fredag 30 augusti 2013

Läst i augusti

Augusti är snart slut, och eftersom jag vet att jag inte hinner läsa ut någon mer bok denna månad så kan jag lika gärna presentera månadens skörd!

Camilla Grebe & Paul Leander Engström - Dirigenten från Sankt Petersburg
Conn Iggulden - Silvrets rike
George R. R. Martin - Kampen om Järntronen
Mons Kallentoft - Midvinterblod (ljudbok)
Steven Daly - Johnny Depp: Retrospektivt
Michael Connelly - Hotet


onsdag 28 augusti 2013

Hotet


Titel: Hotet
Författare: Michael Connelly
Förlag: Norstedts
Band: Pocket
Tryckt: 2010
Antal sidor: 224
Finns bl.a att köpa hos Adlibris | Bokus

Hotet av Michael Connelly heter i original The Overlook och gavs ut 2007. Men den publicerades först som en serie i New York Times. Det är en bok där huvudpersonerna polisen Harry Bosch och FBI´s Rachel Walling åter sammanstrålar. Boken är en kortis, bara drygt 200 sidor så den går oerhört fort att läsa. Gillar den, som allt annat jag läst av Connelly. Det är spännande, hårdkokt och och det osar väldigt mycket amerikanskt rättsväsen över den. En historia med många trådar att nysta i och en oväntad vändning på slutet.

Handling: Harry Bosch ställs inför ett katastrofläge: en tunna med dödligt radioaktivt cesium har hamnat i orätta händer genom mordet på en vetenskapsman som haft tillgång till det livsfarliga ämnet. Den mördade har avrättats med två skott i bakhuvudet. Det spektakulära mordet tar Harry Bosch tillbaka från kylan på "Cold case" - avdelningen. Dags för comeback.

Det som till en början ser ut som ett rutinärende blir snart en angelägenhet för alla invånare i staden som riskerar att förgiftas av det radioaktiva ämnet. Aldrig tidigare har Harry Bosch och hans mannar ställts inför en sådan uppgift: det ultimata terrorhotet.


Betyg: 4 / 5


fredag 23 augusti 2013

Johnny Depp - Retrospektivt


Titel: Johnny Depp - Retrospektivt
Författare: Steven Daly
Förlag: Ica Bokförlag
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 286
Finns bl.a att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON
Recensionsexemplar. Tack till förlaget!!

Johnny Depp - Retrospektivt av Steve Daly är en otroligt trevlig och fantastiskt snygg bok som tar oss genom 50-årige Johnny Depps filmkarriär. Här beskrivs i text och otroligt snygga bilder alla fantastiska filmer han spelat i bl.a Edward Scissorhands, Donnie Brasco, Sleepy Hollow, Finding Neverland, Pirates of the Caribbean-filmerna och den senaste The Lone Ranger. Boken innehåller också massor med citat från Depp, vilket var otroligt trevligt.

Det är en brokig skara filmer Johnny Depp spelat i, många underliga rollkaraktärer, filmer som blivit sågade, men trots detta är han en av våra nutids populäraste skådespelare. Det var så otroligt spännande och givande med denna bok, som inte som många andra biografier fokuserar på ett snaskigt privatliv utan på en otrolig filmkarriär. Älskar den verkligen!!


Betyg: 5 / 5

torsdag 22 augusti 2013

Midvinterblod


Titel: Midvinterblod
Författare: Mons Kallentoft
Förlag: Storyside
Ljudbok:  11 CD
Uppläsare: Torsten Wahlund
Bibliotekslån

Har lyssnat på Midvinterblod av Mons Kallentoft vilken är första delen i hans deckarserie. Detta är min första bekantskap med denne författare. Det var inte meningen att jag skulle lyssna på boken, men eftersom den inte går att få tag i som vanlig bok just nu(har inte ens hittat den på loppis), så blev det att låna den på biblioteket som ljudbok så länge. Den är tydligen slut hos förlaget, men det kommer att tryckas nya senare i höst, så jag får köpa den senare.

Detta är också första gången jag lyssnar på en cd-bok så jag var aningen tveksam från början. När jag började lyssna på första cd-skivan så trodde jag inte att jag skulle få någon ordentlig känsla för boken. Men där hade jag allt fel. Jag tyckte att det både var trevligt, spännande och avkopplande att lyssna för en gångs skull.

Handlingen utspelar sig i Linköpingstrakten en smällkall viner. Det är ett mordfall och man hittar en naken man hängande i ett träd ute på slätten. Polisen Malin Fors och hennes kollegor utreder fallet, som kommer att bli lite förvirrande och svårt. Malin Fors karaktär får man lära känna riktigt bra. Hon är frånskild och mamma till en tonårsdotter. Hon har ett ganska kluvet förhållande både till sin ex-man och sina föräldrar, dessutom dricker hon lite för mycket ibland. Något som jag gillar är att man får ta del av olika människors tankar och känslor, inklusive den döde, som svävar omkring över allting. Dessutom får man inblick i den ondska som finns hos vissa människor. Tycker väl ändå att detta var en ganska typisk svensk deckare, inte något jättemärkvärdigt, men absolut inte dåligt. Känner att jag absolut kommer att läsa resterande Kallentoft-böcker som jag har i min bokhylla.

Handling: Det är den kallaste vintern i mannaminne och en man upptäcks hängd i ett träd ute på Linköpingsslätten. Tillvägagångssättet påminner om de gamla asa-troendes ritualer vid människooffer och kriminalkommisarie Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördaren.


Betyg: 3+ / 5

The Host


Såg The Host härom dagen. Det är en Sci-Fi som bygger på en bok skriven av författaren till Twilight, Stephenie Meyers. Även denna film vänder sig i första hand till en lite yngre publik, men inte gör det mig något. Jag tyckte att den var mysig. Lite spänning, romantik och humor. Filmen handlar om en framtid där en främmande utomjordisk ras kommit hit och tagit över människors kroppar. Det finns inte så många riktiga människor kvar. Tycker att filmningen är riktigt läcker! Filmen är väl inte superbra, men helt okey!!

Handling: Jorden har invaderats av en annan art som raderar människornas minnen och tar över deras kroppar. Det här är framtiden och mänskligheten är nästan utrotad. Men människornas känslor är starkare än de andra arterna de har tagit över och vissa klarar att kämpa emot inifrån. 
Det finns en grupp fria människor kvar som fortfarande kämpar emot, Jared Howe och Melanie Stryder är två av dem.
 Melanie tas över av "Wanderer" - en utomjording som levt på många olika planeter. Men Melanies minnen har överlevt tillsammans med hennes känslor och hon kämpar emot starkare än någon tidigare för att skydda de hon älskar. 
Det här är början på en annorlunda kärlekshistoria.


Betyg: 3 / 5
 

onsdag 21 augusti 2013

Nytt i hyllan 16, 2013

Åter har det ramlat in lite nya böcker(inte för att jag behöver fler, men ändå). Först några böcker från en Adlibris-beställning. Lite tråkigt att omslaget till den inbundna är aningen skavt i kanterna. Men jag orkar inte bråka med att skicka tillbaka den så det får vara.


Anders de la Motte - [bubble]
Mons Kallentoft - Vårlik
Silvia Avallone - Stål
Jens Lapidus - Mamma försökte
Calixthe Beyala - Ännu talar träden



Två recensionsexemplar har också hittat hit det är:

Dan T. Sehlberg - Mona
Sylvia Plath - Glaskupan

Tack till Lind & Co och Bonnier Pocket.



Till sist några filmer som vi köpt och fått hem:

Scooby-Doo! och mysteriet med samurajsvärdet
Tom & Jerry meet Sherlock Holmes
Mad Max trilogy / Gas Tin Limited edition
NCIS säsong 9
CSI: Miami säsong 9



söndag 18 augusti 2013

Sommarläsningen klar


Nu har jag läst färdigt böckerna som jag jag hade planerat att läsa under sommaren.

Populisten - Thomas Bodström
En man som heter Ove - Fredrik Backman
Kampen om järntronen - George R. R. Martin
Silvrets rike - Conn Iggulden
Det du inte ser - Mari Jungstedt
De utvalda: Tankeläsaren - Kristin Cashore
Vreden tid - Stefan Tegenfalk
Fatta eld - Suzanne Collins
[geim] - Anders de la Motte
En tesked jord och hav -  Dina Nayeri

Kampen om Järntronen


Titel: Kampen om Järntronen
Författare: George R. R. Martin
Förlag: Månpocket
Band: Pocket
Tryckt: 2011
Antal sidor: 736
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Då har jag äntligen läst Kampen om Järntronen av George R. R. Martin, som är första delen i en bokserie som heter Sagan om is och eld. Jag hade redan hunnit se första säsongen av tv-serien Game of Thrones, som bygger på dessa böcker. Älskade verkligen tv-serien och jag tycker att boken tar handlingen ett steg längre. Det här är en historisk fantasyberättelse som utspelar sig i en påhittad värld. Den är full av äventyr, svek, kärlek och med många hjältar. Handlingen känns så verklig och så spännande och man sugs in i denna verklighet och vill bara ha mer. Författaren använder ett otroligt bra språk. Kapitlen är inte jättelånga och varje kapitel handlar om någon av karaktärerna. Man får se vad som händer ur den personens synvinkel. Det gillar jag verkligen. Det gör att handlingen flyter på så himla fort. Ja, jag är verkligen helt förälskad efter första boken och vill helst ge mig på nästa på en gång. Men det får nog ändå vänta lite.

Handling: Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden, och Robert besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.
  Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern, och intrigerna leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.
  Vi befinner oss i riket Västeros, även kallat "De sju konungarikena". Även om det förekommer klassiska fantasyingredienser som exempelvis drakar, så är detta framför allt en berättelse med politiska intriger, maktspel och starka karaktärer. Inga hjältar är alltigenom goda, och det slutar inte alltid lyckligt.


Betyg: 5 / 5

fredag 16 augusti 2013

Nytt i hyllan 15, 2013

Förutom mina fyndböcker som jag presenterat i ett tidigare inlägg så har jag även köpt en bok till och fått en bunt recensionsex sedan sommaren började. Nedan ser ni vilka:


Bruce av Peter Ames Carlin köpte jag med mig från ICA en dag då jag var och handlade.


Johnny Depp - Retrospektivt av Steven Daly
Spetsad av Kjell Eriksson
Pianostämmaren av Stefan Tegenfalk
De utvalda: Monstrets dotter av Kristin Cashore
Skuggbarn av Caroline Engvall
FTL av Rouzbeh Masarrat Agah

För dessa fina recensionsexemplar tackar jag ICA Bokförlag, Ordfront Förlag, Massolit Förlag, Bokförlaget Semic, Kalla Kulor Förlag

torsdag 15 augusti 2013

Tre på tre utmaningen

Den första september börjar årets tre på tre utmaning hos Pocketlover. Till utmaningen har jag valt tre böcker av samma författare nämligen John Grisham. Dessa tre finns även bland mina hyllvärmare så det passar extra bra. Böckerna är:



Alla tre avklarade i tid.

söndag 11 augusti 2013

Serier just nu


Vi har alldeles nyss kikat färdigt på hela boxen med 5 säsonger av den otroligt roliga komediserien The Big Bang Theory. Nu får vi vänta tills oktober innan säsong 6 kommer på dvd.


Just nu är vi inne på säsong 8 av NCIS. Gillar karaktärerna i denna serie!!

fredag 9 augusti 2013

Silvrets rike


Titel: Silvrets rike
Författare: Conn Iggulden
Förlag: Bonnier Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 394
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Nu har jag hunnit till fjärde och näst sista delen i Conn Igguldens Erövrar-serie. Boken i fråga heter Silvrets rike. Serien handlar om historiens största erövrare, Djingis Khan. Nu har vi hunnit så långt i berättelsen att Djingis khan är död och hans ene son har blivit utsedd till hans efterträdare. Nya erövringar hägrar för hans folk.

Precis som de tidigare böckerna i serien är handlingen helt fantastisk. Ett så otroligt givande sätt att ta del av historiska skeenden. Iggulden är otroligt duktig på att skapa spänning och beskriva händelser på ett levande sätt. Älskar verkligen dessa böcker. Bara sista delen kvar vilken kommer att läsas nu under hösten.

Handling: Djingis khan är död, men legenden om honom och det han skapat lever vidare. Hans arméer har samlats i Karakorum för att svära trohet till hans son och arvinge Ogothai. Men striden om tronen i silvrets rike är inte avgjord. Ett inbördeskrig är på väg att bryta ut, Ogotais bror Chagatai försöker ta makten genom en kupp. Och Ogothai måste fatta ett beslut som kommer att ändra historiens förlopp för alltid.


Betyg: 5 / 5


lördag 3 augusti 2013

Dirigenten från Sankt Petersburg


Titel: Dirigenten från Sankt Petersburg
Författare: Camilla Grebe & Paul Leander-Engström
Förlag: Damm
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 366
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Dirigenten från Sankt Petersburg är första delen i en trilogi med namn Moskva Noir. Boken är skriven av författaren Camilla Grebe och finansmannen Paul Leander-Engström.

Historien tar sin början i Sankt Petersburg 1993 för att sedan fortsätta i Moskva 10 år senare. Handlingen utspelar sig i den ryska affärsvärlden, där det är tillåtet med vad som helst för att tjäna de stora pengarna. Huvudkaraktärerna är advokaten Fredrik Kastrup och hans vän Tom Blixen, båda svenskar, som av olika anledningar hamnat i Moskva. Dessa två blir indragen i en företagsaffär med oväntade följder, där organiserad brottslighet figurerar.

Det sägs att det går att dra paralleller med vissa verkliga händelser, men det är inget jag känner till sedan tidigare, så jag kan inte göra några kopplingar. Det gjorde mig dock intresserad så det får jag kika närmare på, för det är ju oerhört spännande om historien bygger på något som hänt i verkligehten

Det var i alla fall en väldigt spännande och brutal  början på trilogin. I första kapitlet drar historien igång med en väldig fart. När man så hoppar 10 år framåt i tiden, tyckte jag att de första sidorna kändes lite tröga, men sedan blev det helt plötsligt ett oerhört flyt i berättelsen så jag har i stort sett sträckläst boken. Ser väldigt mycket fram emot att läsa fortsättningen när den kommer.

Handling: MOSKVA 2003. Det luktar lågoktanig bensin, svett och byggdamm. Primitiv, brutal och löftesrikt, precis som Ryssland, tänker den svenske finansmannen Tom Blixen på väg till sitt arbete på Pioneer Capital, landets ledande investmentbank.
De senaste åren har enorma förmögenheter skapats över en natt och många har fått betala med livet i huggsexan om landets rikedomar.
Den största möjligheten i firmans historia har just öppnat sig och Tom utses att föra affären i hamn. Uppdragsgivarna är Rysslands största oljebolag, som leds av den mäktige Romanov.
Tom tror sig kunna hantera den korruption och brutala maktkamp som är självklara inslag i det ryska affärslivet, men finner sig snart indragen i en våldsspiral som kostar flera av hans närmaste livet.


Betyg: 4+ / 5


torsdag 1 augusti 2013

Sett i juli

Det har blivit några filmer på dvd och blu-ray under juli:





Månadens biofilm:


Tv-serie:

 
 Vi har hunnit till säsong 5 i denna otroligt roliga komediserie.