Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

onsdag 24 februari 2021

En nästan perfekt mamma


Titel: En nästan perfekt mamma
Författare: Lilly Emme
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-06
Antal sidor: 320
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har nu läst Feelgood-romanen En nästan perfekt mamma av Lilly Emme som jag fick hem förra året.


Bokens första mening: "En varm applåd för nästa deltagare i åldersgruppen åtta till nio år."


Så här står det om boken: "Poppy är hemmafru i Cambridge och ägnar dagarna åt att skjutsa runt sin dotter Ruby till skönhetstävlingar. Men när Ruby oväntat vinner en tävling bryter helvetet lös.

Vänskapsband brister, ett kattköp slutar i fiasko, skvallret löper amok och en oönskad släkting gör sig påmind. Hur ska Poppy reda ut röran hon befinner sig i? Och kan livets svärta bli ljusare av något så glättigt som skönhetstävlingar?"


Hur var boken:  Det här var verkligen en mysig, humoristisk och vansinnigt underhållande feelgood som jag absolut inte kunde släppa när jag väl hade börjat. Älskade de flesta karaktärerna så mycket, utom huvudkaraktären Poppys fruktansvärda väninna Stacy. Hon var så elak så jag hade velat slå henne med något hårt. Lättsamt och trevligt språk och en story som man föll pladask för. Kan varmt rekommendera den.


Betyg: 4 / 5



tisdag 23 februari 2021

Tisdagstrion: Sport & friluftsliv


Då är det åter tisdag och vi har ett nytt tema hos Ugglan & Boken. Denna veckan är ämnet Sport & friluftsliv, och detta ämne var inte helt lätt. Men efter mycket funderande och letande så blev det dessa tre som jag läst:

1. Jag är Zlatan Ibrahimovic av Zlatan själv och David Lagercrantz. En jätteintressant bok om Zlatans liv och fotbollskarriär.

2. Andra andningen av Sofia Sarenbrant. Här handlar det om löpning och handlingen utspelar sig under Stockholm Maraton.

3. Björnstad av Fredrik Backman. Boken handlar om en mindre ort och deras Ishockeylag.
 


 

måndag 22 februari 2021

Vända hem


Titel: Vända hem
Författare: Yaa Gyasi
Översättare: Inger Johansson
Bokförlag: Norstedts
Format: Pocket
Utgiven: 2018-01
Antal sidor: 366
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag läst Vända hem av Yaa Gyasi, vilken är författarinnans debutroman.


Bokens första mening: "Samma natt som Effia Otcher föddes in i Fantelands dunkla hetta rasade en brand i skogen strax utanför hennes fars by."


Så här står det om handlingen: "Vända hem inleds med två unga systrar ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en privilegierad uppväxt. Nu befinner de sig både nära och långt ifrån varandra: en bland härskarna och en i de grymma fängelsehålorna."


Hur var boken: Detta var en berättelse som som tog sin början i Ghana på 1700-talet. Den handlar om två systrar som inte känner varandras existens och sedan så följer vi deras släkter i många generationer. Boken handlar om kolonisation, om slavhandel, rasism och mycket mer. Boken utspelar sig både i Afrika och i Amerika ända fram till nutid. Handlingen är gripande och det är en viktig berättelse. Hade när jag började på boken otroligt höga förväntningar eftersom jag hört många fina ord om boken. Men trots att jag på ett vis tyckte att boken var så intressant, så var det lite för många personer och jag tyckte att hoppen mellan generationerna gick lite för fort. Men språket är verkligen målande. Lite ledsen att jag och boken inte klickade helt, men inte alls en dålig berättelse.


Betyg: 3 / 5

 

tisdag 16 februari 2021

Tisdagstrion: Biblioterapi(böcker som får mig att må bra)


I veckans tisdagstrio hos Ugglan & Boken så är temat Biblioterapi. Vi får tolka temat fritt, men det handlar om böcker som får en att må bra.

För mig är läsandet över huvud taget läkande och avslappnande. Med en bok i handen kan jag lätt glömma mina krämpor och att jag mår dålig för en stund, så att välja bara tre böcker är jättesvårt. Men ta i alla fall tre böcker som jag verkligen sjönk in i med hull och hår, som jag verkligen älskade och där jag glömde tid och rum. Det är tre ganska olika böcker.


1. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

2. Den röda adressboken av Sofia Lundberg

3. Ensam på Mars av Andy Weir



måndag 15 februari 2021

De sju morden på Evelyn Hardcastle


Titel: De sju morden på Evelyn Hardcastle
Författare: Stuart Turton
Översättare: Ragnar Strömberg
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-08
Antal sidor: 508
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton, en bok som jag hört mycket gott om och varit nyfiken på.


Bokens första mening: "Jag glömmer allt mellan ett steg och nästa."


Så här står det om handlingen: "På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike. Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle? Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt."


Hur var boken:  Det här är en mycket märklig berättelse. Det är en typ av pusseldeckare. Vi befinner oss på ett gammalt gods, en person kommer att återuppleva samma dag gång på gång, fast i olika kroppar, allt för att lösa mordet på Evelyn Hardcastle. Det blir en aningen rörig historia, inte bara för att så många personer är inblandade utan också för att allt inte är kronologiskt, utan man hoppar mellan olika dagar. För mig blir det segt och tungläst, trots att jag gillar författarens språk. Synd att det inte klickade helt. Inte en dålig bok men tyvärr för mig bara okej.


Betyg: 3 / 5


 

fredag 5 februari 2021

Solsystern


Titel: Solsystern
Serie: De sju systrarna #6
Författare: Lucinda Riley
Översättare: Gabriella Andersson
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-10
Antal sidor: 762
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Nu har jag äntligen läst Solsystern, den sjätte delen i serien De sju systrarna av Lucinda Riley.


Bokens första mening: "Jag vet inte var jag var någonstans eller vad jag gjorde när jag fick reda på att min far hade dött."


Så här står det om handlingen: "På ytan verkar Electra D'Aplièse ha allt: hon är vacker, rik och berömd. Men faderns plötsliga död har rubbat hennes redan sköra sinnestillstånd och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Så får hon ett brev från en främmande kvinna som hävdar att hon är hennes mormor.

Sökandet efter hennes egen familjehistoria leder Electra till Afrika. År 1939 anländer Cecily Huntley-Morgan till Kenya efter att ha fått sitt hjärta krossat i New York. Där möter hon två människor som kommer att förändra hennes liv för all framtid: boskapsfarmaren Bill Forsythe, känd som den evige ungkarlen, och massajprinsessan Njala."


Så här tyckte jag om boken:  Solsystern är den sjätte boken i serien om De sju systrarna. Här är det dags för berättelsen om den yngsta systern och den kända modellen Electra. Som de tidigare böckerna så utspelar sig vissa delar i nutid, då man i denna bok får följa Electras och hennes problem med droger bl.a. Och så är det som vanligt en story bakåt i tiden där Electra får reda på massor om sitt ursprung. I nutid så befinner vi oss i New York och i dåtid mest i Afrika. Det blir två oerhört intressanta delar och dessa delar knyts samman så fint mot slutet av boken. Boken slutar dessutom med en cliffhanger så nu skulle jag ge vad som helst för att ha nästa bok nu, på en gång. Vill inte vänta!!


Betyg: 4 / 5

 

onsdag 3 februari 2021

Veckans kulturfråga v.5 2021


Då är det dags för veckans kulturfråga hos Enligt O.  Denna veckan handlar det om ifall vi prioriterar visst läsande så frågan lyder:

Vilken författares böcker läser du direkt när de släpps?

Jag har några författare som jag gillar mycket och läser gärna deras böcker så fort som möjligt när de släpps. Det är tre deckarförfattare nämligen Michael Connelly, Peter May och Ragnar Jónasson. Alla tre släpper en ny bok under våren.


Sedan älskar jag författarkollektivet Erin Hunters barn/ungdomsböcker. I Warriors-serien har det precis släppts en ny bok som jag skall beställa och så släpps första boken i en ny serie som heter Survivors nu under våren. Vill även läsa dessa så fort som möjligt.


Utöver detta så finns det två böcker till som jag kommer att prioritera när de kommer under våren och det är Paradis av Jens Lapidus och Uppdrag Hail Mary - Ensam i rymden av Andy Weir. Har läst deras tidigare böcker som jag gillat.



Omslagsonsdag vecka 5 2021: Siffror


Nu är det onsdag och omslagsonsdag hos Boklysten. Denna veckan skall vi visa böcker som har siffror i boktiteln. Trodde inte att jag hade många men hittade en hel del i mina hyllor. Här är ett urval av dem:





tisdag 2 februari 2021

Tisdagstrion: Illustrerade böcker


Tisdag igen och hos Ugglan & Boken har vi en ny tisdagstrio. Denna veckan skall vi tipsa om tre illustrerade böcker.

När jag kikade runt i hyllorna så insåg jag att jag inte har speciellt många illustrerade böcker i hyllorna, men några hittade jag och så valde jag en som flyttat vidare hem till ena barnbarnet.


1. Bön till havet av Khaled Hosseini. En underbart vacker bok om en far och hans son på flykt ifrån Syrien.

2. Djungelboken av Rudyard Kipling. En jättefint illustrerad utgåva av den klassiska berättelsen om Mowgli som växer upp i djungeln.

3. Snösystern av Maja Lunde är en jättevacker och fin berättelse om en familj med stor sorg och den mystiska flickan Hedvig. Vacker både på utsidan och insidan.