onsdag 28 september 2016

Tematrio - Höstfärger i titeln


Ja då tänker jag delta som vanligt i veckans tematrio hos Lyrans Noblesser. Eftersom hösten är här med alla vackra färger så lyder veckans tema:

Berätta om tre böcker som har någon av höstens färger i titel! Var hur långsökta ni vill i era tolkningar.

Hittade några böcker i min bokhylla, både lästa och olästa. Här kommer mina tre val:

1. Den röda adressboken av Sofia Lundberg. En otroligt fin och känslosam berättelse om livet, möten, vänskap och ensamhet.

2. Orange is the new black av Piper Kerman. Handlar om Pipers egna upplevelser i ett kvinnofängelse. Har börjat se serien men inte hunnit läsa boken ännu.

3. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Också en bok som jag inte hunnit läsa ännu. Denna bok liksom Lila hibiscus, vilken jag läst utspelar sig i Nigeria.


Som ett brev på posten


Titel: Som ett brev på posten
Författare: Birgitta Bergin
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 355
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Bokfabriken för boken!

Som ett brev på posten, är min första bekantskap med Birgitta Bergin. Hade hört att hennes tidigare böcker varit väldigt trevliga så därför ville jag gärna läsa denna.

Den här berättelse handlar om Elsa och Thore som båda är 81 år gamla. Av en slump så träffad de på bridgeklubben, där Thore får hoppa in för en som fått förhinder. Detta är början på en spirande romans på ålderns höst mellan två gamla människor som båda mist sina livspartner sedan några år tillbaka.Vi får inte bara stifta bekantskap med dessa två utan även deras barn och barnbarn. 

Boken är skriven ur olika personers perspektiv, både Elsas, Thores, men även deras barns. Vissa av dem gillar jag och vissa är mindre trevliga, ja rent av så elaka, idiotiska och självcentrerade så man skulle vilja ge dem en käftsmäll om man kunde. Vi får höra om den fina romansen på ålderns höst, men även om problem som alkoholism, otrohet, ekonomiska bekymmer och mycket annat. Man stöter även på fördomar bland karaktärerna, både gällande kärlek bland äldre och homosexualitet.

Upplägget är riktigt bra och boken är välskriven och lättläst. Man får både romans, men även en jättestor dos humor. Men jag måste säga att trots att jag stör mig så otroligt på vissa karaktärers beteende så tycker jag ändå att detta är en väldigt underhållande och gullig berättelse.

Baksidestext: Elsa och Thore, 81 år gamla, träffas på en bridgeklubb och blir otroligt förälskade. Ingen av dem hade kunnat ana att de skulle få uppleva kärlek igen så sent i livet. Det känns så härligt, men inte alla ser med blida ögon på deras oväntade förhållande. Hemligheter, girighet och avundsjuka gror i deras respektive familjer. Barn och barnbarn, svärdöttrar och svärsöner, alla verkar ha sina egna motiv att sätta käpparna i hjulet för dem.
   När Elsa och Thore bjuder sina familjer på förlovningsfest i skärgården, ställs situationen på sin spets. Och allt - precis ALLT - som inte får hända händer.


Betyg: 4 / 5

tisdag 27 september 2016

Läsning vecka 39


Tidigare så har jag ofta presenterat min helgläsning. Men nu tänkte jag i stället börja presentera min veckoläsning i början på varje vecka. 

Just nu så håller jag på att läsa Som ett brev på posten av Birgitta Bergin. Har hunnit ca halvvägs och tycker att det är en underhållande bok. När den är avslutad så kommer jag att påbörja Gudar & Monster av Laini Taylor. Det är sista delen i serien Önskemånglarens dotter, en serie som jag tycker riktigt bra om. Skall även försöka få lite läst ur Shakespeare 6 pjäser, där jag fortfarande håller på att läsa En midsommarnattsdröm.

Ja så kommer väl min läsning se ut under veckan.

Vad skall ni läsa under veckan?



Top Ten Tuesday - Böcker jag vill läsa under hösten


Ja då var det dags igen för en Top Ten Tuesday. Det är bloggen The Broke and the Bookish som håller i detta. Veckans ämne lyder: 

Books On My Fall TBR List


Utan inbördes ordning så är det främst dessa böcker som jag vill få läst under hösten:

1. Mambo i Chinatown av Jean Kwok
2. Gudar & Monster av Laini Taylor
3. Niceville av Kathryn Stocket
4. Bödelns sång av James Oswald
5. Nybyggarna av Vilhelm Moberg
6. Det enda rätta av Charlotte Rogan
7. Livet efter dig av Jojo Moyes
8. En officer och spion av Robert Harris
9. Ett vakande öga av Fredrik T Olsson
10. Entry Island av Peter May
 

söndag 25 september 2016

En smakebit på søndag - Som ett brev på posten


Då var det dags igen för en smakbit ur boken man för närvarande läser. Det är som vanligt den norska bloggen Flukten fra virkeligheten som håller i detta.

Jag har precis nu börjat läsa Som ett brev på posten av Birgitta Bergin. Smakbiten är första stycket i prologen, och den lyder:

"Brevbäraren frös på sin cykel. Han tog sig metodiskt från adress till adress och stoppade in brev och reklam i olika brevlådor i det sommarsömniga och fashionabla villakvarteret i Göteborgs innerstad. Inte en människa syntes till men vad kunde man räkna med en helt vanlig tisdag då himlen valde att vara daskigt grå. Det var inget riktigt regn utan mer som en våtsliskig dimma i luften. Allt i naturen kändes blött, dränkt och kallt, för trots att det var sensommar låg temperaturen på snåla tolv grader."



Fyren mellan haven


Titel: Fyren mellan haven
Författare: M. L. Stedman
Översättare: Katarina Falk
Bokförlag: Ponto Pocket
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 378
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Åh jösses. Varför har jag inte läst denna bok förrän nu. Fyren mellan haven av M.L. Stedman gavs ut 2014 och kom i pocketformat förra året. Detta är Stedmans debutroman och det är en otroligt bra sådan.

Boken handlar om Tom Sherbourne som återkommer till Australien efter första världskrigets slut för att arbeta som fyrvaktare på den avlägsna ön Janus Rock, vilken ligger där Indiska Oceanen och Södra Ishavet möts. Han träffar den unga kvinnan Isabel, som han snart gifter sig med och hon flyttar ut till honom på ön. Paret lever ett isolerat liv. En båt med förnödenheter kommer till ön en gång i kvartalet och de får landpermission med några års mellanrum. De unga tu älskar varandra djupt, men en stor sorg är att Isabel fått missfall tre gånger. Strax efter det sista missfallet spolas en båt upp på stranden. Där i ligger en död man, men också ett inlindat litet spädbarn. Isabel som desperat längtar ett barn förälskar sig i den lilla och vill att de skall låta bli att meddela om mannen och barnet och i stället behålla och uppfordra den lilla. Detta är vad de gör. De lär sig båda älska barnet sdupt, men i bakhuvudet finns hela tiden samvetet som gnager och påminner om att det de gjort är fel.

Detta är en berättelse om kärlek, om längtan efter barn, men även om den otroliga sorgen att mista barn. Älskar berättelsen som är otroligt intressant. Beskrivningen av livet på ön griper tag. Berättelsen rymmer så mycket kärlek, men den är så sorglig. Jag grät verkligen floder när jag kom till slutet av boken. Den enda smolken i bägaren när det gäller denna bok var att det tog några kapitel innan jag fastnade ordentligt. Annars rekommenderar jag den starkt.

Baksidestext: Efter fyra uppslitande år på västfronten tar Tom Sherbourne anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö utanför Australiens kust, med sin unga hustru Isabel som enda sällskap.
   En natt spolas en båt upp på stranden. I den vinddrivna farkosten finner fyrvatarparet en död man, men också ett spädbarn som är vid liv. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall ser barnet som svaret på alla hennes böner. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla det lilla flickebarnet. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror.


Betyg: -5 / 5

Läst i En världsomsegling på 366 dagar 


fredag 23 september 2016

Helgläsning vecka 38


Då har ytterligare en vecka gått i ett huj. Har träffat två av barnbarnen under veckan , 15-åringen två gånger och minstingen idag. Vi besökte årets höstmarknad på förmiddagen idag och tog en fika på stan. Men nu är det kväll och dags att fundera över helgens läsning.

Började med Fyren mellan haven av M. L. Stedman förra söndagen, men har bara hunnit läsa ca 100 sidor hittills. Kan inte skylla på annat än att jag spelat World of Warcraft alldeles för mycket. Tänker inte planera in mer läsning än detta under helgen eftersom jag skall träffa dottern Maria och barnbarnet Matilda på söndag och gå på bio och se Bridget Jones´s baby. Skall bli superkul även om jag vet att den inte följer sista boken.

Vad skall ni läsa i helgen?



Tematrio - Göteborg


Höll alldeles på att glömma tematrion denna veckan, men bättre sent än aldrig. Det är Lyrans Noblesser som håller i detta varje vecka. Eftersom hon åker till Göteborg i helgen så blir veckans tema:

Berätta om tre böcker eller filmer/tv-serier som utspelar sig i Göteborg!

1. Läste alldeles nyligen När inget annat återstår av Mats Ahlstedt. Denna bok handlar om Ella Werner som är en ny profilerare vid Göteborgspolisen. Detta är enda boken av författaren som jag läst, men eftersom jag gillar den så kommer jag garanterat läsa fler. De tidigare utspelar sig uppenbarligen också i Göteborg.

2. Har läst två böcker av Ingrid Elfberg och det är Tills döden skiljer oss åt och Den du borde frukta och båda utspelar sig i Göteborg. Mycket spännande böcker. Ser fram emot att läsa hennes nya bok.

3. Till sist så slutar jag med tv-serie och det blir så klart Johan Falk-filmerna. Absolut den bästa svenska polisserie någonsin, och den utspelar sig i Göteborg. Den här serien börjar egentligen med de tre fristående filmerna Noll Tolerans, Livvakterna och Den tredje vågen. I de två första så arbetar Falk som kriminalpolis i Göteborg och i den tredje så blir han anställ vid avdelningen för organiserad brottslighet vid Europol, Haag. Efter detta gör man hela 17 filmer som handlar om när Johan Falk efter hemkomsten från Haag arbetar vid GSI - Gruppen för Särskilda Insatser i Göteborg.

söndag 18 september 2016

En smakebit på søndag - Fyren mellan haven


Söndag och dags för att delta i En smakebit på söndag som den norska bloggen Flukten fra virkeligheten håller i. Här skall vi bjuda på en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Jag har precis tagit upp en ny bok och det är Fyren mellan haven av M. L. Stedman, en bok som jag hört så mycket gott om. Smakbiten kommer från bokens första kapitel:

"Dagen för miraklet satt Isabel på knä vid kanten av klippan vid det lilla, nytillverkade korset av drivved. Ett ensamt knubbigt moln rörde sig långsamt över aprilhimlen, som välvde sig över ön i en spegling av havet inunder. Isabel vattnade lite mer och plattade till jorden runt rosmarinbusken som hon just hade planterat.
   "...och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo", viskade hon"



Det brinnande rummet


Titel: Det brinnande rummet
Författare: Michael Connelly
Översättare: Patrik Hammarsten
Bokförlag: Norstedts
Format: E-bok
Utgiven: 2015
Antal sidor: 384
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Norstedts för boken!

Som så många andra böcker så har även Det brinnande rummet av Michael Connelly blivit liggande för länge. Men nu är den äntligen läst.

Har ju läst ganska många av Connellys deckare och ett helt gäng av dem handlar om den tuffa polisen Harry Bosch, så även denna. Numera arbetar Bosch på avdelningen för gamla olösta fall och i denna bok får han ett fall där en spansktalande musiker avlider till följd av en skottskada som han ådrog sig vid en skjutning tio år bakåt i tiden. Detta brott visar sig ha kopplingar till personer som man inte trott. Samtidigt får Bosch en ny kollega. Det är en ung färsk kvinnlig polis. Det visar sig att hon varit inblandad i en brand när hon var barn vilken ledde till att flera barn avled. Rätt som det är så utreder Bosch och kollegan Lucia även detta fall, fast i hemlighet.

Connelly har ju skrivit många böcker om Harry Bosch, men jag tycker inte att det blir uttjatat. Det känns som han kommer med något nytt och fräscht i varje ny berättelse. Denna bok var inget undantag. Gillar att följa utredningen och tycker att spänningen byggs upp mycket bra. Tycker mycket om Bosch som karaktär. För den som gillar deckare kan jag absolut rekommendera denna serie. Nu ser jag så klart fram emot att läsa nästa bok som jag faktiskt tror kommer ut i dagarna, om den inte redan släppts. Eftersom förlaget varit snäll och skickat mig ett exemplar, så ligger den redan och väntar i bokhyllan.

Handling:
Harry Bosch och hans nya kollega undersöker ett gammalt fall som snabbt blir större än vad de någonsin kunde tro. För tio år sedan blev en man skjuten av en förlupen kula. När han till slut dör av komplikationerna är fallet minst sagt kallt. Ingen blev gripen eller ens förhörd när brottet skedde.

Men Harry Bosch och Lucia Soto tar sig an mordet fast beslutna att ta reda på vad som har hänt. Trots få ledtrådar leder fallet till ytterligare olösta brott med allt större konsekvenser. Till slut måste de fråga sig om det är värt att offra sina liv och karriärer för att få fram sanningen. 
 
 
Betyg: -5 / 5
 
Läst i spänningsutmaning 2016
 

fredag 16 september 2016

Helgläsning vecka 37



Då är det fredag och dags att presentera vad jag planerar att läsa under helgen. Får väl se om det blir så mycket eftersom vi har en jättestor tvätthög som skall tvättas under morgondagen. Dessutom går Kretsloppet här i Borås i morgon så jag skall ut och heja på dottern med kollegor som skall delta i loppet.

Detta är i alla vad jag vill läsa. Håller för närvarande på att läsa Det brinnande rummet av Michael Connelly. En jättebra deckare som jag läst ca 70 % av. Den vill jag läsa ut under helgen. Som nästa bok kommer jag att välja Fyren mellan haven av M.L. Stedman. Har hört så mycket gott om den så jag ser fram emot att läsa den. Får jag lite tid över så fortsätter jag att läsa ur Shakespeare 6 pjäser, där jag för närvarande håller på med En midsommarnattsdröm.

Önskar alla en trevlig helg och är lite nyfiken på vad ni skall läsa?


torsdag 15 september 2016

Hett i hyllan #57


Så här ganska sent på torsdagen så kommer jag med mitt inlägg i Hett i hyllan. Detta är en utmaning som bloggen Bokföring enligt Monika håller i. Där skall vi varje vecka plocka fram och damma av de nästan bortglömda böckerna som står i våra bokhyllor, och hos mig finns det många minsann.

Denna vecka plockar jag fram en bok som jag hittade på Myrorna för ett par år sedan. Det är Den tomma stolen av J. K. Rowling. Hade ju tyckt ett tag att det lät intressant att Rowling hade skrivit en vuxenroman, så när jag hittade den för tjugo kronor så slog jag till och köpte den. Men sen har den så klart bara stått där och samlat damm. Absolut dags att börja tänka på att läsa den snart.



tisdag 13 september 2016

Tematrio - bokhandel/bibliotek/böcker


I veckans tematrio hos Lyrans Noblesser lyder temat så här:

Berätta om tre bra fiktiva texter som handlar om läsning, böcker, bibliotek, bokhandeln o s v!

Det här var inte så lätt, trodde inte ens att jag skulle hitta tre och nummer tre äv väl egentligen lite fusk för den är väl egentligen inte fiktiv. Men det får bli så.

1. Boktjuven av Markus Zusak. En bok som utspelar sig under andra världskrigen och handlar om flickan Liesel som börjat stjäla böcker från nazisternas bokbål, från Borgmästarens bibliotek och på andra ställen. Detta är en otroligt fin och gripande berättelse.

2. Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom. Boken handlar om Israel Armstrong som flyttar till Irland för att börja arbeta på ett bibliotek. Det han inte vet när han kommer dit är att biblioteket har stängt och att han jobb blir att köra en gammal sliten bokbuss. Men det finns bara en hake. Bibliotekets alla 15 000 böcker är försvunna.

3. Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad. Detta är egentligen en dokumentärroman. Boken utspelar sig i Kabul, Afghanistan. Författaren levde där, efter talibanernas fall hos en bokhandlare. Boken handlar till stor del om kampen mot yttrandefriheten, men skildrar även familjernas och speciellt kvinnornas svåra situation.


Top ten Tuesday, vecka 37 - Fantasy


Ja då är det tisdag igen och jag tänker delta i Top Ten Tuesday som bloggen The Broke and the Bookish håller i. Denna veckan lyder temat så här:

Top Ten ALL TIME Favorite Books Of X Genre (I know, I know. Picking all time faves. I'm MEAN. But I like knowing people's definitive faves). Can also break it down into sub-genre if that helps? 


Jag valde att välja 10 fantasyfavoriter(uppger namnet på serierna)

1. Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien
2. Handelsmännen och de magiska skeppen av Robin Hobb
3. Jarastavens vandring Saga Borg
4. Sagan om Belgarion av David Eddings
5. De utvalda av Kristin Cashore
6. Tjuven Althalus av David & Leigh Eddings
7. Engelfors-trilogin av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
8. Magisterium av Holly Black & Cassandra Clare(pågående, läst 2 böcker)
9. Önskemånglarens dotter av Laini Taylor(pågående, läst 2 böcker)
10. Den unga eliten av Marie Lu(pågående, läst 2 böcker)


torsdag 8 september 2016

Hett i hyllan #56


Torsdag och dags att delta i Hett i hyllan som bloggen Bokföring enligt Monika håller i. Denna utmaning går ut på att vi skall plocka fram och damma av böcker som stått ett bra tag i bokhyllan och näst intill blivit bortglömda.

De böcker jag nämner idag tror jag att jag köpte på bokrean 2014. Det är barn/ungdomsböckerna Piraternas fånge och Piraternas skatt av Emily Diamand. Tyckte att de lät så otroligt trevliga, och det är de säkert. Men av lite olika anledningar så har de blivit stående. Men jag skall absolut läsa dem framöver för att sedan lämna dem vidare till minsta barnbarnet så att hon kan läsa dem när hon kommer i rätt ålder.


Dröm en liten dröm


Titel: Dröm en liten dröm
Författare: Jamie Ford
Översättare: Mia Ruthman
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 332
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack för boken Bazar Förlag!

Dröm en liten dröm är min första bekantskap med författaren Jamie Ford. Har länge tänkt läsa hans första bok som jag köpte till min mamma för ett tag sedan. Men det har inte blivit av ännu. Men nu har jag läst den här i stället.

Dröm en liten dröm, liksom förra boken handlar om kinesiska immigranter i Seattle. Handlingen i Dröm en liten dröm utspelar sig under depressionen på 1920 - 1930 talet. Den ena huvudkaraktären är 12-åriga barnhemsbarnet William. Han har bott där under ganska många år och hunnit bli vän med den blinda flickan Charlotte. Den andra huvudkaraktären är sångerskan och skådespelerskan Willow Frost, en kvinna som haft ett väldigt tufft och svårt liv. 

Hade hört lite om författarens böcker så jag förväntade mig en intressant och gripande berättelse. Och det var vad jag fick, till största delen. William var en karaktär som jag fort fastnade för, Willow däremot, där vet inte vad jag skall säga. Hennes berättelse var förvisso gripande, men det blev lite för mycket emellanåt, vissa saker upprepade sig och hon kunde kanske gjort andra val än hon gjorde, även om jag samtidigt förstår att det säkert var svårt.

Däremot var språket otroligt fint. Det flyter på så fint, så boken är otroligt lättläst. Ur det historiska perspektivet så är berättelsen väldigt intressant och jag kan inte annat än rekommendera den till alla som tycker om denna typ av berättelser.

Baksidestext: Den kinesiskt-amerikanske pojken William Eng har bott på ett katolskt barnhem sedan den dag hans mors livlösa kropp bars bort. På sin tolvårsdag får William och de andra föräldralösa barnen åka till Moore Theatre för att gå på bio. Så snart William ser den vackra skådespelerskan, känd som "Willow Frost", på den vita duken är han säker på att det är hans älskade ah-ma. Med sin vän, den blinda och modiga Charlotte, rymmer han från barnhemmet för att leta efter sin mor i ett tufft och ovänligt Seattle.

Dröm en liten dröm är en berättelse om en djärv och ambitiös pojke på jakt efter sin mor, om en kvinnas längtan att genom sången och skådespeleriet skapa sig ett nytt liv och om en generation kinesiska migranter som växte upp i Depressionens USA.


Betyg: -4 / 5


söndag 4 september 2016

Spänningsutmaning september 2016


Ny månad och dags att presentera vilken bok jag skall läsa i september i Spänningsutmaningen som Mias bokhörna håller i. Är tvungen att läsa lite e-böcker och såg att jag inte hunnit läsa Det brinnande rummet av Michael Connelly, så det blir september månads spänningsbok.


Månadssammanfattning augusti 2016

Aningen försenad kommer nu min månadssammanfattning på vad jag läst och sett i augusti, en månad som för övrigt bara försvann i ett huj. Har hunnit läsa sådär lite lagom med böcker, serierna jag håller på med har jag fortsatt med, men film har det blivit dåligt med.

Lästa böcker i augusti:

50. Clare Mackintosh - Jag lät dig gå   
51. Ingmar Karlsson - Arvet från Bagdad  
52. Zlatan Ibrahimović & David Lagercrantz - Jag är Zlatan(lättläst)  
53. Belinda Bauer - Skuggsida  
54. Elsie Lindqvist - Ängeln på Malmskillnadsgatan   
55. Khaled Hosseini - Tusen strålande solar   
56. Harper Lee - Ställ ut en väktare 

Antal lästa böcker: 7
Totalt antal lästa sidor: 2139 

Film jag sett:


Serier under augusti:


torsdag 1 september 2016

Hett i hyllan #55


Ja då är det torsdag igen och dags för Hett i hyllan. Det är bloggen Bokföring enligt Monika som håller i detta. Det här innebär att vi skall plocka fram de gamla nästan bortglömda böckerna som står i våra bokhyllor. Det är dags för dessa att få komma fram i ljuset och synas.

När jag rotade runt i bokhyllan idag hittade jag Livets träd av Diane Chamerlain, en bok som jag hittade på en loppis för några år sedan. Denna skall handla om något försvunnet barn och jag tyckte att det lät spännande. Men tyvärr så har boken bara stått i hyllan sedan dess. Men det känns som det är dags att läsa den snart.