söndag 26 mars 2017

Den gode lögnaren


Titel: Den gode lögnaren
Författare: Nicholas Searle
Översättare: Boel Unnerstad
Bokförlag: LB
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 319
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Louise Bäckelin Förlag!

Fick denna spänningsroman för ett tag sedan och nu är den läst. Den gode lögnaren är  Nicholas Searles debutroman. Han har tidigare arbetat med som statstjänsteman med säkerhetsfrågor både i England och i Nya Zeeland.

Så här står det om handlingen:

"Han är en man som har ljugit i hela sitt liv. Svindlaren Roy Courtnay, drygt åttio år gammal, bor i en engelsk förort och står inför sitt livs största kupp: Han ska förföra den rika änkan Betty, som han fått kontakt med via en dejtingsida, för att lura åt sig hennes pengar.
Men vem är Roy Courtnay? Vad har han tvingats gå igenom för att klara av att leva med alla sina lögner? Och varför tycks Betty vara så villig att bli hans nästa offer?
Steg för steg börjar historien nystas upp, i en psykologisk thriller som tar sin början i Berlin 1938 och sträcker sig över nästan ett sekel, en tid med inslag av ofattbar ondska, kraftfullt motstånd och anmärkningsvärd godhet."


Boken utspelar sig både i nutid där den drygt 80-åriga Roy skall göra en sista kupp. Samtidigt får vi massor med tillbakablickar både ur Roys och ur Bettys synvinkel ända tillbaka till tiden kring andra världskriget. Tycker att boken känns välskriven och det fungerar att man hoppar i tiden utan att det blir för rörigt. Kände ganska tidigt i boken att jag förstod lite åt vilket håll det hela lutade, men när jag kom till slutet så var det nära men ändå inte riktigt som jag trott, vilket överraskade. Boken var riktigt okej, men jag hade nog tyvärr väntat mig ännu mer.

Betyg: 3,5 / 5

Läst i Boktolvan 2017

En smakebit på söndag - Viskande skuggor


Söndag idag och dags att dela med sig av en bit ur boken man för närvarande läser. Det gör vi hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Dagens smakbit kommer från Jan-Philippe Sendkers nya bok Viskande skuggor.

"Mitt emot fabriken fanns flera gator med affärer, restauranger och teserveringar där arbetare från företagen i trakten kunde träffas efter jobbet eller under veckosluten. Zhang spanade efter en restaurang med mat från Sichuan. Där samlades otvivelaktigt migrantarbetarna från den provinsen, och han skulle kunna slå sig i slang med dem på deras egen dialekt utan att någon frågade varifrån han kom eller vad han hade där att göra. Att man var från Sichuan skulle räcka för att bli accepterad som en av dem." lördag 25 mars 2017

Helgfrågan v. 12


Nu när det är helg så tänkte jag svara på Helgfrågan som Mias bokhörna ställer. Denna veckan är det Midnattsord som inspirerat till frågan och den lyder:

Hur viktig är boktiteln?

Ett kort och tråkigt svar blir det hos mig. Kan helt ärligt säga att titeln inte påverkar alls när det gäller bokköp. Det som påverkar är omslaget och baksidestexten eller om någon tipsat om just den boken.


Bokbloggsjerka 24 - 27 mars


Kom på så här på lördagskvällen att jag skall knåpa ihop ett inlägg till bokbloggsjerkan. Annikas fråga denna veckan lyder:

Har någon av de författare som du följer bidragit till en tv-serie/film, om inte, vem tycker du skulle få chansen och varför?

Gillar ju Michael Connelys böcker jättemycket och bland hans böcker så har Blodspår och The Lincoln Lawyer blivit filmatiserade. Dessutom har Connellys karaktär Harry Bosch blivit tv-serie. Har inte sett den ännu men har köpt de två första säsongerna. 


torsdag 23 mars 2017

Hett i hyllan #84


Oj så veckorna går. Nu är det torsdag igen och dags att delta i Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. I denna utmaning så skall vi plocka fram de där böckerna som har stått hur länge som helst och samlat damm i våra bokhyllor.

Veckans heta bok blir Ralphs party av Lisa Jewell. Det här är en bok som jag tror att jag köpte på Myrorna. Det var ganska många år sedan så jag kommer inte riktigt ihåg när. Så här står det om handlingen:

"Jem letar lägenhet och när hon stiger över tröskeln hemma hos Ralph och Smith känner hon sig direkt som hemma. Hon får också den behagliga känslan av att här kan hennes drömmars man finnas. Men vem av de två killarna kan det vara?
Ralph är den lata och missförstådde konstnären medan Smith drar på sig kostymen om dagarna för att tjäna ihop till hyran. De är bästa vänner sedan femton år och sitter gärna i ömsesidigt samförstånd kvällar igenom och zappar mellan 47 kabelkanaler utan att säga ett ord. Deras vardag blir sig inte lik med en söt kvinna i lägenheten, en kvinna vars dagbok Ralph inte kan låta bli att läsa."onsdag 22 mars 2017

Dödlig kod


Titel: Dödlig kod
Serie: Maze Runner
Författare: James Dashner
Översättare: Ylva Spångberg
Bokförlag: Semic
Format: Kartonnage
Tryckt: 2016
Antal sidor: 332
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Bokförlaget Semic för boken!

Det var så otroligt spännande att läsa Dödlig kod, vilken är sista delen i James Dashners ungdomsserie Maze Runner.

Så här står det om handlingen:

"Det var en gång en värld som gick under. Skogarna brann, sjöarna torkade ut och haven svämmade över. Sedan kom en sjukdom, en feber som spred sig över hela jorden. Familjer dog och våldet härskade. Så kom WICKED. De sökte en lösning, och de hittade det perfekta svaret.
En pojke.
Hans namn var Thomas.
Det här är berättelsen om pojken Thomas och hur han byggde en labyrint som bara han själv kunde bryta sönder. En historia av hemligheter, lögner och händelser som ingen kunde ha förutsett.
Allt kommer att avslöjas, alla frågor kommer besvaras."


De två sista böckerna i serien har utspelat sig före första boken, där det hela började med att ett gäng ungdomar var instängda i en gigantisk labyrint. Här i sista boken får vi följa Thomas och Teresa i tiden som följde före labyrinten. Den blev ett otroligt spännande avslut på serien. Boken var en riktig bladvändare som innehöll massor med överraskningar och avslöjanden, och det händer en del hemska saker som man ej väntat sig. Jag tyckte verkligen den här boken knöt ihop det hela på ett fantastiskt sätt. Här får man lära känna Thomas, Teresa och flera av deras vänner på ett helt annat plan. Kan nog säga att i mina ögon var detta den bästa boken i hela serien. Kan varmt rekommendera att läsa dessa böcker oavsett om du tillhör målgruppen 12 - 15 år eller om du är äldre.


Betyg: 4,5 / 5

söndag 19 mars 2017

Sanningen om Alice


Titel: Sanningen om Alice
Författare: Katherine Webb
Översättare: Annika Sundberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 588
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Efter att jag läst En sång från havet av Katherine Webb så blev jag otroligt sugen att läsa mer av henne, eftersom jag gillade boken så mycket. Hade tur att få hem Sanningen om Alice från Historiska Media när den släpptes förra året. Har tyvärr inte hunnit läsa den förrän nu.

Så här står det om handlingen:

"Sanningen om Alice, utspelar sig i den engelska staden Bath i början av 1800-talet. På en höjd ovanför staden tronar familjen Alleyns herrgård. Här har sonen Jonathan isolerat sig sedan han återvände från Napoleonkrigen. Men tjänsteflickan Starling tror inte att det är krigets fasor som plågar Jonathan, hon är övertygad om att han ligger bakom Alices försvinnande kvinnan Starling såg som sin syster. När Rachel Weekes flyttar till staden korsas hennes och familjen Alleyns vägar. Hon dras in i en väv av lögner och misstro, men allt eftersom tycks obekväma sanningar stiga upp till ytan"

Det här var alltså ytterligare en otroligt spännande roman av Katherine Webb. Här utspelar sig handlingen under 1800-talets första hälft och det är en historia om familjehemligheter, grymhet, fattigdom, alkoholmissbruk, uppväxtberättelser mm. Man får bla. höra Jonathans berättelser om krigets fasor, man får höra tjänsteflickan Starlings  berättelse om hennes vänskap och systerskap med Alice. Det centrala i berättelsen är så klar att Alice och hennes försvinnande. Vad hände henne egentligen?

Jag tycker att Katherine Webb är fantastisk på att skildra karaktärerna och även miljöbeskrivningarna är suveräna. Det jag kunde ha att anmärka på i denna berättelse var att vissa saker kändes lite för moderna för att gestalta 1800-talet. Men annars var det lättläst språk, spänning och intriger i massor i denna bok.


Betyg: 4,5 / 5

lördag 18 mars 2017

Bästautmaningen - Saint Patrick´s day


Eftersom det är helg så tänker jag delta i Bästautmaningen hos Lyrans Noblesser. Eftersom det var Saint Patrick´s day den 17 mars så vill Lyran att vi skall:

Berätta om den bästa irländska romanen/författaren vi läst.

Jag kunde inte komma på så många irländska författare, men av dem jag läst så tycker jag absolut bäst om Maeve Binchy. Hon skrev under sin livstid ett gäng böcker av vilka jag läst en hel del. Tyckte om hennes språk och även stämningen i hennes berättelser. Nedan ser ni exempel på några av de böcker jag läst.fredag 17 mars 2017

Olikhetsutmaningen: rik och fattig


Hos bloggen Enligt O så är det åter dags för Olikhetsutmaningen. Denna veckans tema är rik och fattig. Vi skall inom valfritt kulturområde ge exempel på något som vi tycker passar till dessa ord.

Om vi börjar med rik så kom jag att tänka på tv-serien Glamour. Det är en såpopera som började sändas 1990 här i Sverige och den handlar om modevärlden och den rika familjen Forrester och deras modeföretag Forrester Creations.


På ordet fattig så valde jag Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Detta är första delen i Stads-serien och den handlar om människors och Stockholms förvandling under ca 100 år. Här får vi följa fattiga arbetarfamiljer och deras släktingar under årens gång allt från att den unga Henning kom till Stockholm. Handlingen i första boken utspelar sig mellan 1860 - 1880.


Helgfrågan v. 11


Då är det fredag igen och dags för Helgfrågan hos Mias bokhörna. Så här lyder veckans frågor:

Vad tror du att omslaget har för betydelse när man köper en bok?

För min del så är det så klart innehållet som är det viktigaste, men ett snygg omslag kan i vissa fall vara det som från början får mig intresserad av boken. Låter sedan baksidestexten bra så får boken följa med hem.

Mia visar bilder på två böcker och frågar:

Vilket av dessa två omslag tycker ni lockar mest?

 På den frågan får jag nog svara Experimentet!

Bonusfråga:

Bildexempel på bokomslag som liknar varandra?


torsdag 16 mars 2017

Hett i hyllan #83


Så där ja. Då är det torsdag igen och åter dags att delta i Hett i hyllan som Bokföring enligt Monika håller i. Här skall vi plocka fram och damma av de där böckerna som har stått olästa i hyllan alldeles för länge.

Veckans bok är Mr Dixon försvinner av Ian Sansom. Detta är andra delen i en serie som börjar med Fallet med de försvunna böckerna. Tror att jag köpte denna 2014, trots att jag då inte läst första boken ännu. Sen har den stått. Har hunnit läst första boken som jag gillade mycket men det har liksom inte blivit av att jag läst fortsättningen ännu. Men snart hoppas jag. 

Så här står det om denna bok:

"Israel Armstrong, en av världslitteraturens mest osannolika detektiver, är tillbaka i den andra delen i den hyllade feel good-deckarserien som inleddes med Fallet med de försvunna böckerna. På det stora varuhuset Dixon & Pickering är man mitt uppe i förberedelserna för ett stort jubileumsfirande när det upptäcks att självaste Mr Dixon, för övrigt medlem i Ulsters magiska sällskap, har försvunnit spårlöst, och med honom hundra tusen pund i kontanter. Vår hjälte Israel Armstrong, manchesterkostymklädd, bortkommen, bokälskande men ack så frågvis bibliotekarie, borde nöja sig med att leverera biblioteksböcker till sina föga litterärt bevandrade läsare ute på den nordirländska landsbygden, och hålla sig borta från allt som har med brottsfall att göra. Men det dröjer inte länge förrän han själv lyckats placera sig högst upp på polisens lista över misstänkta kidnappare, vilket kostar honom både jobb och anseende. I sin strävan att rentvå sig själv dras Israel djupt in i kretsen kring det magiska sällskapet, och inget visar sig vara som han trott. Kommer Israel lyckas få upprättelse, lösa mysteriet och få tillbaka sin fallfärdiga bokbuss? Kan det vara en romans på gång mellan honom och biblioteksassistenten Rosie Hart? Och är det verkligen ingen som har hört talas om Franz Kafka?"


onsdag 15 mars 2017

Gurun i Pomonadalen


Titel: Gurun i Pomonadalen
Författare: Mikael Bergstrand
Bokförlag: Norstedts
Format: E-bok
Utgiven: 2016
Antal sidor: 397(fysisk bok)
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Gurun i Pomonadalen är tredje och sista delen i Mikael Bergstrands mysiga serien om den medelålders Malmöbon Göran Borg och hans indiske vän Yogi. Denna bok som jag fick från Norstedts för ett tag sedan har som några andra böcker fått ligga lite för länge. Men är så glad att jag äntligen läst den.

Så här står det om boken:

"Efter vännen Yogis storslagna indiska bröllop återvänder Göran Borg till Sverige. Han är arbetslös, förhållandet knakar i fogarna och han dricker för mycket.

Men så dyker Yogi upp i Sverige och tillsammans beger de sig till Pomonadalen på Österlen. Där blir Yogi mycket populär tack vare sitt stora hjärta och öppna sinne. Huset fylls av allehanda sökare och den lokala tidningen skriver uppskattande om den karismatiske indiske gurun. Men det är inte alla i trakten som gillar det främmande."


Som jag längtat efter att läsa den avslutande delen i denna mysiga, intressanta och även roliga serie. Som sagt så började denna bok med ett bröllop i Indien och vi får uppleva några fantastiska platser i landet och några dråpliga händelser, vilket ofta händer när Göran och Yogi strålar samman. Senare delen av boken utspelar sig i Skåne på Österlen.

Älskar författarens lättsamma sätt att berätta. Tycker så mycket om hur han beskriver miljöerna. Men han beskriver även karaktärerna så träffsäkert. Min absoluta favorit under seriens gång är den lilla indiern Yogi, med sina dräpande kommentarer och hans alldeles egna speciella sätt att reflekterar över livet. Det är verkligen så bra. Älskar den här typen av berättelser och måste säga att jag är lite ledsen över att serien är slut. Men jag kommer med säkerhet att återvända till denna berättelse igen någon gång i framtiden.


Betyg: 5 / 5

Läst i Jordenruntläsning 2017Fjäril i kopppel


Titel: Fjäril i koppel
Författare: Zinat Pirzadeh  
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2014
Antal sidor: 287
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Köpte Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh när den kom på pocket och den har stått i hyllan sedan dess. Köpte den för att det verkade vara en gripande historia. 

Så här står det om boken:

"I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Sovjetunionen till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne."


Boken är författarens debutroman. Den bygger delvis på författarens egen uppväxt i Iran. Berättelsen växlar mellan nutid och tillbakablickar på huvudkaraktären Shirins uppväxt och hennes familjs historia. 

Hade ganska höga förväntningar på boken, men de infriades inte riktigt. Visst, allt som rör Iran efter revolutionen och alla hemska upplevelser som Shirin är med om runt denna tid var jätteintressanta och gripande. Shirin själv var en intressant karaktär, hon hade skinn på näsan och följde inte alltid alla mallar under uppväxten. Delar av hennes uppväxthistoria var också väldigt intressant. Men alla släktförhållanden med morbröder och farbröder i mängder, och när jag stundvis inte riktigt visste vilken generation det pratades om, så blev det aningen rörigt. 


Betyg: 3,5 / 5

Läst i Jordenruntläsning 2017 och Hyllvärmarutmaning 2014


tisdag 14 mars 2017

Top Ten Tuesday


Nu är det tisdag och jag tänker delta i Top Ten Tuesday hos bloggen The Broke and the Bookish. Veckans tema lyder:

Top Ten Books On My Spring TBR

De tio böckerna jag helst vill läsa under våren är några som jag redan har hemma och inte hunnit läsa och några som ges ut snart:

1. Tangodrottningen av Akli Tadjer
2. Yxmannen av Ray Celestin
3. Den sovande spionen av Camilla Grebe & Paul Leander-Engström
4. Så nära barfota av Marie Hedegård
5. Fiskarmännen av Chigozie Obioma
6. Den gode lögnaren av Nicholas Searle
7. Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker
8. Sista stjärnan av Rick Yancey
9. Italienska nätter av Katherine Webb
10. Konklaven av Robert Harris
 

 
 
 

Tematrio - Från/i havet(eller annat vatten)


Veckans tema hos Lyrans Noblesser lyder som följer:

Berätta om tre böcker/dikter/texter vars titel innehåller något från havet(eller annat vatten)!

1. Fallvatten av Mikael Niemi är en bok där både titeln och själva berättelsen innehåller vatten. Här handlar det om hur Lule älv blir till en enda flodväg när en damm brister efter massor med regnande.

2. En sång från havet av Katherine Webb. En berättesle som utspelar sig i en liten by i södra England där den unga flickan Mitzy Hatcher lever vind för våg tills konstnären Charles Aubrey och hans familj flyttar in i granngården. Detta blir en förändring i Mitzys liv på både gott och ont.

3. En tesked jord och hav av Dina Nayeri utspelar sig i Iran i början på 1980-talet. Där bor Saba Hafezi 11 år, tillsammans med sin tvillingsyster och sina föräldrar. Dessa två flickor är intresserade av allt som har med Amerika att göra. När mamman och tvillingsystern en dag spårlöst försvinner så är Saba helt övertygad att de övergett resten av familjen för att flytta till USA. Detta är en väldigt gripande berättelse.


lördag 11 mars 2017

Olikhetsutmaningen: nytt och gammalt


Enligt O har startat en ny veckoutmaning. Så här skriver hon:

Dags för en ny veckoumaning som jag valt att kalla för olikhetsutmaningen. Varje vecka presenterar jag ett motsatspar och jag vill att ni skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Lätt som en plätt!

Veckans tema är något nytt och något gammalt!  

Jag väljer deckarserier på tv, vilket är något jag gillar. Min gamla serie är Columbo. Tokgillade denna deckarserie om den cigarrökande Frank Columbo med sin skrynkliga rock och sin gamla slitna bil. Gillade hans virriga sätt och hur han klurade ut brotten. Serien började sändas här i Sverige 1972.

Min nyare serie inom deckargenren är CSI: Miami. Här handlar det om ett team kriminaltekniker i Miami där Horatio Cane är chef. Superbra serie som är trevlig och spännande att kika på och huvudkaraktären Horatio Cane har en speciell karisma. Här har man massor med modern teknik för att lösa fallen. Serien sändes mellan 2002 - 2012.

  
 

Bokbloggsjerka 10 - 13 mars


Ja då var det dags för att svara på frågan som Annika ställer i sin bokbloggsjerka denna helgen. Den lyder:

Veckans fråga kommer från ett inlägg jag läste på Quora häromdagen med titelnWhat was the last book you read, which wasn’t originally written in your native language?”.

Den sista bok som jag läste som i original skrevs på ett annan språk än svenska var Livets & dödens villkor av Belinda Bauer. Översättaren till denna bok heter Leif Janzon. Det är som allt annat av författaren en spänningsroman.
Jag läser oftast böcker på svenska, både av svenska författare och översatta böcker. Detta gör jag nog mest av bekvämlighetsskäl. Läste mer på engelska när jag var yngre.
 

Helgfrågan v. 10


Höll alldeles på att glömma att det var dags för helgfrågan hos Mias bokhylla. Men som tur var så vaknade jag slutligen till 😃 Helgens fråga lyder:

Vilken bok längtar du efter att läsa i vår? (kan man nu inte bara nämna en, så kan man lista några).

Det finns flera böcker som kommer nu under våren som jag gärna vill läsa, men de tre som jag är mest sugen på är Viskande Skuggor av Jan-Philipp Sendker, Italienska nätter av Katherine Webb och Konklaven av Robert Harris.