fredag 31 mars 2017

Månadssammanfattning mars 2017

Jösses vad tiden rusar iväg. I morgon är vi redan inne i april månad. Hoppas på en bra april både läsmässigt och vädermässigt. Jag är väldigt nöjd med vad jag läst och sett i mars. Så här har det sett ut:

Lästa böcker i mars:

16. Belinda Bauer - Livets & dödens villkor   3,5 / 5   317 sidor 
17. Ingrid Remvall - Den spruckna planeten(Prismagalaxen)   3 / 5   261 sidor 
18. Zinat Pirzadeh - Fjäril i koppel   3,5 / 5   287 sidor
19. Mikael Bergstrand - Gurun i Pomonadalen   5 / 5   397 sidor
20. Katherine Webb - Sanningen om Alice   4,5 / 5   588 sidor 
21. James Dashner - Dödlig kod(Maze Runner)   4,5 / 5   332 sidor   
22. Nicholas Searle - Den gode lögnaren   3,5 / 5   319 sidor
23. Jan-Philipp Sendker - Viskande skuggor   4,5 / 5   360 sidor 
 
 


Har även två böcker som jag håller på att läsa och det är Glastronen av Sarah J. Maas  och Så nära barfota av Marie Hedegård. Dessa kommer med i nästa månads statistik.

Antal lästa böcker: 8
Totalt antal lästa sidor:2861
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 4
Månadens bästa bok: Gurun i Pomonadalen
 


Filmer i mars:

 

Trolls(månadens sötaste)
Fantastiska vidunder och var man hittar dem(månadens bästa)
The Accountant
Triple 9 


Tv-serier i mars:

 
 
 

CSI:Miami säsong 2
CSI:Miami säsong 3
CSI:Miami säsong 4
CSI:Miami säsong 5(pågående)
The A-Team säsong 4(pågående)
Arrow säsong 4
Black Sails säsong 2
Black Sails säsong 3(pågående)
Hawaii Five-O säsong 5
Bondi Ink Tatoo Crew säsong 1(pågående)

Bokbloggsjerka 31 mars - 3 april


Det är helg igen och dags för en ny bokbloggsjerka hos Annika. Veckans fråga lyder så här:

Hur viktigt är det med research tycker du? Kan det bli för mycket ibland, stör det dig när författaren inte verkar ha någon aning om vad denne skriver, etc.

Det här beror lite på hur insatt man är i ämnet som det handlar om. Är man inte ett dugg insatt själv och det författaren skriver låter trovärdigt så spelar ju research inte så stor roll. Märker man däremot att storyn inte låter trovärdig, att man hittar rena faktafel så visst är det störande. Något annat som är störande är när författaren förklarar allt in i minsta detalj så till den milda grad att det tar upp för mycket från själva storyn.

Helgfrågan v. 13


Nu är det helg och hos Mias bokhörna skall vi som vanligt svara på en helgfråga. Denna veckan lyder den så här:

Har du någon form av läsplanering?
Är det viktigt med en planering?

Förr planerade jag min läsning månad för månad. Kunde till slut konstatera att jag aldrig följde den planeringen. Har även försökt veckoplanera och hann nästan aldrig läsa det jag planerade. Så allt sådan har jag gett upp. Numera så plockar jag fram en liten hög med böcker som skall läsas härnäst. Fyller på denna hög när antalet böcker börjar minska eller när det kommer ett recex.
 

torsdag 30 mars 2017

Hett i hyllan #85


Hos Bokföring enligt Monika så är det varje vecka något som kallas för Hett i hyllan. Här skall vi plocka fram och presentera de där gamla hyllvärmarna som stått och samlat damm i hyllan alldeles för länge.

En bok som jag plockat fram och ställt tillbaka i hyllan i flera år nu är En dag av David Nicholls. Hade hört flera fina recensioner på boken vilket var orsaken till att jag köpte den.

Så här står det om Boken:

"15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar.

Men var kommer de vara den 15 juli året därpå? Och alla år som följer?"




Tematrio - Tid i titeln


I veckans tematrio hos Lyrans Noblesser skall vi:

Berätta om tre romaner vars titel innehåller något som anspelar på tid!

1. Skumtimmen av Johan Theorin. Detta är första boken i Theorins fantastiska spänningsserie som utspelar sig på Öland.

2. Livstid av Liza Marklund. Detta är sjunde boken i deckarserien om journalisten Annika Bentzon, en serie som jag gillar riktigt mycket.

3. Tre sekunder av Roslund & Hellström. Detta är femte boken i serien om kriminalkommissarie Ewert Grens.


onsdag 29 mars 2017

Viskande skuggor


Titel: Viskande skuggor
Författare: Jan-Philipp Sendker
Översättare: Lisbet Holst
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 360
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Bokförlaget Forum!

Tidigare har jag läst Jan-Philipp Sendkers debutroman Konsten att höra hjärtslag, vilken jag älskade. Har även uppföljaren i bokhyllan i bokhyllan men har inte hunnit läsa den ännu. När jag såg att Viskande skuggor skulle komma och insåg att det var en ny serie, samt en mordhistoria som dessutom utspelar sig i dagens Kina så väcktes mitt intresse direkt. Kunde inte vänta så jag började läsa den ganska snart efter att jag fått hem den.

Så här står det om handlingen:

"Journalisten Paul Leibovitz lever ensam i sitt hus på en liten ö utanför Hongkong. Isoleringen är frivillig, han sörjer sin döde son och vill behålla sina minnen av honom så rena som möjligt. Under en pilgrimsvandring möter han en amerikanska, Elisabeth Owens, vars 30-årige son försvunnit – och i värsta fall mördats – under en affärsresa i Kina. Paul bestämmer sig för att hjälpa Elizabeth att lösa mysteriet. Han kontaktar Zhang, en vän inom säkerhetspolisen, och tillsammans börjar de följa spåren som leder dem allt längre in i Kinas undre värld, en värld som befolkas av människor som inte väjer för någonting."

Det här var precis vad jag väntade mig. Det var först och främst skrivit med det fina språk som jag fastnade för när jag läste Sendkers första bok. Sedan var det spännande, intressant och känslosamt. Tycker att vi får lära känna huvudkaraktärerna Paul och hans vän Zhang väldigt ingående både när det gäller glädjeämnen, sorg och hemska minnen. Gillar de kinesiska miljöbeskrivningarna och hur författaren beskriver hur kineserna lever och tänker. Storyn är inte rafflande och fartfylld utan den tar sig fram i långsamt tempo. Jag gillar verkligen helheten, skiftningarna mellan det spännande och det känslosamma och sorgliga. Kommer definitivt att läsa kommande böcker i denna serie.


Betyg: 4,5 / 5

söndag 26 mars 2017

Den gode lögnaren


Titel: Den gode lögnaren
Författare: Nicholas Searle
Översättare: Boel Unnerstad
Bokförlag: LB
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 319
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Louise Bäckelin Förlag!

Fick denna spänningsroman för ett tag sedan och nu är den läst. Den gode lögnaren är  Nicholas Searles debutroman. Han har tidigare arbetat med som statstjänsteman med säkerhetsfrågor både i England och i Nya Zeeland.

Så här står det om handlingen:

"Han är en man som har ljugit i hela sitt liv. Svindlaren Roy Courtnay, drygt åttio år gammal, bor i en engelsk förort och står inför sitt livs största kupp: Han ska förföra den rika änkan Betty, som han fått kontakt med via en dejtingsida, för att lura åt sig hennes pengar.
Men vem är Roy Courtnay? Vad har han tvingats gå igenom för att klara av att leva med alla sina lögner? Och varför tycks Betty vara så villig att bli hans nästa offer?
Steg för steg börjar historien nystas upp, i en psykologisk thriller som tar sin början i Berlin 1938 och sträcker sig över nästan ett sekel, en tid med inslag av ofattbar ondska, kraftfullt motstånd och anmärkningsvärd godhet."


Boken utspelar sig både i nutid där den drygt 80-åriga Roy skall göra en sista kupp. Samtidigt får vi massor med tillbakablickar både ur Roys och ur Bettys synvinkel ända tillbaka till tiden kring andra världskriget. Tycker att boken känns välskriven och det fungerar att man hoppar i tiden utan att det blir för rörigt. Kände ganska tidigt i boken att jag förstod lite åt vilket håll det hela lutade, men när jag kom till slutet så var det nära men ändå inte riktigt som jag trott, vilket överraskade. Boken var riktigt okej, men jag hade nog tyvärr väntat mig ännu mer.

Betyg: 3,5 / 5

Läst i Boktolvan 2017

En smakebit på söndag - Viskande skuggor


Söndag idag och dags att dela med sig av en bit ur boken man för närvarande läser. Det gör vi hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Dagens smakbit kommer från Jan-Philippe Sendkers nya bok Viskande skuggor.

"Mitt emot fabriken fanns flera gator med affärer, restauranger och teserveringar där arbetare från företagen i trakten kunde träffas efter jobbet eller under veckosluten. Zhang spanade efter en restaurang med mat från Sichuan. Där samlades otvivelaktigt migrantarbetarna från den provinsen, och han skulle kunna slå sig i slang med dem på deras egen dialekt utan att någon frågade varifrån han kom eller vad han hade där att göra. Att man var från Sichuan skulle räcka för att bli accepterad som en av dem." 



lördag 25 mars 2017

Helgfrågan v. 12


Nu när det är helg så tänkte jag svara på Helgfrågan som Mias bokhörna ställer. Denna veckan är det Midnattsord som inspirerat till frågan och den lyder:

Hur viktig är boktiteln?

Ett kort och tråkigt svar blir det hos mig. Kan helt ärligt säga att titeln inte påverkar alls när det gäller bokköp. Det som påverkar är omslaget och baksidestexten eller om någon tipsat om just den boken.


Bokbloggsjerka 24 - 27 mars


Kom på så här på lördagskvällen att jag skall knåpa ihop ett inlägg till bokbloggsjerkan. Annikas fråga denna veckan lyder:

Har någon av de författare som du följer bidragit till en tv-serie/film, om inte, vem tycker du skulle få chansen och varför?

Gillar ju Michael Connelys böcker jättemycket och bland hans böcker så har Blodspår och The Lincoln Lawyer blivit filmatiserade. Dessutom har Connellys karaktär Harry Bosch blivit tv-serie. Har inte sett den ännu men har köpt de två första säsongerna. 


torsdag 23 mars 2017

Hett i hyllan #84


Oj så veckorna går. Nu är det torsdag igen och dags att delta i Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. I denna utmaning så skall vi plocka fram de där böckerna som har stått hur länge som helst och samlat damm i våra bokhyllor.

Veckans heta bok blir Ralphs party av Lisa Jewell. Det här är en bok som jag tror att jag köpte på Myrorna. Det var ganska många år sedan så jag kommer inte riktigt ihåg när. Så här står det om handlingen:

"Jem letar lägenhet och när hon stiger över tröskeln hemma hos Ralph och Smith känner hon sig direkt som hemma. Hon får också den behagliga känslan av att här kan hennes drömmars man finnas. Men vem av de två killarna kan det vara?
Ralph är den lata och missförstådde konstnären medan Smith drar på sig kostymen om dagarna för att tjäna ihop till hyran. De är bästa vänner sedan femton år och sitter gärna i ömsesidigt samförstånd kvällar igenom och zappar mellan 47 kabelkanaler utan att säga ett ord. Deras vardag blir sig inte lik med en söt kvinna i lägenheten, en kvinna vars dagbok Ralph inte kan låta bli att läsa."



onsdag 22 mars 2017

Dödlig kod


Titel: Dödlig kod
Serie: Maze Runner
Författare: James Dashner
Översättare: Ylva Spångberg
Bokförlag: Semic
Format: Kartonnage
Tryckt: 2016
Antal sidor: 332
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Bokförlaget Semic för boken!

Det var så otroligt spännande att läsa Dödlig kod, vilken är sista delen i James Dashners ungdomsserie Maze Runner.

Så här står det om handlingen:

"Det var en gång en värld som gick under. Skogarna brann, sjöarna torkade ut och haven svämmade över. Sedan kom en sjukdom, en feber som spred sig över hela jorden. Familjer dog och våldet härskade. Så kom WICKED. De sökte en lösning, och de hittade det perfekta svaret.
En pojke.
Hans namn var Thomas.
Det här är berättelsen om pojken Thomas och hur han byggde en labyrint som bara han själv kunde bryta sönder. En historia av hemligheter, lögner och händelser som ingen kunde ha förutsett.
Allt kommer att avslöjas, alla frågor kommer besvaras."


De två sista böckerna i serien har utspelat sig före första boken, där det hela började med att ett gäng ungdomar var instängda i en gigantisk labyrint. Här i sista boken får vi följa Thomas och Teresa i tiden som följde före labyrinten. Den blev ett otroligt spännande avslut på serien. Boken var en riktig bladvändare som innehöll massor med överraskningar och avslöjanden, och det händer en del hemska saker som man ej väntat sig. Jag tyckte verkligen den här boken knöt ihop det hela på ett fantastiskt sätt. Här får man lära känna Thomas, Teresa och flera av deras vänner på ett helt annat plan. Kan nog säga att i mina ögon var detta den bästa boken i hela serien. Kan varmt rekommendera att läsa dessa böcker oavsett om du tillhör målgruppen 12 - 15 år eller om du är äldre.


Betyg: 4,5 / 5

söndag 19 mars 2017

Sanningen om Alice


Titel: Sanningen om Alice
Författare: Katherine Webb
Översättare: Annika Sundberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 588
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Efter att jag läst En sång från havet av Katherine Webb så blev jag otroligt sugen att läsa mer av henne, eftersom jag gillade boken så mycket. Hade tur att få hem Sanningen om Alice från Historiska Media när den släpptes förra året. Har tyvärr inte hunnit läsa den förrän nu.

Så här står det om handlingen:

"Sanningen om Alice, utspelar sig i den engelska staden Bath i början av 1800-talet. På en höjd ovanför staden tronar familjen Alleyns herrgård. Här har sonen Jonathan isolerat sig sedan han återvände från Napoleonkrigen. Men tjänsteflickan Starling tror inte att det är krigets fasor som plågar Jonathan, hon är övertygad om att han ligger bakom Alices försvinnande kvinnan Starling såg som sin syster. När Rachel Weekes flyttar till staden korsas hennes och familjen Alleyns vägar. Hon dras in i en väv av lögner och misstro, men allt eftersom tycks obekväma sanningar stiga upp till ytan"

Det här var alltså ytterligare en otroligt spännande roman av Katherine Webb. Här utspelar sig handlingen under 1800-talets första hälft och det är en historia om familjehemligheter, grymhet, fattigdom, alkoholmissbruk, uppväxtberättelser mm. Man får bla. höra Jonathans berättelser om krigets fasor, man får höra tjänsteflickan Starlings  berättelse om hennes vänskap och systerskap med Alice. Det centrala i berättelsen är så klar att Alice och hennes försvinnande. Vad hände henne egentligen?

Jag tycker att Katherine Webb är fantastisk på att skildra karaktärerna och även miljöbeskrivningarna är suveräna. Det jag kunde ha att anmärka på i denna berättelse var att vissa saker kändes lite för moderna för att gestalta 1800-talet. Men annars var det lättläst språk, spänning och intriger i massor i denna bok.


Betyg: 4,5 / 5

lördag 18 mars 2017

Bästautmaningen - Saint Patrick´s day


Eftersom det är helg så tänker jag delta i Bästautmaningen hos Lyrans Noblesser. Eftersom det var Saint Patrick´s day den 17 mars så vill Lyran att vi skall:

Berätta om den bästa irländska romanen/författaren vi läst.

Jag kunde inte komma på så många irländska författare, men av dem jag läst så tycker jag absolut bäst om Maeve Binchy. Hon skrev under sin livstid ett gäng böcker av vilka jag läst en hel del. Tyckte om hennes språk och även stämningen i hennes berättelser. Nedan ser ni exempel på några av de böcker jag läst.



fredag 17 mars 2017

Olikhetsutmaningen: rik och fattig


Hos bloggen Enligt O så är det åter dags för Olikhetsutmaningen. Denna veckans tema är rik och fattig. Vi skall inom valfritt kulturområde ge exempel på något som vi tycker passar till dessa ord.

Om vi börjar med rik så kom jag att tänka på tv-serien Glamour. Det är en såpopera som började sändas 1990 här i Sverige och den handlar om modevärlden och den rika familjen Forrester och deras modeföretag Forrester Creations.


På ordet fattig så valde jag Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Detta är första delen i Stads-serien och den handlar om människors och Stockholms förvandling under ca 100 år. Här får vi följa fattiga arbetarfamiljer och deras släktingar under årens gång allt från att den unga Henning kom till Stockholm. Handlingen i första boken utspelar sig mellan 1860 - 1880.


Helgfrågan v. 11


Då är det fredag igen och dags för Helgfrågan hos Mias bokhörna. Så här lyder veckans frågor:

Vad tror du att omslaget har för betydelse när man köper en bok?

För min del så är det så klart innehållet som är det viktigaste, men ett snygg omslag kan i vissa fall vara det som från början får mig intresserad av boken. Låter sedan baksidestexten bra så får boken följa med hem.

Mia visar bilder på två böcker och frågar:

Vilket av dessa två omslag tycker ni lockar mest?

 På den frågan får jag nog svara Experimentet!

Bonusfråga:

Bildexempel på bokomslag som liknar varandra?


torsdag 16 mars 2017

Hett i hyllan #83


Så där ja. Då är det torsdag igen och åter dags att delta i Hett i hyllan som Bokföring enligt Monika håller i. Här skall vi plocka fram och damma av de där böckerna som har stått olästa i hyllan alldeles för länge.

Veckans bok är Mr Dixon försvinner av Ian Sansom. Detta är andra delen i en serie som börjar med Fallet med de försvunna böckerna. Tror att jag köpte denna 2014, trots att jag då inte läst första boken ännu. Sen har den stått. Har hunnit läst första boken som jag gillade mycket men det har liksom inte blivit av att jag läst fortsättningen ännu. Men snart hoppas jag. 

Så här står det om denna bok:

"Israel Armstrong, en av världslitteraturens mest osannolika detektiver, är tillbaka i den andra delen i den hyllade feel good-deckarserien som inleddes med Fallet med de försvunna böckerna. På det stora varuhuset Dixon & Pickering är man mitt uppe i förberedelserna för ett stort jubileumsfirande när det upptäcks att självaste Mr Dixon, för övrigt medlem i Ulsters magiska sällskap, har försvunnit spårlöst, och med honom hundra tusen pund i kontanter. Vår hjälte Israel Armstrong, manchesterkostymklädd, bortkommen, bokälskande men ack så frågvis bibliotekarie, borde nöja sig med att leverera biblioteksböcker till sina föga litterärt bevandrade läsare ute på den nordirländska landsbygden, och hålla sig borta från allt som har med brottsfall att göra. Men det dröjer inte länge förrän han själv lyckats placera sig högst upp på polisens lista över misstänkta kidnappare, vilket kostar honom både jobb och anseende. I sin strävan att rentvå sig själv dras Israel djupt in i kretsen kring det magiska sällskapet, och inget visar sig vara som han trott. Kommer Israel lyckas få upprättelse, lösa mysteriet och få tillbaka sin fallfärdiga bokbuss? Kan det vara en romans på gång mellan honom och biblioteksassistenten Rosie Hart? Och är det verkligen ingen som har hört talas om Franz Kafka?"