fredag 31 januari 2014

Bokbloggsjerka 31 januari - 3 februari


I helgens bokbloggsjerka hos Annika, vill hon veta:

Vilket förlag tycker du släpper flest bra böcker per år?

Denna frågan satte verkligen igång funderingar. Var tvungen att gå tillbaka och kika på från vilka förlag jag läst och köpt flest böcker de senaste åren. Upptäckte då att det var Ordfront, Modernista och Massolit som låg i topp hos mig!!

Läst i januari

Tycker inte det var länge sedan nyår, men en hel månad har redan gått. Lite vinter har vi också fått!! Läsningen har flutit på ganska bra under månaden. Dessa har det blivit:

1. Selma Lagerlöf - Frid på jorden(novell)
2. Stina Nilsson - Sagan om häxan Märta: och om trollen och spöket(barnbok)
3. Karen Engelmann - Stockholm octavo
4. Liza Marklund - Lyckliga gatan 
5. Sylvia Plath - Glaskupan
6. Jenny Jägerfeld - Här ligger jag och blöder
7. Stefan Spjut - Stallo(e-bok)
8. Melina Marchetta - Francesca
9. Dan T. Sehlberg - Mona 
10. Lottie Moggach - Kyss mig först
11. Neil Gaiman - Coraline 

Vi har kikat en hel del på serier också. Hur vi hunnit med såpass mycket vet jag inte. Men detta har vi sett:


 

Relic Hunter säsong 1:2, 2 och 3
Big Bang Theory säsong 6
CSI: Miami säsong 10
[Scrubs] säsong 1
Fringe säsong 3, 3 avsnitt
Warehouse 13 säsong 1, 2 avsnitt


Kikade även på Fröken Frimans krig i 3 avsnitt på SVT-play


torsdag 30 januari 2014

Coraline


Titel: Coraline
Författare: Neil Gaiman
Bokförlag: En bok för alla
Band: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 156
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Bibliotekslån!

Coraline av Neil Gaiman är en bok som riktar sig till åldersgrupp 12 - 15 år. Men jag tyckte att jag hade stor behållning av berättelsen även som vuxen. Detta var min första bekantskap med författaren och jag blev glatt överraskad. Läste denna för jorden runt utmaningen hos Lyrans Noblesser.

Gaiman är född i England, men bor numera i USA. Många av hans böcker är inom skräck och fantasygenren, och han har blivit belönad för vissa av dem. Coraline är en verkligen spännande och smått otäck skräckberättelse om en flicka som flyttat in i ett gammalt hus med sina föräldrar. Eftersom hon tycker om att upptäcka saker och ting så råkar hon ganska snart ut för underliga och skrämmande saker i och omkring huset.

Tycker mycket om Gaimans språk. Gillar också att hela berättelsen är ur Coralines synvinkel. Stämningen och miljöerna är verkligen udda och skrämmande. Ja helt enkelt en perfekt rysare för ungdomar. Blev väldigt sugen på att läsa något mer av författare, vilket jag med säkerhet kommer att göra framöver. Upptäckte också att det gjorts film efter denna bok, så den får jag allt ta och se.

Handling: Det är den sommaren när Coraline och hennes mamma och pappa flyttar in i ett gammalt hus som gjorts om till fyra lägenheter. Det är den sommaren det börjar hända riktigt mystiska och otäcka saker. Lägenheten bredvid är tom och dörren igenmurad. Men en dag går dörren att öppna och hon ser in i en lägenhet som är likadan som deras. men ändå helt annorlunda. Coraline hamnar i en annan verklighet, skrämmande och fantasifull, med föräldrar som ser likadana ut som Coralines riktiga föräldrar, men med knappar till ögon. En parallell värld uppenbarar sig. En mardrömslik verklighet.


Betyg: 4 / 5


onsdag 29 januari 2014

Omslagsonsdag #29 - Fakta

I veckans Omslagsonsdag hos Elen på Bokpotaten är det tema Fakta. Tog en stund att i bokhylleröran och i minnet hitta något lämpligt. Kom på att jag de senaste 10 åren läst mycket mindre faktaböcker än tidigare. Men utav böckerna jag hittade valde jag till slut dessa.

 
 
 

Svårt att välja någon favorit eftersom jag inte tycker att någon är vacker direkt, men måste jag välja en så blir det Obamas bok Min far hade en dröm.

tisdag 28 januari 2014

Kyss mig först


Titel: Kyss mig först
Författare: Lottie Moggach
Förlag: Modernista
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 281
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Kyss mig först av Lottie Moggach är författarinnans debutroman. Det är en väldigt stark sådan måste jag säga.

I tider som denna då problem med identitetsstöld på internet är högaktuellt, så kunde inte denna bok kommit lägligare. Det är en intressant historia om Tess, en kvinna som mått psykiskt dåligt i hela sitt liv. Hon har bestämt sig för att avsluta sitt liv, men vill inte såra nära och kära. Det handlar även om Leila, en dataintresserad ung tjej som tillbringar många timmar framför datorn. Genom en internetsida där Leila håller till, blir hon kontaktad av sidans ledare med en förfrågan om att ta över Tess identitet, efter hon begått självmord.

Frågeställningen i boken är psykologiskt komplicerad. Hela tanken känns oerhört absurd. Men med tanke på hur internetvärlden ser ut idag så är nog det mesta möjligt. Ämnet är så klart lite tungt och berättelsen känns ganska tragisk, men jag fastnade definitivt för storyn och tyckte den var väldigt intressant. Boken är oerhört välskriven och definitivt spännande, så den gick väldigt snabbt att läsa. Hoppas Moggach återkommer med fler böcker i framtiden.

Handling: Den tjugotreåriga datanörden Leila har haft en ensam och skyddad uppväxt i sydöstra London utan riktiga vänner, men på chattforumet Red Pillar hittar hon äntligen människor som verkar förstå henne. Hon lyckas också imponera på sajtens grundare, den karismatiske amerikanen Adrian.
  Leila blir glad när Adrian ber att få träffa henne och erbjuder henne att delta i något han kallar "Projekt Tess". Tess visar sig vara en glamourös, trettioåttaåring kvinna som Leila antagligen aldrig skulle umgåtts med i verkliga livet: urban och impulsiv med arbete på ett galleri, men också manodepressiv och med långt framskridna självmordsplaner.
  Medan de mailar, chattar och pratar över Skype blir Leila allt mer indragen i Tess värld, och steg för steg lär hon sig allt, in i minsta detalj, om sin nya vän. För Tess har bestämt sig: Hon tänker faktiskt ta livet av sig. Men för att bespara sina vänner och sin familj onödigt lidande vill hon att någon skall ta över hennes nätidentitet, under förespegling att hon har påbörjat en ny tillvaro utomlands. 
  Leila ska få alla att tro att Tess fortfarande är i livet - hon skall bli Tess.


Betyg: 4 / 5



måndag 27 januari 2014

Tematrio - England


Ny vecka och hos Lyran är det som vanligt en tematrio. Denna veckan vill hon att vi skall Berätta om tre bra romaner / författare från England.

1. Börjar med Helen Fielding och tror att de flesta vet att detta är författarinnan bakom de roliga böckerna om Bridget Jones.

2. Väljer sedan en deckarförfattarinna som jag läst ett par böcker av och fastnat för. Det är P.D. James, eller Phyllis Dorothy James som hon heter. De flesta av hennes romaner handlar om kriminalkommisarie Adam Dalgliesh. Av henne har jag läs bl.a. Mord i sinnet och Ett slags rättvisa. Har dessutom ytterligare några av hennes böcker väntandes i bokhyllan.

3. Väljer faktiskt ytterligare en deckarförfattarinna. Då blir det Minette Walters. Gillar hennes otroligt spännande intriger och har bl.a. läst Iskällan, Blomsterkronan och Ormars skepnad. Även här har jag några böcker till som väntar i bokhyllan.


lördag 25 januari 2014

Rea på Hemmakväll


Idag hade Hemmakväll dunderrea. Alla varor för 50 %. Då blev det:

Sons of Anarchy Säsong 1 - 5
Young Indiana Jones Säsong 1 - 3
101 Dalmatiner
102 Dalmatiner

fredag 24 januari 2014

Mona


Title: Mona
Författare: Dan T. Sehlberg
Förlag: Lind & Co
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 445
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Mona som är skriven av Dan T. Sehlberg är författarens debutroman. Jag har nog inte sett några recensioner på denna tidigare, så jag hade inte någon ordentlig koll på vad andra tycker om den. Så med andra ord var det lite av en chansning att läsa den. Nu är jag glad att jag tog upp den, för detta var verkligen en jättespännande story!

Detta är väl en thriller kan man säga, men samtidigt kanske boken kan det liknas vid en Sci-fi. Mona handlar om IT-teknikern Eric Söderqvist som utvecklat ett datorprogram som kan kommunicera med hjärnan och dessutom om terroristen Samir Mustaf som skapat ett högintelligent datavirus. Dessa två personer och deras skapelser knyts samman i en spännande och gastkramande berättelse som man inte kan släppa när man väl börjat läsa den. Blev lite förvånad över att boken slutade som en riktig cliffhanger, men jag upptäckte nyss att detta är en serie och nästa bok kommer att publiceras nu 2014. Längtar redan och hoppas att uppföljaren blir lika bra!!

Handling: Hanna Söderqvist drabbas av fasansfulla hallucinationer och faller i koma efter att ha använt sin make Erics banbrytande uppfinning Mind surf, ett tredimensionellt internet som styrs med tankekraft. Hannas sjukdom liknar en virusinfektion men läkarna står handfallna. Eric, som är forskare och professor på KTH, börjar till slut misstänka det omöjliga - kan Hanna ha smittats av ett datorvirus?
Samir Mustaf, libanes och tidigare datorvirusexpert vid MIT i Cambridge, är mannen bakom Mona, ett sofistikerat datorvirus som hotar att slå ut Israel och hela värdens ekonomi. En israelisk klusterbomb utplånade hans familj och lämnade honom ensam med en ohygglig sorg och bitterhet - något som Hizbollah och al-Qaida inte tvekar att utnyttja.
Trots att läkarna och vännerna försöker stoppa honom ger sig Eric ut på en desperat jakt efter ett antivirus med Mossad, Hizbollah och FBI i hälarna. Driven av svåra samvetskval över Hannas tillstånd jagar han upplysningar i Frankrike, Israel och Gaza, medan en annan smittad avlider i Stockholm. Samtidigt som Eric söker svar jagas han själv av den vackra Rachel Papo, Mossadagent med många liv på sitt samvete. Hur ska Eric kunna hitta Samir, en av världens mest eftersökta terrorister? Kommer han att hinna rädda Hanna?


Betyg: 4+ / 5

onsdag 22 januari 2014

Omslagsonsdag #28 - Ögon

Nu har jag hoppat över någon omslagsonsdag hos Elen på Bokpotaten, så nu är det dags att delta igen.

Denna veckan är temat ögon. När jag såg att detta var temat så kom jag på att på nästan alla omslag till fantasyserien Jarastavens vandring som skrivits av författarkollektivet Saga Borg finns det ögon.

 
 

Skall jag välja någon favorit så blir det Vargens lya.


tisdag 21 januari 2014

Pacific Rim


Pacific Rim är en Sci-fi från 2013 av regissören Guillermo del Toro. Handlingen utspelar sig i en nära framtid, då det från en portal på havets botten, från en annan dimension dyker upp jättemonster. Mänskligheten kan inte skydda sig mot dessa så man bygger jätterobotar som skall styras av två människor som sammankopplas via hjärnan. Detta blir en fajt på liv och död för mänskligheten.

Får väl säga att detta var en ganska medelmåttig historia. Lite effekter som man kanske kan tycka var lite coola, men en ganska förutsägbar historia och man fick inte heller fördjupa sig speciellt i karaktärerna.

Handling: När stora monster stiger upp från haven inleddes ett krig som kostar miljontals liv. För att bekämpa dessa Kaijus, skapar man jättelika robotar, så kallade Jaegers som styrs av två piloter. Men även dessa har problem med de hänsynslösa Kaijus. På gränsen till ett förödande nederlag vänder man sig till två osannolika hjältar. En före detta pilot och en ung tjej är plötsligt mänsklighetens sista hopp inför den stundande apokalyps.

Betyg: 3 / 5


söndag 19 januari 2014

Francesca


Title: Francesca
Författare: Melina Marchetta
Förlag: X Publishing
Tryckt: 2013
Antal sidor: 272
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Bibliotekslån!

Francesca av Melina Marchetta är andra boken jag läst av denna författarinna. Blev helförtjust i Jellicoe Road, för jag tyckte att den var så fantastiskt skriven. Så när jag var på biblioteket sist så fick denna följa med hem.

Denna berättelse handlar om tonårstjejen Francesca, en tjej som börjat en ny skoltermin i en ny skola. Man får följa henne och hennes vänner under skolåret och samtidigt hur Francesca hennes lillebror och pappa handskas med mammans depression, och om tonårsproblem i övrigt.

Precis som med Jellicoe Road börjar även denna berättelse i ett lite långsamt tempo. Men när den väl kommer igång är den helt fantastisk och man kan inte sluta läsa. Tycker så mycket om hur Marchetta beskriver de olika karaktärerna. Hon är verkligen känslosam i sina beskrivningar. Känner absolut att även detta är en bok som jag med värme kan rekommendera till ungdomar och även alla andra där ute!

Handling: Francesca börjar den nya terminen på en före detta pojkskola som precis öppnat sina portar för tjejer. Hon saknar fortfarande sina gamla vänner, och helt plötsligt har hennes mamma fått ett sammanbrott och kan knappt ta sig ur sängen. Inget blir bättre av att ansvaret för familjen läggs på Francescas axlar, och hon står till sist alldeles ensam. Men kanske finns stödet där hon inte anar det.


Betyg: 4 / 5

Stallo


Title: Stallo
Författare: Stefan Spjut
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Format: E-bok
Utgiven: 2012
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Recensionsex. Tack!

Stallo av Stefan Spjut fick jag hem någon gång på försommaren förra året. Kände när jag började med den att jag hade lite svårt att inte läsa en fysisk bok så den blev dessvärre liggande alldeles för länge. Men nyligen tog jag tag i detta så äntligen är den färdigläst.

Stallo är ju en spänningsroman, men jag tycker inte att det räcker att beskriva den så.  I denna berättelse knyts två berättelserna samman De första är om underliga bilder tagna uppe i Lappland och en försvunnen pojke i Dalarna, båda händelserna inträffar 1977. Resten av berättelsen utspelar sig 2004. Det är en historia som utspelar sig i karga landskapet långt uppe i norr, det figurerar trolliknande figurer och andra underliga väsen. Stallo kallas de uppe i norr. Vi får se hur folket där handskas med dessa underligheter. Spjut skriver med en fantastisk levande språk. Hans miljöbeskrivningar är helt otroliga. Även om boken håller ett ganska långsamt tempo, så är den ändå väldigt spännande och de övernaturliga inslagen förhöjer verkligen stämningen. Det som drog ner helhetsintrycket för mig var väl att jag tyckte det kändes trögt att läsa på dator och i min android, vilket jag gjorde. Men jag kände nu på slutet att jag säkert kommer att vänja mig. Blir nog till att köpa en läsplatta framöver.

Handling: 1977, Sarek, Lappland. Sveriges främsta vildmarksfotograf och bosatt vid Riksgränsen sedan närmare femtio år, tar en märklig bild från sitt Piperflygplan. På fotografiet syns en björn med en barnliknande varelse på ryggen. Det ser ut som en apa men är givetvis inte det. Det är inte en människa och inte ett djur. Fotografen hävdar att han tagit en bild på ett troll. Ungefär samtidigt försvinner en pojke spårlöst från sin mamma i Dalarnas skogar. Mamman hävdar att han blivit bortförd av en jätte. Pojken återfinns aldrig.
2004. Fotografens barnbarn, Susso, har skapat en egen hemsida för kryptozoologi. Vid sidan av morfars bilder samsas berättelse om Yetin, Loch Ness-odjuret, Bigfoot. Trollen står dock i fokus och när en äldre kvinna hör av sig och berättar att en liten hårig varelse har stått utanför hennes hus i Kvikkjokk far Susso genast dit. Hon har därmed tagit steget ut i det okända.


Betyg: 3+ / 5

lördag 18 januari 2014

Bokbloggsjerka 17 - 20 januari


I veckans bokbloggsjerka hos Annika vill hon veta:

Vilken är den absolut bästa tv-serie/film du har sett i din genre? Serien eller filmen behöver inte vara en filmatisering av en författare som du läst men den/de skall ha en stark anknytning till din favoritgenre.

Mina favoritgenres i böckernas värld är deckare och thrillers. Att välja serier eller filmer inom dessa genres är lite svårt. Det finns en hel del som jag tycker om. Men till slut blev det dessa:

Jag säger absolut som Annika, 24 är en av de bästa tv-serier som någonsin gjorts i denna genre. Det är en så otroligt spännande, välgjord och definitivt beroendeframkallande tv-serie. Huvudkaraktären Jack Bauer spelas av Keifer Sutherland. Ser med spänning fram emot de nästkommande säsongerna som kommer att bli i 12 avsnitt vardera. Nästa har release i USA i maj.

Även serien CSI: Miami är en serie som jag gillar och som jag kikat på ända från början. Såg faktiskt alldeles nyligen den 10:e och sista säsongen. Här kretsar handlingen kring brottsutredning. Trevliga skådespelare och väldigt snygg filmning.

Sedan är jag väldigt förtjust i filmerna om Göteborgspolisen Johan Falck. Det är tuffa filmer om organiserad brottslighet. Denna serie började med tre fristående filmer, Noll tolerans(1999), Livvakterna(2001) och Den tredje vågen(2003), för att sedan fortsätta med ytterligare 12 Johan Falck-filmer som kom mellan 2009 - 2013.

Till sist blir det absolut filmerna om den utbildade yrkesmördaren och spionen Jason Bourne.  Filmerna i serien som hittills kommit är Bourne Identity, Bourne Supremacy, Bourne Ultimatum och Bourne Legacy. Dessa filmer bygger på en bokkaraktär som Robert Ludlum började skriva. Tre böcker  skrev han och efter hans död har Eric Van Lustbader skrivit sex stycken till. Nästa film i serien skall enligt uppgift ha release 2015.


onsdag 15 januari 2014

Här ligger jag och blöder


Titel: Här ligger jag och blöder
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Gilla Böcker
Tryckt: 2010
Antal sidor: 251
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Bibliotekslån!

Jenny Jägerfelds böcker har jag läst om på så många bokbloggar och även äldsta barnbarnet nämnde hennes bok Hål i huvudet, så jag kände att det kunde vara dags att läsa något av henne. Så det blev alltså Här ligger jag och blöder.

Boken handlar om Maja som bor med sin pappa i Stockholm och tillbringar varannan helg hos sin mamma i Norrköping. Boken börjar med att Maja sågar av sig toppen på sin tumme på en skulpturlektion i skolan. Helgen efter skall Maja åka till sin mamma, bara för att upptäcka att mamman är försvunnen. Hur saker förlöper efter detta är så roligt att läsa. Hur Maja oroar sig men samtidigt låtsas som inget hänt.

Tycker att Jägerfelt är fenomenal på att skriva medryckande. Läste ut boken på en dag. Kunde inte slita mig. Språket är nästan poetiskt och hon fick mig att komma Maja in på bara skinnet till hundra procent. Man fick verkligen ta del av hennes tankar och hennes lite tokiga personlighet. Gillar även resten av persongalleriet. Boken innehåller massor med humor men även allvar och dessutom lite förälskelse, så blandningen är helt perfekt. En riktigt härlig bok som jag förstår att många gillar. Att Jenny Jägerfeld fick Augustpris för denna bok i kategorin barn och ungdomsbok är jag inte alls förvånad över, för den är verkligen jättebra.

Handling: Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april dagen före den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg.

Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne.
På en fest som  hon inte är inbjuden till träffar Maja tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.


Betyg: 4+ / 5

måndag 13 januari 2014

Glaskupan


Titel: Glaskupan
Författare: Sylvia Plath
Förlag: Bonnier Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 317
Finns bl.a. att köpa här: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsex. Tack!!

Efter att jag fått detta recensionsex så såg jag att Lyrans Noblesser skulle ha med denna bok i sin Jordenruntutmaning. I januari var det dags för USA i denna utmaning, så därför har det tagit en tag innan jag läste boken.

Glaskupan av Sylvia Plath handlar om den unga tjejen Esther i 50-talets USA, en tonåring som studerar och har författardrömmar. Helt plötsligt tappar hon fotfästet, börjar må dåligt, försöker ta sitt liv och hamnar därefter på mentalsjukhus. Berättelsen är delvis självbiografisk för den berättar om de problem som författarinnan själv brottades med. Boken gavs ut 1963, samma år som Sylvia Plath avled efter ett självmord, knappt 31 år gammal.

Har läst några böcker som belyst problemet med unga kvinnor och depressionssjukdomar tidigare, vissa har varit bra och vissa mindre bra. Denna tillhör definitivt den första kategorin. Jag levde mig verkligen in i berättelsen och kände starkt med den unga Ester. Ester är lite underlig tjej som är ganska svår att få grepp om. Hon är å ena sidan en charmig och nyfiken tonåring med drömmar, men samtidigt butter, inåtvänd med aningen dåligt självförtroende. Kan inte sticka under stol med att ämnen som psykisk ohälsa och tvångsvård berör mig väldigt illa, men samtidigt så är det så oerhört intressant. Författarinnan skriver med ett oerhört poetiskt och lättsamt språk, så det är en fröjd att läsa boken. Trots att detta är ett ämne som tagits upp i fler böcker och detta handlar om 50-talet så tycker jag att boken är lika aktuell och angelägen nu. Verkligen läsvärd.

Handling: År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnar i och beskriver träffande de evenemang hon får bevista och de människor hon möter. Hemkomsten till det sommarvarma Boston blir en chock. Esther får veta att hon inte har kommit in på den författarkurs hon sökt till. Hon gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat.


Betyg: 4+ / 5



fredag 10 januari 2014

Bokbloggsjerka 10 - 13 januari


Nu var det ett tag sedan jag deltog i någon jerka sist, så nu är det hög tid. Denna helgen frågar Annika :

Tänker du delta i några utmaningar i år och i så fall vilka?

Pocketlover har anordnat Kaosutmaning 2.0 vilken jag skall delta i.

Eftersom jag gillar att läsa deckare och thrillers så passade de jättebra att delta i Spänningsutmaningen hos Mia.

Sedan har jag knåpat ihop en boktolva även i år.

Här är ytterligare några egna utmaningar.

Blir det så att Pocketlover kommer med en tre på tre utmaning till hösten så hoppar jag säkert på även den.

Japp det var väl allt jag kommer på för närvarande.

torsdag 9 januari 2014

Lyckliga gatan


Titel: Lyckliga gatan
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 413
Boken finns bl.a att köpa här: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Lyckliga gatan är den 10:e av böckerna i ordningen som Liza Marklund skrivit om journalisten Annika Bengtzon. Enligt baksidestexten på boken är det den näst sista.

Har gillat alla Marklunds deckare. Tycker att dom är så där lagom spännande och oerhört lättlästa. Denna var absolut inget undantag. Här skulle flera intriger få sin lösning och några trådar knytas ihop och jag tycker faktiskt Marklund lyckas riktigt bra. Det enda som  förvånade mig var att Annika Bengtzon hade en ny sambo. Kommer faktiskt inte ihåg att något sådant var på gång från förra boken. Det kanske det var. Kanske bara jag som inte minns :) I denna boken har vi faktiskt ytterligare en huvudkaraktär som mycket kretsar kring, det är polisen Nina Hoffman, en polis som just börjat jobba på rikskriminalen. Man får ta del av bokens mordfall ur både Bengtzon och Hoffmans synvinkel, vilket var trevligt. Jag kan inte säga annat än att det var en väldigt trevlig bok så här i början på året. Ser med spänning fram emot sista boken i den här serien.

Handling:
En kortvuxen ängel.
En försvunnen småbarnsmamma.
En medieskandal som får näthatet att explodera.
På något sätt hänger de samman, men hur?

Annika Bengtzon är tillbaka och arbetar som nyhetsreporter på tidningen Kvällspressen. När riskkapitalisten och före detta riksdagsmannen Ingemar Lerberg hittas torterad och medvetslös i sitt hem på fashionabla Solsidan får hon i uppdrag att skriva om händelsen.
Ju mer hon gräver i fallet, desto besynnerligare blir det.
Var är Nora, hans hustru? Vem plågade ihjäl uteliggaren Kaggen? Vad har den förrymda miljardärskan Viola Söderland med saken att göra? Och varför hatar alla chefredaktör Anders Schyman?
Medan Ingemar Lerberg hamnar allt djupare i koma och näthatet växer över alla bräddar, krackelerar bilden av det avundsvärda livet i villaförorten.


Betyg: 4 / 5

Läst i spänningsutmaningen 2014
 

Let´s kill Bobby Z & Ip Man

Här lite kort om de två senaste filmerna vi kikat på.


Let´s kill Bobby Z är en action från 2007 där nyss avlidne Paul Walker spelar en av huvudrollerna. Hade faktiskt aldrig ens hört talas om denna film tidigare, så den var rolig att se. Det var en spännande och småkomisk berättelse i knarkmaffiakretsar. Riktigt underhållande!!

Handling: Tim Kearney är en före detta soldat som sitter inne på livstid utan några vidare framtidsutsikter. En dag får han ett erbjudande som han inte kan motstå: den hårdkokta detektiven Krewes erbjuder honom frihet mot att han förklär sig i den beryktade knarkbossen Bobby Z kläder. Bobby Z ska ingå en hemlig byteshandel med en annan narkotikabaron. Vad narkotikabaronen inte vet är att Bobby Z i verkligheten är död.

Betyg: 3+ / 5


Ip Man är en asiatisk kampsportsfilm från 2008. Den handlar om en känd kampsportsmästare och handlingen utspelar sig på den kinesiska orten Foshan, en ort där det finns många kampsportsskolor. Filmen berättar om vad som hände Ip Man och många andra på denna ort efter att Japanerna erövrade Kina 1937. Tycker att det är lite roligt med kampsport och tyckte att berättelsen var både rolig i vissa scener och även dramatisk i andra.

Handling: En semi-biografisk berättelse om Wing-chung kung fu-grenens skapare Ip Man och hans liv i det japanskockuperade Foshan i Kina.

Betyg: 3 / 5


Boktolva 2014

Hade först inte tänkt ha någon boktolva i år, men beslutade mig ändå för att det blir en. Detta innebär att jag skall försöka läsa något av 12 författare i listan nedan:

Bodil Mårtensson
Lars Kepler
Belinda Bauer
Sylvia Plath - Glaskupan
Jenny Jägerfeldt - Här ligger jag och blöder
Ian Sansom
Veronica Roth - Divergent
Maggie Stiefvater
Haruki Murakami
Ninni Schulman
Lisa Jewell
Jussi Adler-Olsen
Kerstin Gier
Niel Gaiman - Coraline
Cassandra Clare
Kristina Ohlsson


onsdag 8 januari 2014

Onsdagstema #26 - Vitt

Idag har Elen på Bokpotaten valt att ha vitt som omslagstema. Trodde först inte att jag skulle hitta några vita omslag i min bokhylla, men se några fanns det allt!

 
 
 

Som veckans snyggaste tror jag att jag väljer Bara du finns!