onsdag 31 oktober 2012

Mick Jagger


Titel: Mick Jagger
Författare: Philip Norman
Bokförlag: Forum
Tryckt: 2012
Antal sidor: 674

De som följt mig genom åren på mina hemsidor eller bloggar har säkert inte kunnat undvika att märka att jag är en jättestor fan av Rolling Stones. Så att få hem den alldeles färska biografin om deras karismatiske sångare Mick Jagger som resensionsex. var helt suveränt. Tack så hemskt mycket Bokfölaget Forum för detta!

Boken är i mjukband och jag kan ju säga att jag verkligen gillar omslaget. Snygga bilder både på fram- och baksida(se ovan). Handlingen i boken tilltalade mig också oerhört mycket. Författaren har nog inte missat något som man som Stones-fan och musikälskare vill veta. Boken är skriven med ett språkbruk som gör att trots den stora mängden fakta, blir den inte för en sekund tråkig. Boken lockade till många härliga skratt och musikminnen. Ja som  sagt, detta var definitivt en guldbok för musikälskare och gillar man Stones så älskar man med säkerhet boken. Rekommenderar den varmt!!

Philip Norman som skrivit boken är en journalist och författare som gjorde sin första intervju med Mick Jagger redan 1965. Han har sedan följt honom och gruppen genom åren.

Boken börjar med att Mick Jagger gör entrè och briljerar när han delar ut en statyett på Baftas årliga filmgala. Sedan får vi i boken följa honom från barnsben fram till nu när han på ålderns höst kan se tillbaka på 50 fantastiska år på toppen som rockidol. Efter att ha läst boken känns det som om man gjort en trevlig resa genom 50 år av musikhistoria. Här nämns låtar och artister på löpande band både äldre och nyare. Massor av gamla godingar som man känner igen och har lyssnat på genom åren. Det sparas inte heller på snaskigheterna, utan man bjuds på både flickvänner, fruar, barn, droger, fängelsedomar, osämja och mycket mer. När man läst igenom berättelsen förvånas man över hur dessa numera äldre herrar har orkat genom åren och fortfarande orkar. Det är ett oerhört tufft liv dom levt. Sedan undrar man också över hur många personer i herr Jaggers omgivning stått ut utan att sparka honom där bak. Som sagt en stormande berättelse som jag fullständigt älskade varenda ord av!

Nedan följer ett par korta utdrag i boken. Det första är när bokens författare talar om hur tokiga alla kvinnor var i Mick Jagger. På en middag utspelas detta:

"När jag just börjat skriva den här boken var jag på en middag och nämnde vad den handlade om för min bordsdam,som verkade vara en smått förnäm och behärskad kvinna i medelåldern.Hennes reaktion var att återskapa scenen i När Harry möter Sally där Meg Ryan fejkar en orgasm på en smockfull restaurang.- Mick Jagger? Ååh....ja! Ja, JA, Ja! "

Nästa utdrag är från när bandet börjat spela ihop, ja i alla fall alla utom Charlie Watts. Killarna flyttar in i en sunkig lya för att slippa åka så långt till sina spelningar:

"Stället var snuskigt redan innan de flyttade in, men när de väl kommit dit dröjde det inte länge innan det eskalerade till en sanitär misär av episka mått - som omedvetet återskapades i filmklassikern Withnail och jag. Sängarna bäddades aldrig, diskhon var full av smutsig disk och tomma mjölkflaskor med ett lager torkat mögel. Taket var nedklottrat och svart av cigarettrök och fönstren så igengrodda med smuts att de som kom på besök trodde att de hade tjocka gardiner som alltid var fördragna. Och när de fick en extra rumskompis i form av tryckaren James Phelge, så vann han de andras gunst genom att spotta snorloskor uppåt väggarna. På så vis bildades groteska mönster som fick duga i stället för tapeter."




Fallet Thomas Quick


Titel: Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare
Författare: Hannes Råstam
Bokförlag: Ordfront
Tryckt: 2012
Antal sidor: 401

Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare är en helt otrolig berättelse av den numera bortgångne grävande journalisten Hannes Råstam. Det har ju varit otroligt mycket skriverier genom åren om seriemördaren Thomas Quick eller Sture Bergwall som han egentligen heter. Det har varit många uppgifter som gått isär rörande hans mord och allt har känts väldigt bisarrt. Denna verkligt välskrivna bok gör att det mesta klarnar. När jag hörde om boken kände jag att jag absolut ville läsa den.

Thomas Quick blev ju åtalad för 8 mord och erkände ett 25-tal till. Han har ju blivit omskriven som den värsta seriemördare som Sverige har skådat någonsin. Författaren Hannes Råstam besöker 2008 Thomas Quick på Säters sjukhus. Vad man inte visste då var att detta kommer att få  så oväntade konsekvenser. Råstam går igenom varenda papper som finns att hitta i utrednngen, granskar förhör, läser alla domar och kikar på rekonstruktioner. Han hittar mängder med okänt material, lyssnar på Quicks egna berättelser och mycket mer. Efter att ha vänt på varenda sten så kommer han sakta men säkert fram till hur Sveriges värsta seriemördare skapade.

Det här är en spännande, upprörande, häpnadsväckande och tragisk läsning. Har man varit fundersam över hur vårt rättsväsende och vårdsystem fungerar så känner man sig både arg och chockad efter att ha tagit sig igenom boken. Man frågar sig hur har allt detta någonsin kunnat hända. Det borde vara omöjligt. Under bokens gång frågar man sig gång på gång, är detta verkligen sant. Men det är det tydligen. Boken är i alla fall helt suveränt skriven, ett stycke mästerverk skulle jag vilja säga. Trots massor med fakta blir det absolut inte tråkig. Ångrar inte en sekund att jag läste den.

Boken är ett recensionsexemplar från bokförlaget Ordfront. Sänder ett hjärtligt tack för boken.

tisdag 30 oktober 2012

Gillar verkligen dessa!!

I går och idag har vi kikat på två filmer som vi gillar riktigt mycket.


Först ut är musikalen Rock of Ages. En superhärlig rockande historia med bl.a Tom Cruise och Malin Akerman i rollerna. Gillar storyn, rytmen och framför allt den superhärliga 80-tals rocken!  Härliga rocklåtar avlöser varandra. Många duktiga sångare deltar i filmen men särskilt imponerad är jag av de ganska okända huvudrollsinnehavarna Julianne Hough och  Diego Boneta. Wow vilka röster dom hade!! Kan bara säga LOVE IT!!

Handling: Rock of ages kretsar kring en ökänd rockklubb i 80-talets Los Angeles. Rock'n'roll har aldrig varit större och den starkast lysande stjärnan är Stacee Jaxx. Till klubben kommer Sherrie och Drew, båda två med drömmen om det stora genombrottet men steget är långt från dröm till verklighet.


Nästa film, The Magic of Belle Isle var en finstämd, rolig, varm och fantastiskt underhållande komedi med suveräne Morgan Freeman i huvudrollen. Hans motspelerska är Virginia Madsen. Handlingen spänner över en sommar på en underbart fin plats, där väldigt speciella människor möts. Denna sommar innebär förändringar för alla inblandade.

Handling: Den rullstolsburne och alkoholiserade författaren Monte Wildhorn har drabbats av skrivkramp och tappat tron på livet sedan hans hustru dog. För att hitta ett billigt boende flyttar han ut till Belle Isle över sommaren där han får bo gratis mot att han vaktar husägarens hund. Där träffar han också den ensamstående mamman Mrs. O`Neil och hennes döttrar Willow, Finnegan och Flora. De är alla kantstötta precis som Monte men i varandra börjar de hitta gnistan de behöver för att finna tillbaka till livet.

Kan varmt rekommendera båda filmerna.

söndag 28 oktober 2012

Falk mm.


Nionde Johan Falk - filmen Alla råns moder hade release i veckan. Det är inte klokt vad bra dessa filmen är. Tycker speciellt att det två senaste hållit toppenkvalitet vad gäller handlingen. Superspännande, snabb, tuff action. Karaktären Seth Rydell spelad av Jens Hultén är så kaxig i denna filmen. Det enda jag tycker är tråkigt är att Joel Kinnamans karaktär inte var med denna gången. Hoppas han är tillbaka i nästa.

Handling: Några män ringer på och tränger sig in i den pensionerade chefsingenjören Arthur Jönssons hem. De letar igenom bostaden efter några ritningar. En tid senare utför dessa män, som visar sig vara före detta svenska militärer, ett värdetransportrån. Ett rån som Johan Falk och hans kollegor på GSI får en olustig känsla av att det bara är en övning inför ett mycket större rån, ett rån, som det visar sig, kommer att få alla andra rån i polisens historia att blekna i jämförelse. Samtidigt har GSI:s andreman, Sophie Nordh fått en hållhake på gangsterledaren Seth Rydell. Seth är den som levererar vapen och fordon till militärligan. Och nu ger hon honom ett erbjudande han inte kan säga nej till. Problemet är bara: Kommer Seth att samarbeta och infiltrera ligan, eller har han en egen agenda? GSI:s chef Patrik Agrell inser att GSI för första gången fått en infiltratör i sitt stall som det inte går att lita på alls. 


Jaha!! Treasure guards var väl inte så storslaget kan man lugnt säga. En äventyrsfilm med bl.a. Anna Friel i huvudrollen. Var väl ingen direkt högkvalitativ film vare sig när det gäller filmning, karaktärer, skådespeleri. Duger väl att slötitta på i brist på annat. Inget jag skulle välja att kika på igen.

Handling: Vid en utgrävning i Jordanien hittar den unga arkeologen Victoria en uråldrig pergamentrulle. Den visar vägen till Salomons Sigill, som enligt legenden gavs till Kung Salomon av Gud. Men det är många som vill åt skatten, och nu har kappjakten börjat. Victoria slår sig samman med Angelo, en skattvakt från en hemlig organisation inom Vatikanen. De försöker att hinna först till skatten men de har ingen aning om vilka krafter de kommer att möta.


måndag 22 oktober 2012

3 filmer

Tre filmer har vi hunnit se sedan förra onsdagen. Denna gången är det:


Lockout. En lite halvkul Sci-Fi med Maggie Grace och Guy Pearce i huvudrollerna. Det är en framtidshistoria där man skickar brottslingar till en rymdstation. Lite cool var allt filmen och framför allt gillade jag de många roliga kommentarerna från vissa rollkaraktärer.

Handling: M.S One är ett försöksprojekt genomfört på uppdrag av USA:s regering. Världens farligaste förbrytare har samlats i ett prototyp fängelse som det är omöjligt att fly från. Det är en rymdstation i omloppsbana runt Jorden.


Nästa film var Journey 2: The mysterious island. En spännande och rolig äventyrsfilm där Josh Hutcherson och Dwayne Johnson spelar huvudrollerna. På ön som man hamnar på finns det massor med spännande, mystiska saker och underliga djur. Det händer en hel del så tempot är ganska högt, men det är inte till någon nackdel. Tycker absolut att filmen duger som familjeunderhållning, för den är riktigt kul.

Handling: Äventyret tar sin början när den unge Sean Anderson tar emot en signal från en mystisk ö som inte finns utmärkt på kartan. Det är en plats med märkliga livsformer, dödliga vulkaner och mer än en enastående hemlighet. Oförmögen att hindra honom från att åka så följer Seans låtsaspappa Hank med på resan. Tillsammans med en helikopterpilot och hans dotter ger de sig iväg för att finna ön.


Sist ut blir Snow White and the Huntsman. Den här gillar jag riktigt mycket. Ett vansinnigt actionspäckat äventyr som handlar om Snövit. En lite annorlunda story om henne som är både spännande, magisk men samtidigt lite mörk. Gillar filmningen. Man har gjort miljöerna ganska coola och där fanns en del häftiga specialeffekter. Inte fel heller med riktigt bra ljud i filmen. Härligt när soffan skakar. Dvärgarna i filmen förhöjer verkligen stämningen. Dom är så häftiga. Kristen Stewart, Chris Hemsworth och Charlize Theron är de som spelar huvudkaraktärerna. Tycker att deras skådespelarinsatser är riktigt lysande. I mina ögon en underhållande film.

Handling: I detta episka äventyr är som vanligt Snövit den enda som är vackrare än den ondskefulla drottningen, som gör allt för att förgöra henne. Kan jägaren som skickats ut för att döda henne hjälpa henne att utmana sitt öde och krossa drottningens välde?



måndag 15 oktober 2012

Neverland


Neverland är en grymt bra äventyrsfilm med Rhys Ifans och Anne Friel i huvudrollerna. Filmen är en ny och verkligen annorlunda version av Peter Pan. Handlingen är jättemysig och den utspelar sig både i tidigt 1900-tals London och dessutom en i en spännande, annorlunda och vacker värld som kallas Neverland. Fantasifull och underhållande!

Handling:Peter, har tillsammans med sina ficktjuvar till vänner blivit hopsamlad av sin mentor Jimmy Hook för att stjäla ett magiskt klot som kan transportera dem till en annan värld - Neverland. Denna mystiska värld välkomnar okända vänner och fiender som anländer från olika tider i vår värld. Detta inkluderar den maktgalna Elizabeth Bonny och hennes brokiga skara av pirater som söker efter hemligheten till evig ungdom, en hemlighet bevakad av en helig man. Allt eftersom striden för att försöka rädda denna mystiska och vackra värld stegras, tänker Peter och hans vänner på att blir äldre någon annanstans i tiden är mindre lockande än att växa upp här i deras nya hem kallat Neverland.

torsdag 11 oktober 2012

Freelancer


Det blev en film till idag. Filmen heter Freelancer, en action med bl.a Robert De Niro och Forest Whitaker i rollerna. Den handlar om korrupta poliser, och det var väl inte den allra bästa film i den genren som jag sett. Lite skum story måste jag säga. Skådespeleriet var inte heller sådär hundra. Kunde varit bättre.

Handling: Malo är en rookie som bestämmer sig för att bli polis efter att hans pappa mördats i tjänsten. På stationen tas han under pappans partners vingar och introduceras för en hemlig sammanslutning av poliser som arbetar under egenstiftade lagar. Snart dras han in i en härva där korruptionen regerar och de värsta brottslingarna inte finns att hitta på gatan utan inom polishusets väggar.

Johan Falk - De 107 patrioterna


I går var det release av åttonde Johan Falk-filmen. De 107 patrioterna heter den. Jag säger bara....wow vilken action det var i denna film. Alla de tidigare har varit bra men denna var verkligen snäppet bättre. Spännande som bara den, och Falk är tuffare och galnare än vanligt. Jag gillar verkligen många av filmens övriga karaktärer också. Me love it!!

Handling: Det är en vacker dag i Slottsskogen, Göteborgs idylliska stadspark, när plötsligt det otänkbara inträffar - skottlossning mitt bland alla människor. Två gangstergäng skjuter vilt mot varandra och en stor polisinsats drar igång. Konflikten växer snabbt till att involvera flera gäng från Göteborgs undre värld. GSI kopplas in för att försöka identifiera ett nytt gäng som visar sig vara både större och bättre beväpnade än alla andra. Den enda ledtråden är en tatuering på en av de dödade gängmedlemmarna. Johan Falk och hans kollegor på GSI inser snart att det uppblossande gangsterkriget växer till deras farligaste och mest våldsamma fall någonsin.

tisdag 9 oktober 2012

Pojke försvunnen


Titel: Pojke försvunnen
Författare: Anna Jansson
Bokförlag: Nordstedts
Tryckt: 2008
Antal sidor: 296

Jag har inte läst några böcker av Anna Jansson, men har haft denna bok stående i bokhyllan några år. Bestämde mig för att läsa den även om jag inte läst hennes tidigare böcker. Pojke försvunnen är skriven 2007. Denna upplagan är i kartonage. Boken utspelar sig på Gotland. När jag läst en stund och såg att polisen i boken hette Maria Wern så förstod jag att det är denna karaktär som ligger till grund för tv-filmerna som gjorts. Inte heller dem har jag sett. Nu när boken är utläst kan jag inte förstå varför jag inte läst Anna Janssons deckare tidigare. Boken var ju suveränt bra. Tät valuppbyggd handling. Gillar hur hon beskriver de olika karaktärerna och deras familjeförhållanden. Man riktigt känner desperationen och ilskan hos vissa personer i berättelsen. Ja som sagt...det här var riktigt bra. Känner absolut att nu skall alla hennes tidigare och även senare böcker läsas. Tur att dotter har en del av dem:)

Handling: Tvåbarnsmamman Charlotta Nilsson oroar sig ständigt för sina barn. Andreas har oförklarliga blåmärken och feber och Amanda andas inte som hon ska. Är Charlottas oro befogad eller är det rent av så att hon gör sina barn sjuka?
Maria Wern arbetar under sommaren på Gotland för att få lugn och distans efter skilsmässan. Strax före midsommar får polisen in en anmälan om en nioåring som försvunnit från en fest i Herrviks fiskeläge. Man söker efter honom bland grottorna i berget ovanför Östergarnsskolan. Där gör Maria Wern en upptäckt. Två namn med ett hjärta omkring. Gammal kärlek rostar aldrig, eller är det precis det den gör?

måndag 8 oktober 2012

Förra veckans!!

Från förra veckans DVD-release har vi nu sett fyra filmer. Det är filmerna nedan!


Prometheus är en lite småspännande Sci-Fi. Filmen skall handlingsmässigt ligga före Alien - filmerna i kedjan. Den är lite cool gjord, men jag tycker att handlingen är aningen lam. Men den handlar samtidigt om spännande frågeställningar. Vi ser vår svenska skådespelerska Noomi Rapace i en av huvudrollerna.

Handling: En grupp vetenskapsmän och utforskare ger sig ut på en intergalaktisk resa som sätter deras fysiska och mentala begränsningar på prov och strandsätter dem på en avlägsen planet, där de hittar svaren till mänsklighetens mest djupsinniga frågor och till livets främsta mysterium.


The cold light of day var en hyfsat  spännande action med Henry Cavill och Bruce Willis i huvudrollerna. Lite förvecklingar där man undrar vem som är vem och varför? Lite skapliga actionscener med bl.a biljakter. Inget superbra men ändå skaplig underhållning!

Handling: Den unge affärsmannen Will Shaw är på en välbehövlig semester med sina föräldrar, bror och dennes flickvän. Men medelhavsidyllen får ett abrupt slut när Wills familj kidnappas av agenter på jakt efter en mystisk attachéväska. Polisen verkar vara insyltade i komplotten och allt får ytterligare en oväntad vändning när Wills pappa dyker upp och avslöjar att han i själva verket är CIA-agent. Vem kan Will lita på i en intesiv människojakt genom Madrid - med endast sina egna instinkter som vapen?


Friends with kids var verkligen en helmysig komedi med Kristen Wiig och Jon Hamm i huvudrollerna. Det är en film som handlar om hur förhållanden artar sig när barn kommer in i bilden. Filmen är rolig, dråplig, charmig men samtidigt lite rörande. Supermysig helt enkelt.

Handling: De två sista singlarna i kompisgänget ser sina vänners förhållande drastiskt förändras så snart de får barn och tror sig ha lösningen; de ska också ha barn, tillsammans, men som kompisar samtidigt som de dejtar andra. När hela gänget åker iväg på skidsemester och de tar med sig sina nya partners börjar det dock skaka i snöparadiset.


Den sista av filmerna var komedin Goon. En helt galen film om en kille som vill betyda något. När han blir slagskämpe  i ett hockeylag får han som han vill. Det är Seann William Scott från bl.a. American Pie och Roadtrip som spelar huvudrollen. Han är både dum och fullkomligt galen i denna film.

Handling: Han är familjens looser och hankar sig fram som bartender när hans enastående slagsmålstalang upptäcks av en ishockeytränare. Det blir inledningen på en storslagen och slående framgångsrik - hockeykarriär. Doug måste bara lära sig att att åka skridskor först.


lördag 6 oktober 2012

Stäppens krigare

Jag deltar i utmaningen Tre på tre hos pocketlover


Titel: Stäppens krigare
Författare: Conn Iggulden
Bokförlag: Bonnier pocket
Tryckt: 2008
Antal sidor: 416

Har nu läst den första boken i denna utmaning, som är Stäppens krigare av Conn Iggulden. Det är första boken i en serie som handlar om Djingis Khan - Historien största erövrare, och även om hans ättlingar bl.a. Kublai Khan. En bok av detta slaget skulle lätt kunna bli väldigt torr och tråkig, men det är det minsta man kan säga om denna. Det är en otroligt levande berättelse om denna hårdföre krigare och hans familj. Historien är fängslande och på sina ställen lite rå. Man blir helt klart fast när man börjar läsa. Hoppas så klart att fortsättningen blir lika bra. Första boken utspelar sig på 1200-talet och handlar om Djingis från barndom fram till hans första stora strider.

Baksidestext: Temudjin är bara 11 år gammal när han skickas till sin moders stam för att hitta en hustru, men under hans vistelse där dödas hans far, khan över Vargarna. Klanen fryser ut familjen och de lämnas utan mat och tak över huvudet för att svälta ihjäl på den hårda mongoliska stäppen. Temudjin får en hård start i vuxenvärlden och tvingas lära sig att övervinna naturens faror och människors ondska.
Temudjin bygger upp en ny klan av människor som inte tillhör någon stam och han drömmer om att förena de krigande folken, men för att göra det måste fienden slås ner. När han går i krig mot tartarerna för att hämnas sin faders död tar han kommandot över Vargarna och de andra stammarna. Steg för steg närmar han sig drömmen om en khan över alla folken på den enorma ocean av gräs - en khan under namnet Djingis.

"Den största glädje en man kan uppleva är att besegra sina fiender och driva dem framför sig. Att rida på deras hästar och ta deras ägodelar, att se ansiktena på deras kära fuktas av tårar och att ta deras hustrur och döttrar i famnen."
                                                                                  Djingis khan