Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

lördag 31 mars 2018

Påskutmaningen dag 1 & 2


Påskutmaning 2018 är i full gång. Under dag 1 och 2 blev det inte mycket läst eftersom vi haft fullt upp. Började utmaningen på torsdagen med att läsa de sista 48 sidorna i boken jag höll på med. Det var VirtNet-spelen Nivå: Slutstrid av James Dashner. Påbörjade därefter Nattetid under stenbron av Leo Perutz, Där blev också 48 sidor lästa. Den sistnämnda boken fortsatte jag på under fredagen så endast 52 sidor blev lästa.

Totalt antal sidor dag 1 och 2: 148



torsdag 29 mars 2018

Hett i hyllan #137


Idag är det skärtorsdag och som vanligt är det dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi som alltid dela med oss av de där böckerna som stått alldeles för länge och samlat damm i våra bokhyllor. 

Veckans bok hos mig är Belägring av Hassan Loo Sattarvandi. Denna pocket gavs ut 2012 och jag kommer inte ihåg exakt när jag köpte den, men det kan nog vara något år senare. Tyckte att den verkade intressant när jag köpte den, men den har bara blivit stående. Nu när jag kikar på den igen är jag inte helt säker på om jag är sugen på att läsa den längre. Vi får väl se.

Så här står det om handlingen:

"15-åriga Caspian är belägrad av en tillvaro där varken sårbarhet eller ambitioner accepteras. En helt vanlig skoldag kommer att sluta i katastrof, en avgörande konfrontation med livets våldsamhet. Romanen utspelar sig under loppet av en dag när allt står på spel. Vi är tillbaka i det Hagalund som skildrades i Hassan Loo Sattarvandis omtalade debut Still, i utkanten av samma gäng, men femton år tidigare. Med ett rytmiskt språk och en röst som pendlar mellan brutal uppriktighet och självhävdande överdrifter gestaltas pojken som försöker att bli man i en miljö där endast machorollen är tillåten."



tisdag 27 mars 2018

Veckans topplista v. 13 - Påskekrim


Hos Johannas Deckarhörna skall vi varje vecka dela med oss av en topplista på givet teman. Eftersom det närmar sig påskhelg och vi ganska mycket adopterat den norska traditionen att läsa deckare till påsk så blev temat Påskekrim denna veckan.

Min topplista består av spänningsböcker som jag läst de senaste åren som jag gillar jättemycket.

1. Coffin Road av Peter May. Detta är en fristående bok som utspelar sig i Yttre Hebriderna.
2. Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker. Detta är en spänningsroman och första delen i författarens Kina-serie. Del två har alldeles nyss getts ut så den skall läsas.
3. Den sovande spionen är tredje och avslutande delen i Camilla Grebe & Paul Leander-Engströms Moskva Noir-serie. De två tidigare böckerna är så klart också jättebra.
4. Ärren vi bär av Caroline Engvall är en stark, gripande och spännande bok som är den första i i serien Stenhammar & Ling. Ser fram emot andra delen i denna serie.
5. Ett vakande öga är del två i Fredrik T. Olssons serie William Sandberg. Grymt bra liksom även del ett.




Påskutmaning 2018


Nu till påsk så kommer Mias bokhörna att köra en läsutmaning. Denna utmaning innebär att vi skall läsa så mycket vi bara hinner för att ha möjlighet att vinna ett presentkort hos Adlibris. Mer om reglerna kan ni läsa HÄR. Utmaningen startar torsdag 29/3 och avslutas den 2/4 kl. 23.55.

Nedan kommer en bild på böckerna jag har att välja mellan under denna utmaning. Tvivlar starkt på att jag hinner så långt med dessa eftersom stor del av fredagen kommer att bestå av shopping på Gekås i Ullared. Sedan skall vi hem till min kära dotter på påsklunch på lördag. Men jag skall kämpa på och läsa så många sidor jag hinner ändå.



Brobyggarna


Titel: Brobyggarna
Serie: Det stora århundradet
Författare: Jan Guillou
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 596
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

Jag har länge haft de flesta delarna av Jan Guillous serie Det stora århundradet i bokhyllan. Nu har jag äntligen påbörjat serien och läst första boken Brobyggarna.

Så här står det om handlingen:

"När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare. De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin, att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen. Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön. Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London. Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga århundrade någonsin."


---

Jan Guillou är ju en av de där författarna som jag läst det mesta av, så att börja köpa på sig denna serien var för mig självklart. Sen att det tagit lite tid att påbörja dem är en annan femma.

Tycker som vanligt att Guillou är en otroligt bra berättare och jag gillar den där lite speciella tonen som han har i sitt skrivande.  Kände definitivt igen denna ton även i denna bok. 

När det gäller själva storyn så tyckte jag att den var otroligt intressant. I boken får vi följa de tre norska bröderna Lauritz, Oscar och Sverre från 1800-talets senare del fram till första världskrigets slut. Ja egentligen får vi mest följa Lauritz och Oscar, för Sverre försvinner ur berättelsen ganska tidigt. Men har hört att han dyker upp igen, tror det är i nästa bok. Lauritz får vi följa under sina år som vid järnvägs- och brobyggen i Norge och Oscar kommer att hamna vid ett stort järnvägsbygge i Afrika. Tycker att båda berättelserna är intressanta, men föredrar Oscars äventyr i Afrika aningen mer. Det är nog för att den afrikanska miljön är så annorlunda mot vår Nordiska.

Karaktärerna i boken är intressanta, även om jag kan tycka att både Lauritz och Oscar är lite för perfekta. Lauritz kvinna Ingeborg däremot är en stark modern kvinna som vågar gå sin egen väg och söka sig till ett yrke där bara män arbetade på den tiden, nämligen som läkare.

Sammantaget en bok som jag tyckte riktigt mycket om och jag ser så mycket fram emot att fortsätta serien.


Betyg: 4 / 5


söndag 25 mars 2018

En smakbit på söndag - VirtNet-spelen Nivå: slutstrid


Ja då är det söndag igen och denna söndag så har sommartid börjat. Vi skall i alla fall som vanligt dela med oss av en smakbit ur boken vi för närvarande läser. Detta gör vi hos bloggen Betraktninger.

Min bok är Nivå: Slutstrid. Det är tredje och sista delen i VirtNet-spelen, en serie skriven av James Dashner. Min smakbit är:

"Mörkret förvandlades till dimma och sen till dis, som virvlade runt Michael. Han tittade ned på sina armar och ben medan kroppen återvände, som om någon hällde honom i en osynlig form. Diset tunnades ut, och till sist såg han insidan av trädhuset, först suddigt men sen långsamt alltmer solid. Han och Kaine satt på samma stolar som före visionen."



fredag 23 mars 2018

Helgfrågan v. 12


Nu så här på fredagskvällen så tänkte jag svara på Helgfrågan hos Mias bokhörna. Eftersom det snart är påsk så har frågorna detta som tema. De lyder:

Vilken är din bästa deckare?
Det finns många deckare som jag tokgillar, men två som jag läst det senaste året som fastnat i minnet eftersom jag tycker att de är väldigt speciella, och som dessutom fått 5 / 5 i betyg av mig är Coffin Road av Peter May och Mafioso av Ray Celestin.


Bonusfråga: Ibland är det gott med lite kalla rätter, Mia brukar göra en ris och räklåda. Hon undrar vad vi brukar göra?

Jag brukar inte göra så mycket märkvärdigt till påsk, men lite gravlax med god sås till är ju aldrig fel.


torsdag 22 mars 2018

Hett i hyllan #136


Så här på torsdagen så är det åter dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi dela med oss av de där böckerna som stått länge och samlat damm i våra bokhyllor.

Veckans bok hos mig är Fadersmord av Carina Bergfeldt. Denna pocketutgåva är tryckt 2012 och jag tror jag köpte den runt 2014. Detta är tydligen en psykologisk spänningsroman. Den verkar bra så jag vet egentligen inte varför den står oläst. Kanske är dags nu.

Så här står det om handlingen:

"Med minutiös noggrannhet planerar en anonym mördare att genomföra ett mord på den person som gjort hennes liv till ett levande helvete. Planen på det ultimata mordet läggs i detalj enligt tv-seriemördaren Dexter Morgan som förebild. Hon dokumenterar allt i den skrivbok som, trots sitt makabra innehåll, är utsmyckad som en oskuldsfull flickas dagbok med färgglada muffins. Och för att inte tappa fokus sitter en lapp på kylskåpet där det står: Fadersmord.

Samtidigt som fadersmordet planeras hittas en kvinna fastfrusen i Simsjön, och det är ingen tvekan om att hon har blivit mördad. Hos Skövdepolisen arbetar kriminalinspektör Anna Eiler intensivt med fallet parallellt som reportrarna Julia Almliden och Ing-Marie Andersson driver sin egen brottsutredning. Alla tre har sina personliga anledningar till att lösa mordfallet, för i den lilla staden har alla på ett eller annat sätt en relation till varandra relationer som den här vintern sätts på svåra prov. Och kanske bär en av dem på mörkaste hemligheten av alla."




tisdag 20 mars 2018

Veckans topplista v. 12 - Svenska klassiker


Hos Johannas Deckarhörna är det åter dags att sätta ihop en topplista. Veckans ämne är svenska klassiker. Här kommer mina favoriter:

1. Utvandrarsviten av Vilhelm Moberg
2. Stadsserien av Per Anders Fogelström
3. Röde Orm av Frans G. Bengtsson
4. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
5. En dåres försvarstal av August Strindberg

 

måndag 19 mars 2018

Rekviem: en hallucination


Titel: Rekviem: en hallucination
Författare: Antonio Tabucchi
Översättare: Hans Berggren
Bokförlag: Nilsson Förlag
Format: Danskt band
Utgiven: 2017
Antal sidor: 156
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Nilsson Förlag!

Är intresserad av att läsa böcker från lite nya länder, så när jag såg att Nilsson Förlag översätter böcker från hela världen och främst inte från engelska så blev jag nyfiken, Rekviem av Antonio Tabucchi är översatt från portugisiska. Hade inte hört något om författaren tidigare men tyckte att boken verkade intressant.

Så här står det om handlingen:

"Bokens berättare har stämt möte klockan tolv med en man kallad Gästen. De ska ses på en av Lissabons kajer. Men, då det visar sig vara klockan tolv på natten, inte på dagen som han trodde, har han plötslig ett antal timmar att fördriva. Under dagens lopp stöter han på en mängd olika män­niskor: en ung knarkare, en taxichaufför som inte känner till stadens gator, en kyrkogårds­vaktmästare, en dragspelare, den mystiska Isabel Allt som allt ett tjugotal personer, både verkliga och inbillade. Till slut träffar han Gästen som visar sig vara vålnaden av den berömde och sedan länge hädangångne författaren Fernando Pessoa."

---

Detta var verkligen lite speciell läsning. Berättelsen var intressant, rolig och synnerligen bisarr. Ibland vet jag inte om det som händer är verklighet , dröm eller om huvudpersonen rent av är död. Om vi tar det språkmässiga så är denna bok så otroligt fin. Språket är verkligen underbart. Kan absolut tänka mig att läsa mer av författaren i framtiden, för trots den lite märkliga handlingen så gillade jag boken på något sätt. Den kommer definitivt att få bo kvar i min bokhylla.


Betyg: 3,5 / 5


Sherlock Holmes: De fyras tecken


Titel: Sherlock Holmes: De fyras tecken
Författare: Arthur Conan Doyle
Bearbetning: Ian Edginton
Tecknad: I.N.J Culbard
Förord: Mattias Boström
Förlag: Apart Förlag
Format: Seriealbum
Utgiven: 2015
Antal sidor: 127
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Apart Förlag
Tack till Apart Förlag!

Har läst detta trevliga seriealbum Sherlock Holmes: De fyras tecken, vilken bygger på andra romanen som Arthur Conan Doyle skrev. 

Tyckte att det var trevligt att albumet började med ett förord av Sherlock Holmes-kännaren Mattias Bodström. I övrigt så gillar jag storyn riktigt mycket. Tycker att den lite mörka tecknarstilen passar berättelsen väl. Tycker även att karaktärerna kommer till sin rätt. Fick definitivt lite mersmak och kan absolut tänka mig att läsa fler album i denna serien.

Betyg: 3,5 / 5

söndag 11 mars 2018

Helgfrågan v. 10


Nu är jag väldigt sen på tåget. Kom på först idag då det är söndag att jag missat helgfrågan hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder:

Vad tycker du om särskrivningar i böcker?
Kan inte påstå att jag hittar särskrivningar speciellt ofta i böcker. Men hittar jag det så sticker det i ögonen på mig måste jag säga.

Bonusfråga: Hur är det med dig, brukar du svinga de lurviga någon gång?
Numera blir det inte mycket dans för mig. Förr i tiden däremot dansade jag så mycket som möjligt. Började springa till Parken och dansa redan i tonåren och även discon fick besök av mig. Men nu är jag ju en person som inte alltid nöjer mig med att göra saker bara för skoj skull, utan jag är lite tävlingsmänniska. Så mellan 1990 till 1996 så tävlade både jag och mina barn i bugg och dubbelbugg för Borås Dansförening. Nedan ser ni en lite suddig bild på mig och danspartnern på en tävling. Tror att det var Svenljunga sportdansklubb som höll i det hela.


Jag har inga videoklipp på någon av oss från den tiden. Hade sådana på VHS förr, men de har nog kommit bort i någon flytt. Men nedan kan ni se klipp på bugg från 1990-talet och därefter ett nyare klipp på några duktiga dansare som tävlade i dubbelbugg för vår förening.






tisdag 6 mars 2018

Veckans topplista v. 10 - Vinterns bästa


Ny vecka och dags för veckans topplista hos Johannas Deckarhörna. I veckan skall vi lista de bästa böckerna vi läst under vintermånaderna, alltså december - februari. De fyra första böckerna på min lista är de med högsta betyg. När det gäller nummer fem så hade jag några med samma betyg och då fick jag känna efter en stund om det var någon av dem som jag kände lite extra för, så den fick det bli. Här kommer mina:

1. Stjärnklart av Lars Wilderäng. En otroligt spännande dystopi om när all el och elektronik blir utslagen i världen. Boken utspelas i Sverige vilket är extra trevligt. Läst i december, betyg 5 / 5

2. Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey. Boken handlar om en expedition kring Wolverinefloden i Alaska och året är 1885. Boken berättas som dagboksanteckningar och brev. Äventyr och kärlek dominerar handlingen. Läst i januari, betyg 5 / 5

3. Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman. Detta är en helt träffsäker bok där en far berättar hur saker i världen fungerar för sin tvåårige son. Mycket igenkänning och väldigt rolig.
Läst i februari, betyg 5 / 5

4. Pojken på bron av M. R. Carey. Detta är en fristående uppföljare till Flickan med gåvorna. Älskade första boken och denna nådde nästan upp i topp också. Dessa böckerna handlar om världen efter att en smitta spridit sig. Annorlunda, intressant och spännande. Läst i januari, betyg 4,75 / 5

5. Mafioso av Ray Celestin. Denna bok utspelar sig i Chicago och året är 1928. En bok om privatdeckarna Michael Talbot och Ida Davies. Mycket i boken figurerar kring maffian i Chicago med bl.a. Al Capone i spetsen. Många andra personer som var kända på den tiden figurerar också i berättelsen. Det är jazz och det är korruption, en skön blandning. Läst i januari, betyg 4,5 / 5

 


Tematrio - Sorg


Dags för att delta i Tematrio hos Lyrans Noblesser igen. Denna veckan skall vi:

Berätta om tre texter som gestaltar sorg!

1. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Boken handlar om sjuåriga Elsa. Hon är inte riktigt som andra barn i samma ålder. Hennes bästa vän är hennes lite halvtokiga mormor. En dag dör mormor och efterlämnar ett gäng brev till Elsa, brev som Elsa skall lämna till berörda personer.

2. Mocka av Tatiana de Rosnay. Denna berättelsen handlar om en familj med två barn i Paris. En onsdagseftermiddag bli sonen påkörd av en smitare och han faller i koma. Boken beskriver föräldrarnas sorg, frustration både över vad som hänt sonen och över att polisen inte hittar de som kört över deras son.

3. Den röda adressboken av Sofia Lundberg. Boken handlar om 98-åriga Doris, hon har levt ett långt liv fyllt av vänskap, äventyr, lycka och sorg. Hon har en röd adressbok med alla människor hon känt under livet. Men de flesta namn är nu överstrukna eftersom personerna inte finns i livet längre. Doris enda kontakt med omvärlden nu på äldre dar är hemhjälpen och en systerdotter som bor i USA.



söndag 4 mars 2018

Artemis


Titel: Artemis
Författare: Andy Weir
Översättare: John-Henri Holmberg
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 343
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bookmark förlag för boken!

Jag har tidigare läst Ensam på Mars av Andy Weir, en bok som är en av de bästa böcker jag läst på senare år. När jag hörde att uppföljaren Artemis skull komma så väcktes naturligtvis mitt intresse. Denna gången är det en berättelse som handlar om en stad på månen.

Så här står det om handlingen:

"Månstaden Artemis är paradiset i rymden för rika turister och excentriska miljardärer, alltså.

För Jazz är det alger till frukost, ölsubstitut på kvällen och en brits under marken. Till den dag hon erbjuds en oemotståndlig summa för att begå det perfekta brottet.

Men givetvis är inget så enkelt som det framstår. Jazz upptäcker snart att hon hamnat mitt i en konspiration för kontrollen av hela Artemis och att hennes enda chans att överleva hänger på en plan som är betydligt mer riskfylld än det brott hon lovat att utföra."

---

Jag hade jättehöga förväntningar på denna bok eftersom förra boken av författaren var så otroligt bra. Uppfylldes då förväntningarna? Nej inte riktigt!

Denna bok utspelar sig i en stad på mången som heter Artemis. Det är en stad med ca 2000 invånare. Här får vi följa Jazz, en ung tjej som bott på månen sedan 6 års ålder. Hon är en smugglare som fixar attraktiva prylar till månborna. 

När det gäller denna bok så gillar jag beskrivningarna av själva stadens uppbyggnad och hur människorna lever där. Alla tekniska beskrivningar i boken gör den jätteintressant. Brevväxlingen mellan huvudkaraktären Jazz och jordbon Kelvin är jättetrevlig att följa. 
   Men boken är lite seg att komma in i. Man hinner nästan fram till mitten av boken innan handlingen tar fart på riktigt. Efter det kan jag inte lägga ifrån mig boken innan den är utläst. Jazz är en karaktär som jag inte är jätteförtjust i. Hon är ju en ung tjej, men ibland så beter hon sig och uttrycker sig mer som en kille. Det är väl dessa faktorer som drar ner mitt betyg lite. Kan inte säga att boken är dålig, bara att den inte når upp riktigt till den nivån som Ensam på Mars gjorde. Kommer absolut läsa fler böcker av författaren om det kommer några i framtiden. Om rykten stämmer så kommer även denna bok bli film och jag tror att den kan göra sig jättebra som sådan. Skall bli spännande att se.


Betyg: 3,5 / 5

En smakebit på söndag


Jag har missat att delta i En smakebit på söndag i några veckor nu. Men idag blir det av. Det är fortfarande bloggen Betraktninger som håller i detta. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer från första sidan av Rekviem: en hallucination av Antonio Tabucchi. Det är en liten tunn bok som är översatt från portugisiska. Så här lyder min smakbit: 

"Den här historien som utspelar sig en julisöndag i ett övergivet och stekhett Lissabon är det rekviem som den personen jag kallar "Jag" måste uppföra i den här boken. Ifall någon skulle fråga varför den skrevs på portugisiska, skulle jag svara att en historia som den här bara kan skrivas på portugisiska, punkt slut. Men det finns ännu en sak att påpeka. Strängt taget borde ett rekviem skrivas på latin, det är åtminstone vad traditionen påbjuder. Nu råkar det sig dock så att jag tyvärr inte samsas särskilt väl med latinet. Hur som helst insåg jag att jag inte kunde skriva ett rekviem på mitt eget språk, att jag behövde ett annat, ett språk som skulle vara en plats för tillgivenhet och reflektion."


fredag 2 mars 2018

Helgfrågan v. 9


Ja då är vi framme vid helgen igen. Nu har vi klivit in i mars månad och det skall bli trevligt att se vad den månaden bjuder på. Hos Mias bokhörna är det som vanligt dags för helgfrågan och nu frågar hon:

Vilken bok som blir film 2018 ser du fram emot?

Jag kunde svarat som Mia, Ready Player One. Är sugen på att läsa boken och se filmen. Men jag är även jättesugen på att se Maze Runner: The Death Cure. Har läst alla böcker i serien som James Dashner har skrivit och även sett de filmer som getts ut hittills. Vill så klart även ha denna till samlingen.


Bonusfråga: Hur ser ditt skrivbord ut, eller där du sitter och bloggar?


I det här rummet har vi våra datorer och det är här jag sitter och bloggar. Min dator är den till vänster och gubben fick komma med på bilden 😄


torsdag 1 mars 2018

Hett i hyllan #133


Ja då är det åter torsdag och hos Bokföring enligt Monika så är det dags för Hett i hyllan. Där skall vi dela med oss av de där hyllvärmarna som stått och samlat damm i eviga tider.

Veckans bok hos mig heter Din för evigt av Damien Echols och Lorri Davis. Boken gavs ut i pocket 2015 och jag köpte den antingen då eller i början på 2016. Boken verkar intressant så det är kanske dags att läsa den snart.

Så här står det om boken:

"En berättelse från Death Row
"Jag var så rädd att du inte skulle få mina brev. Jag vet att det här är på riktigt - inget i mitt liv har känts lika verkligt."
Lorri Davis i maj 1996

"Lorri, att älska dig räddade livet på mig."
Damien Echols 29 december 2005

Damien Echols var arton år när han dömdes till döden för ett brott han inte hade begått. Tillsammans med två andra ungdomar anklagades han för morden på tre åttaåriga pojkar. Fallet, som gick under namnet West Memphis 3, väckte stor uppmärksamhet i USA och internationellt.

Lorri Davis, en framgångsrik landskapsarkitekt, skrev sitt första brev till Echols våren 1996. Hon hade sett Paradise Lost, en dokumentärfilm om West Memphis 3, och kunde inte sluta tänka på den oskyldige Echols.

Det skulle leda till en intensiv brevväxling som varade fram till Damien Echols frigivning 2011. Då hade han tillbringat nästan tjugo år på Death Row"