollywood, sent 1920-tal. George Valentin är en mycket framgångsrik stumfilmsstjärna, älskad av publiken och pressen. Han gör några filmer med den vackra och mycket begåvade Peppy Miller. Hon är ung och på väg mot en stor framgång. Så börjar ljudfilmen få sitt genombrott och George vill inte riktigt inse hur detta kommer att slå utan han klamrar sig desperat kvar vid stumfilmen. Men han måste snart inse att hans epok börjar vara till ända. man har gjort filmen så otroligt bra. Det är sådan äkta stumfilmskänsla och så vackert i svartvitt!! Historien är fin och lite tragisk. När man ser filmen har man lite svårt att greppa att den är inspelad nu på 2000-talet och inte 1920-30. Helt fantastiskt!



torsdag 26 juli 2012

Gängkrig 145

Nu har jag läst en lite cool bok. Gängkrig 145 är en serieroman som Jens Lapidus gjort i samarbete med illustratören Peter Bergting. Absolut roligt med en bok i denna form och illustrationerna är verkligen snygga.



Här liksom i Lapidus andra böcker utspelar sig handlingen i Stockholm, speciellt i de södra förorterna. Vi känner igen en del karaktärer från de andra böckerna. Här börjar handlingen med att Mahmuds syster Jivan blir våldtagen av sin bäste väns bror. Dagen efter ringer hon Mahmud, som uppmanar henne att gå till polisen. Men samtidigt bestämmer han sig för att hämnas på egen hand också. Detta blir upptakten till ett blodigt gängkrig i Stockholms södra förorter, området med postnummer 145. 


I detta inlägg passar jag även på att nämna den helt galna komedin Casa de mi Padre, med Will Ferrell. En film som vi såg igår. Det är en helt tokig parodi på gamla 70-tals westernfilmer. Den är så galet tokig så den är bra. Att dessutom filmen är på spanska gör faktiskt saken ännu roligare. Det förekommer några roliga sångnummer och bäst är nog en lång varningstext angående ett slagsmål mellan två djur som fullständig spårar ut. Denna varningstext var bara sååå hysteriskt bra:))

Handling: Armando Alvarez är den lite tröge men snälle fårfarmaren som en dag upptäcker att gangsters och drogbaroner använder hans pappas mark för sina olagliga aktiviteter. När han dessutom upptäcker att hans mer världsvane bror Raul har gjort en deal med den värsta sortens avskum - den livsfarliga La Onza - måste Alvaro smida en plan för att rädda sin fars mark och upprätta sin egen heder.




onsdag 25 juli 2012

Brott och straff


Jag deltar ju i Lyrans sommarutmaning att läsa klassiker. Nu har jag hunnit läsa ytterligare en. Denna gång blev det Brott och straff av den ryske författaren Fjodor Dostojevskij. Detta är väl en av världens mest kända, och omtalade roman och säkert bland de mest lästa i också! Brott och straff är ju egentligen en typ av kriminalroman, men mycket av handlingen kretsar kring det mentala lidandet. Måste säga att jag blev väldigt förvånad över hur extremt bra och framför allt hur lättläst denna boken var. Jag gillar den rakt av....den var hur intressant som helst. Rekommenderar den absolut!

Huvudkaraktären i boken är den före detta studenten Raskolnikov och det hela utspelar sig i St. Petersburg. På grund av fattigdom har han fått avsluta sina studier. När han i det lilla trånga rum som han bor i ältar sina svårigheter börjar han planera ett mord på en pantlånerska. När han går för att utföra dådet så går inte allt enligt planerna, och som av en slump undgår han upptäckt. Efter dådet blir han sjuk och han återkommer hela tiden i tanken till sitt brott. Han grips av ångest och vandrar runt i St. Petersburg för att tänka över sin situation. Till slut grips av en nästan sjuklig drift att bekänna brottet. Men man funderar på om han egentligen är en ond människa, för samtidigt som brottet så hjälper han gärna de som har det svårt, så han är verkligen en kluven karaktär.



söndag 22 juli 2012

Tre har hunnits med

Trots lite stök och ett bröllopspartaj igår så har vi ändå hunnit med att kika på tre filmer från i onsdags. Dessa är:


I veckan släpptes ytterligare en film baserad på Liza Marklunds böcker. Denna gången var det Studio sex. Trots att jag oftast gillar den här typen av svenska filmer så tycker jag att dessa nya Marklund-filmerna känns aningen händelsefattiga. Jag hade förväntat mig så mycket mer.

I denna filmen blir en strippa på klubben Studio Sex blir mördad. En politisk skandal tar fart när handelsministern visar sig ha varit på klubben. Han avgår - men bara för att dölja en ännu större hemlighet.


Man on a ledge är svårbedömd. Å ena sidan kretsar mycket av handlingen kring mannen som står utanför ett fönster på ett höghus, vilket kanske i sig inte är så spännande....okey då, man får ju inte bortse från att man faktiskt får lite svindelkänsla så fort han rör sig vilket i sig är riktigt häftigt. Men samtidigt som han står där händer andra saker och de är faktiskt lite coola. Så filmen får väl ett drygt medelbetyg.

Filmen handlar om den förrymde fången Nick Cassidy. Helt plötsligt står han högt upp på en avsats på en skyskrapa i New York. Kommer han att hoppa undrar man?  På nolltid har Nick fångat hela stadens och alla mediers uppmärksamhet. Och medan alla tittar upp, ser ingen den utstuderade kupp som äger rum på andra sidan gatan. Hänger dessa båda händelser ihop? Kommer polispsykologen Lydia sanningen på spåren? Och har Nick i själva verket en helt annan agenda? Ja många frågor hopar sig. Hur allt hänger ihop får man se om man kikar på filmen så klart.


I dag såg vi så Den fantastiska barn / familjefilmen Hugo. En otroligt vacker, varm och gripande film om en uppfinningsrik pojke som blir föräldralös och hamnar hos sin farbror som bor på en tågstation i Paris. Filmningen är fantastisk och vi får möta verkligen unika karaktärer i filmen. Älskar verkligen filmen!!

När den fiffige och uppfinningsrike Hugo blir föräldralös, upptäcker han en hemlighet som hans far lämnat efter sig. Det blir nyckeln till ett mysterium och till en resa som förändrar människorna omkring honom och leder honom till ett tryggt och kärleksfullt hem.

fredag 13 juli 2012

Alvin och gänget 3


Vi köpte Alvin och gänget 3 när den släpptes för ca 1 månad sedan. Varför vi inte sett den förrän nu vet jag inte. Men väntar man på något gott så väntar man aldrig för länge...eller hur? Denna var absolut lika rolig och charmerande som det två tidigare. Ett fartfyllt äventyr med massor med skön sång från Alvin och alla hans små jordekorre-vänner. Härlig film att se för både gammal och ung.

I denna  film befinner sig Alvin, Simon, Theodore och Chipetterna ombord på ett kryssningsfartyg i Karibien.  Som vanligt är de små jordekorrarna mer vilda än tama och med Alvin i täten, ställer de till med massa hyss. Men olyckan är framme och de blir skeppsbrutna och spolas i land på en tropisk ö och de måste använda all sin fantasi för att hitta ett sätt att komma hem igen.

onsdag 11 juli 2012

John Carter


Idag har filmen John Carter hamnat i vår filmsamling, vi har faktiskt även hunnit se den. Detta är en äventyrsfilm som bygger på Edgar Rice Burroughs gamla bokserie. Filmen är verkligen häftig i sina specialeffekter och riktigt snyggt gjord. Den är full av både udda och otroligt charmiga figurer. Här förekommer luftstrider  och allehanda spännande saker. Och så klar så är huvudpersonen John Carter lite av en hjälte mitt i det hela. Handlingen utspelar sig på planeten Barsoom, som skall föreställa Mars.

Filmen handlar om John Carter, som är en envise, krigstrött före detta militärkaptenen som ägnar sin tid åt att leta guld. Oväntat och av en slump hamnar han på Mars. Där dras han motvilligt in i den pågående konflikten mellan planetens invånare och han inser att ansvaret för hela planetens överlevnad vilar i hans händer. John Carter ger sig in i kampen och återupptäcker den medmänsklighet han tidigare förlorat. 

tisdag 10 juli 2012

Halvårsrapport

Vi är nu redan en bit inne i Juli månad så jag kände att nu är det hög tid att presentera första halvårets bokskörd. Det har inte blivit så mycket som jag tänkt. Att läsa-högen är väldigt stor så, och jag köper hela tiden på mig nytt, så jag borde läst mer:)

En värld utan slut av Ken Follet
Du gamla du fria av Liza  Marklund
Änglamakerskan av Camilla Läckberg
Ordets makt och vanmakt av Jan Guillou
Snabba cash av Jens Lapidus
Spionen av Jan Mårtenson
Nattfåk av Johan Theorin
Eva Luna av Isabel Allende
I lagens limo av Michael Connelly
Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
Ren som snö av George P Pelecanos
En dåres försvarstal av August Strinberg
Palatsmordet av Jan Mårtenson
Dolken från Tunis av Agatha Christie
Brottets bana av Michael Connelly

Tresure Island - Skattkammarön


Treasure Island - Skattkammarön, kikade vi på igår. Måste säga att den startade otroligt trögt och en stund i början funderade vi faktiskt på om vi skulle stänga av. Men när man väl kom ombord på skeppet och gav sig ut på resan, så tog sig storyn och den blev riktigt rolig trots allt. Det var lite vackra miljöer i filmen och filmningen var riktigt läckert gjort emellanåt. Filmen bygger ju på boken Skattkammarön av Robert Louis Stevensons. Hur filmen är i förhållande till boken vet jag inte, för det är så länge sedan jag läste boken så jag kommer knappt ihåg den. Eddie Izzard och Elijah Wood spelade två av rollerna i filmen och jag tycker att båda gjorde riktig kul rollfigurer. Man ser även Donald Sutherland i rollen som Captain Flint.

Filmen handlar om unge Jim Hawkins. Han råkar av en slump komma över en skattkarta som tillhört den fruktade piraten Captain Flint. Med ett förmöget liv i sikte sätter han ihop en expedition och beger sig mot den västindiska övärlden för att plocka hem rikedomarna. Även den legendariske  Long John Silver, som tidigare seglat med Captain Flint, har fått nys om skattkartan och tar plats på båten, och med detta är kampen om skatten i full gång.

lördag 7 juli 2012

Järnladyn


Järnladyn var en alldeles fantastisk film där talangfulla Maryl Streep gestaltar den starka kvinnan och politiska järnladyn Margaret Thatcher. I filmens handling är det en gammal Margaret Thatcher vi får se. Hon är dement och pratar konstant med sin döde make. Man kastas i handlingen mellan nutid och Margarets minnen av sin ungdom och hela sin politiska karriär. Hon upplever allt hon åstadkommit och även det hon har fått försaka: Kan varmt rekommendera denna!!

fredag 6 juli 2012

Blodläge


Johan Theorins tredje bok Blodläge är utläst. Jag älskar verkligen denne författare. Han fångar läsaren redan från bokens första sida. Spänningen, tillsammans med landskapsbeskrivningar, personporträtt och en dos mystik gör böckerna så underhållande att läsa. Och han är verkligen bra på att bygga upp spänningen i storyn. Att de tre första böckerna utspelats på Öland gör ju inte saken sämre. Jag har semestrat ett antal gånger på Öland och älskar verkligen denna ö.

Denna bok handlar bl.a om far och son Jerry och Per Mörner. Fadern är en gammal och sliten jagad man med många hemligheter. Han är i stort behöv av sonens stöd. men Per har inte den tid som fadern behöver. Han har en sjuk dotter och ta hand om och dessutom är han inte ens speciellt förtjust i sin far. Per har dessutom ärvt en gammal stenhuggarstuga på norra Öland, en stuga omgiven av nybyggda lyxhus. Där hoppas han på att få vara i fred så mycket som möjligt. Men en kväll ringer Pers far och ber honom att omedelbart komma till faderns stora villa i de småländska skogarna. Lagom när han kommer dit upptäcker han att huset står i ljusan låga och in i skogen försvinner en skum mörk gestalt. Vem var mannen och vad handlar allt detta om?

Act of Valor

 
Act of Valor var en grymt bra action/krigsfilm från 2012, något av det bästa i denna genre jag sett på länge. Detta tycker jag trots att jag sett att den inte har fått superbra resensioner överallt. Den var ju onekligen lite annorlunda eftersom uppdragen baseras på äkta uppdrag och skådelsplarna är riktiga Navy Seal-soldater. Vapen och krigföring är också äkta. Tycker även att det var en hel del häftiga effekter i filmen. Det enda som var aningen svagt var skådespeleriet. Men vad skall man förvänta sig. Det var ju inga skådisar som gjorde karaktärerna, så jag tyckte dom gjorde det riktigt bra ändå.

Filmen handlar om en US Navy Seal specialstyrka med världens i särklass bästa och mest erfarna soldater. Dessa skickas ut på hemligt uppdrag för att frita en kidnappad CIA-agent. Soldaterna hamnar mitt i skottlinjen och måste väga de risker de utsätter sig för mot plikten mot hemlandet, kollegorna och familjerna.

torsdag 5 juli 2012

Sommarläsningsenkät

Den här roliga enkäten hittade jag hos BokMamma...hon hade nog i sin tur hittat den hos Bokbabbel. Jag bestämde mig för att också publicera den.

1. Bästa boken förra sommaren?
Förra sommaren ägnade jag mig åt att läsa Conn Igguldens bokerie Kejsaren. De fyra böckerna i serien heter Roms portar, Kungars död, Svärdens fält och Krigets gudar. Superbra serie!

2. ....och sommaren innan det?
Bästa och roligaste  sommaren 2010 var absolut Sophie Kinsellas bok En shopaholic i väntans tider.

3. Några lite nyare böcker som passar i hängmattan? 
Varför inte Två soldater av Roslund & Hellström eller Sammhällsbärarna av Leif GW Persson som kommer nu i juli(kanske redan finns i handeln)

4, Vad läser du mest på sommaren?
Ändrar nog inte mina läsvanor bara för att det är sommar, utan det är väldigt blandad läsning.

5. Var läser du helst på sommaren?
Förr hade jag nog sagt i en skön stol utomhus eller på stranden. Tyvärr så har jag lite problem med synen som gör att läsning utomhus är lite för störande för ögonen, så numera läses det mest med en kopp kaffe vid köksbordet eller med huvudänden upphissad i min sköna säng!

6. Vad ser du fram emot att läsa i sommar?
Det finns fyra böcker som jag framför allt ser fram emot att läsa under sommaren och det är: Brott och straff av Fjodor Dostojevkij(klassikerutmaning), Shadow whatch av Tom Clancy(för att komma igång med läsning av litteratur på engelska igen), Livet deluxe av Jens Lapidus och sist men inte minst Sankta psyko av Johan Theorin.

onsdag 4 juli 2012

Prime time


Ja nu släpps filmerna som baseras på Liza Marklunds böcker på löpande band. Denna veckan hade turen kommit till Prime time. Nu har man börjat vänja sig vid Malin Crépin som journalisten Annika Bengtzon, och i denna hade dom fått till storyn lite bättre än Nobels testamente. Men om man jämför  med Sprängaren och Paradiset, de tidigare filmerna där Helena Bergström spelade huvudrollen så känns de nya lite svaga både i handling och skådespeleri. Men det är ju några filmer kvar så vi får hoppas det tar sig.

Filmen handlar om att 10 personer befinner sig på ett ensligt slott för en tv-inspelning en midsommarafton. Morgonen därpå har programledaren hittats ihjälskjuten. Då får  Kvällspressens Annika Bengtzon rycka ut. Hon får i uppdrag att bevaka mordet. Men hon får snart veta att hennes bästa vän Anne Snapphane är en av de tio misstänkta, vilket gör det hela ganska personligt. Poliser släpper alla vittnen utom Anne.  Annika Bengtzon gör således allt för att hjälpa och rentvå sin vän.

Cronicle


Filmen Cronicle var en riktigt häftig film om tre killar som efter att ha upptäckt något underligt, helt plötsligt får superkrafter. Dom filmar hela tiden vad dom ser att dom kan göra...men i stället för harmlösa tricks som det till att börja med är, blir det snart något helt annat. Den var rolig, spännande och hade lite häftiga effekter.

måndag 2 juli 2012

Ghist Rider: Spirit of Vengeance


Ghost Rider: Spirit of  Vengeance är den andra filmen om Johnny Blaze, som slutit en pakt med djävulen och blivit den motorcykelåkande brinnande Ghost Rider. Han lever på flykt från djävulen och han försöker desperat dölja sin förmåga till förvandling. Men så blir han anlitad av en sekt att rädda en pojke från att bli djävulens åkpass till jorden. Han åtar sig uppdraget men det innebär att han måste ta fram den figur han inte vill vara.
Gillar ju Nicolas Cage som spelar huvudrollen som Ghost Rider även i denna film, men visst har han gjort bättre roller än denna. Men även om filmen inte i alla avseenden är superbra så är den ändå roande på något sätt. Den får väl i alla fall ett betyg medel.