lördag 31 maj 2014

Månadssammanfattning Maj

Ja då var det dags att sammanfatta månaden som gått. Maj har gått så fort, men jag tycker att det har varit en riktigt härlig månad. 

Dessa böcker har jag hunnit läsa under månaden:

26. Robert Ludlum - Mannen som inte fanns
27. John Boyne - Pojken i randig pyjamas
28. Peter May - Svarthuset
29. Marie Lu - Legend
30. Dick Sundevall - Hanteraren: verklighetens Johan Falk
31. Mo Yan - Förändring 

Här är serierna vi sett under maj månaden:



 

The Nanny säsong 4, 5 och 6
The Unit säsong 2, 3 och 4
24 säsong 8
Archangel kortserie i 3 delar
En värld utan slut(några delar kvar)
Förhäxad säsong 1(nyss påbörjad)

Filmer vi sett i maj:

 
 

Squees
Angelos hämnd
Ballistic
Det femte elementet
The Godfather(månadens längsta)
The hot chick (månadens roligaste)
Monsters university
Out of reach (månadens sämsta)
  

fredag 30 maj 2014

Bokbloggsjerka 30 maj - 2 juni

Nu är det helg igen och sista dagarna i maj. Usch så fort tiden går. Men det är skönt att ha en lång sommar framför sig, med förhoppningsvis fint väder. I helgens bokbloggsjerka vill Annika att vi skall:

Tipsa om böcker som är under 100 sidor(eller däromkring).

Precis som Annika så läser jag oftast lite längre böcker. De flesta ligger väl i sidantal på mellan 300-500 sidor. När jag kikade om jag hade böcker med ett sidantal under 100 sidor så kunde jag bara hitta två noveller som jag läst det senaste året. Det är:

Nattsidan av Joyce Carol Oates 34 s.
Huset Uschers undergång av Edgar Allen Poe 45 s.

Böcker med ett sidantal mellan 100-200 sidor var några fler. Där hittade jag:

Förändring av Mo Yan 124 s.
Pojken i randig pyjamas av John Boyne 176 s.
Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong 182 s.
Kvinnan i svart av Susan Hill 139 s.
En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek 197 s.

Japp, så fick det bli idag!!

Förändring


Titel: Förändring
Författare: Mo Yan
Bokförlag: Tranan
Format: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 124
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Förändring av Mo Yan känns som en liten kort roman, men det är egentligen en självbiografi där man går tillbaka till författarens barndom och skolgång. Sedan följer man honom under uppväxten och får följa med under hans väg från byn, genom militärtjänst, arbeten och fram tills han blir en känd författare. Förutom författaren så spelar en gammal sovjetisk lastbil, en Gaz 51 en stor roll. Man får även en liten inblick i samhällsförändringar i Kina efter Kulturrevolutionen.

Blir bara så lycklig när jag läser boken. Författaren skriver med ett helt underbart språk. Han berättar på ett sätt som får mig att tycka att jag känner både honom och de andra personerna i boken, och jag kan riktigt höra motorljudet och det smällande avgassystemet hos den gamla lastbilen. Det är en otrolig upplevelse. Men något som slår mig när jag läser är att jag upplever Mo Yan som en person som i vissa fall ger upp lite för lätt. Så hur han har drivit sig själv till att bli författare är en liten gåta. Men det är en otroligt läsvärd liten bok som jag varmt rekommenderar.

Baksidestext: I Förändring berättar nobelpristagaren Mo Yan om sitt eget liv under det senaste halvseklets politiska och sociala omvälvningarna i hemlandet Kina. Med små, subtila medel tecknar han en bild av den lilla människans plats i de stora skeendena. Det handlar om pojken som blir utslängd från skolan, om den unge mannen som lite motvilligt gör karriär inom militären, och om författaren som får sitt stora genombrott. Förändring är en självbiografi som är en roman - eller vice versa. Det är en berättelse om det som förändras och om det som aldrig förändras.


Betyg: 5 / 5


torsdag 29 maj 2014

Hanteraren: verklighetens Johan Falk


Titel: Hanteraren: verklighetens Johan Falk
Författare: Dick Sundevall
Bokförlag: Lind & Co
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 402
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Hanteraren: verklighetens Johan Falk av Dick Sundevall, är en bok som tar upp frågan om hur polisen använder sig av privatpersoner till informatörer och infiltratörer. Kriminalkommisarie Olle Liljegren och infiltratören Peter Rätz som förekommer i denna bok, ligger till grund för rollfigurerna Johan Falk och Frank Wagner i Johan Falk-filmerna.

Hinner inte läsa långt i boken innan jag känner hur irriterad jag blir. Här tar författaren upp hur det svenska polisväsendet smusslar och ljuger och rent av begår grova tjänstefel i sin hantering av infiltratörer, och i sin strävan att få bukt med den tungt kriminella verksamheten i vårt samhälle. Man ser hur höga chefer lägger skulden på sina underordnade och vägrar att ta ansvar för beslut de tagit. Det betalas ut stora summor pengar för denna verksamhet, pengar som borde leda till uppklarade brott och åtal. Men detta sker inte i många fall. Känner verkligen att om det är så illa inom polisväsendet som denna bok påtalar så behövs en rejäl uppsträckning, och dessutom behövs kanske lite lagändringar så polisen inte behöver bryta mot lagar för att kunna lösa brott. 

Denna typ av bok, där det förekommer mycket fakta, utdrag från rättegångar, förhör, intervjuer mm. skulle lätt kunna bli tråkig. Men jag tyckte att den här boken var vansinnigt intressant, och författaren har skrivit med ett språk som gör att den känns väldigt lättläst.

Från baksidestexten: Filmerna om Johan Falk har nått stora publikframgångar, men vad få känner till är att de bygger på faktiska händelser. Hanteraren Johan Falk och infiltratören Frank Wagner har verkliga förlagor och i den här boken reds det ut vad som är sanning och lögn i kampen mot den organiserde brottsligheten.
 För första gången berättar en av huvudpersonerna, kriminalkommisarie Olle Liljegren, om sitt arbete med att försöka kartlägga, infiltrera och krossa den grova brottsligheten i Sverige.


Betyg: 4 / 5


Omslagsonsdag #46 - Folkfritt vatten

Som vanligt en dag sen med veckans omslagsonsdag. Denna veckan vill Elen på Bokpotaten att vi hittar omslag där det finns vatten men inga människor. Dessa hittade jag bland mina lästa och olästa:

 

Skall jag välja någon favorit bland dessa så blir det Skumtimmen



tisdag 27 maj 2014

Tommy har hämtat nytt

Idag hade spelet Watchdogs release. Tommy hade beställt en specialutgåva med massor med extra tillbehör. Så nu blir det säkert spela av på PS4.



lördag 24 maj 2014

Sommarläsning 2014

Nu har jag kikat igenom mina olästa böcker och plockat ut tio böcker som jag skall försöka läsa under sommaren(juni - augusti). När sommaren är slut så gör jag en uppföljning om hur det gått. Dessa vill jag läsa:



Klar: Helen Fielding - Bridget Jones: Mad about the boy
Klar: Lucy Dillon - Tango för vilsna själar
Klar: Markus Zusak - Boktjuven
Klar: Elizabeth George - En ond liten handling
Klar: Tessa Gratton - Blodsväktaren
Klar: Alice Munro - Nära hem
Klar: Mari Jungstedt - I denna stilla natt
Klar: Suzanne Collins - Revolt
Klar: Veronica Roth - Divergent
Klar: Ursula K. Leguin - Trollkarlen från övärlden

torsdag 22 maj 2014

Omslagsonsdag #45 - Hunden efter håren

Ny vecka och en dag för sent så hoppar jag på omslagsonsdag hos Elen på Bokpotaten. Denna gången så kallar hon temat Hunden efter håren, vilket innebär att vi får visa vilka fina omslag vi vill. Oj så svårt att välja. Kikade i mina hyllor både på lästa och olästa böcker. Kikade även tillbaka på äldre böcker som jag läst tidigare. Till slut fick det bli dessa:

 
 

 
 
 
 

Skall jag välja någon eller några favoriter så blir det omslaget till Förändring eller Tulpanviruset.

onsdag 21 maj 2014

Legend


Titel: Legend
Författare: Marie Lu
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 291
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Legend av Marie Lu är första boken i en serie. Jag har sett denna hos flera bokbloggare, vilket väckt min nyfikenhet. Recensionerna har varit blandade så jag var oerhört spänd på vad jag skulle tycka. Detta är alltså en dystopisk berättelse i ett USA som är uppdelat, det är Republiken, som ligger i det som tidigare var USA`s västkust. Det ligger bredvid motståndarnas område som kallas Kolonierna. I Republiken bor två 15 åringar, en tjej som heter June som är ett militärt underbar från en rik familj och en kille som kallas Day, som kommer från ett slumområde. Deras vägar kommer att korsas under resans gång.

Jag har ju inte läst så hemskt många dystopiska berättelser, så jag har inte jättemycket att jämföra med. Men jag tycker faktiskt att det här var en riktigt bra bok, och en bra början på serien. Gillar hur författaren byggt upp miljöerna, då man klart känner skillnaden mellan fattiga och rika områden. Tycker även om de två huvudkaraktärerna, och tycker att man kommer dem in på livet på ett utomordentligt sätt. Berättelsen är väl i vissa fall lite förutsägbar och så är det ju lite spirande kärlek inblandad, men det är inget som jag stör mig på. Nej det här är en riktigt trevlig berättelse, boken har bra driv och är oerhört lättläst. Vill definitivt ha mer, så jag är väldigt glad att jag har del två hemma så jag snart kan läsa den.

Handling: Det landområde som en gäng varit USA´s västkust är nu Republiken, en stat som ständigt ligger i krig med sin granne i väster.
 Femtonåriga June kommer från en av Los Angeles mest ansedda familjer och betraktas som ett militärt underbarn. Hon brinner för sitt land och uppfostras för att en dag ta plats i Republikens absoluta toppskikt. Day däremot, växer upp i slummen och är Republikens mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de först kan verka.
 De kommer från två skilda världar och det finns inga skäl till att deras vägar någonsin skulle korsas - inte förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day utpekas som huvudmisstänkt. Fast besluten att hämnas tar June själv upp jakten och de dras nu in i en rafflande katt-och -råtta-lek.
 Men genom en chockartad vändning upptäcker June och Day den egentliga orsaken till att de förts tillsamman, och börjar sakta inse hur skrämmande långt Republiken är berett att gå för att skydda sina mörka hemligheter.


Betyg: 4 / 5


lördag 17 maj 2014

Bokfrågan: Om barndomsfavoriter


Har upptäckt att HelenaUgglan & Boken har något som kallas bokfrågan. Denna gången är frågan.

Vilka var dina favoritböcker när du var barn?

Kan konstatera att jag läste mycket böcker av Elsa Beskow när jag var barn. Böcker som jag minns är bl.a. Tant Brun, tant Grön och tant Gredelin, Tomtebo barnen, Hattstugan, Puttes äventyr i blåbärsskogen och Olles skidfärd.



Astrid Lindgren var naturligtvis en av barndomsfavoriterna och då speciellt Pippi Långstrump och Vi på Saktkråkan.


Böckerna om Pelle Svanslös av Gösta Knutson var också böcker som jag med stor behållning läste som barn.