Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

lördag 30 september 2017

Månadssammanfattning september 2017

Knappt man tror det är sant. Även september är till ända. Månaden har varit väldigt upp och ner. Det har hänt en del grejer som varit roliga och trevliga, men även sådant som varit trist och jobbigt. Både det roliga och det jobbiga har tagit ganska mycket av min lästid och energi, så denna månaden är absolut min sämsta läsmässigt på hela året. Något annat som bidrog var att en av böckerna var ganska dålig och att en annan bara sådär.

Så här har läsningen sett ut i september:

64. Sarah J. Maas - Midnattskronan   5 / 5   415 sidor
65. Michail Zygar - Männen i Kreml: Inifrån Putin hov   2/5   476 sidor
66. Hjalmar Söderberg - Doktor  Glas   3 / 5   155 sidor

67. Erin Hunter - Det svåra valet(Warriors #5)   5 / 5   356 sidor

 


Pågående böcker: Jens Lapidus - Top Dogg och Emma Donoghue - Miraklet

Antal lästa böcker: 4
Antal lästa sidor: 1402
Månadens bästa bok: Midnattskronan


September månads filmer:

 
 

Månadens roligaste film: Guardians of the Galaxy vol. 2
Månadens bästa film: Braveheart


TV-seier i september:

 

Shooter säsong 2
Bosch säsong 1
CSI: Miami säsong 10
DC-s Legends of tomorrow säsong 1


onsdag 27 september 2017

Det svåra valet


Titel: Det svåra valet
Serie: Warriors(Första profetian)
Författare: Erin Hunter
Översättare: Lena Olsson
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Kartonnage
Tryckt: 2017
Antal sidor: 356
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Bokfabriken för boken!

Det svåra valet är utläst. Det är femte boken i Erin Hunters Warriors-serie. De sex böcker som hittills är översatta till svenska är första sviten om dessa fantastiska katter. Fler böcker kommer vad jag vet. Denna serie riktar sig till åldersgrupp 9 - 12 år, men som med de tidigare böckerna i serien så har även jag som vuxen stor behållning av berättelserna.

Så här står det om boken:

"Lövfallets tid närmar sig och skogen har inte hunnit återhämta sig efter branden. När någon stjäl byten från Åskklanens territorium är Blåstjärna helt säker på att Vindklanen är skyldig. Men Eldhjärta misstänker någonting mycket värre: ett mörkt hot som verkar kunna förgöra alla skogens katter

Kan en katt vara lojal mot sin klan, men samtidigt trotsa sin ledares ord och svika sina nära och kära? Som förste krigare slits Eldhjärta åt olika håll. Vem avgör vad som är ett hjältedåd och vad som är förräderi?"


---

Då var som sagt ytterligare en bok i den fantastiska Warriors-serien läst. Det här är absolut en av de bästa böckerna för åldersgrupp 9 - 12 som jag läst på åratal. Böckerna passar så klart klockrent till barn, men även som vuxen så njuter jag av dessa underbart mysiga böcker. De kommer definitivt att läsas ihop med minsta barnbarnet när hon blir lite större.

Här fortsätter man följa Eldhjärta och hans klan på nya spännande äventyr. Är fortfarande helt fascinerad av hur författarna har lyckats gestalta kattkaraktärerna så de får sådan enorm personlighet. Miljöbeskrivningarna är också helt fantastiska. Det händer spännande och skrämmande saker hela tiden så man hinner aldrig för en enda sekund bli uttråkad. Och oj så känslosamt det är stundvis. Slutet på denna femte bok fick mig att storgråta. Ja jösses, författarna och även översättaren har gjort ett alldeles fantastiskt arbete med dessa böcker. Jag skall alldeles snart ge mig på sista boken i denna sviten och jag ser jättemycket fram emot nästa svit när den kommer.


Betyg: 5 / 5

tisdag 26 september 2017

Tematrio - Starka känslor


Åter dags för Tematrion hos Lyrans Noblesser. Denna veckan skall vi:

Berätta om tre böcker som innehåller och/eller väcker starka känslor hos dig!

1. Mocka av Tatiana de Rosnay. Boken utspelar sig i Paris och den handlar om ett par som har två barn. En helt vanlig onsdag så blir deras son påkörd av en bilist som smiter från platsen. Sonen faller i koma och polisutredningen går alldeles för segt. Det här med sonen som ligger svårt sjuk väckte starka känslor och igenkänning hos mig. Kunde relatera till föräldrarnas förtvivlan eftersom jag mindes hur jag själv kände det när min son låg nersövd i flera veckor efter en hjärnblödning.

2. Ärren vi bär av Caroline Engvall. Detta är en bok som väcker både sorg, avsky och ilska. Boken handlar om unga flickor som man tror begått självmord. Boken bygger till stor del på verkliga händelser och handlar om sexuellt utnyttjande av unga flickor.

3. Elisabeth är försvunnen av Emma Healey är en fin, rörande och sorglig bok som handlar om 80-åriga Maud och hennes dotter. Maud har börjat få problem med minnet. Ibland känner hon inte igen sin dotter, hon glömmer bort var hon just håller på med och hon undrar vad en lapp där det står Elizabeth är försvunnen kan betyda. Samtidigt som Maud försöker komma på var Elizabeth är så dyker minnen från det förgångna upp, minnen från hennes storasysters försvinnande.



Veckans topplista v. 39 - Psykologiska thrillers just nu


Nu är det åter dags att delta i Veckans topplista hos Johannas Deckarhörna. Veckans tema är:

Top fem psykologiska thrillers, just nu

Jag läser ofta och gärna spänningsromaner men kanske inte de som är mest hemska. Har lite dålig koll på om de jag kommer att tipsa om klassas som psykologiska thrillers. Har inte läst jättemånga under året som gått, men böckerna nedan är sådana som jag läst på senare år som jag tycker kryper under skinnet en aning. 

 



söndag 24 september 2017

Doktor Glas


Titel: Doktor Glas
Författare: Hjalmar Söderberg
Format: E-bok
Utgiven: 1905
Hämtad från: Litteraturbanken.se
Antal sidor: 155(fysisk bok) 
Finns bla. att köpa i nyare format hos: Adlibris | Bokus

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg hämtade jag hem från Litteraturbanken för ett bra tag sedan och inte blev den läst. Men nu så blev den turligt nog månadens bok att läsa i bokcirkeln jag är med i på Facebook. Är glad att det blev av.

Så här står det om boken:

"Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen."

---

Detta är en berättelse om den ensamme läkaren Doktor Glas och hans liv i Stockholm i början på 1900-talet. Mycket av berättelsen handlar om doktorns tankar och känslor, om kärlek och depression. Två andra karaktärer som figurerar är den osympatiske pastorn Gregorius samt hans hustru Helga. Dessa två har stora problem i sitt förhållande och Helga är olycklig. Detta leder till att Doktor Glas börjar fundera över hur han kan hjälpa till.

Boken är skriven med gammal svenska, vilket jag ofta kan tycka är jobbigt. Men inte i denna bok. Författaren skrev med så fint och klangfullt språk så jag tyckte att det trots gammal stavning flöt på jättebra. Gillar Söderbergs människobeskrivningar. Man kunde nästan se karaktärerna framför sig.  Hela berättelsen är känslosam och intressant. Gillar den riktigt mycket.


Betyg: 3 / 5

En smakebit på söndag - Det svåra valet


Ja då är det söndag igen. Tycker att veckorna flyger fram i rasande fart. Idag är det åter dags att dela med sig en smakbit ur boken man för närvarande läser. Det gör vi hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten.

Dagens smakbit kommer från Det svåra valet av Erin Hunter. Det är femte boken i ungdomsserien Warriors. Detta är en otroligt charmig serie om några klaner med vildkatter och deras liv. Smakbiten lyder:

"Eldhjärta försökte förtvivlat få luft och det sved i skinnet efter klor som klöste längs med ena kinden. Han kom stapplande upp på tassarna och såg hur Ljustass backade några steg."



fredag 22 september 2017

Helgfrågan v. 38 - Bokmässan


Nu när helgen är här så skall jag svara på helgfrågan hos Mias bokhörna. Denna helgen lyder frågorna:

Vilken författare skulle du vilja träffa på bokmässan och varför?

Nu skall jag inte åka på bokmässan eftersom orken tryter. Men skulle jag åka så finns det några författare jag skulle vilja träffa, helt enkelt för att det är författare som jag gillar att läsa böcker av. Författarna är:

Jens Lapidus
Fredrik Backman

Jan Guillou 
Camilla Läckberg

Bonusfråga: Vilken bok längtar ni efter i höst som ännu inte kommit ut?

Helt klart Begynnelse av Dan Brown. Den senaste Robert Langdon-boken. Den kommer ut i oktober. Längtar!!



tisdag 19 september 2017

Veckans topplista v. 38 - Höstkänsla


Tisdag igen och en ny topplista hos Johannas Deckarhörna. Veckans tema:

Topp fem böcker med höstkänsla

Jag väljer böcker där jag tycker att omslaget ser höstigt ut. Har faktiskt bara läst den första själv.

1. Sinon av Dan t. Sehlberg. En andra bok i en serien om IT-professorn Eric Söderberg och hans fru Hanna. Böckerna handlar om ett nytt virus som börjar spridas. Väldigt spännande.

2. Höstoffer av Mons Kallentoft. Tredje delen i Kallentofts serie om kriminalinspektör Malin Fors.

3. Karthago av Joyce Carol Oates. En berättelse om en ung kvinna som försvinner i vildmarken.

4. Det skyddande regnet av Jojo Moyes. En berättelse om tre kvinnor i olika generationer. Den utspelar sig i efterkrigstidens Honkong, i 1980-talets London och i södra Irland på 1990-talet.

5. Motsatsen till kärlek av Julie Buxbaum. Detta verkar vara en feelgood roman.

 




söndag 17 september 2017

En smakebit på söndag - Doktor Glas


Så här på söndagskvällen så tänker jag delta i En smakebit på söndag som den norska bloggen Flukten fra virkeligheten håller i. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser. Min smakbit kommer från Doktor Glas av Hjalmar Söderberg och den låter så här:

"Ja åren gingo, och lifvet drog mig förbi. Jag verkar i mitt kall. Människorna komma till mig med sina sjukdomar, alla sorter, och jag kurerar dem så godt jag kan. Några blir friska, andra dö, de flesta släpa sig vidare med sina krämpor. Jag gör inga underkurer; en och annan, som jag icke har kunnat hjälpa, har vändt sig från mig till kloka gubbar och till notoriska charlataner, och blifvit frisk. Men jag tror att man anser mig för en samvetsgrann och försiktig läkare. Snart är jag väl den typiske husläkaren, han med den stora erfarenheten och den lugna, förtroendeväckande blicken. Människorna skulle kanske ha mindre förtroende för mig om de visste hur illa jag sofver."



Männen i Kreml: Inifrån Putins hov


Titel: Männen i Kreml - Inifrån Putins hov
Författare: Michail Zygar
Översättare: Nils Håkansson
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 476
Finna att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Ordfront Förlag för boken!

Ibland kan jag tycka att det är roligt att läsa någon politisk bok och eftersom jag inte visste så mycket om Putin så ville jag gärna läsa Michail Zygars bok Männen i Kreml: Inifrån Putins hov.

Så här står det om boken:

 "Vad ligger bakom politiken i Vladimir Putins Ryssland? Hur fattas besluten?
För att få svar på dessa frågor gick journalisten Michail Zygar direkt på kärnan Putins innersta krets. Genom sina kontakter kunde han genomföra unika intervjuer med ledande ryska politiker, beslutsfattare och oligarker av idag och igår. Det tog många år att få dem att prata öppet, men till slut började de berätta.
Resultatet är en avslöjande skildring av spelet i maktens korridorer under Putins styre. Zygar värjer sig mot bilden av Putin som en slug marionettspelare både den demoniserade versionen som framhålls i väst och den dyrkande versionen som propageras i rysk statlig media. I stället gör han utifrån de fakta han får fram en saklig beskrivning av hur beslutsfattandet i Kreml faktiskt gått till. Och de politiska besluten framstår som allt annat än planerade, utan i hög grad kortsiktiga taktiska svar på yttre händelser ofta utan logik, konsekvens eller strategiska mål."

---

Detta var första gången som jag läst någon bok om Vladimir Putin och Ryssland under hans styre. Kan väl säga att jag läste denna bok med blandade känslor.

Det första jag kan säga är att författaren har ett bra språk och är en bra berättare. Men tyvärr så föll mig inte boken helt i smaken trots det. Att få veta lite mer om Putin och alla andra makthavare runt honom var intressant. Det var också intressant att läsa om Putins ansträngningar att hålla sig på god fot med vissa länder. Vissa politiska skeenden under Putins tid vid makten var spännande att ta del av. Men tyvärr så tyckte jag att allt kändes väldigt rörigt och för mycket ibland, och alla dessa årtal och svåruttalade namn. De två senaste faktorerna gjorde att boken kändes trög att ta sig igenom. Tror faktiskt att detta är en sådan där bok som man egentligen skall ta sig igenom en liten bit i taget och inte sträckläsa vilket jag gjorde. Jag kanske hade haft mer utbyte av den om jag gjort så. Vet samtidigt att andra har gillat boken så det var nog så att det var inte boken för mig, i alla fall inte just nu.


Betyg: 2 / 5


fredag 15 september 2017

Helgfrågan v. 37


Ja då är det helg igen. Veckan har varit lite kaotisk, då min mamma kollapsade och hamnade på sjukhus härom dagen. Det blev ett antal timmar på Akuten innan hon fick komma till avdelning. Samtidigt fick jag akut ordna tillsyn av min pappa av hemtjänst så länge mamma ligger inlagd. Så det har inte blivit så mycket bloggande i veckan. Nu har det lugnat ner sig lite så jag hinner i alla fall delta i helgfrågan hos Mias bokhörna. Frågorna denna veckan lyder:

Vad gillar du för bokligt event?
Så klart gillar jag Bokmässan, men eftersom det är ganska jobbigt att ta sig runt där så orkar jag tyvärr inte med min värkande kropp. De senaste åren har jag istället följt Bokmässan på radio eller på UR Play. Här i Borås startade man en lokal Bokmässa på Hemgården nu i år, vilken jag missade. Men nästa år skall jag försöka ta mig dit.

Bonusfråga: Om du skulle sadla om, ja inte hästen utan jobb. Vilket yrke skulle du välja?
Nu är inte jobb alls aktuellt för mig längre. Har haft hel sjukersättning i 15 år nu. Men tidigare arbetade jag inom elektronikindustrin, närmare bestämt på Ericsson. Men för många år sedan var jag faktiskt på vippen att sätta mig på skolbänken och utbilda mig till bibliotekarie. Men tyvärr så blev det aldrig av.

tisdag 12 september 2017

Veckans topplista v. 37 - Omslag i blått


Så här på tisdag kväll så kom jag på att jag nästan missat veckans topplista hos Johannas deckarhörna. Veckans tema lyder:

Topp fem bokomslag vi gillar, där blått är den dominerande färgen.

 


söndag 10 september 2017

En smakebit på söndag - Männen i Kreml: Inifrån Putins hov


Söndag kväll och först nu kom jag på att jag skulle delta i En smakebit på söndag som den norska bloggen Flukten fra vikeligheten håller i. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min bok denna söndagen är Männen i Kreml: Inifrån Putins hov av Michail Zygar. Tycker att det är intressant att läsa om politik emellanåt och känner att jag är väldigt dåligt insatt i vem Putin är och vilka som arbetar med honom. Smakbiten kommer från sidan 60:

"Ett unikt journalistkollektiv
Kampen för fred ökade avsevärt Vladimir Putins popularitet på den internationella arenan. I juni 2003
publicerade den amerikanska tankesmedjan The Pew Research Center resultatet av en undersökning, enligt vilken Putin var den populäraste politikern i hela världen, med Chirac på andra plats och Schröder på tredje. Alla tre hade förstört sina relationer med USA." 



fredag 8 september 2017

Midnattskronan


Titel: Midnattskronan
Författare: Sarah J. Maas
Översättare: Lena Jonsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 415
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Modernista för boken!

Midnattskronan av Sarah J. Maas är utläst. Det är andra boken i serien om Glastronen. Gillade första boken i serien och måste säga att denna var ännu bättre....såååå bra!!!

Så här står det om handlingen:

"Artonåriga Celaena Sardothien är skarp, modig och vacker. En fulländad förförerska och den bästa lönnmördare hennes värld någonsin skådat. Men även om hon vunnit kungens lönnmördartävling och därmed blivit hans kämpe, har hon varken friheten att fatta sina egna beslut eller att följa sitt hjärta.
Endoviers hemska saltgruvor, där hon hölls som slavarbetare före tävlingen, var ingenting för henne jämfört med hur det är att leva bunden till sin värsta fiende - en kung vars styre är så ondskefullt att det tycks omöjligt att utmana. Celaena ställs inför hopplösa val. Ska hon utföra kallblodiga mord för mannen hon hatar? Eller riskera att skicka dem hon älskar i döden?
Hon måste välja vad hon ska slåss för: sin överlevnad, sin kärlek eller rikets framtid. För en lönnmördare kan inte få allt. Och om hon ändå försöker riskerar hon att gå under."


---

Eftersom detta är andra boken i en serie så kan jag inte berätta för mycket. I första boken Glastronen får vi börja följa Celaena som ända från unga år, efter att hennes föräldrar dödats, lärts upp till lönnmördare. Hon hamnar så småningom som slavarbetare i fruktansvärda saltgruvor, men så efter ett tag hämtas hon därifrån för att tävla om att bli kungens lönnmördare. Det blir en hård kamp på liv och död.

Första boken var ruggigt spännande och actionfylld. Tyckte att Midnattskronan börjar i ett lite långsammare tempo för att senare i boken stegras, vilket absolut inte är någon nackdel. Tycker att man här går in lite mer på bakgrunden till vissa saker och man lär känna karaktärerna mycket bättre. Det är definitivt mer djup i den här boken. Älskar författarens fantasi för här får vi möta magi och monster. Karaktärerna smyger omkring i dolda tunnlar, tassar runt i det gigantiska biblioteket och letar efter gamla böcker på bortglömda språk. Ja oj...detta är så otroligt bra. Sedan är det så klart lite kärlek, hat och intriger som grädde på moset. Och så har vi slutet.... säger bara WOW!!! Kan inte annat än säga att jag tokälskar den här serien och i synnerhet denna boken. Hoppas så klart på en lika bra fortsättning. Kan absolut förstå alla hyllningar som författaren och hennes böcker fått. Måste även poängtera att språket är så otroligt nyanserat och levande, vilket naturligtvis till mångt och mycket beror på att det är en fantastisk författare, men översättaren har även gjort ett suveränt jobb.


Betyg: 5 / 5