Årens lästa böcker
▼
Utmaningar 2024
▼
torsdag 31 maj 2018
Helgfrågan v. 22
Ja då var det helg igen och idag är det sista dagen i maj. Denna helgen frågar Mias bokhörna:
Följer du någon annan blogg: icke bokblogg?
Jag följer tex. Filmkritikerna.se och så en privat blogg som en gammal vän har.
När läser du helst, alltså vilken tid på dygnet?
Jag sitter gärna kvar vid matbordet i all evighet och läser efter frukosten på morgonen. Läser också gärna när jag går och lägger mig på kvällen, men då blir det inte lika länge. Tröttheten kommer ofta ganska fort.
Täcknamn: Hilde
Titel: Täcknamn: Hilde
Författare: Kjell Ola Dahl
Översättare: Helena Stedman
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 381
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bokfabriken för boken!
Eftersom jag är intresserad av skildringar av olika former från andra världskriget så tyckte jag att Täcknamn: Hilde av Kjell Ola Dahl verkade intressant. Har inte läst så många skildringar som utspelar sig i Norge så detta gjorde mig intresserad.
Så här står det om handlingen:
"Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i.
1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän.
Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?
Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge."
---
Detta är en berättelse som hoppar från nutid, då en kvinna som heter Turid får syn på en annons där ett armband som hon själv en gång ägt skall säljas. Vi får sedan följa med bakåt i tiden till 1942 då vi får följa den unga judiska kvinnan Ester som delar ut förbjudna tidningar. Vi får även lära känna Gerhard och får höra talas om en del händelser som händer i krigstidens Oslo. Dessa två blir tvugna att fly till Stockholm under kriget. Sedan hoppar handlingen till 1967 då Ester och Gerhard möts igen i Oslo efter många år och hur de försöker ta reda på detaljer från krigsåren. Vad hände?
Tyckte att det var oerhört intressant att läsa om händelser från Andra världskrigets Norge. Att handlingen hoppade mellan olika årtal gick för det mesta ganska bra. Det var väl några gånger som jag tyckte att jag kom bort mig lite, men det var inte så farligt. Hade lite svårt att fastna för alla karaktärer. Hade velat veta mer om dem. Men i det stora hela så var storyn intressant. Hade kanske känt mig mer engagerad i storyn om jag inte samtidigt varit lite inne i en lässvacka. Skall spara boken och läsa om den någon gång i framtiden.
Betyg: 3,5 / 5
Hett i hyllan #146
Då är det torsdag igen och sista dagen i maj. Det är åter dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi som vanligt visa upp någon bok som har stått och samlat damm i bokhyllan i eviga tider.
Min bok denna veckan heter Jaco och är skriven av Per Ole Persson. Det är en liten och tunn pocketbok som är tryckt 2013. Det här är ytterligare en bok som jag inte vet om jag hittade på Myrorna eller i en reakorg på EKO för flera år sedan. Den har i alla fall stått ett bra tag i hyllan.
Så här står det om boken:
"Timor 2006. Ett inbördeskrig är på väg att bryta ut och situationen är kaotisk. En ung svensk man rör sig planlöst österut. Som genom en teaterkuliss. Tills han träffar Miriam och Elias ute på ett torrlagt rev. De är båda födda på Timor. Elias är blind på det ena ögat. Miriam är höggravid. Det är Elias som berättar om Jaco. Det vita ögat stirrar rakt fram. Det andra ser ner i golvet. Han säger att ön är en levande varelse. Och plötsligt kommer allting mycket närmare.
I Jaco ställs den unga europeiska erfarenheten i kontrast mot Timors blodiga koloniala historia. Med ett rått avskalat språk och starka suggestiva bilder tas man med till en plats där all civilisation har blivit avlägsnad."
tisdag 29 maj 2018
Veckans topplista - Vårens bästa
Eftersom vårmånaderna snart är slut så vill Johannas deckarhörna att vi i veckans topplista skall nämna våra favoriter under mars - maj. Jag har haft lite av en lässvacka så det har blivit lite mindre läst på sistone, men på listan finns i alla fall två som fått 5 poäng, en som fått 4,5 och två som fått 4.
1. Raya av Henrik Johansson
2. München av Robert Harris
3. Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker
4. Rökridå av Krysten Ritter
5. Brobyggarna av Jan Guillou
onsdag 23 maj 2018
Veckans topplista v. 21 - Mors dag
Som de senaste veckorna så är jag sen med Veckans topplista som Johannas Deckarhörna håller i. Men nu har jag äntligen kommit till skott. Denna veckan skall vi hitta böcker med mammor i eller helt enkelt sätta ihop tips på presenter till mammor. Jag sätter helt enkelt ihop en lista med böcker som jag tror min egen mamma skulle gilla. Det är lättsamma mysiga böcker och fyra av dem är första delen i en serie.
1. Rosengädda nästa! av Emma Hamberg
2. Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan
3. Norrsken av Frida Skybäck
4. Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg
5. Mambo i Chinatown av Jean Kwok
torsdag 17 maj 2018
Helgfrågan v. 20
Då börjar helgen närma sig och det är dags för helgfrågan hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder:
Hur länge har du haft bloggen?
Denna bloggen har jag haft i 7 år till hösten. Dessförinnan hade jag bloggen på Aftonbladet och från början på blogg.se
Bonusfråga: Vad gillar du det vackra vädret?
Det är så fint när det är solsken och nu när det är grönt och fint ute. Tyvärr så gillar inte min kropp värmen så jättebra. Kroppen pulserar av värk, huvudvärk och illamående är ett dagligt inslag. Hade gärna velat kunna njuta.
Hett i hyllan #144
Torsdag och dags för Hett i hyllan. Det är som vanligt Bokföring enligt Monika som håller i detta. Här skall vi dela med oss av en bok som stått och samlat damm i våra hyllor i eviga tider.
Min bok denna veckan är Artighetsreglerna av Amor Towles. Denna bok är i pocketformat och är tryckt 2012. Som vanligt kommer jag inte ihåg om jag hittade de i en reakorg på EKO eller om jag köpte den på Myrorna några år senare. Den verkar faktiskt bra så jag borde läsa den.
Så här står det om boken:
"Nyårsafton 1937 i New York. På en jazzbar i Greenwich Village lär Katey och hennes väninna Eve känna den framgångsrike, världsvane och charmerande bankmannen Tinker Grey. Eve och Tinker tillhör överklassen och vet allt om de oskrivna reglerna i societeten, men för Katey är det en helt främmande värld. Hon arbetar som sekreterare, kommer från mycket enkla förhållanden och har inga fina anor.
Trots sina olika bakgrunder blir de tre oskiljaktiga vänner. Men en tragisk olycka förändrar allt och snart är Katey indragen i ett komplicerat triangeldrama med de två människor hon älskar mest av allt. Hon försöker att finna sig tillrätta i sin nya tillvaro men upptäcker att under den polerade ytan frodas avundsjuka, svek, åtrå och hänsynslösa ambitioner."
onsdag 16 maj 2018
Veckans topplista v. 20 - Norge
Igår tisdag var en oerhört jäktig dag så jag glömde totalt av Veckans topplista som Johannas Deckarhörna håller i. Men vi tar det idag istället. Eftersom det är Norges nationaldag nu den 17:e så passar det väl bra att ha Norge som tema.
Jag inser att jag inte läst så väldigt mycket från Norge, varken böcker av Norska författare eller handling i Norge. Men några kom jag på.
De fyra första författarna har jag läst några böcker av och Knausgårds böcker vill jag läsa.
lördag 12 maj 2018
Ensamhetens språk
Titel: Ensamhetens språk
Serie: Kinaserien
Författare: Jan-Philipp Sendker
Översättare: Lisbet Holst
Bokförlag: Forum
Format: E-bok
Utgiven: 2018-03
Antal sidor(fysisk bok): 300
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack Bokförlaget Forum för boken!
Nu hade jag längtat ett litet tag efter att läsa Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker, detta både för att jag gillar författarens sätt att skriva och för att jag gillade första boken i denna Kina-serie jättemycket.
Så här står det om handlingen:
"I den andra delen i Jan-Philipp Sendkers Kinatrilogi får vi återknyta bekantskapen med den amerikanska journalisten Paul Leibovitz. Kärleken till den kinesiska flickvännen Christine har fått honom att glömma sorgen över den döde sonen, och hans trivs allt bättre med sitt liv i Hongkong. Men en dag får Christine ett brev från sin bror som leder dem in på farliga vägar. Brodern berättar att hans lilla by utanför Shanghai har drabbats av en mystisk sjukdom och ber om deras hjälp. När Paul och Christine kommer dit upptäcker de en miljökatastrof som ingen vill ta ansvar för. Det kinesiska samhället präglas av cynism, maktmissbruk och korruption, men Paul är fast besluten att ta upp kampen för rättvisa, trots faran både för relationen till Christine och hans eget liv."
---
I första boken Viskande skuggor fick vi börja följa Paul Leibovitz. Han är i grunden journalist och tysk-amerikan. Han har varit gift och haft en son. Sonen förlorade han tragiskt i en svår sjukdom. Efter sonens död och skilsmässan har han bosatt sig på en ö utanför Hong Kong. I första boken möter han också den kinesiska kvinnan Christine.
I denna bok så får Christine ett brev från en bror som hon trott varit död i fyrtio år. Detta leder henne och Paul till en by utanför Shanghai där brodern bor. Detta blir upptakten till en spännande och intressant berättelse som handlar om en miljökatastrof. Samtidigt så är det tillbakablickar till Christine och broderns barndom. Man får se hur korrupt det kinesiska samhället är och hur lite makt den enskilda invånarna har mot staten och de stora företagen. Samtidigt är det också en berättelse om kärlek och det är många kinesiska visdomsord som man får ta del av.
Gillar det här så mycket och längtar redan till nästa bok kommer.
Betyg: 4,5 / 5
fredag 11 maj 2018
Helgfrågan v. 19
Då är det åter dags att svara på helgfrågan hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder:
Vilken är din roligaste bok?
Oj det finns en hel de att välja mellan när det gäller roliga böcker, men jag gillar Sophie Kinsellas humor och jag skrattat har hjärtligt när jag läst många av hennes böcker och särskilt när jag läst Bröllopsnatten och Karriär och köksbesvär.
Vad skall du hitta på denna långhelg?
Vi har inte planerat något alls denna helgen, men igår fredag så var vi iväg och hälsade på några vänner och hade en skön fikastund i deras trädgård. Idag var vi ute och tog en skön promenad. Vi får väl helt enkelt se vad helgen i övrigt bjuder på.
onsdag 9 maj 2018
München
Titel: München
Författare: Robert Harris
Översättare: Svante Skoglund
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Tryckt: 2018
Antal sidor: 338
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack Bookmark Förlag för boken!
Har läst München av Robert Harris. När jag såg att denna bok skulle komma så kände jag direkt att jag ville läsa den. Har läst ett par andra böcker av författaren som jag gillar jättemycket. Så förhoppningarna var höga även för denna. Blev absolut inte besviken.
Så här står det om handlingen:
"September 1938: Hitler är fast besluten att starta krig i Europa. Chamberlain vill desperat bevara freden. Europas framtid beslutas i en stad som kommer att bli berömd för det möte som äger rum där.
Samtidigt som Chamberlains plan flyger över Engelska kanalen och Führerns tåg åker söderut genom Tyskland, reser två unga män med sina egna hemligheter mot München. Hugh Legat är en av Chamberlains privata sekreterare, Paul Hartmann är en tysk diplomat och medlem av anti-Hitler-rörelsen. De nära vännerna har inte setts på sex år. Nu kommer deras vägar att korsas igen. Vem är du villig att förråda? Dina vänner, din familj, ditt land eller ditt samvete?"
---
Jag har ju som sagt gillat Robert Harris tidigare böcker En officer och spion och Konklaven, så nu när jag läst färdigt denna bok så känner jag att jag gillar den lika mycket som de tidigare. Harris böcker beskriver på ett spännande och intressant sätt historiska skeenden, politiska intriger och maktspel på ett helt suveränt sätt. Så var det även i München. Man riktigt kände hur man var med i tiden och i händelsernas centrum, det var så gastkramande spännande emellanåt. Tycker att det var otroligt intressant att det handlade om Münchenöverenskommelsen. Denna har jag varit dåligt insatt i sedan tidigare. Detta var ju lite innan Andra Världskriget bröt ut så det var intressant få att veta något om sådant som till slut ledde fram till att kriget bröt ut i Europa.
Känner hela tiden när jag läser Harris böcker att det verkligen känns att han är ordentligt påläst i ämnet han skriver om. Genom denna bok har han fått mig intresserad att att läsa mer om denna överenskommelse. Nu hoppas jag att det inte dröjer allt för länge tills det kommer någon ny bok Harris. Han har definitivt hamnat bland mina nya favoritförfattare.
Betyg: 5 / 5
tisdag 8 maj 2018
Veckans topplista - Europa
Så här på tisdagskvällen så tänker jag delta i Veckans topplista hos Johannas Deckarhörna. Eftersom det är Europadagen den 9 maj så skall vi denna veckan presentera böcker från olika europeiska länder. Här kommer mina:
Italien - Stål av Silvia Avallone
Frankrike - Colombes granne av Tatiana de Rosnay
Irland - Miraklet av Emma Donoghue
Portugal - Rekviem av Antonio Tabucchi
Finland - Kolibri av Kati Heikkapelto
söndag 6 maj 2018
En smakbit på söndag - Ensamhetens språk
Så här på söndagskvällen efter en liten utflykt så tänker jag delta i smakbiten hos bloggen Betraktninger. Här skall vi dela med oss av en smakbit ur boken vi för närvarande läser.
Boken jag läser just nu är Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker. Detta är andra boken i hans Kina-serie. Gillade första boken i serien så jag ser fram emot denna. Så här lyder min smakbit:
"Hans plats var trång. Ryggstödsfickan framför honom hade en lång reva. En av läslamporna i raden framför hans fungerade inte. Sådana småsaker som antagligen ingen annan brydde sig om gav Paul en vink om planets underhåll. Inga bra tecken. Illa till mods tittade han ut genom fönstret."
torsdag 3 maj 2018
Helgfrågan v. 18
Torsdag idag och nu har helgfrågan kommit upp hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder som följer:
Helgfrågan och vissa andra bloggaktiviteter bygger på att man ska kolla runt på bloggar, kanske hittar man en fin blogg man vill följa. Sprida lite bloggkärlek.
Vad tycker du? Är det viktigt att kommentera?
Jag tycker allt att det känns rätt att skriva några ord när jag läst ett trevligt inlägg på en blogg. Försöker göra det så ofta som möjligt.
Bonusfråga: Vad läser du just nu?
Är på slutspurten på München av Robert Harris och så fort den är avslutad så har jag tänkt börja på Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker.
Hett i hyllan #142
Ja då är det åter torsdag och hos Bokföring enligt Monika är det som vanligt Hett i hyllan. Detta innebär att vi skall plocka fram och damma av någon bok som har stått länge i bokhyllan.
Min bok denna veckan blir Vart tog den söta lilla flickan vägen av Åsa Lantz. Denna pocketbok är tryckt 2012, men jag tror jag köpte den något år senare på EKO i någon reakorg. Boken verkar ju otroligt intressant och gripande så jag fattar inte varför jag inte läst den. Men den skall läsas.
Så här står det om boken:
"Den 30-åriga dokumentärfilmaren Yi Young har väntat länge på att få berätta sanningen. På bästa sändningstid, inför hela svenska folket, tänker hon avslöja det hon var med om då hon som femtonåring skickades från sin fattiga familj i Kina till Sverige med löften om fin utbildning. Hon vill väcka debatt. Hon vill chocka. Och hon vill hämnas. Ingen ska gå fri.
I sin dokumentär berättar Yi om hur hon blev brutalt könsstympad. Det är en mörk historia där både ett världsberömt svenskt modeföretag och regeringskansliet spelat allt annat än smickrande roller. Men samma kväll som första avsnittet sänts får hon en brutal varning och tvingas gå under jorden. Hon finner en oväntad bundsförvant i den karismatiske teaterregissören Viggo Sjöman, som nu plötsligt rycks upp ur sin trygga och ombonade tillvaro. Många bär skulden till det som drabbat Yi. Och de är beredda att göra allt som står i deras makt för att tysta henne…
Vart tog den söta lilla flickan vägen är en gripande, spännande och djupt upprörande berättelse om människosmuggling och slavarbete, om förälskade män och äregiriga föräldrar, om storföretagares cynism och myndigheters feghet."
onsdag 2 maj 2018
Månadssammanfattning april 2018
Ja så var även april slut och vi har klivit in i maj månad. Då är det hög tid att sammanfatta vad jag läst och sett under april. Tycker nog att det varit ganska lite av allt denna månad, men så blir det ibland. Annat i livet kommer emellan.
Detta är vad jag läst i april:
19. Leo Perutz - Nattetid under stenbron 3 / 5 292 sidor
20. Lynda La Plante - Dolda mördare 4 / 5 414 sidor
21. Victor Hugo - Ringaren i Notre-Dame 3,5 / 5 359 sidor
22. Henrik Johansson - Raya 5 / 5 250 sidor
23. August Strindberg - Hemsöborna 3 / 5 248 sidor
24. Krysten Ritter - Rökridå 4 / 5 305 sidor
Antal lästa böcker: 6
Totalt antal lästa sidor: 1868
Månadens bästa bok: Raya
Ett par omslag nedan ser inte ut som på boken jag läst
Filmer under april:
Månadens roligaste film: All inclusive
TV-serier i april:
Detta är vad jag läst i april:
19. Leo Perutz - Nattetid under stenbron 3 / 5 292 sidor
20. Lynda La Plante - Dolda mördare 4 / 5 414 sidor
21. Victor Hugo - Ringaren i Notre-Dame 3,5 / 5 359 sidor
22. Henrik Johansson - Raya 5 / 5 250 sidor
23. August Strindberg - Hemsöborna 3 / 5 248 sidor
24. Krysten Ritter - Rökridå 4 / 5 305 sidor
Antal lästa böcker: 6
Totalt antal lästa sidor: 1868
Månadens bästa bok: Raya
Ett par omslag nedan ser inte ut som på boken jag läst
Filmer under april:
Månadens roligaste film: All inclusive
TV-serier i april: