måndag 30 november 2015

Månadssammanfattning november 2015

Ja i morgon är det första december och jul börjar närma sig. Hos oss är det redan pyntat en hel del så jag känner mig riktigt nöjd. Känner mig även hyfsat nöjd med läsningen för denna månad. Tycker jag hunnit med lagom mycket med tanke på att jag haft en hel del annat att göra. Har däremot inte kikat så jättemycket på film och tv-serier. Så här har det i alla fall sett ut under månaden.

Böcker jag läst:

70. Josephine Bornebusch - Född fenomenal(ungdomsbok)   
71. Maria Montelius - Ulf gråter(novell)   
72. Conn Iggulden - Stormfågel  
73. Jonas Hassen Khemiri - Spöket Milton(novell)  
74. Alex Marwood - Granne med döden   

75. Fjodor Dostojevskij - En löjlig människas dröm(novell)  

Filmer under november:


Jurassic World
Terminator: Genisys

TV-serier:


Bones säsong 1
Hawaii Five-0 säsong 3

  

söndag 29 november 2015

Läs en novell - uppdatering 3, november 2015


Jag deltar ju sedan september månad i novellutmaningen som bloggen Ugglan & boken håller i. Denna utmaning innebär att vi skall försöka pricka av så många punkter som möjligt på en lista med 40 uppgifter fram till juni nästa år. Denna månad har jag lyckats pricka av tre punkter och det innebär att jag totalt läst åtta noveller hittills. Riktigt nöjd faktiskt. Dessa blev det denna månad.

Novellens namn: Ulf gråter
Författare: Martina Montelius
Utgiven av: Novellix 2013
Avbockad punkt i utmaningen: 21. Läs en novell med ett personnamn i titeln

Det här är en berättelse om relationen mellan en mor och hennes son. reagerar på att karaktärerna har ett mörkt och avvikande beteende. Men jag måste säga att jag tycker om hur författarinnan skapar stämningen i berättelsen. Blev helt klart nyfiken på att läsa mer av henne. 



Novellens namn: Spöket Milton
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Ur novellsamling: Invasion! Pjäser  noveller texter
Utgiven: 2009

Avbockad punkt i utmaningen: 33. Läs en novell vars titel slutar på n

En berättelse om två personer som gått på samma gymnasium. Efter att båda flyttat från orten så hamnar de på samma arbetsplats och samma fest. Där berättas en historia som i grunden handlar om mobbing. Mycket välskriven.



Novellens namn: En löjlig människas dröm
Författare: Fjodor Dostojevskij
Utgiven av: Novellix 2014
Avbockad punkt på i utmaningen: 23. Läs en novell av en rysk författare

Har ju läst Brott och straff av Dostojevskij tidigare och tycker om hans sätt att skriva och hans grubblerier i berättelsen. Här får jag samma känsla. Mannen i denna berättelse funderar på att ta livet av sig. Tankegångarna i boken kretsar mycket på människan och mänskligheten och att vi människor kan vara onda men att det även finns godhet där bakom någonstans. Mycket välskriven.


Granne med döden


Titel: Granne med döden
Författare: Alex Marwood
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 359
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Modernista för boken!

Granne med döden av Alex Marwood, fick jag som en överraskningsbok från Modernista förra hösten. När jag såg att hon skrivit en tidigare bok och dessutom hade dålig koll på om man behövde läsa dem i ordning så bestämde jag mig för att läsa Onda flickor först. Gillade den riktigt mycket så jag har verkligen sett fram emot att läsa denna. Men tyvärr så har den blivit liggande alldeles för länge. Men nu är den äntligen läst och oj så bra den var.

Det här är en bok som utspelar sig i ett väldigt nedgånget hus i London. Huset har en oerhört snuskig och girig hyresvärd och han hyr ut lägenheter till ett gäng udda människor. Flera av dem bär på hemligheter. 

När jag läste Marwoods förra bok så tyckte jag att det tog ett tag innan jag riktigt kom in i handlingen, men här var det tvärtom. Jag sögs in i berättelsen direkt. Författarinnan är helt suverän på att beskriva karaktärerna, deras säregna sätt och deras hemligheter, så man vill bara veta mer. Sakta men säkert nystas dessa hemligheter och vissa hemskheter upp och när det gäller vissa saker blir man riktigt äcklad. Men man kan samtidigt inte sluta läsa. Detta är definitivt inte en klassisk deckare, men det gör inte det minsta. Nej det här är absolut en av de ruggigaste berättelserna jag läst på länge och den var så himla bra. 

Baksidestext: Det gamla huset på Beulah Grove i södra London ruvar på många hemligheter. Hyresgästerna i det förfallna lägenheterna har alla mycket att dölja, för omvärlden och för varandra.
   När Colette flyttar in lär hon snart känna Cher, en femtonårig tjej som i likhet med henne själv befinner sig på flykt. Båda har svårt att begripa sig på den tafatt vänlige Thomas i lägenheten högst upp, och Colette dras i stället till Hossein, som flytt från Iran och nu väntar på besked angående sin asylansökan. Enstöringen Gerard Bright i lägenheten bredvid håller å  sin sida på att driva henne till vansinne med sin klassiska musik. Längst ner bor den sextioåriga Vesta, som levt i huset hela sitt liv och håller ett vakande öga på de andra.
   En ödesdiger sommarnatt inträffar något som tvingar den att ingå en ostadig allians. De måste nu samarbeta för att bevara den hemlighet som knyter dem samman. Men det är bara en av dem som vet vad det egentligen är som gör att avloppsrören i huset håller på att täppas igen....


Betyg: -5 / 5

Läst i spänningsutmaning 2015

En smakbit på söndag - Ryskt bläck


Så var det då första advent. Mitt pynt är framme och jag känner mig nöjd. Hos Flukten fra virkeligheten skall vi som vanligt dela med oss av en smakbit från boken vi för närvarande läser. När det gäller böcker så håller jag just nu på med det sista i Granne med döden av Alex Marwood, en spännande och lite småäcklig berättelse. Så nu är nästa bok på tur framplockad och det är Ryskt bläck av Tatiana de Rosnay. Så här låter första raderna ur den:

"När Nicolas anlände till Gallo Nero - ett avlångt ockrafärgat hus med mörkrött tak och gröna fönsterluckor - kändes det inte som ett hotell utan som någons hem. En bit bort stod ett par Porschar och Jaguarer, en Ferrarri och en Lamborghini parkerade. Uppför några trappsteg, och så öppnades dörren. En smärt kvinna i svart dräkt uttalade hans namn som om det var det mest förtrollande ljudet i världen."


Adventsläsning - En enkät

Tänkte svara på en liten enkät som rör adventstid och jul. Hittade enkäten hos Johannas deckarhörna.


1. Vilka böcker / vilken bok är den bästa du läst i höst?
Har läst flera böcker som var bra under hösten, men jag väljer ändå Lewispjäserna av Peter May och Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz.

2. Vilken är din favorit-julsång?
En av de finaste är Jul, jul, strålande jul.

3. Vilka böcker skall du läsa i december? Har du någon särskild läsning som får dig i julstämning?
Två böcker som jag bestämt mig för att läsa i december är Elizabeth är försvunnen av Emma Healey och Ung i ghettot av David Safier. Vad det blir mer får tiden utvisa. Kan inte komma på någon speciell läsning som får mig så där lite extra i julstämning, det skulle i så fall vara någon bok där det är lite vintrig handling.

4. Önskar du dig särskild bok i julklapp av tomten, närstående eller dig själv?
Har inte önskat mig något speciellt i julklapp av mina nära och kära. Vi brukar oftast fokusera på att köpa klappar till alla barnen i släkten i första hand. Har däremot just beställt tre böcker till mig själv och det är En sån som du av Gillian Flynn, Riddaren av de sju konungarikena av George R. R. Martin och Fyren mellan haven av M.L. Stedman.

5. Hårda eller mjuka paket? Vilket föredrar du?
För mig är inte paket det viktiga till jul utan att få umgås med familjen.

6. Om du skulle tipsa om en bok att ge bort i julklapp, vilken skulle det vara?
Då skulle jag nog tipsa om hela Lewis-trilogin av Peter May. En otroligt bra, välskriven och originell deckarserie.

7. Glögg eller julmust, om du måste välja? 
Helt klart julmust.

8. Har du någon bok som du sparat för att läsa under eventuell julledighet?
Nu är ju jag ledig jämt eftersom jag är sjukpensionär, men jag har tänkt läsa Hundar hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon. Känns om den kan passa att läsa kring jul. Har läst första boken och hade egentligen tänkt läsa denna förra julen, men det får bli i år istället.

9. Knäck eller Alladinask?
Absolut hemmagjord knäck. Det är mums det!

10.  Hur gör vi med julpyntet. Får tomtar och gran respass redan efter Annandagen eller plundrar vi på Tjugondagknut?
Jag gillar att ha mitt pynt framme ett tag så det åker fram till första advent och får stå kvar tills efter Trettondagshelgen.
 


fredag 27 november 2015

Inför adventstid

Ja så här inför adventstid och jul så börjar mina advents och julprylar komma fram. Krabaten nedan står alltid i sovrummet i närheten av min säng, så även i år. Gillar honom!


tisdag 24 november 2015

Tematrio - Anna, Karin och Elisabeth


Denna veckan har Lyrans Nobelsser ett ego-tema eftersom hon har haft namnsdag och snart har det igen. Så denna veckan skall vi berätta om tre böcker/texter vars huvudperson eller författare heter Anna, Karin eller Elisabeth. Det blir även lite ego för mig eftersom jag också heter Elisabeth som tredjenamn.

Mina val blir tre deckarförfattare som jag läst böcker av.

1. Elizabeth George är en amerikansk författarinna som skriver de trevliga  deckarna som handlar om kriminalinspektören Thomas Lynley och hans assistent Barbara Havers. Dessa löser mordfall vid Scotland Yard.

2. Anna Jansson, svensk författare som kommer från Gotland. Där utspelar sig också hennes deckare som handlar om kriminalinspektör Maria Wern.

3. Karin Wahlberg är både läkare och deckarförfattare. De karaktärerna som återkommer i hennes böcker är kriminalkommisarie Claes Claesson och hans fru Veronika Lundborg som är läkare. Böckerna utspelar sig i Oskarshamn.


söndag 22 november 2015

En smakbit på söndag - Granne med döden


Söndag och idag är jag helt utpumpad efter gårdagens shoppingtur till Gekås i Ullared. Huvudet värker, fötter och ben värker och jag är på allmänt grinigt humör. Som om inte det vore nog så har vi ett helt ton tvätt att tvätta idag också.

Nej slut med gnäll nu. Idag skall vi dela med oss av en smakbit av boken vi för närvarande läser. Det gör vi som vanligt hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Denna veckan håller jag på att läsa Granne med döden av Alex Marwood. Det är en kriminalare som är både läskig och jättespännande. Men jag gillar den. Min smakbit kommer från sidan 123:

"SÅSOM i livet så och i döden: Varje kvinna behöver bra fuktighetsrutiner för att bevara hennes skönhet, både inuti och utanpå. Även efter uttorkningen fortsätter förruttnelsen, om än långsammare, och en kvinna som utsätts för luft - och alla bakterier och mögelsporer som svävar i luften - förtjänar att beskyddas."



Gårdagens fynd

Igår var jag, maken och barnen med familjer på en gemensam shoppingtripp till Gekås i Ullared. Några julklappar blev köpta, en del pinaler till hemmet och så klart några böcker, tv-serier och musik. Man märkte verkligen av det höjda hot-läget i landet vid besöket för man såg fler väktare än vanligt och där var ett helt gäng poliser på plats. Känns faktiskt lite märkligt måste jag säga. Nedan kan ni i alla fall se vad det blev:


I bokväg blev det:

Bara men e fantastisk: Eddie Meduza av Börje Lundgren, Leila Bergendaht och Maritza Johansson
STHLM Delete av Jens Lapidus
Väckelse av Stephen King


Köpta tv-serier blev:

The incredible Hulk säsong 1 - 5
Knight Rider säsong 1 - 5
Hawaii Five-0 säsong 4


Och så lite musik:

Ronny och Ragge: Let´s pök!
Imperiet: Klassiker
John Fogety: The long road home
Ted Gärdestad: 15 klassiker

fredag 20 november 2015

Helgläsning vecka 47

Den kommande helgen kommer jag kanske inte hinna läsa så mycket som jag vill, beroende på att vi skall åka och shoppa i Ullared. Men jag skall försöka ägna så mycket tid jag kan åt läsningen. För närvarande håller jag på att läsa Granne med döden av Alex Marwood, en bok som är riktigt bra så här långt. Blir jag färdig med den under helgen så tänker jag börja på Ryskt bläck av Tatiana de Rosnay


tisdag 17 november 2015

Tematrio - Verklighetsflykt


Eftersom verkligheten kan vara svår och tung ibland så vill Lyrans Noblesser att vi denna veckan skall Berätta om tre böcker som lättar upp i tillvaron!

1. Lite fantasy är ju inte fel om man vill fly verkligheten för en stund och vad kan inte vara bättre då än att läsa Robins Hobbs serie Handelsmännen och de magiska skeppen, som är en helt fantastisk och fantasifull serie. Första boken i serien heter Magins skepp.

2. Att få skratta lite när verkligheten är svår är hur skönt som helst. Vill jag göra det så läser jag gärna något av Sophie Kinsella, te.x. Shopaholic-serien. Första boken heter En shopaholics bekännelser.

3. Till sist ytterligare något som är trevligt och lättsamt. Karin Brunk Holmqvist skriver väldigt trevliga böcker som utspelar sig på Österlen. En av dem är Surt sa räven om rabarberna.

 

Stormfågel


Titel: Stormfågel
Författare: Conn Iggulden
Serie: Rosornas krig
Bokförlag: Albert Bonnier
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 435
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus
Bibliotekslån!

Jag har läst Conn Iggulden tidigare och älskar hans böcker och när jag hörde att det skulle komma en serie som handlade om Rosornas krig, ett krig mellan de två ätterna Lancaster och York i England på 1400-talet så ville jag läsa även den. Jag har alltid varit intresserad av Englands historia så detta kändes intressant. Har nu läst första boken i serien, och boken heter Stormfågel.

Eftersom jag läst böcker från denna tidsperioden tidigare, så var det mycket igenkänning både när det gäller platser och namn. Det gjorde ju naturligtvis att det var lätt att komma in i handlingen. Att sedan Iggulden har ett fantastiskt språk och gör historia så vansinnigt intressant gör ju inte saken sämre. Jag gillade verkligen det här och känner att jag absolut kommer att fortsätta läsa serien.

Baksidestext: England år 1443. Henrik VI:s bräckliga hälsa och vacklande sinne gör honom till en svag kung som förlitar sig på sina närmaste män för att styra riket. Samtidigt hotas Englands territorier i Frankrike och det ryktas om uppror på hemmaplan. När ett hemligt avtal ingås om att Henry ska äkta en ung fransk adelsdam, Margaret av Anjou, växer oron för att kungen ska låta landet gå förlorat. 

Betyg: 4+ / 5


söndag 15 november 2015

En smakbit på söndag - Stormfågel


Så är det söndag igen och dags för en smakbit från boken man för närvarande läser. Det är som vanligt den norska bloggen Flukten fra virkeligheten som håller i detta. 

Det går lite trögt med läsningen just nu eftersom vi har haft så otroligt mycket att göra den senaste månaden, men Stormfågel av Conn Iggulden börjar nu närma sig sitt slut. Detta är ju första delen i en bokserie om Rosornas krig i England på 1400-talet. Smakbiten kommer från sidan 321.

"Jack Cade stirrade ilsket på männen som vågade söka upp honom för att ifrågasätta hans planer. Det spelade ingen roll att det var männen han själv valt ut för att befalla över andra. De hade alla varit med honom under det där mötet på värdshuset, när han gett dem i uppdrag att träna upp större grupper av män. Under hans ledarskap hade de slagits och vunnit mot sheriffen av Kent. Mannens gapande huvud satt spetsat på en stör invid Jacks brasa, fortfarande i en något konstig vinkel med skölden med den vita hästen nedanför. Sheriffen var en kortväxt man under sin levnad, hade Paddy påpekat, men nu hade han äntligen blivit längre än alla andra."



onsdag 11 november 2015

Tematrio - Syskon


I veckans tematrio hos Lyrans Noblesser, skall vi berätta om tre böcker som handlar om syskon.

1. Mörka platser av Gillian Flynn, handlar om Libby Day, vars bror Ben fortfarande sitter fängslad efter att ha blivit funnen skyldig till deras föräldrars död. En riktigt mörk berättelse.

2. The Game of Thrones: Kampen om järntronen av George R. R. Martin. I denna bok är det många syskon som figurerar i de olika familjerna som strider om tronen.

3. Målarens döttrar av Anna-Karin Palm.  I denna bok får Maria och hennes bror Martin en tavla, sänd från en okänd kvinna i England. Målningen är gjord av deras far vilken försvann när de var barn.


Söta småttingar

Idag kom ett litet paket från Adlibris som innehöll ett gäng fina noveller från Novellix. Det var fyra av Astrid Lindgren, fyra av Agatha Christie och fyra av ryska författare. Så mysigt. Nu har jag mer att läsa i novellutmaningen som jag deltar i.


söndag 8 november 2015

En smakbit på söndag - Spöket Milton


Nu höll jag nästan på att glömma att det är söndag och dags att dela med mig av en smakbit på det jag för tillfället läser. Dela med mig gör jag hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Eftersom jag är med i en novellutmaning så varvar jag noveller och romaner just nu och den novellen som jag just påbörjat heter Spöket Milton, den kommer från boken Invasion!: Pjäser noveller texter och den är skriven av Jonas Hassan Khemiri. Detta är första stycket i novellen:

" Det är du och jag som gått i samma gymnasium och flyttat från samma småstad och nu jobbar vi plötsligt inom samma bransch. Vi springer på varandra ibland, på företagspresentationer, i hissen, i snurrdörren. Varje gång ger du mig den där korta blicken av igenkänning och ibland är vi nästan på väg att hälsa men egentligen minns du mig inte och sekunden senare har jag vänt bort blicken."



fredag 6 november 2015

Helgläsning vecka 45, 2015

Veckorna bara springer iväg. Denna veckan så har vi börjat måla våra nya möbler till kontoret och det tar sin lilla tid. Men det blir nog bra när det blir klart. 

Efter otroligt lite läsning under oktober så har denna månad startat bättre. Har redan läst ut en roman och en novell. Just nu så har jag börjat med Stormfågel av Conn Iggulden, vilken är första boken i hans serie om Rosornas krig. Har än så länge hunnit runt 100 sidor. Har tänkt försöka hinna läsa ut den under helgen. Hinner jag det så ger jag mig på Granne med döden av Alex Marwood, vilken jag hoppas skall vara spännande. Ja det är nog allt jag hinner för jag har även tänkt åka och hälsa på dottern med familj en stund på lördag eftermiddag.


Nytt i brevlådan

Idag var det rena julafton att öppna postfacket. Där låg nämligen dessa godbitar:


Mitt hjärta går på av Christoffer Holst
En sång från havet av Katherine Webb
Konspiration Olof Palme av Gunnar Wall

Lika trevligt var det i går, då vi fick hem en dvd-box med alla fyra säsongerna av den gamla 70-tals serien Starsky & Hutch. Synd bara att paketet var lite dåligt förpackat så det hade fått sig en törn i ena kanten :(


tisdag 3 november 2015

Tematrio - Jobbiga böcker


Så här första veckan i november är det som vanligt tematrio hos Lyrans Noblesser. Denna veckan vill hon att vi skall berätta om tre böcker som varit känslomässigt jobbiga att läsa!

När jag började leta så upptäckte jag att jag läst ett helt gäng så böckerna nedan är tre av dem:

1. Bära leggings i januari av Sara Stille är en bok som handlar om en flicka som ända från 13 års ålder blir utnyttjad sexuellt av en vän till familjen, en person som hon litar på. Man får följa hennes kamp ut ur detta och även hennes rättsliga kamp.

2. Jag vill fan leva av Karin Björkegren Jones handlar om författarinnans egna kamp mot en aggressiv inflammatorisk bröstcancer. Den här boken var tuff att läsa eftersom jag ganska nyligen själv fått cancerdiagnos då jag läste den. Men samtidigt som det var tufft så var det nyttigt för jag kände att jag inte var ensam om kampen.

3. Tills döden skiljer oss åt av Ingrid Elfberg är en psykologisk thriller. Detta handlar om Erika som är polis och gift med Göran som också är polis. Det inte kollegorna vetat är att Erika blir misshandlad av sin man. Dessutom blir hon när hon berättar inte trodd eftersom maken är en bra polis. Fy vad denna bok river upp känslor och gör att man blir både upprörd, arg och skrämd.



Född fenomenal


Titel: Född fenomenal
Författare: Josephine Bornebusch
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 261
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Månpocket för boken!

När jag fick hem Född fenomenal så hade jag inte förstått att Josephine Bornebusch var skådespelerskan som spelar Mickan i Solsidan. När jag fick reda på det så blev jag nästan ännu mer nyfiken hur hon skulle vara som bokdebutant. Efter att jag läst denna boken så hoppas jag att hon skriver mer.

Detta är en ungdomsbok som handlar om Rut, en tjej som är otroligt intresserad av Andra världskriget, och speciell intresserad av Anne Frank. Rut vill bli ihågkommen så därför skriver hon dagbok. Rut har en väldigt speciell och lite galen bror som är ute på vift runt om i världen. Hon har också ett gäng ganska udda klasskamrater. Om dessa  och planeringen inför klassens förestående skolresa och mycket annat berättar hon i denna berättelse.

Gillar Rut och även flera andra karaktärer i boken för de är roliga och udda, ja de var väldigt lätta att tycka om. Tycker att Bornebusch lyckats få till en otroligt humoristisk berättelse, ja kanske inte helt perfekt, men de flesta kapitel är så otroligt roliga så man skrattar högt, men det finns även några kapitel i boken som lämnar mig mindre engagerad. Detta gjorde att jag inte gav boken riktigt full pott. Men som jag skrev tidigare så hoppas jag att Bornebusch kommer att fortsätta skrivandets bana, för med denna bok visar hon att hon behärskar detta.

Baksidestext:
Visste du att ett par snygga jeans och lite räkost kan få stora konsekvenser?

Det vet i alla fall Rut. För tillsammans med hennes helt normala besatthet av Anne Frank, leder det till att Rut blir innebandygroupie, får ansvaret för att få iväg hela sin dysfunktionella klass på skolresa, och till slut få en uppenbarelse på en utländsk bajamaja.
   Men som du förstår är det inga som helst problem - Rut är ju trots allt född fenomenal!


Betyg: 4 / 5



Spänningsutmaning november 2015


Höll alldeles på att glömma bort att presentera vilken bok jag har tänkt läsa i Spänningsutmaningen som Mias bokhörna håller i. Denna månads bok var en sån där överraskningsbok från Modernista som nu har blivit liggande alldeles för länge. Det är Granne med döden av Alex Marwood. Jag ville läsa hans första bok innan jag tog tag i denna. Eftersom jag gjorde det för ett tag sedan så är det hög tid att läsa den nu.


Läs en novell - uppdatering 2, oktober 2015

Jag deltar i novellutmaningen hos Ugglan & boken. I oktober har det varit så mycket att göra så det har inte blivit mycket läst, inte heller noveller. Lyckades bara hinna med en faktiskt.

Novellens namn: Johnny Panic och drömbibeln
Författare: Sylvia Plath
Utgiven av: Novellix år 2013
Avbockad punkt i utmaningen: 37: Läs en novell av en författare som du tidigare bara läst roman/er av.

Huvudkaraktären arbetar som sekreterarassistent på ett sjukhus, eller mer troligt ett mentalsjukhus. Där ägnar hon sig år att gå igenom de gamla arkiven för att få uppslag till boken om drömmar som hon skriver.

Detta är onekligen en lite småskum berättelse som överraskar en del. Det jag tycker om är författarinnans språk.