söndag 30 juni 2013

Läst i juni

Sista dagen i juni, så jag passar på att presentera vad jag hunnit läsa denna månad. Det blir konstigt nog aldrig så mycket som jag planerar. Men dessa blev det:

Henrik Johansson - Av kött och blod
Dan Brown - Inferno
Jonas Cramby - Mandomsprovet
Philippa Gregory - Den vita drottningen
Lemmy Loot - Heavy Metal Murder
Mari Jungstedt - Den du inte ser
Anders de la Motte - [geim]
Edgar Allan Poe - Huset Ushers undergång (novell)

lördag 29 juni 2013

Huset Ushers undergång


Titel: Huset Ushers undergång
Författare: Edgar Allan Poe
Utgiven av: Novellix
Antal sidor: 34

Huset Ushers undergång är en novell av Edgar Allan Poe, som gavs ut 1839. Detta är min första bekantskap med Poe. Han skall ju vara en skräckens mästare vad jag hört, och efter att jag läst denna berättelse förstår jag det. Historien är riktigt mörk och ruggig. Tycker att författaren var riktig bra på att beskriva detaljer, vilket gör att man känner av miljön väldigt bra. Fick absolut mersmak och kommer säkert att läsa fler berättelser av denne gamla författare.

Handling: En man, som vi inte vet namnet på får ett brev från sin gamle barndomsvän Roderick Usher. Vännen är sjuklig och bor i ett skräckinjagande gammalt slott. När mannen kommer dit får han reda på vilken sjukdom vännen Usher lider av och att han även drabbats av galenskap.

Betyg: 3+ / 5

fredag 28 juni 2013

[geim]


Titel: [geim]
Författare: Anders de la Motte
Bokförlag: Pocketförlaget
Band: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 336
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

En av böckerna i min sommarläsning är [geim] av Anders de la Motte. Det är första boken i en serie som handlar om slarvern Henrik HP Pettersson och polisen Rebecca Normén. Wow vad jag gillade boken. Den är spännande, lättläst och absolut beroendeframkallande. Det är snabba svängningar, massor med konspirationsteorier. Språket som Henrik HP och hans kompisar använder är en salig blandning av slanguttryck och engelska, vilket känns lite coolt. Kan lugnt säga att detta var riktigt bra bokunderhållning!!

Handling: Henrik HP Pettersson är en småhustler som skiter i det mesta. En dag kommer han över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom, och via den blir han inbjuden till en fascinerande ny upplevelse. Ett Alternate Reality Game som utspelar sig mitt i den intet ont anande Svennevärlden. Efter att klarat inträdesprovet erbjuds HP en rad olika kittlande uppdrag som alla filmas för att senare visas upp på en rankinglista och bedömas av ett slutet nätcommunity. I takt med att spänningen, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker poch snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.
Polisinspektör Rebecca Normén är HP;s totala motsats. Hon är anställd på Säpos livvaktsrotel och har järnkoll på sitt liv, ändå känner hon sig inte säker. Någon vet obehagligt mycket om hennes förflutna. Om sådant som ingen borde veta. Som exempel att hon är en mördare...Är det någon som leker med henne?
Efterhand som Spelet tränger sig allt djupare in i deras liv närmar sig HP.s och Rebeccas världar oundvikligt varandra. Men om verkligheten bara är ett Spel, vad är då egentligen på riktigt? Och är du verkligen säker på att du vill Spela?


Betyg: 5 / 5

torsdag 27 juni 2013

Fringe


Fringe är en sci-fi serie som gått i fem säsonger mellan år 2008 - 2013. Om det kommer mer vet jag inte. Har inte hittat någon information om detta. Tommy hade sett några avsnitt tidigare och tyckte att serien verkade bra, så vi köpte första säsongen för ett tag sedan. Nu är den uttittad och gav absolut mersmak. Vi kommer helt klart att köpa resten. 

Serien handlar om FBI-agenten Olivia Dunham som kommer att samarbeta med fd. forskaren och psykpatienten Walter Bishop och hans son Peter. Man löser gåtor som har med övernaturliga fenomen att göra. Lite känslan av Arkiv X får man när man tittar på detta, men jag tycker att Fringe är aningen mer humoristisk. Gillar karaktärerna, speciellt Walter Bishop som kan vara otroligt rolig. Hoppas naturligtvis att resten är lika kul!!

Betyg: 4 / 5

Nytt i Hyllan 13, 2013

Idag fick vi ett härligt paket från Adlibris med lite smått och gott. 



Först några böcker, varav fyra släppts på pocket nu i juni:

Ian Sansom - Mr Dixon försvinner
Conn Iggulden - Dynastins arvinge
George R. R. Martin - Drakarnas dans
Jan Guillou - Dandy
Johan Theorin - På stort alvar(noveller)



Några trevliga noveller som Novellix har gett ut:

Sylvia Plath - Johnnu Panic och drömbibeln
F. Scott Fitzgerald - Det sällsamma fallet Benjamin Button
Joyce Carol Oates - Nattsidan
Edgar Allan Poe - Huset Ushers Undergång



Till sist så hade Tommy beställt:

Kalle Anka & Co - Den kompletta årgången 1949 del 2

onsdag 26 juni 2013

Två av fyra filmer

Det har varit en trött vecka. Vid förra onsdagens dvd-släpp hyrde vi fyra filmer. Har endast sett två, resten har jag somnat ifrån. De två jag sett är:


Wallander - Försvunnen var en av filmerna jag såg. Gillar verkligen Wallander-filmerna och denna var intet undantag. Tycker att dessa filmer, för att vara svenska deckare är av ganska hög kvalité. Det är väl inte superaction utan många av filmerna, bl.a. denna håller ett lite lägre tempo. Men jag gillar både upplägget och innehållet. Gillar dessutom Krister Henriksson som skådespelare.

Handling: Kurt är tillbaka på polisstationen efter avstängningen. Han involveras direkt i ett fall med en 8-årig flicka som är försvunnen. Allt man hittar är en godisbit och hennes cykel. Han blir besatt av att hitta flicka levande och minuterna tickar. De har tiden mot sig och det första dygnet är avgörande. Föräldrarna ligger i en infekterad vårdnadstvist och fadern har planerat att ta flickan med sig tillbaka till sitt hemland Chile. När mamman hittas mördad i flickans koja inser Kurt att de jagar en mycket desperat och farlig person. Jakten leder Kurt tio år tillbaka i tiden till ett ouppklarat fall som plågat honom i alla år, där man aldrig återfann flickan. I det fallet anklagade Kurt mamman och nu tvingas han ta hjälp av henne för att komma framåt i sökandet.

Betyg: 3+ / 5


Beutiful Creatures är en film som bygger på Kami Garcia och Margaret Stohls bokserie. Dessa böcker har jag länge tänkt läsa men det har inte blivit av. Nu valde jag i alla fall att se filmen. Tyckte att det var en riktigt trevlig film med övernaturliga inslag och en kärlekshistoria mellan en ung pojke och flicka. Kan väl inte säga att det slog gnistor mellan dessa två skådespelare, men det var riktigt bra ändå. Förutom det magiska, kärleken och kampen mellan gott och ont, så fanns det även en dos humor, vilket jag gillar. Vet ej om det kommer någon fortsättning, men det var ett slut som får mig att tro det.

Handling: Ethan Wate drömmer mardrömmar om en flicka som han aldrig har träffat. När Lena Duchannes flyttar till hans lilla stad Gatlin, dras Ethan oförklarligt till henne. Han beslutar sig för att ta reda på varför det finns ett band dem emellan, även om det innebär att avslöja en hemlighet som kan förändra allt.

Betyg: 4 / 5

söndag 23 juni 2013

Den du inte ser


Titel: Den du inte ser
Författare: Mari Jungstedt
Bokförlag: Bonnier Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2008
Antal sidor: 414
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Oj så länge jag har tänkt att ta mig an Mari Jungstedts böcker. Dottern har de flesta och jag har velat låna dem i evigheter. Nu äntligen blev det av. Har alltså just läst ut Den du inte ser, vilket är den första boken om polisen Anders Knutas på Goltland.

Detta var verkligen en bladvändare. En lättläst bok med korta kapitel skriven med ett lättsamt språk. Spänningen trissas hela tiden upp för att mycket smart knytas ihop i slutet av boken. Det känns som Jungstedt har en otrolig förmåga att beskriva relationer mellan människor, speciellt relationsproblem. Detta känns väldigt trovärdigt. Man lär känna kommissarie Knutas en del, men ingen av hans kollegor. Det är väl det enda som drar ner betyget. Kommer definitivt att läsa fler av hennes böcker.....utan tvekan!!

Handling: Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen. Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten med vännerna går Helena Hillerström ut med hunden. På den dimmiga stranden möter hon någon. Hon återfinns mördad.
När småbarnsmamman Frida Lindh efter en kväll på krogen hittas mördad på liknande sätt, också hon med trosorna intryckta i munnen, står det klart för kriminalkommisarie Anders Knutas att han har med samma gärningsman att göra. Någon som säkerligen kommer att mörda igen. Mediauppbådet är stort. Paniken sprider sig och är på väg att lamslå hela ön. Väljer mördaren slumpvis, eller finns det en plan - och i så fall, vem blir nästa offer?


Betyg: 4+ / 5

torsdag 20 juni 2013

Heavy Metal Murder


Titel: Heavy Metal Murder
Författare: Lemmy Loot
Bokförlag: Kalla Kulor
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 167
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

När jag hörde att Heavy Metal Murder av Lemmy Loot, eller Clive W. Pearce som han egentligen heter, skulle komma så kände jag att det kunde vara något för mig. Gillar thrillers och hårdrock, och en sådan kombination hör ju inte till vanligheterna, vilket lockade. Bokens huvudperson är journalisten Carl Barfoth och det hela utspelar sig på Sweden Rock Festival. Det är en kort bok med relativt korta kapitel. Det är ett otroligt flyt i berättelsen så boken läses ut på nolltid. Tycker att man får den där typiska festivalstämningen när man läser. Nästan hör hur musiken dånar ur högtalarna och ser hur folk rör sig till musiken. Så den biten har författaren lyckats superbra med. Däremot är det massor med karaktärer med i berättelsen som inte riktigt har någon betydelse för själva händelseförloppet,  vilket drar ner betyget en aning. Gillar utseendet på boken. Omslaget är snyggt, slår man upp boken så är de första sidorna kolsvarta, sedan är resten av sidorna alldeles kritvita. Varje kapitel börjat med en rad ur någon hårdrocklåt, sedan är första bokstaven i varje kapitel i en utsirad snygg form. Det är kul när man lägger lite energi även på utseendet. Så sammanfattningsvis så är boken riktigt okey.

Handling: Solen skiner och hårdrocken dånar över festivalen där rockjournalisten Carl Barfoth  hänger med sina polare. Vid sidan av festandet har Carl ett uppdrag: att skriva ett långt reportage om hårdrockens själ. Bakom VIP-kulisserna får han besöka stjärnornas privata turnébussar och intervjua allt från excentriska världsartister till läderklädda bråkmakare.
På festivalen finns också Grethe, en liten blondin med tunga kameror hängande om halsen. Hon håller sig i utkanten av festivalyran, rekognoscerar terängen och planerar i tysthet sitt uppdrag.
Klockan åtta på fredagskvällen händer det osannorlika. Mitt under pågående konsert hörs två skott och Johnny Magma, basisten i Desanguinator, faller ihop. Redan innan han dödförklaras är mördaren försvunnen.
Ett proffs? Tveklöst.
Polisen står maktlös, men Carl anar hur allt hänger samman.


Betyg: 3+ / 5


tisdag 18 juni 2013

Dessa vill jag läsa i sommar

Nu har jag kikat igenom min TBR- hög som just nu är gigantisk. Har bland dessa bestämt att åtminstone dessa tio vill jag läsa under sommaren:

Thomas Bodström - Populisten
Fredrik Backman - En man som heter Ove
George R R Martin - Kampen om Järntronen
Conn Iggulden - Silvrets rike
Mari Jungstedt - Det du inte ser
Kristin Cashore - De utvalde Tankeläsaren
Stefan Tegenfalk - Vredens tid
Suzanne Collins - Fatta eld
Anders de la Motte - [geim]
Dina Nayeri - En tesked jord och hav

Den vita drottningen


Titel: Den vita drottningen
Författare: Philippa Gregory
Bokförlag: Ponto Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2011
Antal Sidor: 508
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Detta är min första bekantskap med författarinnan Philippa Gregory. Hade egentligen inte planerat att läsa Den vita drottningen, men när jag fick hem Den blå hertiginnan av samma författarinna upptäckte jag att det var den tredje boken i serien Rosornas krig. Detta gjorde att jag beställde de två första böckerna i serien och nu har jag alltså påbörjat den.

Handlingen utspelar sig på 1400-talet i England. Boken handlar om stridigheterna mellan släkterna Lancaster och York, och kampen om tronen. Jag gillar ju att läsa historiska romaner emellanåt så detta var absolut inte fel. Boken innehåller massor av kungligheter och adel. Mer ingredienser var kärlek intriger och blodigt krig. Dessutom finns det inslag av magi och häxeri i berättelsen, vilket också är trevligt. Boken är lättläst och riktigt trevlig. Jag gillar verkligen hur författarinnan väver ihop fakta och fiktion. Det enda jag kan störa mig på är vissa karaktärer, bl.a huvudkaraktären Elisabeth, som i vissa situationer är otroligt stark , för att i andra situationer verkar ha svårt att fatta ordentliga beslut. Men jag känner i alla fall att det skall bli trevligt att läsa fortsättningen.

Baksidestext:
Kärlek, makt och dödliga intriger!

Elisabet Woodville är änka. Hennes man har, som så många andra dött i inbördeskriget. Hon tillhör släkten Lancaster som har förlorat många män, mycket mark och nästan all makt.
En dag möter Elisabet en man, Edvard, och blir blixtförälskad. Men mannen tillhör släkten York, den för tillfället segrande sidan i rosornas krig. Kan de båda gifta sig trots släkternas reservationer? Och kan de nå sitt mål, att bli kung och drottning av England? Och vad kommer de att få offra på vägen?

Rosornas krig är en serie inbördeskrig som utspelade sig i England under åren 1455 till 1485 mellan släkterna Lancaster(med en röd ros i vapenskölden) och York(med en vit ros i vapenskölden).


Betyg: 3+ / 5


söndag 16 juni 2013

Kulturenkät

Hittade en kul enkät på bloggen Jag ser mig själv i en stulen spegel - om bara du också kunde se mig. Den kommer tydligen ursprungligen från DN. Kände att den vore kul att göra själv också. Här är frågorna och mina svar:


Första skivan jag köpte: Tror det var en singel med Hep Stars på 60-talet. Minns dock inte vilken låt!

Senast spelade låt: I will survive med Gloria Gaynor från en Absolute Disco-box

Första sajten jag kollar när jag vaknar: Facebook eller Aftonbladet, varierar från dag till dag.

Spel jag spelar mest: Candy Crush och så har jag efter lång tid startat upp World of Warcraft igen.

VOD-tjänst: Ingen än så länge.

SVT Play-tips: Just nu kikar jag på Diwai Meri - trädkvinnan

Favoritradioprogram: Da Capo P4 och Melodikrysset P4

Söndagskulturkonsumtion: Oftast bok och film.

Dyraste Kulturvana: Böcker, filmer och Cd-skivor köper mycket av allt

Film jag sett flera gånger: Bond-filmerna

Bok jag läst flera gånger: Inte utan min dotter

Favorittidskrift: Vi Läser och Illustrerad Vetenskap

Konstart som är svårt att relatera till: Absolut abstrakt konst.

Konstverk jag skulle vilja äga: Behöver inte vara något dyrbart konstverk, huvudsaken jag tycker att det är vackert och det säger mig något.

Verk som fått mig till att gråta: Filmen Hachiko - En vän för livet.

Favoritsajt: Bokbloggar, Fotobloggar och Aftonbladet


onsdag 12 juni 2013

Mandomsprovet


Titel: Mandomsprovet
Författare: Jonas Cramby
Bokförlag: ICA Bokförlag
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 235
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Tack ICA Bokförlag för recexet!

Mandomsprovet är skriven av Jonas Cramby. Att han är en känd svensk krönikör och bloggare hade jag ingen aning om tidigare. Om boken visste jag inte heller så mycket. Nu vet jag att det är en självbiografisk bok som handlar om hur författaren som omogen 36-åring, inser att det kanske snart är dags att växa upp och bli vuxen. Han bestämmer sig således för att utmana sig själv för att uppnå detta, då bl.a genom att springa maraton. Cramby beskriver sitt omogna jag som ganska uppblåst och självupptagen. Vägen till vuxenlivet beskriver han på ett varmt och synnerligen humoristiskt sätt. Jag fnissar mig igenom i stort sett hela boken, för visst känner man igen hur män i den ålder kan bete sig. Författaren skriver med ett lättsamt språk och man vill inte släppa boken ifrån sig utan slukar den i ett nafs. Verkligen härlig läsning!!

Handling: Jonas Cramby är trettiosex år men lever nästan exakt som om han fortfarande vore tonåring. Han bryr sig bara om populärkultur och uteliv, räknar vuxenpoäng så fort han betalt en räkning via internet och känner sig framför allt inte mogen att skaffa barn trots att hans flickvän i allt snabbare takt närmar sig ofruktbar ålder.
Han väntar helt enkelt på att han en dag skall vakna och plötsligt vara vuxen. Men detta verkar inte ske, och till slut känner sig Jonas tvingad att ta saken i egna händer.
För att markera att han är redo att träda in i ett nytt stadium i sitt liv bestämmer han sig för att genomgå en serie prövningar, ett slags moderna initiationsriter: För att utforska uthållighet springer han ett maraton. För att undersöka våld och fysiskt mod börjar han träna fullkontaktskampsporten MMA. Och för att en gång för alla ta reda på om han som modern, förslappad människa fortfarande har handlingskraften och ansvarskänslan som krävs för att genomlida en ishavsexpedition - så arrangerar han en egen.
Tyvärr går inte allt riktigt som han tänkt sig.


Betyg: 5 / 5



Filmer v23-24


Brukar försöka att inte missa filmer där Jason Statham medverkar, eftersom han är en skådis jag verkligen gillar. Parker kom ut förra veckan på dvd och blu-ray. Detta är en tuff, spännande och actionfylld thriller där en av Stathams motspelare är Jennifer Lopez. Handlingen har väl ingen djupare mening, utan det är lite brott, jakter och pang-pang. Men den är ändå riktigt underhållande.

Handling: Parker är den mest vågade, noggranna och hänsynslösa tjuven i branschen. Han är expert på planering och genomförande av till synes omöjliga rån. Allt han kräver av sina medbrottslingar är absolut lojalitet och att de följer hans plan slaviskt. Men när det sista rånet slutar med ett dödsfall på grund av slarv, tackar Parker nej till att vara med gangsterchefen Melander och hans gäng i deras nästa stora jobb. De är inte villiga att ta ett nej utan överfaller honom och lämnar honom att dö. Mot alla odds överlever Parker och lovar hämnd mot dem som förrådde honom.

Betyg: 3 / 5


The Company you keep är en politisk thriller från 2012, som om jag fattat det hela rätt bygger på en bok med samma namn. Filmen handlar om fd. medlemmar av en vänsterorganisation från 70-talet, en grupp som var involverade i ett bankrån. Handlingen var väldigt spännande och filmen känns välgjord. Handlingen håller ett ganska långsamt tempo, men det känns faktiskt helt okey. Gillar så klart att det var ganska många kända skådisar i filmen, bl.a. Robert Redford, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Nick Nolte, Chris Cooper och Richard Jenkins.

Handling:  Jim Grant har gjort en hyfsad karriär som småstadsadvokat och lever ett välordnat liv tillsammans med sin 11-åriga dotter. En dag blir han ombedd att hjälpa en kvinna vid namn Sharon Solarz som blivit gripen, misstänkt för ett mord som begicks på 70-talet i samband med ett bankrån. Trots att Jim inte vill, och heller inte vill ange varför, blir han indragen i fallet. När journalisten Ben Schulberg börjar nysta i historien hittar han trådar från det förflutna som leder till Jim.

Betyg: 4 / 5


Så till sist så har jag kikat på en kultfilm från 1990. Edwars Scissorhands är en film av Tim Burton som handlar om en icke mänsklig kille som heter Edward. Han har en egenhet och det är att han har saxar till händer. Jag har sett flera andra filmer av Tim Burton, men denna hade jag av någon anledning missat. Tur att jag såg den nu för jag gillade den så mycket. Handlingen var både rolig och lite sorglig på något vis. Gillar den färgglada miljön, frisyrerna och kläderna. Det var verkligen så käckt. Edward spelas av en av mina favoritskådisar, Johnny Depp, och en av hans motspelare är Winona Ryder. Kan absolut rekommendera denna om ni ej sett den.

Handling: En gång i tiden, i ett slott, bodde en uppfinnare vars största uppfinning fick namnet Edward. Trots att Edward hade en oemotståndlig charm, var han inte riktigt perfekt. Uppfinnarens plötsliga död lämnade honom halvfärdig, med skarpa knivar som händer. Edward levde ensam i mörkret till dess en dam tog med honom hem till sin familj. Och där börjar Edward´s fantastiska äventyr i det pastellfärgade land som kallas Suburbia.

Betyg: 5 / 5


måndag 10 juni 2013

Inferno


Titel: Inferno
Författare: Dan Brown
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 544
Finns bl.a att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Äntligen är Inferno av Dan Brown läst. En bok som man verkligen längtat efter. Har läst och älskar de tidigare tre böckerna i serien om Harvardprofessorn Robert Langdon och hans gåtfulla äventyr. I denna bok spelar det litterära mästerverket Den gudomliga komedin av Dante Alighieri en betydande roll, ett verk som skrevs på 1300-talet. Något som också spelar en framskjutande roll i handlingen är Världshälsoorganisationen, frågor som rör befolkningsökningen i världen, forskning och vetenskap. En lyckad kombination!

Handlingen är något annorlunda än de tidigare. Men där presenteras som vanligt massor med gammal konst och kända byggnadsverk. Vi får dessutom stifta bekantskap med Florens, Venedig och till slut Istanbul, alltså en geografisk rundtur. Gillar verkligen hur Brown beskriver allt sevärt i de olika städerna. Det ger onekligen en lust att själv upptäcka detta. Sedan tycker jag faktiskt att jag märker att författarens sätt att skriva har utvecklats. Det känns mer gediget på något sätt. Men som vanligt är det ett otroligt flyt i berättelsen så det hinner aldrig kännas långtråkigt. Nä det är som sagt en jättespännande historia där det löses gåtor och kluras för att till slut komma fram till lösningen. En bok precis i min smak.


Handling: Harvardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon, vaknar mitt i natten i en sjukhussäng med blixtrande huvudvärk. Han har ingen aning om var han befinner sig, inte heller vad som hänt honom de senaste dygnen. Bara några timmar senare utsätts han för ett attentat och tvingas fly handlöst tillsammans med kvinnan som vårdat honom., Sienna Brooks. I sin kavaj upptäcker han ett oroväckande föremål.
Allteftersom Langdon börjar förstå vad som hänt växer en bild av ett fruktansvärt hot fram - skapat av ett geni vars fixering vid världens undergång bara kan mäta sig med hans kärlek till ett av de mest fascinerande litterära mästerverk som någonsin skrivits - Dantes mörka poem Helvetet.
Under en vild jakt genom Florens myllrande och historiefyllda gator, palats och lönngångar inser Langdon att han i en kamp mot klockan är tvungen att lösa de gåtor som det mystiska föremålet innehåller - innan ett inferno utbryter.

Betyg: 4+ / 5


onsdag 5 juni 2013

Ett par filmer blev det

Periodvis kikar vi på massor med film, men den senaste tiden har det allt blivit lite mindre. Men det har i alla fall blivit två den senaste veckan.


Wallander - Den orolige mannen är den 27:e filmen i ordningen där Krister Henriksson spelar Ystads-polisen Kurt Wallander. Detta skall om jag förstår det hela rätt vara en av de 3 - 4 sista i serien. Filmen var väl som de flesta Wallander-filmerna. Lite småspännande, men absolut inget märkvärdigt. Vanlig svensk polisfilm. Ville ändå gärna se den eftersom jag sett alla andra.

Betyg: 3 / 5
 


Igår såg jag äntligen Les Misérables. Herregud vilken film. Den var helt fantastisk!! Handlingen, känslan i filmen, miljöerna och musiken var helt fantastiska. Jag njöt varenda sekund. En film som jag med säkerhet kommer att se fler gånger.

Betyg: 5 / 5
 

söndag 2 juni 2013

Av kött och blod


Titel: Av kött och blod
Författare: Henrik Johansson
Bokförlag: Federativs Förlag
Band: Häftad
Tryckt: 2013
Antal sidor: 290
Finns bl.a att köpa hos: Adlibris | Bokus

Tack Federativs Förlag för recexet!

Av kött och blod är Henrik Johanssons debutroman. Det står på baksidan av boken att det är nyskapande och en blandning mellan arbetarroman och deckare. Deckare ja på det viset att det sker ett mord, om än väldigt sent i boken, men arbetarroman absolut. Handlingen utspelar sig på en restaurang, där man får följa kökspersonal och ledning. Man får ta del av det dagliga arbetet, hur personalen samarbetar, deras problem, både sinsemellan och slitningar mellan personal och arbetsledning. Man får se hur restaurangbranschen försöker tjäna så mycket pengar som möjligt genom att ha så låga kostnader det går.

Man kanske kan tro att en bok med en handling som denna kunde vara lite torr och tråkig. Men det tyckte i alla fall inte jag. Det märks att författaren är insatt i hur denna bransch fungerar. Han gör berättelsen så intressant så jag kunde inte släppa boken ifrån mig. Gillar både hur han beskriver karaktärerna och arbetsplatsen. Tycker att han lyckas förmedla både känslor, dofter, ljud mm alldeles lysande. Ja detta är absolut en bok jag kan rekommendera. En trevlig överraskning måste jag säga!!!

Handling: På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en golem. en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand, byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda skulle mördas.
TempiModerni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns ingen väg tillbaka.


Betyg: 4 / 5



lördag 1 juni 2013

På bio idag

Vi har varit på bio och sett Fast & Furious 6 idag. Det var massor med action och snabba bilar. Me like!!!!



Läst i Maj

Oj vad månaderna går fort. Nu är även maj slut och vi är inne i sommarmånaderna. Skönt måste jag säga. Hoppas bara att vi får en solig och fin sådan. Här är i alla fall böckerna jag hunnit med i maj. Inte jättemånga, men i alla fall fler än förra månaden:

Vilhelm Moberg - Utvandrarna
Andreas Roman - Doktor Joseph
Cathi Unsworth - Weirdo
Suzanne Collins - Hungerspelen
Robert Goolrick - En egen plats
Ingrid Elfberg - Tills döden skiljer oss åt
Daniëlle Hermans - Tulpanviruset
Jan Mårtenson - Den grekiska hjälmen