Årens lästa böcker
▼
Utmaningar 2024
▼
torsdag 29 november 2018
Helgfrågan v. 48
Nu så här på torsdagen så har Mias bokhörna lagt upp sin helgfråga. Eftersom det snart är första advent så lyder veckans frågor så här:
Har du spanat in några böcker med jultema som du vill läsa?
Jag har två böcker som känns juliga som jag vill läsa och det är En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg samt Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg.
Sedan blir det nog en omläsning av Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson. Köpte boken förra året och det är en specialutgåva där Per Åhlin berättar hur filmen blev till.
Bonusfråga: Hur firar du 1:a advent?
Brukar inte fira något speciellt mer än att njuta av att jag pyntat. Sitta ihopkurad med lite tända ljus och bara vara. Nu har vi tvätt hela eftermiddagen på söndag så vi får väl se hur mycket mysande det blir, men förhoppningsvis ganska mycket ändå.
tisdag 27 november 2018
Veckans topplista v. 48 - Böcker jag ser fram emot att läsa under vintern
Ja då är det sista tisdagen i november. Tisdagar innebär ju alltid att det är dags för veckans topplista hos Johannas Deckarhörna. Denna veckan vill hon att vi skall lista de böckerna vi mest ser fram emot att läsa under vintern.
Det här var svårt. Har massor med böcker i hyllorna som jag vill läsa så snart som möjligt, men bestämde mig för de fem som kommer nedan.
1. Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg. Detta är tredje boken i Huskvarna-serien. Har gillat de två första så jag ser jättemycket fram emot den.
2. Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm. Det här är första boken i en romantrilogi om svensk medeltid. Verkar väldigt intressant.
3. Skuggornas drottning av Sarah J. Maas. Detta är fjärde boken i Glastronen-serien. Har gillat alla hittills så jag ser fram emot denna också.
4. Skuggsystern av Lucinda Riley. Detta är tredje delen i den fantastiska serien De sju systrarna. Skall bli så intressant.
5. Regnvakt av Tatiana de Rosnay. Senaste boken av denna fantastiska författarinna. Har älskat alla böcker av henne som jag läst.
måndag 26 november 2018
Läs-it-snow 2018 - TBR
Nu när december och julen börjar närma sig så annonserar Nellons bokblogg att hon kommer att hålla i Läs-it-snow i år igen. Denna kommer att vara mellan 21 - 27 december. Så jätteroligt. Nelly föreslog några utmaningar som vi kunde välja mellan om vi ville, antingen köra alla, en del eller inga alls. Jag har valt tre av dem. Under veckan så skall vi läsa så många sidor som möjligt och efteråt så kommer den med flest lästa sidor att få ett hemligt pris.
Utmaningar:
Läs en bok med rött omslag(Dandy)
Läs en bok som utspelar sig under vintern(Vaxade juveler och brända hjärtan)
Läs en feel good(Hundar hus och hjärtans längtan)
Det är dessa tre jag kommer att satsa på, men hinner jag mer så får det bli vad jag känner för just då.
söndag 25 november 2018
En smakbit på söndag - Pärlfarmen
Ytterligare en vecka har gått och nu är det dags igen för En smakebit på söndag. Denna veckan är det Flukten fra virkeligheten som håller i det hela. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.
Boken jag håller på med är en efterlängtad bok, nämligen Pälfarmen av Liza Marklund. Vi är ju vana vid att Marklund skriver deckare så denna bok var verkligen något helt annat att läsa. Gillar den riktigt mycket så här långt. Så här låter smakbiten:
"Air New Zealands flight NZ18 från Rarotonga till Los Angeles avgick i tid.
Enligt Farmor Vaine var det en hädelse att åka flygplan(om det var Herrens mening att vi skulle flyga så hade han utrustat oss med vingar). Men faktum var att det kändes precis tvärtom, som om jag var närmare Honom än jag någonsin varit tidigare. Jag hade en fönsterplats och tittade ut nästan hela resan. Att befinna sig ovanför molnen var hisnande makalöst, som ett djupdyk fast raka motsatsen. Solen var skarpare, himlen obeskrivligt knallblå. Stilla havet skymtade mellan molntapparna långt därnere, en djupare nyans av klarhet. Vi flög österut, rakt in i den svepande skymningen."
torsdag 22 november 2018
Hett i hyllan #171
Nu så här på torsdag kväll så tänkte jag delta i Hett i hyllan som Bokföring enligt Monika som vanligt lagt upp. Här skall vi visa upp någon bok som stått och samlat damm i bokhyllan i eviga tider.
Veckans bok blir Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigbergk. Det här är ytterligare en bok som jag inte kommer ihåg om jag köpte på Myrorna eller i någon reakorg på EKO. Men den har vilket fall som helst stått flera år i bokhyllan. Boken är i pocket och tryckt 2012. Jag såg nu att det är en fristående fortsättning på en tidigare bok. Tror att det är därför den inte blivit läst för jag har inte första boken.
Så här står det om handlingen:
"Kartongerna står färdigpackade. Skilsmässohandlingarna underskrivna. Det har gått tre år sedan Annas och Mats äktenskapskris briserade under en semestervecka på Sicilien. Trots alla försök att lappa ihop äktenskapet har de inte lyckats, inte ens för barnens skull. Nu lämnar de varandra.
Under sex månader får vi följa de första stapplande stegen i deras nya, parallella liv. Hur gör man när man vill ha kärlek och inte orkar vänta längre? Hur gör man när man börjar om på nytt? Anna och Mats bor inte här längre handlar om två människor som tar språnget ut mot något nytt och okänt - men också hoppfullt och livsavgörande."
onsdag 21 november 2018
Två sorters sanning
Titel: Två sorters sanning
Serie: Harry Bosch
Författare: Michael Connelly
Översättare: Patrik Hammarsten
Bokförlag: Norstedts
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-08
Antal sidor: 355
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Norsteds för boken!
Två sorters sanning av Michael Connelly är utläst. Det är bok nummer 22 i serien om Harry Bosch vilket är imponerande.
Så här står det om handlingen:
"Harry Bosch arbetar deltid som volontärpolis i San Fernando där han utreder gamla olösta fall. En dag blir han kallad till ett apotek de två ägarna, far och son, har blivit mördade. Utredningen leder Harry och hans kolleger in i den smutsiga miljardindustri som missbruket av receptbelagda läkemedel har skapat. Samtidigt aktualiseras ett gammalt fall från hans tid vid Los Angeles-polisen: en dömd mördare hävdar att Bosch för många år sedan satte dit honom på falska grunder, och det verkar finnas indicier som stöder anklagelserna.
Bosch försöker både lösa mordet och rentvå sitt namn, och inser att det finns två sorters sanning: den ena gör en fri, den andra begraver en i mörkret."
---
Jag har läst ganska många av Connellys böcker men några har jag missat. Gillar verkligen hans böcker jättemycket så de som jag inte läst skall läsas så småningom.
Som alla andra böcker av författaren så är de intressanta, spännande och välskrivna. Det är absolut inte rafflande action utan handlingen och utredningarna tar sig fram i sakta mak. Visst gillar jag snabba deckare, men i fallet med Connelys böcker så passar det att handlingen är lite långsammare. Trots att Connelly skrivit så många böcker så är fortfarande kvalitén hög. Jag tycker att författaren beskriver det moderna Los Angeles på ett trovärdigt sätt, där skillnaden mellan de som lyckats och utanförskapet lyser igenom. Älskar också Bosch mycket även om han är den där kärve polisen som helst går sina egna vägar. Ja absolut en riktigt hyfsad bok och så klart läser jag mer av Connelly så fort något kommer.
Betyg: 4 / 5
Hemsökelsen på Hill House
Titel: Hemsökelsen på Hill House
Författare: Shirley Jackson
Översättare: Inger Edelfeldt
Bokförlag: Mima Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2017
Antal sidor: 223
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Mima Förlag för boken!
Eftersom det är höst och mörkt så kände jag för att läsa något lite mörkt och spöklikt. Jag vill även utmana mig själv lite eftersom jag är lite lättskrämd. Då kände jag att Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson verkade passande. Det här är en skräckklassiker som jag inte läst tidigare och har inte heller sett filmerna som gjorts. Har även hört att boken nu kommer som tv-serie på Netflix. Får väl se om jag vågar kika på den också.
Så här står det om handlingen:
"I åttio år har Hill House överblickat den lilla hålan Hillsdale. Därifrån ser det ståtligt och välbyggt ut. Men det finns något »osunt« med huset. Någonting rör sig i det, går längs med dess golv, någonting omänskligt, skändligt - ont.
Dr John Montague, en vetenskapsman som vill finna bevis för det övernaturligas existens, hyr det beryktade huset. Av tolv assistenter han velat få med sig anländer bara två: Eleanor Vance, en ung, tillbakadragen kvinna som flyr vardagen med sin handikappade mor, och Theodora, en excentrisk New York-konstnär. Med dem är också husets arvinge, Luke Sanderson, och på plats möter de husets förvaltare, paret Dudley, som vägrar vistas nära Hill House nattetid. Snart blir det klart för alla varför. Den som starkast påverkas är Eleanor. Som om huset ville henne något särskilt."
---
Jag har hört massor med positiva ord om den här boken. Boken börjar med förord av krönikören och bibliotekarien Jenny Lindh. När jag läste dessa blev jag faktiskt osäker på om jag alls skulle våga läsa boken, men tog mod till mig och började.
Det jag först lade märke till var att språket var otroligt fint. Det gjorde att jag drogs in i handlingen ganska fort. Miljöerna och huset beskrevs så allt kändes väldigt mörkt och kusligt. Man fick lära känna karaktärerna, men inte så grundligt som jag hoppats. Tyckte att det tog ganska lång tid innan saker började hända på allvar och när det gjorde det så var det inte alls så kusligt som jag trott att det skulle vara. Sen till något som störde mig riktigt mycket, och det var att jag upptäckte stavfel på ett flertal ställen i boken. Sådant stör läsflytet. Ja sammanfattningsvis så var boken okej, men inte så bra som jag hade förväntat mig.
Betyg: 3,5 / 5
En bokhandlares dagbok
Titel: En bokhandlares dagbok
Författare: Shaun Bythell
Översättare: Andreas Vesterlund
Bokförlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
Format: E-bok
Utgiven: 2018-05
Antal sidor(fysisk bok): 335
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Natur & Kultur för boken!
Läste nyss ut En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Blev jättenyfiken på boken när jag såg att den skulle komma ut och när jag insåg att det var en bok som utspelade sig i en bokhandel för begagnade böcker.
Så här står det om boken:
"I den idylliska småstaden Wigtown driver Shaun Bythell The Bookshop, Skottlands största bokhandel för begagnade böcker. Till hans butik - där över 100 000 böcker trängs i en lokal med vindlande korridorer och sprakande eldstäder - färdas mängder av bokläsare från när och fjärran för att dyka ner i bibliofilernas eget Atlantis. Eller?
En bokhandlares dagbok är en underhållande memoarbok om en bokhandlares vedermödor på 2010-talet. Med hjälp av excentriska kunder och besvärliga anställda guidar Shaun Bythell genom en bokvärld full av absurda historier och märkliga levnadsöden. På sina resor bland auktionshus och dödsbon tar han med oss på jakt efter de försvunna klassiker och läsupplevelser som måste finnas därute. Om någon vill betala för dem? Det är en annan fråga."
---
I den här boken så är det författarens själv som beskriver sitt liv och sitt arbete i den egna bokhandeln i dagboksform. Vi får stifta bekantskap med kunder, med hans udda personal, med arbetet i butiken och hur han hittar böcker till sin bokhandel för begagnade böcker.
Tyckte definitivt om boken. Intressant med arbetet och mysigt med bokreferenser, och vissa kunder är klockrent beskrivna. Men att läsa om detta i dagboksform var inte riktigt min grej. Det kändes som om det blev en hel del upprepningar och det tog lite udden ur det hela. Men det var ändå så okej att jag läste klart hela boken.
Betyg: 3,5 / 5
tisdag 20 november 2018
Veckans topplista v. 47 - Höstens bästa.
Eftersom vi snart är framme vid årets första vintermånad så tycker Johannas Deckarhörna att vi skall presentera höstens bästa böcker. För mig har det inte blivit så mycket läst under hösten eftersom min far blev svårt sjuk och somnade in nu för några veckor sedan. Men några bra böcker har jag hunnit med trots detta.
1. Stormsystern av Lucinda Riley. Detta är andra boken i serien De sju systrarna. Båda böckerna har varit så intressanta men denna bok var snäppet bättre än den första. Kan varmt rekommenderas.
2. Det av Stephen King. En riktig tegelsten som lästes ut i oktober. En väldigt spännande och intressant berättelse som inte alls var så hemsk som jag trodde. Mycket utav boken var en barndomsskildring.
3. Sömnernas sömn av Elin Säfström. Detta är tredje delen i en serie som handlar om Tilda som bor i Stockholm. Tilda är väktare över tomtar, troll, älvor och andra varelser som finns i staden. Bokserien är för åldersgrupp 12-15 år. En otroligt underhållande, spännande och humoristisk serie.
4. Splittrad flock av Erin Hunter. Detta är första boken i serien Bravelands. Det är ytterligare en serie skriven av samma författarkollektiv som skrivit Warriors-serien. Boken är för åldersgrupp 9-12 år. Här handlar det om djur på savannen. Ännu en bok som är varm, rolig, spännande och vansinnigt underhållande.
5. Britas resa av Sven Wollter. En berättelse om två starka kvinnor som båda heter Brita. Den ena flyttar från Ådalen till Stockholm på 1950-talet och den andra levde under 1700-talet. Jätteintressant.
söndag 18 november 2018
En smakbit på söndag - Två sorters sanning
Då är det åter söndag och dags för en smakbit ur boken man för närvarande läser. Det är bloggen Betraktninger som håller i det denna veckan.
Boken jag för närvarande läser är Två sorters sanning av Michael Connelly. Det är bok nummer 22 i serien om Harry Bosch. Veckans smakbit låter så här:
"En kvart senare satt Bosch i ett bås i matsalen på övervåningen på Greenblatt´s på Sunset med en kopp kaffe och tittade än en gång igenom videoklippet på kontantkortstelefonen utan ljud. Stället var folktomt förutom ett bord i andra änden av rummet."
tisdag 13 november 2018
Veckans topplista v. 46 - Gråa bokomslag
Nu när vi är inne i en tid då det är väldigt grått och trist ute så tycker Johannas Deckarhörna att det passar bra med en topplista med gråa bokomslag. Här kommer mina:
fredag 9 november 2018
Helgfrågan v. 45
Helg igen och dags att delta i Helgfrågan hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder:
Vad läser du nu?
Just nu så har jag påbörjat Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson samt Två sorters sanning av Michael Connelly. Tyvärr så har jag inte hunnit så långt eftersom veckan varit tung sedan min fina pappa somnade in i tisdags 😢
Bonusfråga: Berätta något du tror vi inte vet om dig?
Blir osäker på vad jag nämnt här på bloggen under åren. Men tidigare tävlingsdansade jag i Bugg och Dubbelbugg under sex års tid. Tävlade även i bangolf i Korpserien från 1976 fram till 1999. Har även deltagit i massor med motionslopp och stafetter förr i tiden.
söndag 4 november 2018
En smakbit på söndag - Hemsökelsen på Hill House
Då är det söndag igen och dags för att dela med sig en smakbit ur boken man för närvarande läser. Denna veckan är det Betraktninger som håller i detta.
Började läsa första sidorna i Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson för flera dagar sedan men så kom en annan bok emellan. Men nu återupptar jag den. Här kommer min lilla smakbit.
"Eleanor Vance var trettiotvå år gammal när hon kom till Hill House. Nu när hennes mor dött var hennes syster den enda person i världen som hon verkligen hatade. Hon ogillade sin svåger och sin femåriga systerdotter, och hon hade inga vänner. Detta berodde huvudsakligen på de elva år hon hade använt till att ta hand om sin invalidiserade mor; det hon fått ut av dem var en ganska god sköterskeutbildning och ögon, som tårades i starkt solljus. Hon kunde inte påminna sig att hon någonsin varit lycklig sedan hon blev vuxen; åren med modern hade byggts upp på ett hängivet sätt kring små samvetskval och små förebråelser, ständig trötthet och oändlig förtvivlan."
torsdag 1 november 2018
Helgfrågan v. 44
Då är helgen i antågande igen och hos Mias bokhörna har Helgfrågan dykt upp. Så här lyder frågorna denna helgen:
Firar ni Halloween?
Ett rakt nej på den frågan. Ingen i vår familj har haft intresse för att fira detta någonsin.
Bonusfråga: Gillar du läsa skräckböcker?
Är en riktig fjolla när det gäller skräck både i bokform och på film. Men har gett mig den på att bli lite modigare. Har precis tagit mig igenom DET av Stephen King vilken jag inte tyckte var så hemsk. Nu har jag precis påbörjat Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson. Får väl se hur det går.
Hett i hyllan #168
Ja då är det åter torsdag och hos Bokföring enligt Monika så är det åter dags för Hett i hyllan. Det innebär att vi skall plocka fram någon bok som stått och samlat damm i våra bokhyllor i eviga tider.
Veckans bok hos mig blir Hotell Cicero av R.J. Ellory. Boken är i pocketformat och är tryckt 2010. Detta är en av alla böcker som jag köpt från någon reakorg på EKO för flera år sedan. Nu när jag hittade den så hade jag inte en susning vad den handlade om och vet inte ens om jag någonsin kommer att läsa den.
Så här står det om handlingen:
"Det förflutna lever Annie ONeill betraktar livet från sitt antikvariat på Manhattan. Hon är 30, singel och trött på sin stillsamma, intetsägande tillvaro. När Forrester, en främling som kände hennes far, dyker upp blir hon väldigt nyfiken. Forrester ger Annie en berättelse om liv och förlust, mord och svek. Den tar henne från gaskamrarna i Auschwitz till 60-talets gängliv i New York. Historien utvecklas samtidigt som Annies eget liv ändrar kurs när hon inleder ett stormigt förhållande med en man hon knappt känner. Kommer Annie att förstå innan sanningen hinner ikapp henne? Jag och Rose gjorde oss skyldiga till överlagt mord. Hämnd? Absolut, men likafullt mord och trots att Olson aldrig var noga med att betala ut sina vinster var han i alla fall samvetsgrann som en småskollärare när det gällde lagen. De som sjungit i mitt öra sjöng samma sång för lagens långa arm och på julafton då snön föll över lägenheten på St Luke slog polisen in dörren och satte dit oss. Bortsett från mutor fanns det inte mycket som kunde hjälpa vare sig mig eller Harry Rose, hasardspelandet, spriten, slagsmålen och fnasken, lönnkrogarna och barerna, kokainet och marijuanan som cirkulerade under ölfläckiga bord på serveringarna längs bakgatorna, allt detta kunde glömmas om en hundra dollar i månaden gick till Änkor och barn, men inte ett mord. Mord är mord och det är så man måste se det."