lördag 28 februari 2015

Spänningsutmaning mars


Eftersom det är första mars redan i morgon så tänkte jag att det var lika bra att presentera vilken bok jag skall läsa under mars månad i Spänningsutmaning 2015, en utmaning som Mias Bokhörna håller i. Det kommer att bli Mörk jord av Belinda Bauer. Denna bok ingår även i Boktolvan och min egen Hyllvärmarutmaning.


Slutuppdatering i #Hyllvärmare 2015


Har under månaden deltagit i en utmaning/tävling att Ta kontroll över bokhyllan eller som den kallats #Hyllvärmare 2015. Det är Anna på Fantastiska berättelser som hållit i denna. Denna utmaning innebar att vi skulle läsa böcker som stått länge i våra bokhyllor. Nu är vi inne på månadens sista dag. Inga fler böcker kommer att bli utlästa så det är dags att presentera hur det har gått.

Innan utmaningen började så fick vi presentera vad vi planerade att läsa under månaden. Jag vågade inte ta i för mycket utan nöjde mig med fyra böcker som jag presenterade i ett inlägg. Här kan ni se inlägget och även hur det gått.

Som ni ser så hade jag läst de fyra jag bestämt plus en ytterligare. Utöver dessa fem böcker har jag inte läst något mer så jag har alltså läst 100% hyllvärmare.

Månadssammanfattning februari 2015

Dagarna verkligen rusar iväg och det är nu sista dagen i februari. Kommer inte att bli klar med någon mer bok under dagen så jag känner att jag lika väl kan göra min månadssammanfattning nu. 

Dessa böcker har jag läst:
 
6. Per Anders Fogelström - Stad i världen   
7. Mari Jungstedt - Den inre kretsen   
8. Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren - Eld  
9. Conn Iggulden - Dynastins arvinge   
10. John Green - Var är Alaska?   

Sedan har de som vanligt blivit några filmer och tv-serier.

Filmerna under månad var:


Bad boys
Emil i Lönneberga
Tjorven och Mysak

Serier under månaden:

 
 

Alias Smith & Jones collection säsong 1 och 2(påbörjad)
NCIS säsong 11
The Big Bang Theory säsong 7
Boardwalk Empire säsong 3
Da Vinci´s Demons säsong 2(påbörjad)
The Fresh Prince i Bel Air säsong 3(påbörjad)
NCIS: Los Angeles säsong 5
 

fredag 27 februari 2015

Bokbloggsjerka 27 februari - 2 mars


När det är bokbloggsjerka hos Annika så vet man att det äntligen är helg. Denna helgen blir kul, speciellt i kväll då Let´s Dance börjar. Skall bli superkul!! Denna vecka frågar Annika:

Har du läst någon bokserie som du slutat tycka om under resans gång, och varför? Om man inte läser serier så kan man berätta om någon bok som haft det perfekta slutet(utan att avslöja för mycket). Vill man så kan man svara på båda frågorna.

Här fick jag fundera en stund för jag är inte den som läser supermycket serier, även om det blivit fler de senaste åren. Men de jag kunde komma på är:

Åke Edvardssons deckarserie som handlar om kriminalkommisarie Erik Winter. Jag läste de först tre böckerna men tyckte att de var ganska tråkiga. Jag kände inte så mycket för karaktärerna. Så det blev inte att jag fortsatte med fler böcker.

Så har vi ytterligare en deckarserie och då är det Karin Wahlbergs böcker om kriminalkommisarie Claes Claesson och hans fru Veronika Lundborg som är överläkare. Läste de första fyra böckerna och tyckte att de var så tröglästa så jag stoppade där och kommer nog inte att plocka upp dem igen.

Sist så blir det Sagan om Valhalla av Johanne Hildebrandt. Hade förväntat mig att detta skulle vara en alldeles fantastisk serie. Och visst var den bra på sitt sätt, men blev lite mätt på den. Jag läste dock de tre första böckerna, men nu när den fjärde boken i serien kom förra året så kände jag inte minsta lilla lockelse att fortsätta på serien.


torsdag 26 februari 2015

Var är Alaska?


Titel: Var är Alaska?
Författare: John Green
Bokförlag: Berghs
Format: Inbunden
Tryckt: 2007
Antal sidor: 223

Nu har jag äntligen läst Var är Alaska? av John Green. Detta är författarens debutroman och den gavs ut på svenska 2007. Som jag kan se så finns den för närvarande inte att få tag i på svenska, men det verkar vara en nyutgåva på gång.

Jag har ju tidigare läst Förr eller senare exploderar jag och Pappersstäder av denna författare. Den första var helt fantastisk och den andra var också riktigt bra. Eftersom Var är Alaska? är författarens debutroman och eftersom jag hört lite blandade recensioner, så förväntade jag mig inte något underverk när jag började med denna.

Denna bok utspelar sig på en internatskola i Alabama, där Miles, en grabb på 15 år börjar. Där lär han känna bl.a. Översten och Alaska som också går på skolan. Dessa tre är väldigt speciella ungdomar, Miles som kan massa kända människors sista ord, Översten som kan rabbla länders huvudstäder som ett rinnande vatten och så tjejen Alaska som älskar böcker och poesi och är lite av en expert på att hitta på spratt.

Så fort jag började läsa boken så kände jag igen språket och humorn från de tidigare böckerna jag läst av Green. Tyckte att berättelsen var smart upplagd. Den var indelad i ett före och ett efter en speciell händelse. Rubriken på första kapitlet var Etthundratrettiosex dagar före, och så räknade det för varje kapitel ner tills vi kom fram till en viss punkt, sedan var det antal dagar efter händelsen som var kapitlens rubrik. Detta ökade spänningen och man undrade hela tiden vad det var som skulle hända. Kapitlen var korta vilket gjorde att boken gick otroligt fort att läsa ut. Hade till att börja med lite svårt för karaktärerna, men måste säga att de växte under berättelsens gång, speciellt efter den där nollpunkten. Berättelsen var rolig, sorglig och spännande, och den handlade om vänskap, kärlek, stora förändringar, mobbing, sexualitet och alkohol, alla de bitar som ofta finns i tonåringars liv. Trots problemet med karaktärerna i början så tyckte jag ändå till slut att det var en riktigt trevlig ungdomsbok som jag varmt kan rekommendera.

Baksidestext: Miles Halter är nöjd med att lämna sitt trista liv bakom sig: föräldrar, high school och ytliga bekanta. Han ska börja på internatskolan Culver Creek i Alabama och ser fram emot allt nytt som detta för med sig.

Miles letar nämligen efter ett Stort Kanske. Fast just de orden har han inte kommit på själv. Det var författaren Francois Rabelais sista ord i livet: "Jag går att söka ett Stort Kanske". Miles är fascinerad av berömda personers sista ord och han förstår precis vad Rabelais menade. Något nytt. Något annat. Förändring.

Och visst förändras hans liv. Han får nya vänner som lär honom nya ovanor. Och han träffar Alaska Young - den smartaste, roligaste och snyggaste tjej han någonsin sett. Hon kommer att förändra hans liv mer än han någonsin kan ana  den där stekheta dagen då han första gången kliver in i hennes stökiga rum.


Betyg: 4 / 5

Läst i #Hyllvärmare 2015

Även läst i min egen hyllvärmarutmaning


onsdag 25 februari 2015

Bokrea 2015

Ja då var bokrean igång och så klart så passade jag på att gå en sväng till Akademibokhandeln när jag ändå var ute idag. Hade även lagt en beställning från Adlibris och även detta paket är hämtat. Så nu blir det inte en enda bok till på mycket länge. Skulle behöva 1 - 2 nya Billy-hyllor från IKEA för att få plats med alla böcker som står och ligger där de inte borde. 

Dessa böcker kom från Adlibris:


Lev Grossman - Magikerna
Rebecca Skloot - Den odödliga Henrietta Lacks
Erin Morgenstern - Nattens cirkus
Zinat Pirzadeh - Fjäril i koppel
Frédérique Deghelt - Dagarna med farmor
Liza Klaussmann - Tigrar i rött
Therése Söderlind - Vägen mot Bålberget

Från Akademibokhandeln köpte jag:


Haruki Murakami - Elefanten som gick upp i rök
Jojo Moyes - Sophies historia
Maria Lang - Farligt att förtära
Maria Lang - Inte flera mord!
Per J. Andersson - New Delhi - Borås
Tom Clancy & Mark Greaney - Rött hot
Stephen King - 22/11 1963

tisdag 24 februari 2015

Tematrio - Liv och död i titeln


I denna veckas tematrio hos Lyrans Noblesser vill hon att vi skall Berätta om tre böcker med ordet liv eller död i titeln(i olika former te.x. levande döda).

1. Livstid av Liza Marklund. Detta är sjunde boken i deckarserien om journalisten Annika Bengtzon. I denna bok blir Annika själv misstänkt för mordbrand i sitt eget hus.

2. Tills döden skiljer oss åt av Ingrid Elfsberg. En thriller som handlar om en kvinnlig polis som lever i ett destruktivt förhållande. Spännande bok.

3. Mitt liv som förrädare av Zarah Ghararamani. Denna bok handlar om när författaren som 19-årig student i Teheran fängslas och förs till det ökända Evinfängelset efter att ha deltagit i studentdemonstrationer. En väldigt stark berättelse.


Dynastins arvinge


Titel: Dynastins arvinge
Författare: Conn Iggulden
Bokförlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 454
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Nu känns det nästan lite tråkigt. Sista boken i Conn Igguldens fantastiska serie om Djingis Khan är slut. Dynastins arvinge heter den.

Det här har varit så otroligt spännande och intressant historisk bokserie och Conn Iggulden är absolut fantastisk på att skriva denna typ av litteratur. Han lyckas till och med att få ett fältslag där tusentals krigare drabbar samman att bli intressant och de stora fältherrarna känns så levande.. Hans böcker är så otroligt välskrivna.

Den store mongolske fältherren Djingis Khan har man ju hört talas om och det har i denna bokserie varit otroligt spännande att få följa historian om honom och hans ättlingar eftersom detta är en stor bit världshistoria. För den som är intresserad av historia så är denna serien absolut perfekt. Läs den!!

Baksidestext: Fyra bröder med fyra viljor. Trots det växer det mongoliska riket återigen. I öst rycker Kublai khan fram för att en gång för alla lägga Sungdynastins länder under sig. På erövringståg drömmer han om ett herravälde som sträcker sig från kust till kust, ett imperium så mäktigt att det vida överträffar det som en gång leddes av den store Djingis khan. För att ena mongolväldet måste han förmå sina krigare att följa honom till den kända världens yttre gränser. Samtidigt slits nationen sönder av inre stridigheter och snart är ett blodigt inbördeskrig i annalkande. Då hotar fienden i öster på nytt.


Betyg: 5 / 5

Läst i #Hyllvärmare 2015

Även läst i min egen hyllvärmarutmaning

söndag 22 februari 2015

En smakebit på søndag - Dynastins arvinge


Som vanligt så här på söndagen så skall vi presentera en smakbit från någon bok som vi håller på att läsa. Det är den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som håller i detta som vanligt.

Min smakbit kommer från Dynastins arvinge som är sista delen i Conn Igguldens storslagna serie som handlar om Djingis Kahn och hans ättlingar. Smakbiten kommer från sidan 238:

"Kublai nickade mot en pojke på en kamel nära honom. Pojken satte ett långt mässinghorn mot läpparna och blåste en klagande ton. Den besvarades av Bayar och Uriang-Khadair, som med fyra tumener var avancerade mot fiendens kvadrater. Tjugotusen beridna män stannade tålmodigt kvar som reservtrupp och spanade spänt framför sig."



fredag 20 februari 2015

Barnböcker under veckan

Denna veckan har världens sötaste prickiga unge varit hos oss ett par dagar, närmare bestämt yngsta barnbarnet Sofia som haft vattenkoppor. Så klart ställer mormor upp och passar lilltösen så föräldrarna kan jobba i alla fall några dagar. 


När hon varit hos oss har det blivit några barnböcker lästa och då helst mer än en gång :) Stumpan älskar verkligen att lyssna när man läser. När storasyster Matilda dessutom kom hit idag efter skolan så gick hon nästan i taket av glädje när hon såg att ett par av böckerna vi läst var några som vi även läste för henne när hon var liten. Böckerna nedan har blivit lästa:


Gittan och älgbrorsorna av Pija Lindenbaum
Knacka på av Anna-Clara Tidholm
Petter och hans 4 getter av Einar Norelius

Gillar faktiskt illustrationerna i alla dessa böckerna och framför allt lillan älskar böckerna.


Bokbloggsjerka 20 - 23 februari


Efter att förra veckan varit frånvarande med sin bokbloggsjerka(kändes tomt), så är idag Annika tillbaka med en ny fråga till oss. Så här skriver hon denna veckan:

Som ni kanske har märkt har min blogg kunnat jämföras med Saharas öken under en tid, och det beror inte på att jag lider av skrivkramp utan det handlar helt enkelt om att det är värken som sätter rejäla käppar i hjulet för mig.
Suget att skriva är dock ständigt närvarande och jag försöker verkligen hitta sätt för att kunna slänga ihop ett par inlägg i veckan åtminstone. Hittills har jag inte kommit på något som skulle hjälpa mig på vägen och därför skulle jag vilja ta del av era bästa tips. Det vill säga var (och hur) författar du dina inlägg?

Min blogg handlar ju mest om böcker, men eftersom film och musik även är stora intressen så bloggad det även om sådant ibland.

För att börja med var jag knåpar ihop mina inlägg så är det alltid i vårt datarum. Där skriver jag mina inlägg med en gapande gubbe vid skrivbordet bredvid(han pratar jättehögt när han sitter med lurarna på och spelar Diablo, World of Warcraft eller något annat spel ihop med sina vänner) :)

Så kommer vi till hur eller när. Jo för mig brukar det alltid bli några inlägg per vecka. Först och främst brukar jag försöka delta i Tematrio, en utmaning som Lyrans Noblesser håller i. På onsdagar dyker Omslagsomsdag upp. Det är ElenBokpotaten som håller i denna utmaning. Brukar delta eftersom jag tycker att det är kul med snygga bokomslag. Bokbloggsjerkan på helgerna försöker jag att inte missa och på söndagarna försöker jag komma ihåg En smakebit på søndag som den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten håller i.

Recensioner dyker alltid upp när någon bok är utläst. Jag försöker att skriva dem så fort som möjligt då jag fortfarande har handlingen och känslan i färskt minne. Men jag är absolut inte den där människan som sitter och för anteckningar under tiden jag läser och inte planerar jag min recension jättenoga heller, utan det blir spontant hur jag känner när jag sätter mig och skriver. Bokbilderna till mina bokrecensioner tar jag oftast själv.

I övrigt så brukar jag slänga in något extra inlägg när jag köpt lite nya böcker. Ibland kan det dyka upp någon musikvideo eller något inlägg om någon film, och i slutet av månaden så sammanfattar jag med ett inlägg om vad jag läst och vilka filmer och serier jag sett.


Omslagsonsdag #79 - Hjärtan

Denna veckan kommer mitt inlägg till omslagsonsdag väldigt sent. Det är som vanligt Elen på Bokpotaten som håller i detta. 
Det har varit lite fullt upp denna veckan eftersom yngsta barnbarnet haft vattenkoppor och då ställer så klart mormor upp och passar lillan så föräldrarna åtminstone kan jobba några dagar. Men till slut hann jag ta tag i veckans tema som var hjärtan. Jösses....inte lätt!! Trodde jag skulle ha fler än jag hade så alla som finns med idag står inte i min bokhylla.

 
 

Gillar omslaget till Bröllopsnatten eftersom det får mig att längta efter sommaren.

tisdag 17 februari 2015

Tematrio - Sjukdomar / sjukhus


I veckans tematrio hos Lyrans Noblesser vill hon att vi skall:

Berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar och/eller utspelar sig på sjukhus.

Dessa tre böcker känns viktiga för mig på grund av att jag själv drabbades av bröstcancer härom året och eftersom min son fick en stroke vid 22 års ålder, och också för att jag på grund av detta insett hur många som drabbas av allvarliga sjukdomar och att det är människor i så spridda åldrar.

1. Den första boken som ploppade upp i mitt huvud var Förr eller senare exploderar jag, av John Green. Som säkert de flesta vet så är detta en oerhört fin bok som handlar om ungdomar som har cancer.

2. Cancer är också temat i nästa bok. Det är Jag vill fan leva av journalisten, författaren och yogaläraren Karin Björkegren Jones. Detta är en bok som handlar om författarinnans kamp mot sin inflammatoriska bröstcancer, som hon diagnostiserades med 2012.

3. Den tredje boken är Min stroke av Jill Bolte Taylor, en bok som jag fortfarande inte läst men ganska snart kommer att läsa. Boken handlar om hjärnforskaren Jill Bolte Taylor som vid 37 års får en kraftig stroke. Boken handlar om hennes kamp tillbaka efter sjukdomen.


måndag 16 februari 2015

Eld


Titel: Eld
Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 633
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Eld som jag precis läst ut är andra delen i den svenska fantasyserien Engelfors-trilogin, en serie som utspelar sig i en fiktivt samhälle i Bergslagen. Författare är  Mats Sandberg och Sara Bergmark Elfgren. Läste första boken Cirkeln förra våren och har längtat så länge efter att läsa fortsättningen. Men den som väntar på något gott kan aldrig vänta för länge brukar man ju säga!!

Jag tyckte otroligt mycket om första boken så jag hade så klart ganska höga förväntningar på uppföljaren. Jag kan säga att jag absolut inte behövde bli besviken. Tyckte faktiskt att Eld till och med var lite bättre än Cirkeln. Man sugs in i berättelsen, miljöerna och i karaktärernas liv från sidan ett. Boken är otroligt spännande och jag tycker att flera av karaktärerna under de två första böckerna vuxit som personligheter. Författarna är så skickliga språkligt så de gör berättelsen så otroligt fantastisk. Spänning, blandat med magi, tonårsbekymmer, kärlek och vänskap blir till en perfekt mix i dessa böcker. Ser så otroligt mycket fram emot att läsa upplösningen. 

Baksidestext: Hettan skruvas upp i Engelfors. De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse. Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.


Betyg: -5 / 5

Läst i #Hyllvärmare 2015

Även läst i min egen hyllvärmarutmaning

söndag 15 februari 2015

En smakebit på søndag - Eld


Då var det söndag igen och åter dags att lägga ut en smakbit ur boken jag för närvarande läser. Detta gör jag hos den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten.

Boken jag håller på med just nu är Eld av Mats Strandberg och  Sara Bergmark Elfgren. Detta är andra delen i Engelfors-trilogin. Smakbiten kommer från sidan 323:

"Den där dimman. Den har hängt över Engelfors nästan varje morgon under hösten och vintern. Kring nyår låg snön kvar ett par dagar, men annars har den smält bort så fort den träffat marken."


lördag 14 februari 2015

Uppdatering #Hyllvärmare 2015

Nu har halva februari gått och jag tänkte uppdatera hur det går för mig i hyllvärmarutmaningen. Jag har hunnit läsa Stad i världen av Per Anders Fogelström. Har även läst Den inre kretsen av Mari Jungstedt och för närvarande läser jag Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Har hunnit 237 sidor in i denna bok. Känner mig riktigt nöjd hittills. Eftersom jag inte läst något annat än detta så ligger jag på 100% hyllvärmare än så länge.

onsdag 11 februari 2015

I mustache you some questions


LottenLottens bokblogg taggade mig att göra denna trevliga enkät. Tack för det. Hoppas att någon har glädje av mina svar :)

Four name people call me(other than my real name):
Här blir det bara ett svar eftersom jag inte kommer på något mer än det som några gamla klasskamrater kallade mig
- Ärtan
-
-
-
 
Four jobs I have had:
- Lokalvårdare
- Elektronikmontör
- Kontorist
- Teknikadministratör

Four movies I would / have watched more than once:
Svårt att bara välja fyra
- Wall Street
- De tre musketörerna från 1993
- Firman
- Dirty dancing

Four books I would recommend:
- En man som heter Ove av Fredrik Backman
- Förr eller senare exploderar jag av John Green
- Stads-serien av Per Anders Fogelström
- Slutet på kedjan av Fredrik T. Olsson

Four places I have lived:
- Umeå
- Svaneholm
- Viskafors
- Borås

Four places I have been:
- Danmark
- Norge
- Finland
- Grekland

7. Four places I rather be right now:
Kanske inget just nu, men det finns ställen jag skulle vilja åka till.
- Rom
- Paris
- London
- Kina

Four of my favourite foods:
- Gräddstuvad lever med potatis och lingon
- Hemlagade köttbullar
- Isterbandslåda med rödbetor
- Pappas hemlagade kroppkakor

Four TV-shows I watch:
Svårt med bara fyra
- 24
- NCIS
- Sherlock
- Boardwalk Empire

Four things I am looking forward to this year:
- Att sonen skall komma hem(han har varit i Thailand sedan september förra året)
- Sommaren mer än vanligt
- Att få umgås med barnbarnen så mycket som möjligt
- Att läsa massor med bra böcker och se många härliga filmer

Four things I am always saying:
- Jag måste....
- Allvarligt?
- Seriöst?
- Typ

Four people I tag:
Oj, har ingen aning vilka som gjort denna, men det får bli dessa.
Zellys Bokblogg
Johannas deckarhörna
Jennys bokstavliga vardag
C.R.M. Nilsson
 

Tematrio - Historiskt


Hos Lyran är det historiskt tema denna veckan. Hon vill att vi skall Berätta om tre bra historiska romaner eller filmer.

1. Först kom jag att tänka på Röde Orm, vilket är en äventyrsberättelse i två delar och böckerna heter Sjöfarare i västerled och Hemma och i österled. Böckerna är skrivna av Frans G. Bengtsson. Detta är en spännande och jättetrevlig berättelse från vikingatiden där man får följa skåningen Orms, kallad Röde Orm på hans strapatser.

2. Det jag sedan tänkte på var två böcker av Ken Follett. Först Svärdet och spiran, en bok som utspelar sig på 1100-talet i Kingsbridge i England. Här får vi bl.a följa Tom Byggare och flera andra och följa hur de levde och följa katedralbygget i byn. Sedan har vi uppföljaren En värld utan slut som gavs ut många år senare. Även här utspelas stor del av handlingen i Kingsbridge, England, men nu är det 200 år och några generationer människor senare. Helt fantastiska böcker.

3. Till sist så har vi Jan Guillous fantastiska romansvit om Arn Magnusson. Böckerna är Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren och Riket vid vägens slut. Denna romansvit utspelar sig mellan mitten på 1100-talet till ett par årtionden in på 1200-talet. Vi får följa Arn Magnusson från barndomen då han bodde i Västergötland, via det heliga landet och Jerusalem tillbaka till Sverige igen. Här möter vi människor från de olika kungaätterna i Sverige under denna tid. Sedan har vi även den fristående boken Arvet efter Arn då vi följer Birger Magnusson(Birger Jarl) av Folkungaätten. Otroligt välskrivna och intressanta böcker att läsa.