söndag 31 januari 2016

Spänningsutmaning februari 2016


Eftersom vi går in i februari i morgon så tänkte jag presentera vilken bok jag skall läsa i Spänningsutmaningen som Mias bokhörna håller i. Denna gång blir det Bränd himmel av Gilly Macmillan. Den verkar spännande.


Månadssammanfattning januari 2016

Ja i ett huj så har januari nått sitt slut. Snön har både hunnit komma och försvinna under månaden som gått och att den försvunnit tycker jag är så tråkigt. Hellre vit fin snö än regn och mörker.

Läsningen har flutit på riktigt bra denna månad, mycket bättre än väntat. Har även hunnit med några filmer och tv-serieavsnitt. 

Detta är januari månads lästa böcker och noveller:

1. Ernest Hemingway - Katt i regn(novell ur I vår tid)   2/5
2. Hans Holmér - En annorlunda jul(novell ur Mordet på jultomten och andra juldeckare)  3/5
3. David Safier - Min familj och andra monster   4 / 5
4. Martina Haag - Glada hälsningar från Missångerträsk!   4 / 5
5. Louise Rennison - Georgia Nicolsons dagbok: på kärleksspaning i hamburgerland   3 / 5 
6. Marissa Meyer - Cinder   4 / 5  
7. Chimamanda Ngozi Adichie - Lila hibiskus   4 / 5  
8. Kjell Sundberg - Östersund egentligen(ur Svarta krusbär: en minnesbok) 3 / 5
9. S.J. Bolton - Nu ser du mig   5 / 5 
10. Hillary Jordan - Mississippi   5 / 5 
11. Nathan Englander - Systerkullarna(novell ur Vad vi pratar om när vi pratar om Anne frank)   4+ / 5
12. Huraki Murakami - Den andra bageriräden(ur Elefanten som gick upp i rök)   4 / 5 
13. Stephanie Perkins - Lola och pojken i huset bredvid   4 / 5  

Detta innebär:
8 romaner 
5 noveller
Antal lästa sidor 2531 

Filmer vi har kikat på:

 

Hitman: Agent 47
The man from U.N.C.L.E.(månadens mest actionladdade och humoristiska)
Maze Runner: Scorch Trials
Paper Towns(boken är bättre än filmen)

Månadens Tv-serier:

 
 

På tv-seriefronten var det inga stora variationer denna månad. Vi har fastnat i serien Bones helt enkelt.
 
Bones säsong 4 - 9(avslutade)
Bones säsong 10(påbörjad) 

Läs en novell - Uppdatering 5, januari 2016


Januari är nästan slut och här skall jag presentera vilka noveller jag läst sedan förra uppdateringen i Läs en novell hos Ugglan & boken


Novellens titel: Katt i regn
Författare: Ernest Hemingway
Ur novellsamlingen: I vår tid
Avbockad punkt i utmaningen: 10. Läs en novell som handlar om ett djur

En underlig berättelse om en kvinna som får syn på en katt i regnet och vill ha den.

Betyg: 2 / 5


Novellens titel: En annorlunda jul
Författare: Hans Holmér
Ur novellsamlingen: Mordet på jultomten och andra juldeckare
Avbockad punkt i utmaningen: 14. Läs en novell med jultema

En kriminalberättelse som handlar om ett rån som händer vid jul.

Betyg: 3 / 5


Novellens titel: Östersund egentligen
Författare: Kjell Sundberg
Ur novellsamling: Svarta krusbär: en minnesbok
Avbockad punkt i utmaningen: 6. Läs en novell som har namnet på en stad i titeln.

Handlar om barndomsminnen från ett snöigt Östersund.

Betyg: 2+ / 5


Novellens titel: Systerkullarna
Författarens: Nathan Englander
Ur novellsamling: Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank
Avbockad punkt i utmaningen: 16. Läs en novell vars titel börjar på S

Handlar om en israelisk bosättning på två kullar. Utspelar sig mellan 1973 och 2011. Den handlar om hur bosättningen växer, men också om en överenskommelse mellan de två kvinnorna på kullarna som handlar om den ena kvinnans dotter.

Mycket välskriven. Gillar både storyn och språket.

Betyg: 4+ / 5


Novellens namn: Den andra bageriräden
Författare: Haruki Murakami
Ur novellsamling: Elefanten som gick upp i rök
Avbockad punkt i utmaningen: 30. Läs en novell av en japansk författare

En otroligt skum berättelse om ett gift par som oförklarligt drabbas av en enorm hunger, De tror att de drabbats av en förbannele och att enda sättet att bryta denna är att göra en räd mot ett bageri.

Helknasig, men jag gillar språket.

Betyg: 4 / 5

lördag 30 januari 2016

Lola och pojken i huset bredvid


Titel: Lola och pojken i huset bredvid
Författare: Stephanie Perkins
Översättare: Helena Stedman
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 286
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack för boken Modernista!

Har tidigare läst Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins. En bok som jag gillade riktigt mycket. Har väldigt mycket sett fram emot att läsa Lola och pojken i huset bredvid som är en fristående fortsättning. 

Huvudkaraktären i denna bok är Lola, en udda tjej som klär sig annorlunda och som lever med två pappor. Lola har en pojkvän, men så är det det där med pojken(Cricket) i huset bredvid, som efter flera år flyttar tillbaka igen. Det här är en jättemysig bok med massor av tonårsproblem, kärlek, familjeproblem och mycket annat. Älskar karaktärerna, även om Lola i vissa fall är velig, pojkvännen som är lite för tuff ibland och Crickets tvillingsyster som är överbeskyddande. Något som är roligt är att vi åter får träffa Anna och Etienne St. Clair från första boken. De är fortfarande jättekära i varandra.

Som sagt gillar detta riktigt mycket, även om denna bok inte riktigt når upp till Anna och den franska kyssen. Det är ändå en trevlig, myspysig ungdomsbok som har varit en nöje att plöja igenom. Tack vare trevlig handling och ett lättsamt språk så flyger bara sidorna fram och man läser tills boken är slut i ett huj.

Baksidestext: Lola Nolan älskar att klä sig i roliga, glittriga outfits och peruker i alla möjliga färger och hon drömmer om att en dag jobba som kostymtecknare i Hollywood. Det passar henne perfekt att bo i San Fancisco, där ingen höjer på ögonbrynen åt hennes klädstil eller åt att hon har två pappor men ingen mamma. Allt känns faktiskt helt okej, särskilt nu när hon har träffat sin drömkille,sexige rockmusikerna Max.
   Men just när allt är så bra händer det som inte får hända: Lola ser en flyttbil stå parkerad utanför grannhuset. Till sin fasa inser hon att Cricket Bell är tillbaka. Lola har gjort allt för att förtränga sina känslor för honom under tiden han och hans familj bott på annat håll. Och för att glömma hans hemska tvillingsyster Calliope.
   Nu verkar det inte bättre än att Lola, en gång för alla, måste göra upp med sina känslor för pojken i huset bredvid.


Betyg: 4 / 5


fredag 29 januari 2016

Helgläsning vecka 4, 2016

Ja då är vi framme vid sista helgen i januari. Denna månad har gått i ett huj. För mig blir det säkert lite läsning under helgen förutom annat nödvändigt. Just nu läser jag Lola och pojken i huset bredvid av Stephanie Perkins. Den är riktigt hyfsad än så länge. Blir jag färdig med den under helgen så börjar jag med Den röda adressboken av Sofia Lundberg. Den verkar så bra. Förutom läsandet så blir det nog att måla och sticka lite också vilket är superroligt.

 

Bokbloggsjerka 29 januari - 1 februari


Wow, denna veckan har gått så fort. Det är fredag igen och Annika har presenterat helgens bokbloggsjerka. Frågan denna veckan lyder:

Har du någonsin läst en bok där det hänt någonting som du inte alls hade väntat dig eller något som du absolut inte tyckte om?

Har lite svårt att komma ihåg böcker som jag absolut inte tycker om. Sådana böcker läser jag inte klart och då glömmer jag dem så lätt. Men en bok där jag inte alls fick den känslan som jag trodde att jag skulle få och tyckte var så intetsägande att jag slutade läsa efter drygt 150 sidor var Sista riket av Brandon Sanderson. Vet inte om det bara var dagsformen eller vad det egentligen var som gjorde att jag inte gillade den.

Kan däremot komma på några böcker som överraskade när slutet började närma sig. De som först dök upp i huvudet på mig var Patient 67 av Dennis Lehane, Gone girl av Gillian Flynn och en nyligen läst bok som är Nu ser du mig av S.J. Bolton.



tisdag 26 januari 2016

Mississippi


Titel: Mississippi
Författare: Hillary Jordan
Översättare: Dorothee Sporrong
Bokförlag: Historisk Media
Format: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 304
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Mississippi av Hillary Jordan, vilken är hennes debutroman, är en bok som jag haft länge i min bokhylla. Jag förstår inte varför jag väntat så länge med att läsa den.

Mississippi är en berättelse som utspelar sig kring och efter andra världskriget. Händelserna utspelar sig i den amerikanska södern. Paret Laura och Henry McAllen flyttar till en bomullsfarm tillsammans med sina barn och Lauras otrevliga och extremt rasistiska svärfar som kallas Pappi.  Det afroamerikanska paret Hap och Florence Jackson bor i en gård intill och arbetar för paret McAllen. Henrys bror Jamie och Paret Jacksons son Ronsel kommer under berättelsens gång hem från kriget i Europa.

Att detta var författarinnans debutroman var svårt att tänka sig. Den är så otroligt spännande, välskriven och genomtänkt. Tog inte många sidor innan jag var fast. Miljöbeskrivningarna är helt fantastiska. Man känner riktigt lukterna och känner det sura och blöta vädret och ser hur lerigt och eländigt det är. Historian är berättad med sex olika berättarröster. Det är Laura, Henry, Hap, Florence, Jamie och Ronsel som turas om att berätta. Jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt. De ger först och främst varje karaktär liv och de för handlingarna framåt på ett utomordentligt sätt. Vissa karaktärer sympatiserar man med, andra inte och vissa karaktärer tycker man rent ut sagt illa om.

Det här är verkligen en berättelse som berör. Det är å ena sidan familjehistorier och berättelser om relationer. Men det stora och viktiga är rasmotsättningarna som var väldigt utmärkande i den amerikanska södern. Stundvis blir man så arg och vissa partier är otroligt svåra att läsa och ta till sig. Det är så starkt. Jag kan bara säga att har ni inte läst denna bok så läs, läs läs!!

Baksidestext: År 1946 flyttar Henry McAllen med hustrun Laura till bomullsfarm i Mississippideltat. Storstadsbon Laura avskyr det hårda livet på farmen. Regnet öser ned och familjen blir strandsatt i ett hav av gyttja.
   Till farmen återvänder två unga män från krigets Europa, Jamie, Henrys yngre bror, charmerar och förför men plågas av minnen från kriget. Ronsel Jackson, son till de svarta dagsverkarna på farmen, kommer tillbaka från kriget som hjälte bara för att konfronteras med den djupt rotade fanatismen och rasismen hos sina egna landsmän. Den osannolika vänskapen mellan de två männen drar in dem alla i en förgörande tragedi.


Betyg: 5 / 5

Läst i Hyllvärmarutmaning 2016


måndag 25 januari 2016

Tematrio - Snygga omslag


I veckans tematrio hos Lyrans Noblesser så skall vi:

Berätta om tre böcker med snygga omslag!

Letade efter fina omslag bland mina lästa böcker och hittade dessa.

1. Börjar med Förändring av 2012 års Nobelpristagare Mo Yan. Älskar verkligen hans böcker. Denna bok handlar väl egentligen om författarens eget liv har jag för mig. Tycker att omslaget är superfint.

2. Så blir det omslaget till Mirakelverstaden av ValérieTong Cuong. Boken handlar om tre personer som går till något som kallas Mirakelverstaden där människor med problem kan få hjälp. Som urmakardotter och van med massor av klockor så tilltalar detta omslaget mig mycket.


3. Det tredje omslaget kommer från Tulpanviruset av Daniëlle Hermans. Det är en deckare med koppling till 1700-talet och tulpanhandeln i Holland. Omslaget är så enkelt och vackert.



söndag 24 januari 2016

En smakebit på söndag - Mississippi


Ja så här på söndag eftermiddag så tänker jag dela med mig av en smakbit ur boken jag för närvarande läser. Detta gör jag som vanligt hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Jag läser för närvarande Mississippi av Hillary Jordan, en bok som jag haft stående länge i min hylla. Smakbiten kommer från sidan 71:

"När jag var sex år kallade min morfar in mig i sovrummet där han låg och dog. Jag tyckte inte om att gå in dit - rummet stank av sjukdom och gammelmanslukt och hans skelettartade utseende skrämde mig - men jag var uppfostrad till att lyda så jag gick in."


lördag 23 januari 2016

Bokbloggsjerka 22 - 25 januari


Nu sedan några veckor är Annikas bokbloggsjerka tillbaka. Denna helgen skall vi:

Berätta om någon bok/böcker som är baserade på tv-serier/filmer som vi tycker är bra. Alternativt kan vi berätta om bra tv-serier/filmer som är baserade på någon bok/böcker.

I den första kategorin kunde jag inte komma på en enda. Däremot filmatiseringar finns det ju en del. 

Sagan om Ringen-trilogin är så otroligt bra på filmer, nästan lika bra som böckerna av J.R.R.Tolkien som de bygger på.

Så har vi Millennium-trilogin som bygger på böckerna av Stieg Larsson. Böckerna är otroligt spännande och man har lyckats riktigt bra även med filmerna.

Dagboken är en helt fantastisk film. Den bygger på en bok skriven av Nicholas Sparks. Har inte läst boken, men kommer definitivt att göra det så småningom. 

Så nämner jag även Förr eller senare exploderar jag som bygger på en bok av John Green. Grät floder till både boken och filmen. Älskar boken och tycker att man lyckats fånga känslan superbra i filmen.

 

När det gäller bonusfrågan om vilka utmaningar vi kommer att ge oss i kast med  2016, så svarade jag nog på dem i förre veckans jerka HÄR:

Nu ser du mig


Titel: Nu ser du mig
Författare: S.J. Bolton
Översättare: Lilian Fredriksson, Karl G. Fredriksson
Bokförlag: Modernista
Format: E-bok
Finns bl.a. att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Nu ser du mig av Sharon J. Bolton är första boken i en serie om Londonpolisen Lacey Flint. Detta är också min första bekantskap med författaren och måste verkligen säga att denna bok gav mersmak.

Huvudkaraktären Lacey Flint är en ung polis i London. Hon har hela sitt liv varit fascinerad av mordfall och brott och då särskilt morden kring Jack the Ripper. När en serie mord sker så ser man först likheter med morden utförda av Jack the Ripper på 1800-talet, men morden verkar dessutom personligt riktade mot Lacey.

Wow, säger jag bara. det här gillar jag verkligen!! Detta var en bok som sög in mig i berättelsen från allra första början och det var svårt att låta bli att läsa. Handlingen var intressant, speciellt vinklingen som har med den mystiske Londonmördaren Jack the Ripper att göra. Här är det tvära kast och mycket förvecklingar innan boken har sin upplösning, och när den kom så blev jag snopen kan jag säga. Tycker verkligen att Bolton var utomordentligt duktig på miljöbeskrivningarna och gillar att vi även fick bekanta oss med Londons lite mörkare sida med missbrukare och hemlösa. Gillar att huvudkaraktären i denna bok är lite hemlighetsfull och att man märker att hon har en del i bagaget som är jobbigt. Men mycket klarnar under berättelsens gång. Som sagt, superspännande bok som jag verkligen rekommenderar alla att läsa. Ser fram emot att fortsätta med serien.

Handling: Trots sin djupa fascination för Jack the Ripper har den unga London-polisen Lacey Flint aldrig jobbat med ett mordfall, eller sett ett lik på nära håll. Förrän nu.

När Lacey en kväll närmar sig sin bil ser hon en döende kvinna stå lutad mot passagerarsidan. Kvinnan har blivit brutalt knivskuren bara ett ögonblick tidigare, och dör i Laceys famn.

Lacey kastas huvudstupa in i sin första mördarjakt, och hon skyr inga medel för att finna den bestialiska mördaren. 

Men hennes första stora fall blir också början på en högst personlig mardröm. När Lacey får ett brev med välbekant innehåll, skrivet med blod, blir det uppenbart att det är en modern Jack the Ripper-kopia hon har att göra med. En som dessutom tycks vara fixerad vid Lacey.

Ska hon, en oerfaren polis, kunna överlista mördaren? En mördare vars ökända förebild lyckades undkomma alla...


Betyg: 5 / 5

Läst i Spänningutmaning 2016 och även för min Boktolva.

fredag 22 januari 2016

Helgläsning vecka 3, 2016

Jag har varit lite dagvill, så det var knappt jag tänkte på att det var fredag idag. Har varit en bra vecka och jag gillar att det är vitt och fint utomhus. Har inte fått så mycket läst som jag tänkt under veckan, men nu under helgen skall Nu ser du mig av S.J. Bolton läsas ut. Det blir inga problem för det är inte mycket kvar nu. Efter det har jag tänkt påbörja Mississippi av Hillary Jordan. Det är verkligen på tiden för den har stått i bokhyllan länge. 

Ja mer än så lär det inte bli. Vad läser ni i helgen?



tisdag 19 januari 2016

Tematrio - Dystopier och annat elände


I denna veckas tematrio hos Lyrans Noblesser skall vi:

Ge tips på tre bra dystopier(bred definition, postapokalyps går lika bra)

1. Börjar med 1984 av George Orwell, en bok som jag läste för ganska många år sedan. Det är en spännande och intressant historia om striderna mellan flera stater i en framtida värld. Den handlar mycket om hur storebror övervakar invånarna. Denna bok utkom första gången 1949.

2. Så tar vi den dystopiska ungdomsserien Maze Runner av James Dashner. Denna serie utspelar sig i en värld som förstörts av solstormar och virus. Handlingen i första boken handlar om ett gäng ungdomar som av okänd anledning är instängda i en stor labyrint. Serien är riktigt spännande.

3. Så tar vi en trilogi riktat till Unga Vuxna. Det är Legend-trilogin av Marie Lu. Detta är i framtiden och det är i före detta västra USA, vilket här kallas för Republiken. Denna del är i konstant krig med sina grannar. Huvudkaraktärerna är en tjej och en kille som heter June och Day. Dessa två kommer från olika uppväxtvillkor men deras vägar korsas.



söndag 17 januari 2016

En smakebit på söndag - Nu ser du mig


Nu är det söndag och på bloggen Flukten fra virkeligheten är det dags för en smakbit från boken vi för närvarande läser.

Jag har börjat läsa Nu ser du mig av Sharon Bolton. Detta är hennes första bok om Lacy Flint. Har hunnit en bit in i boken och gillar den så här långt. Har kommer en liten smakbit från kapitel 20:

"JACK THE RIPPER var en verklig människa", inledde jag, "men han har blivit en myt. Och det gör det svårt att sammanfatta fallet, eftersom det första man måste göra är att skilja kända fakta från legenden."



lördag 16 januari 2016

Bokbloggsjerka 15 - 18 januari


I helgens bokbloggsjerka frågar Annika

Har du gjort upp några läsplaner för 2016, och hur väljer du i så fall ut vilka böcker du skall läsa eller när?

Först och främst så har jag satt upp ett mål på Goodreads att läsa 50 böcker, vilket inte borde vara så omöjligt att klara. Ligger redan 4 böcker före schemat :)

Nästa plan är väl att klara utmaningarna nedan:

Skall vara med i Spänningsutmaning 2016 och Månadens bästa bok hos Mias bokhörna. Spänningsutmaningen känns väldigt lättsamt, för jag läser ändå alltid någon spänningsbok varje månad oavsett, och jag har ett stort gäng sådana i mina bokhyllor. Månadens bästa bok går ut på att vi skall tipsa om bästa boken vi läst under månaden så det blir ingen extra ansträngning.

Sedan har jag sedan september månad deltagit i utmaningen Läs en novell hos Ugglan & boken. Denna utmaning håller på fram till juni månad och där jag jag redan hunnit läsa 17 noveller så jag ligger bra till redan.

Eftersom jag redan hade bestämt att året skulle gå i hyllvärmarnas tecken, så passade det ypperligt att delta i Hyllvärmarutmaning 2016 hos Mitt bokintresse. Denna innebär att vi skall läsa minst två hyllvärmare i månaden. Hyllorna är fulla så det är bara att ge sig i kast med gamlingarna.

Så skall jag även delta i En världsomsegling på 366 dagar där Johannas deckarhörna styr skutan. Eftersom många av mina hyllvärmare utspelar sig i olika länder runt om i världen så kan jag i vissa fall använda samma böcker i båda hyllvärmarutmaningen och världsomseglingen vilket är toppenbra.

Så har jag till sist min egen boktolva där jag faktiskt redan hunnit läsa två författare, vilket ser lovande ut så här långt.

Kan tilläggas att böckerna till alla utmaningar kan plockas från mina egna bokhyllor.

fredag 15 januari 2016

Lila Hibiskus


Titel: Lila hibiskus
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Översättare: Ragnar Strömberg
Bokförlag: Albert Bonniers
Tryckt: 2010
Antal sidor: 277
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Lila hibiskus är första boken som jag läser av Chimamanda Ngozi Adichie, och det är också hennes debutroman. Författarinnan kommer från Nigeria och det är även där denna boken utspelar sig. 

Boken handlar om den 16-åriga flickan Kambili. Tiden är sent 60-tal och det är inbördeskrig i landet. Kambili lever tillsammans med sin mamma, sin bror och sin rika och djupt religiösa pappa. Pappan äger en tidning, bekämpar de korrupta i samhället och ger väldigt mycket pengar till välgörenhet. I hemmet å andra sidan är pappan en sträng tyrann som kränker och misshandlar fru och barn och han stöter bort sin gamla far i religionens namn.

Samtidigt som det är en berättelse om ondska och förtryck, så lär man sig också en hel del om hur villkoren var i Nigeria på den tiden. Porträttet av fadern är verkligen något alldeles speciellt. Man förvånas över att en människa som gör så mycket gott för sina medmänniskor, kan vara så grym mot sina egna. Tycker om språket i boken, utom att det är en del afrikanska ord som man inte förstår vad de betyder. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och jag tycker att de flesta karaktärer känns trovärdiga. För att vara en debutbok så är den otroligt välskriven och jag kan varmt rekommendera den.

Baksidestext: Eugene Achike är en god man. Han skänker pengar till välgörenhet. Genom sin tidning bekämpar han korruption och förtryck. Och han misshandlar sin fru och slår sina barn.

I Lila Hibiskus tecknar tonårsflickan Kambili ett fasansfullt porträtt av sin egen far, en man som driver sin familj till undergång genom sina förvridna uppfattningar om godhet och ondska, renhet och synd. 

Men det är också en historia om hur kärlek och förhoppningar kan växa där man minst anar det, liksom att lila hibiskus med sin starka doft av frihet kan slå rot och växa bland den vanliga röda.


Betyg: 4+ / 5

Läst för Boktolvan, Hyllvärmarutmaning 2016 och En världsomsegling på 366 dagar.

onsdag 13 januari 2016

Slutuppdatering #julläsning15-16

Då är det alltså dags för att sammanfatta hur #julläsning15-16 har gått. Det är Mias bokhörna som hållit i detta event.

Innan det hela körde igång före jul så listade jag ett gäng böcker som jag tänkte läsa. Det blev att jag läste 5 av dem, resten bytte jag ut mot andra böcker.

Nedan kan ni se vilka böcker det blev och hur många sidor de har.

Sophie Kinsella - Karriär & köksbesvär 367 sidor. En berättelse om en toppadvokat som efter ett misslyckande på jobbet av en slump tar anställning som hembiträde.

Mikael Bergstrand - Delhis vackraste händer 377 sidor. En jättemysig och rolig berättelse som utspelar sig i Indien.

Marissa Meyer - Cinder 326 sidor. En retelling av Askungen i framtidsmiljö. Riktigt bra.

Martina Haag - Glada hälsningar från Missångerträsk! 286 sidor. En berättelse om två systrar, en lever Singelliv i Stockholm och en har familj uppe i Lappland. Många förvecklingar blir det när den ena skall åka till Paris och den andra åker upp till Norrland för att hjälpa till där.

David Safier - Min familj och andra monster 281 sidor.  En rolig bok om monster och magiska ting.

Laini Taylor - Mörk ängel. Denna var påbörjad någon dag innan julläsningen körde igång så jag läste färdigt de 290 sidorna som var kvar.

Camilla Läckberg, Millis Sarri - Super-Charlie & gosedjurstjuven  34 sidor, och Super-Charlie & mormorsmysteriet 32 sidor. Barnböcker.

Hans Holmér - En annorlunda jul(novell ur Mordet på jultomten och andra juldeckare) 17 sidor.

Louise Rennison - Georgia Nicolsons dagbok: på kärleksspaning i hamburgerland 243 sidor. En småtokig ungdomsbok om en dagboksskrivande tjej som är på jakt efter kärleken.

Chimamanda Ngozi Adichie - Lila hibiskus. Påbörjad och hann läsa 104 sidor.


Detta innebar att jag totalt hann läsa  2357 sidor.