September är strax till ände, en månad då jag verkligen fått mycket läst. Har även kikat på en del film och serier. Fattar inte att jag hunnit med så mycket med tanke på att jag faktiskt mått ganska dåligt. Men att läsa och kika på sådant som jag gillar är väl mitt sätt att glömma allt tråkigt och jobbigt för en stund. Detta har jag läst under månaden:
The Adventures of Young Indiana Jones, volym 2(pågående) Indiana Jones, Jakten på den fösvunna skatten Indiana Jones, De fördömdas tempel Mortal Instruments: Stad i skuggor Run all Night Kill the Messenger
Tv-serier under månaden:
Downton Abbey säsong 2(pågående) The Fixer(pågående) Crossing lines säsong 1 Crossing lines säsong 2 The BIg Bang Theory säsong 8(pågående)
Jag deltar i utmaningen Läs en novell hos Ugglan & boken och tänkte nu skriva min första uppdatering om vilka noveller jag hunnit läsa under september. Novellen namn: Allouma Författare: Guy de Mauppassant Ur novellsamling: Olivdungen Utgivningsår: 1949 Tryckt: 1967(gammalt biblioteksexemplar) Avbockad punkt i utmaningen: 5: Läs en novell som utspelar sig i Afrika
Guy de Maupassant skrev denna novell i slutet på 1800-talet. Just denna, Allouma utspelar sig i Algeriet i Afrika. Den handlar om en man som under en resa besöker en vit man vid namn Herr Auballe, vilken har bosatt sig i landet och skaffat sig en vingård. Vid besöket får han höra Herr Auballes berättelse. Jag tycker om författarens sätt att skriva. Han målar upp karaktärerna helt fantastiskt. Blir förvånad över hur rättframt han skriver om sexualitet. Det är ju ändå 1800-tal. Men framför allt hajar jag till då jag läser om vad Herr Auballe tycker om muslimer och Islam. Dessa ord kunde lika gärna varit hämtade från den negativitet som finns gentemot dessa människor idag. Helheten föll mig verkligen i smaken.
Novellens namn: En elegant död Författare: Camilla Läckberg Ur novellsamling: Mord och mandeldoft Utgivningsår: 2014 Avbockad punkt i utmaningen: 7: Läs en novell som har deckartema Denna novell utspelar sig i Fjällbacka där en kvinna hittas död i sin vintagebutik. Det är en ligen kort deckarberättelse som egentligen inte är så märkvärdig, men slutet är så klockrent så jag skrattade högt när jag läste det.
Novellens namn: Varken fågel eller fisk Författare: Johan Theorin Ur novellsamling: På stort Alvar Utgiven: 2012 Tryckt: 2013(pocket) Avbockad punkt i utmaningen: 17: Läs en novell som utspelar sig på havet
Detta är en liten kort novell där en av karaktärerna från Theorins Ölands-serie, Gerlof, är med. Här befinner sig Gerlof och en kollega ombord på en båt för att frakta varor mellan Stockholm och Öland. Under färden så inträffar en ganska rolig händelse som involverar en svan.
Novellens namn: En klockares dagbok Författare: Steen Steensen Blicher Ur novellsamling: Noveller Utgiven på svenska: 1958 Tryckt: Bra Klassiker 1980 Avbockad punkt i utmaningen: 8: Läs en novell som är skriven på 1800-talet Novellen handlar om Morten. Honom får vi i dagboksform följa från 1708, året då han fyllde femton och bodde i sin hemby i Danmark. Vi får sedan följa honom genom flera länder och genom många olika upplevelser till han 1753 är åter i sin hemby.
Titlar:Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar och Fälthandboken Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Bokförlag:Sagolikt Bokförlag Tryckta: 2012 Finns bl.a. att köpa hos:Adlibris | Bokus | CDON Tack Sagolikt Bokförlag för böckerna! Nu har jag läst färdigt resterande böcker i serien om Maya och Havsfolket, som är skriven av Anette Skåhlberg och illustrerad av Katarina Dahlquist. Böckerna heter Blodsband, Havsrikets hemlighet, En sjöjungfrus tårar och Fälthandbok. I bok nummer tre, fyra och fem så får vi fortsätta äventyret bland Havsfolket och i det fantastiska Havsriket där Maya som är människa och Yaz som tillhör Havsfolket tillbringar massor med tid. I dessa tre böcker så stiger spänningen. Det händer massor av spännande och skrämmande saker och där förekommer många fantastiska men även farliga varelser. Tycker att detta är helt fantastiska böcker för barn eftersom de är så fina och fantasifulla och jag älskar verkligen de underbara illustrationerna av vilka ni kan se ett exempel nedan. Den sista boken i serien är väldigt käck. Den beskriver huvudkaraktärerna Maya och Yaz, men även de olika raserna av Havsfolk och alla andra varelser, stenar, växter mm som man kan stöta på i Havsriket. Verkligen en läsvärd barnserie för åldersgrupp 9 - 12 år i lättläst format som jag varmt rekommenderar.
Ja så här i början på veckan så kom jag på att det är dags att delta i Tematrio hos Lyrans Noblesser. Denna veckans tema lyder: Män som skriver om kvinnor. 1. Lars Pettersson är deckarförfattare och har skrivit böckerna Kautokeino, en blodig kniv och Slaktmånad. Båda böckerna utspelar sig långt uppe i Nordnorge och huvudkaraktären är Anna Magnusson. Anna är biträdande åklagare i Stockholm, men har sina fötter i Kautokeino. 2. Jonas Gardell har skrivit boken Fru Björks öden och äventyr. Boken handlar om fru Björk som plötsligt bestämmer sig för att hon vill skilja sig från sin man. Hon packar då sin väska och rymmer. 3. Arthur Golden är författaren till En geishas memoarer. Denna berättelse handlar om den nioåriga flickan Nitta Sayuri som säljs som slav av sin pappa och hamnar i ett berömt geishahus i Kyoto.
Titel:Konsten att ha sjukt låga förväntningar Författare: Åsa Asptjärn Bokförlag:Månpocket Format: Pocket Tryckt: 2015 Antal Sidor: 214 Finns bl.a. att köpa hos:Adlibris | Bokus | CDON Vill tacka Månpocket för boken!
Konsten att ha sjukt låga förväntningar är skriven av Åsa Asptjärn och är hennes debutbok. Hade hört en hel del bra om boken så den gjorde mig nyfiken.
Berättelsen handlar om Emanuel Kent Sjögren som är en finnig tonåring vars enda vän heter Tore. Emanuel är egentligen ganska smart, men av någon konstig anledning blir allt han gör fel, så han uppfattas som en ganska udda figur. Emanuel har som filosofi att det är bättre att inte ha så höga förväntningar för då slipper man bli besviken om saker går fel. Det här är en otroligt humoristisk beskrivning om hur det är att vara femton, att inte vara bland de mest populära, att försöka passa in och dessutom att försöka att inte skämma ut sig stup i ett. När man läser boken märker man att författarinnan skrivit annat inom det komiska området tidigare, för det här är både roligt och pinsamt. Jag skrattade faktiskt väldigt mycket under tiden jag läste. Det är rappt språk, otroligt lättläst och underhållande. Gillar verkligen hennes karaktärer som hon beskriver med värme och humor. Ja vill ni ha en lättsam underhållande bok så är detta definitivt rätt bok. Från baksidestexten: Jag heter Emanuel Kent Sjögren och har aldrig kysst någon. Jag vill bli er andlige vägledare. Varför? Se det så här: Om jag gör misstagen så slipper ni. Eller ännu bättre: Ta del av mitt halvkassa liv och gör sedan tvärtom. Betyg: 4+ / 5
Åter söndag, den sista i september dessutom. Som vanligt så skall vi dela med oss av boken vi för närvarande läser hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Min smakbit kommer från Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn, en bok som jag precis skall börja läsa. Smakbiten låter så här: "Jag heter Emanuel Kent Sjögren, går i nian och har en vän. Jag har aldrig kysst någon. Jag vill bli er andlige vägledare. Varför? Se det så här: om jag gör misstagen så slipper ni. Eller ännu bättre: ta del av mitt halvkassa liv och gör sedan tvärtom."
Titel:Sinon Författare: Dan T. Sehlberg Bokförlag:Lind & Co Format: Inbunden Tryckt: 2014 Antal sidor: 387 Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON Tack Lind & Co för boken! Sinon är em fristående fortsättning av boken Mona, som Dan T. Sehlberg skrev härom året. Huvudkaraktären är Eric Söderqvist som är IT-professor. I första boken så smittas hans fru Hanna av ett virus som tycks ha sitt ursprung på internet. I denna bok fortsätter hemskheter i detta virus spår och man jagar de som ligger bakom det hela. Bokens handling utspelar sig både i Sverige och till stor del i Mellanöstern. Jag tokgillade första boken, så jag hade stora förväntningar då jag började läsa Sinon. Tyckte till att börja med att det kändes aningen segt när jag läste de första kapitlen, men det tog sig snart och det blev väldigt spännande. Här rör vi oss i teknikens framkant vilket gör det hela otroligt intressant. Tycker att Sinon, liksom föregångaren känns väldigt välskriven. Kan varmt rekommendera dessa spännande thrillers. Baksidestext: Sinon är övertygad: Mänskligheten har gjort sitt. Dags för omstart. Hanna, gift med it-professorn Eric Söderqvist, är den enda som överlevt efter att ha smittats av det nya viruset NCoLV. Biotechföretaget Cryonordic i Uppsala säger sig vara nära ett vaccin, men de antikroppar som krävs finns bara i Hannas blod. Eric är misstänksam, rykten säger att ägarna har kopplingar till terrorism. Akim Katz, med kodnamn Sinon, befinner sig i israelisk fångenskap. Länge var han en av premiärministerns viktigaste rådgivare, tills han avslöjades som spion för Hizbollah. Efter en dramatisk fritagning får han ett hemligt uppdrag för Cryonordics räkning. Men hämndbegäret är starkt och Sinon omvandlar projektet till något helt annat, något mycket mer ödesdigert. Eric inser att han älskade Hanna är i fara. Och vem kan väl då erbjuda effektivare beskydd än Mossadagenten Rachel Papo, en bekant till Eric som lägligt dyker upp vid deras hus i Stockholms skärgård. Föga anar han vems ärenden Rachel går, eller att hennes hänsynslöshet inte har några gränser. Betyg: 4 / 5
Efter en vecka med en hel del strul med internet och datorer som fått nya delar, formaterats och fått Windows 10 så hoppas jag att helgen blir lugn. Jag började läsa Sinon av Dan T. Sehlberg i början av veckan. Har hunnit ca halvvägs och hoppas hinna läsa färdigt den i helgen. Blir jag klar så kommer jag att börja på Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn. Det blir säker någon novell också. Får ju ligga i när det gäller novellutmaningen som jag deltar i . Har ganska många att välja på så jag har inte bestämt vilken det blir ännu. Vad läser ni i helgen?
Titel: Virtuell våldtäkt: om unga och sexbilder på nätet Författare: Caroline Engvall Bokförlag: Kalla Kulor Format: Inbunden Tryckt: 2015 Antal sidor: 209 Finns bl.a. att köpa hos:Adlibris | Bokus | CDON Vill tacka Kalla Kulor Förlag för boken!
Nu har jag läst ytterligare en viktig och upplysande bok av Caroline Engvall. Denna gång heter boken Virtuell våldtäkt: om unga och sexbilder på nätet.
Denna gång handlar Engvalls bok om tillgängligheten på internet. Den belyser hur lätt ungdomar kan hamna i en ond cirkel där lättklädda bilder och nakenbilder läggs ut på nätet och hur det i sin tur kan leda till hot, ryktesspridning och krav om sexuell posering eller sex i verkligheten av oseriösa personer som med falsk identitet registrerar sig på sidor för ungdomar på nätet och även hur personer som ungdomar litar på sprider bilder och rykten på nätet.
Jag tycker att det här är en viktig bok som är lämpad till läsning både för tonåringar och föräldrar. Engvall tar upp problemen kring ämnet utan att moralisera och hon ger exempel på vad som kan vara de bakomliggande orsakerna till dessa problem och hon visar även hur både psykvård och rätten ser på problemen. Vi får läsa intervjuer med ungdomar som berättar sina historier, men också med vuxna som arbetar med att ta hand om ungdomar med problem. Vi får också läsa utdrag ur domar i rättsfall. Man blir både illa berörd, ilsken och förvånad när man läser denna bok. Man känner en maktlöshet och undrar verkligen hur vi vuxna skall kunna göra något åt detta förutom att informera, informera och åter informera de unga. Internet har så många fördelar, men detta är en av de mörka och svåra baksidorna, och jag känner att detta är något som är otroligt svårt att komma åt. Men som jag skrev i början, boken är otroligt viktig så jag kan absolut rekommendera alla vuxna som har barn och tonåringar i sin omgivning att läsa den. Baksidestext:Vad händer när en nakenbild eller film av sexuell karaktär sprids utom kontroll? Hur mår en ung person som skickar sexuella bilder till främmande vuxna på nätet? ALEXANDRA började skicka avklädda foton på sig själv av ren nyfikenhet. Hon fick mängder av komplimanger tillbaka, något som till slut ledde till allt mer avancerade bilder, med ångest som följd. JOSEFIN träffade fel pojkvän i tonåren. Idag lider hon svårt av tanken på att bilderna som ex-pojkvännen tog på henne skall dyka upp var som helst. SANNA var mobbad i skolan - och i sin innerliga önskan om att får vara en i gänget gick hon med på att skicka nakenbilder på nätet till de killar som vill ha. Deras historier river upp och blottar samhällets brister. De visar var rättsväsendets skarvar sätter stopp för barnens upprättelser, var tillämpningen av lagen fallerar, och avslöjar förövarnas smarta metoder för att fånga sina offer. De unga skäms över vad de gör. Skäms över att de blir lurade. Skäms över att de inte kan låta bli. Och inför deras skam och smärta står vuxenvärlden handfallen. Den här boken behandlar ett brännande aktuellt ämne som ingen får blunda för, och den vänder sig till alla som möter barn och unga: föräldrar, lärare, kompisar - och inte minst till de unga själva. Betyg: 4 / 5
Veckans Top ten Tuesday hos bloggen The Broke and the Bookish lyder som följer: Top ten books on my fall TBR. Jag har massor med böcker som skall läsas så det var svårt, men böckerna nedan är nog sådana som jag skall försöka prioritera under hösten. 1. Presidentens hatt av Antoine Laurain 2. Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn 3. Född fenomenal av Josephine Bornebusch 4. Den röda adressboken av Sofia Lundberg 5. Ung i ghettot av David Safier 6. Cinder av Marissa Meyer 7. En drottnings löfte av C.W. Gortner 8. Ryskt bläck av Tatiana de Rosnay 9. Den du borde frukta av Ingrid Elfberg 10. Mörk ängel av Laini Taylor
Nu har drygt halva september redan gått och nu känns det att det börjar bli höst på riktigt. Löven på träden ändrar färg mer och mer för var dag som går. Jag har inte alls ont av att det blir höst. Fina höstdagar med sol och hög luft är bland det bästa jag vet, och är vädret sämre så kan man med gott samvete krypa ner under en filt och läsa en bok. Så till vad jag vill läsa denna helg. Håller för närvarande på att läsa Virtuell våldtäkt: om unga och sexbilder på nätet, en bok skriven av Caroline Engvall. Detta är en otroligt viktig och intressant bok som alla föräldrar med tonårsbarn borde läsa. Läser jag färdigt denna bok, vilket jag tror att jag gör så har jag tänkt börja på Sinon av Dan T. Sehlberg. Detta är en friståendeuppföljaren till boken Mona, vilken var en otroligt spännande bok. Sedan kommer jag ju att delta i en novellutmaning som kommer att pågå fram till juni nästa år, vilket innebär att jag kommer att försöka trycka in noveller mellan alla vanliga böcker så ofta som möjligt. Denna helgen har jag tänkt läsa En elegant död av Camilla Läckberg. Den kommer från novellsamlingen Mord och mandeldoft. Ja med det får det nog bli bra i helgen.
Titel:Livets outgrundliga mysterier Författare: Benjamin Alire Sàenz Bokförlag:Gilla Böcker Format: Danskt band Tryckt: 2015 Antal sidor: 334 Finns bl.a. att köpa hos:Adlibris | Bokus | CDON Vill tacka Gilla Böcker för denna fina bok! Livets outgrundliga mysterier, eller Aristotle och Dante Discovers the Secrets of the Universe som den heter i original har jag hört så många fina ord om. Jag har varit sugen på att läsa den sedan jag första gången hörde talas om den på Youtube. Författaren heter Benjamin Alire Sàenz, han är en amerikansk författare som är född i New Mexico 1954. Han har skrivit barnböcker, romaner och poesi. Livets outgrundliga mysterier handlar om 15-åriga Aristotle som kommer från en kärleksfull om än lite komplicerad familj med en bror som sitter i fängelse och en pappa som har hemska minnen från Vietnam-kriget. När boken börjar så är det sommaren 1987. Det är den sommaren när Aristotle träffar en jämnårig pojke som heter Dante som lär honom simma.
Hela boken är så otroligt fin. Den speglar det där med kärlek och vänskap på ett fantastiskt sätt. Den speglar också hur det är att vara en pojke som är på väg att bli man, om allt tonårsrelaterat som pojkarna funderar på, hur det är att kyssa någon eller hur man vet vem man skall älska., varför den egna kroppen förändras, hur det är att bli full och att få ta körkort och köra bil. Aristotle är den mer grubblande och tystlåtna av dem och Dante är å andra sidan otroligt känslig och gråter lätt. Jag tycker att berättelsen visar att det inte bara är unga flickor som grubblar på livet i den här åldern. Gillar att storyn svänger. Författaren lägger in lite oväntade händelser som gör det hela lite mer spännande. Men den där otroligt fina känslan försvinner aldrig utan består boken igenom. Tycker så bra om Aristotle som berättarröst, och tycker definitivt att man lär känna karaktärerna ordentligt. Det här är absolut en berättelse som är värd att läsa. Gillar den otroligt mycket. Baksidestext: Det var inte synd om mig. De är möjligt att alla inte älskar mig, men jag var heller inte typen som alla avskydde. Jag var bra på att slåss. Så folk lämnade mig i fred. Jag var mest osynlig. Jag tror jag gillade det. Och sedan kom Dante.
Hemma hos Aristotle är det ingen som pratar om någonting. Varken om storebrodern i fängelse eller om pappans upplevelser i kriget. Aristotle pratar inte heller. Inte förrän han träffar Dante vid den lokala poolen en varm sommardag. Dante som läser dikter, målar tavlor, gråter över döda fåglar och vägrar att ha på sig skor. Som vet hur man pratar om känslor istället för att stänga in dem tills de hotar att kväva en. Tillsammans utforskar Aristotle och Dante livets outgrundliga mysterier - vad det innebär att bli vuxen, hur man lär sig att leva med in familjs brister och hur man vet vem man är, och vem man egentligen älskar. Betyg: 5 / 5
Hittade en roligt utmaning hos Ugglan & Boken som jag absolut inte kan motstå. För att få lite fler noveller lästa så tänker hon ha en novellutmaning som börjar nu och pågår fram till 19 juni 2016(v 24). Hon har satt upp en lista med 40 beskrivningar av noveller och för att klara utmaningen och delta i utlottningen av fina novellpriser räcker det med att bocka av minst 20 av punkterna. Här är listan som vi skall utgå ifrån: 1. Läs en novell av en fransk författareKlar: En bondflickas historia av Guy de Maupassant(ur Olivdungen)
2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll
3. Läs en novell med en siffra i titeln Klar: 15 sekunder i vakuum av Arthur C. Clarke(ur På himlens baksida)
4. Läs en novell som är utgiven 2015
5. Läs en novell som utspelar sig i AfrikaKlar: Allouma av Guy de Maupassant(ur Olivdungen)
6. Läs en novell som har namnet på en stad i titelnKlar: Östersund egentligen av Kjell Sundberg(ur Svarta krusbär: en minnesbok) Läst på Svenskanoveller Wiki
7. Läs en novell som har deckartema Klar: En elegant död av Camilla Läckberg(ur Mord och mandeldoft)
8. Läs en novell som är skriven på 1800-taletKlar: En klockares dagbok av Steen Steensen Blicher(ur Noveller)
9. Läs en vintrig novell
10. Läs en novell som handlar om ett djurKlar: Katt i regn av Ernest Hemingway(ur In our time) läst på Svenskanoveller Wiki
11. Läs en novell som är den sista i en novellsamling
12. Läs en novell på engelskaKlar: The Dragon rock av Ellena Ashley(barnnovell) läst på eastoftheweb.co, shortstories
13. Läs en skräcknovell
14. Läs en novell med jultemaKlar: En annorlunda jul av Hans Holmér(ur Mordet på jultomten och andra juldeckare)
15. Läs en novell som är skriven på 1950-talet Klar: Märit av Astrid Lindgren
16. Läs en novell vars titel börjar på sKlar: Systerkullarna av Nathan Englander(ur Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank)
17. Läs en novell som utspelar sig på havetKlar: Varken fågel eller fisk av Johan Theorin(ur På stort Alvar)
18. Läs en novell av en augustprisvinnare
19. Läs en novell på danska eller norska
20. Läs en novell med kärlekstema
21. Läs en novell som har ett personnamn i titeln Klar: Ulf gråter av Martina Montelius
22. Läs en novell med något kallt i titelnKlar: Döden i floden av Agatha Christie
23. Läs en novell av en rysk författareKlar: En löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij
24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med iKlar: För mycket lycka av Alice Munro
25. Läs en novell som utspelar sig i en stad/på en plats som du har besökt
26. Läs en novell vars titel innehåller ett verb
27. Läs en novell där böcker spelar en stor roll
28. Läs en novell som handlar om syskon
29. Läs en somrig novell
30. Läs en novell av en japansk författareKlar: Den andra bageriräden av Haruki Murakami(novell ur Elefanten som gick upp i rök)
31. Läs en novell som utspelar sig i skogenKlar: Trä av Alice Munro
32. Läs en novell med en färg i titelnKlar: De blå silkesstrumporna av Elin Wägner
33. Läs en novell vars titel slutar på nKlar: Spöket Milton av Jonas Hassen Khemiri
34. Läs en novell som handlar om att resa
35. Läs en novell av en nobelpristagareKlar: Ansiktet av Alice Munro(ur För mycket lycka)
36. Läs en novell där ett barn är en av huvudpersonerna
37. Läs en novell av en författare som du tidigare bara läst roman/er av Klar: Johnny Panic och drömbibeln av Sylvia Plath
38. Läs en novell av en författare som har samma för-, mellan- eller efternamn som du
39. Läs en novell av en finländsk författare
40. Läs en novell som utspelar sig i framtiden
Titlar:Vattenspår och Månkraft Författare/illustratör: Anette Skåhlberg & Katarina Dahlquist Serie: Maja och Havsfolket Bokförlag:Sagolikt Utgivning: 2011 Finns bl.a. att köpa hos:Adlibris | Bokus | CDON Vill tacka Sagolikt Bokförlag för böckerna!
Eftersom jag har barnbarn i olika åldrar så kikar jag en hel del på vad som finns i bokväg och för ett tag sedan hittade jag Sagolikt Bokförlag som har ett helt gäng jättefina lättlästa kapitelböcker för barn. Nu har jag börjat läsa en av serierna som heter Maya och Havfolket. Författare är Anette Skåhlberg och illustratör är Katarina Dahlquist. Böckerna riktar sig till barn 9 - 13 år. Har alltså läst de två första böckerna i serien som totalt består av sex böcker och de heter Vattenspår och Månkraft. Böckerna handlar om Maya och hennes familj. De får helt plötsligt nya grannar i huset bredvid och eftersom Maya är nyfiken upptäcker hon att det är något underligt med dem efter att hon träffat grannpojken Yaz. Det visar sig snart att de är havsfolk eller som man också säger sjöjungfrur. I de två första böcker börjar alltså Mayas bekantskap med Yaz och andra från havsfolket. Lättläst är det verkligen och jag tycker att språket och storyn har börjat riktigt bra. Tycker även att det är jättefina illustrationer, både utsidorna som jag tycker är otroligt snygga, men även illustrationerna inne i böckerna är superfina. Böckerna är väldigt korta så det tar inte alls lång tid att läsa. Tycker att det är toppen att man delat upp berättelsen i flera små böcker, för har man barn som tycker att det är lite jobbigt och svårt att läsa så är dessa små böcker precis lagom i längden, runt 60 sidor. Kan varmt rekommendera dem! Här ser ni en illustration från första boken:
Titel: Ensam på Mars Författare: Andy Weir Bokförlag:Bookmark Format: Inbunden Tryckt: 2015 Antal sidor: 447 Finns bl.a. att köpa hos:Adlibris | Bokus | CDON Vill tacka Bookmark för boken!
Ensam på Mars är en debutroman och det är författaren och systemteknikern Andy Weir som skrivit den. Boken är en Sci-Fi / överlevnadsberättelse och den utspelar sig som man ser på titeln på planeten Mars. Boken börjar med att huvudkaraktären Mark Watney vaknar upp efter en olycka som hans rymdexpedition råkade ut för. Han inser då att övriga besättningen har trott att han avlidit och han har lämnats ensam kvar. Detta är upptakten till en spännande berättelse där Mark i sina logganteckningar berättar allt han gör för att kunna överleva. Skall inte sticka under stol med att det är massor med teknik och vetenskapsprat i denna roman, men är man intresserad av sådant och gillar berättelser som utspelar sig i rymden så är detta den perfekta boken. Huvudkaraktärens diskussioner med sig själv och hans tankar är i formen av logganteckningar. Det fungerar helt klockrent. De är på många ställen så otroligt humoristiska så jag skrattade ofta högt och kunde inte låta bli att läsa de roligaste styckena för maken :) Samtidigt är berättelsen också otroligt spännande. Kan absolut inget annat än gilla huvudkaraktären Mark Watney. Han har en härlig personlighet. Han är rolig, självironisk och otroligt uppfinningsrik. Men de övriga karaktärerna, både de övriga expeditionsmedlemmarna, människorna på NASA mfl. känner jag att jag inte får lära känna ordentligt och det är nog enda anledningen till att boken inte får riktigt full pott från mig. Men jag tycker att den har högt underhållningsvärde så den är helt klart läsvärd!! Så här slutar en logganteckning i boken: "Det var kommendör Lewis som senast använde den här rovern. Hon skulle ha använt den igen på sol 7, men åkte hem i stället. Men hon lämnade kvar sin utflyktsutrustning där bak. När jag rotade igenom den hittade jag en proteinkaka och ett personligt USB, förmodligen fullt med musik som hon lyssnar på medan hon kör. Dags att få något i mig och kolla vilket slags musik den goda kommendören plockade med sig till Mars." Nästa logganteckning innehåller endast en mening och den lyder: " Disko. Ämen för fan, Lewis." Baksidestext: Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas astronauten Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygade om att han är död, men Mark Watney lever - i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne och en ännu större dos självironi ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö. Målet är att en dag kunna återvända hem. Betyg:-5 / 5
Hjälp....det var ju nyss söndag och nu är det söndag igen. Hur har det gått till?? Ja vilket fall som helst så är det åter dags att dela med sig av en smakbit från boken vi för närvarande läser. Detta gör vi hos den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Min smakbit denna veckan kommer från Ensam på Mars av Andy Weir. Jag har inte så långt kvar att läsa, men smakbitarna kommer från tidigare i boken, nämligen sidan 100. Stora bitar i boken är skrivna som logganteckningar. Första smakbiten lyder så här: "Resten av dagen ägnar jag åt att vandalisera roverns inre. Tryckkabinen är tillverkad av kolfiberförstärkt kompositmaterial. Omedelbart innanför höljet sitter isoleringen som i sin tur täcks av hårdplast. Med hjälp av en sofistikerad metod(hammare) avlägsnade jag sektioner av plasten och tog därefter omsorgsfullt bort den solida skumisoleringen(samma hammare)." Längre ner på samma sida står det så här: "Isoleringsbitarna tog jag med mig tillbaka till habitatet. Med hjälp av en avancerad byggteknik(silvertejp) satte jag ihop några av dem till en kvadrat. Vad jag tänkte var att om det någonsin blev riktigt kallt skulle jag kunna tejpa fast kvadraten på något isoleringslöst ställe i rovern, Så kommer RTG:n att vinna värmefajten."
Nu har mitt klickande finger varit i farten igen på Adlibris sida. Det hela började med att jag skulle gå ut och beställa Halvvägs av Fredrik Reinfeldt till min pappa.
Men detta besök slutade naturligtvis med att jag även klickade hem böckerna nedan till mig själv också :)
Jan Guillou - Att inte vilja se M. L. Stedman - Fyren mellan haven Kim Thúj - Man Khaled Hosseini - Och bergen svarade Fredrik Backman - Saker min son behöver veta om världen Joël Dicker - Sanningen om fallet Harry Qyebert
Veckorna springer iväg fortare än man vill. Hälsomässigt har veckan varit botten. Värken i kroppen är nästan outhärdlig och vissa dagar funderar jag på att sluta äta de där rackarns antihormonella tabletterna som jag äter efter bröstcancern. Det är över tre år kvar att ta dem och jag har haft otur att få otrolig ledvärk, ledinflammationer och skelettvärk sedan jag började med dem. Doktorn tror att jag fått det så svårt eftersom jag redan innan hade en värkrelaterad sjukdom. Men jag vill ju inte få återfall så det är väl bara till att bita ihop och försöka göra det bästa av situationen. Nu går vi från tråkigheter till vad jag skall läsa i helgen. Jag håller just nu på med Ensam på Mars av Andy Weir. Den hoppas jag hinna läsa ut. Lyckas jag med det så har jag tänkt börja på Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz. Jag har även börjat läsa första lilla boken i en serie på 6 böcker för barn mellan 9 - 12 år. Serien heter Maja och havsfolket författaren är Anette Skåhlberg, illustratör är Katarina Dahlquist och det är Sagolikt Bokfölag som ger ut dem. Den första boken heter Vattenspår och den har jag påbörjat och jag har även lagt fram Månkraft som jag skall påbörja därefter. Ja mer än så lär jag inte hinna, om jag ens hinner det. Det är så lätt att vara överambitiös. Det kommer oftast lite annat i vägen så det blir mindre läst än man vill. Men hoppas går ju alltid!!