lördag 30 juni 2012

Fler filmer

Vi har sett ett par filmer till de senaste dagarna, och dessa har varit ganska hyfsade.


Special Forces är en av filmerna vi sett. Det är en riktigt spännande actionfilm som handlar om en fransk journalist, stationerad i Afghanistan. Hon blir kidnappad av talibansoldater. I och med detta sätts ett gäng elitsoldater in för att frita henne och återföra henne till Frankrike. Detta kommer bli ett uppdrag på liv och död!


Idag kikade vi på den verklighetsbaserade storyn Big Miracle. Ett drama med Drew Barrymore och John Krasinski i huvudrollerna. Här hamnar vi på den Arktiska isen där tre gråvalar fastnat på grund av att isen lagt sig alldeles för tidigt. Detta kommer att engagera media, miljöaktivister, storföretagare, regeringen och tillslut i stort sett hela världen. En jättefin historia!


Brottets bana


Brottets bana av Michael Connelly är en samling av Connellys mest betydelsefulla och spännande kriminalreportage som han skrev mellan 1988-1992. Bl.a reportage som han skrev när han fick följa polisens arbete under ett antal veckor. Det är väl mycket av detta som format hans författarskap och utvecklat hans förmåga att se och förmedla detaljer. Mycket bra läsning!

This means war


This means War var en superrolig, charmig och  härlig action där Reese Witherspoon, Chris Pine och Tom Hardy spelar huvudrollerna. Filmen handlar om de två agenterna FDR och Tuck, som båda faller för samma tjej, dvs. Lauren. Detta inleder ett krig med högteknologiska prylar och spioneri i kampen om vem som är rätte mannen för Lauren. Underhållande och absolut sevärd!

lördag 23 juni 2012

Smekmånad från helvetet


Smekmånaden från Helvetet var en ganska förutsägbar film, men ack så rolig. Filmen handlar om ett nygift par på drömsemestern på Karibien. Men inget är så bra som det borde vara, och detta beror på att hennes pappa som är maffiaboss har tvingat dem att gifta sig med varandra - och dom känner inte ens varandra. Utöver detta så är vilda jakter och kidnappning några av ingredienserna.

Det äkta paret spelas av Katharine McPhee och Dave Annable. Sen har vi så klart den roligaste av dom alla, Rob Schneider. Att Schneider är med gör väldigt mycket. Det räcker nästan att man ser honom så skrattar man. Han är helgalen. Det förekommer en hel del riktigt roliga scener, samtidigt är filmen romantisk och miljöerna i Karibien är så vackra.


fredag 22 juni 2012

Dolken från Tunis


I Lyrans läsning av sommarklassiker har jag läst färdigt andra boken.

Denna gång blev det Agatha Cristies deckare Dolken från Tunis. Denna upplaga i pocket är från 2009, men i original hetta boken The Murder of Roger Ackroyd, och berättelsen skrevs  1926. I denna bok åtar sig den berömda detektiven Hercule Poirot ett brutalt och mystiskt mordfall i byn King´s Abbot. En man hittas död i sitt hem. Han har blivit huggen med en ovanlig dolk i ryggen. Ett svårt fall att lösa, men Poirot får hjälp av doktorn i byn vilken ger honom de viktigaste ledtrådarna.

Härlig gammal berättelse där intriger och Poirots kluriga tänkande leder fram till gåtans lösning. Var ett tag sedan jag läste något av Chriestie...men det kommer bli mer framöver.


torsdag 21 juni 2012

Tre filmer

De senaste två dagarna har vi hunnit kika på tre filmer och alla har varit riktigt hyfsade.


Först kikade vi på den animerad äventyrsfilmen Mästerkatten i stövlarna. En superhärlig historia om när Mästerkatten tillsammans med Kitty Mjuktass och Humpty Alexander Dumpty skall bekämpa de ökända banditerna Jill och Jack.


Nobels testamente är ju en film som man väntat på. Jag har läst alla Marklunds böcker så visst är det kul att även se filmerna. Denna film var väl inte en riktig hundrapoängare, men ganska okey ändå. Malin Crepin gjorde rollen som journalisten Annika Bengtzon riktigt bra. Dom hade fått till intrigen hyfsat, så jag är ganska nöjd. Filmen handlar om ett attentat då en mystisk kvinna skjuter ner ett antal personer mitt under Nobelfesten. En av de nedskjutna är Nobelkommiténs ordförande. Annika Bengtzon blir indragen i historian som vittne till detta skottdrama.


Safe House som vi såg idag var absolut den bästa av dessa tre...i alla fall i mitt tycke! Ryan Reynolds och Denzel Washington spelar huvudrollerna i denna superbra acton. Reynolds spelar en CIA agent som skall plocka in avhopparen Tobin Frost(Washington). När Tobin plockats in till ett Safe House blir dom attackerade av legosoldater. Dessa två lyckas fly och konstaterar samtidigt att det måste vara någon på insidan som är inblandad. Detta är början på en vild jakt! Storyn är riktigt okey, filmningen är snygg så även effekterna. Vår svenske Joel Kinnaman gör en mindre roll i filmen vilket är kul. Superbra som sagt!


måndag 18 juni 2012

The Descendants


Man kan läsa på nätet att The Descendants är placerad i genren komedi, men jag skulle snarare vilja säga att detta är ett drama...och ett mycket bra sådant. Filmen handlar om en far med två barn, vars hustru råkat ut för en båtolycka och ligger i koma. Han har tidigare ägnat mycket tid åt arbete och tvingas nu ta aktiv del i sina döttrars liv, något som inte är allt för lätt. Samtidigt måste han besluta vad släkten skall göra med den bit land som familjen ärvt av Hawaiianska kungligheter och missionärer. Inte ett lätt beslut visar det sig. 

Filmen är aningen rolig och samtidigt väldigt rörande. Den utspelar sig i fantastiskt fina miljöer. George Clooney spelar rollen som pappan otroligt bra. Det är definitivt svårt att inte tycka om denna film. Absolut godkänd på alla plan!

Palatsmordet


Avslutad är Palatsmordet av härliga författaren Jan Mårtenson. I denna boken rör sig handlingarna i forskar och proffessormiljöer i Stockholm. Hela landets grädda av konstvetare och kännare av arkitektsläkten Tessin är samlats under ett symposium, där stämningen är ganska kylig. En professur i 1600-talets arkitektur ligger i potten. Till detta symposium blir antikhandlare Johan Kristian Homan inbjuden. Efter symposiet intas en middag i det mycket pampiga Tessinska palatset. Dagen därpå får man reda på att det begåtts ett mord i palatsträdgården Det var en av deltagarna som blivit strypt. Frågan är...kan Johan Kristian Homan hålla sig borta från att snoka i mysteriet denna gång? Ja läs boken så får ni se.

Jag gillar så klart denna liksom alla andra Homan-deckare som jag läst. Boken rör som vanligt konsten, litteraturen och arkitekturen och dess kretsar. Mysiga restaurangen och goda matanrättningar och drycker. Man upplever nästan lite livsnjutning i hans böcker. Att sedan mycket av handlingen utspelas i vår fina huvudstad gör inte saken sämre.

En gång i Phuket


Alla som jag känner som sett filmen En gång i Phuket har lovordat den. Jag hade således väldigt höga förväntningar på filmen. Men i mitt tycke så nådde inte filmen så höga höjder. Visst var det en varm och lite smårolig film, men jag hade förväntat mig så mycket mer. 

Filmen handlar om karriärcoachen Sven, som lever ett inrutat liv. Han tröttnar plötsligt på detta och vill  bli som den gamla skolkompisen Johan, äventyraren och författaren som blivit känd för sina böcker om att kasta loss från vardagen. Peter Magnusson som spelar Sven gör en ganska kul rolltolkning och jag gillar även David Hellenius lite smågalna karaktär, och visst är miljöerna ganska coola, men i övrigt var det inget jättemärkvärdigt. Filmen får väl ett medel som betyg från mig.

fredag 15 juni 2012

Dolphin tale



Dolphin tale var en helt underbar barn-/familjefilm från 2011 som handlar om den fina kontakt som kan uppstå mellan människa och djur. Sawyer är en något tillbakadragen pojke som inte lyckas så bra i skolan. En dag hittar han en skadad delfin. Denna förs till ett Marinsjukhus där dom döper den till Winter. Här kommer Sawyer att tillbringa mycket tid. Filmen visar att människors hängivenhet och vilja kan göra underverk. Filmen är både vacker, rolig och känslosam. Kan varmt rekommendera den.

Filmen bygger på en sann historia. Vill ni se den riktiga delfinen Winter klicka då här!




Sherlock Holmes: A game of shadows


Vi har inhandlat och kikat på Sherlock Holmes 2: A game of shadows, där Robert Dowwney Jr. spelar Sherlock Holmes och Jude Law spelar Dr John Watson.

Vi störtgillade först filmen  och denna var inte ett dugg sämre. Massor med humor och tokiga upptåg. Sherlock Holmes förmåga att diskutera med sig själv är klockrena och actionscenerna är så häftigt gjorda med riktigt coola effekter. Kul också att vår svenska Noomi Rapace fått en roll i filmen, om än inte en jättestor.

Detta handlar filmen om: När den Österrikiska kronprinsen hittas död konstaterar Sherlock Holmes snabbt att det rör sig om mord och att detta är en del i en långt större konspiration som leds av kriminella geniet Professor Moriarty. Med hjälp av Sim, en spåkvinna som sitter på kunskap som kan vara nyckeln till mysteriet, tar Holmes och Watson upp jakten på Moriarty.

torsdag 14 juni 2012

Lovligt byte


Hade hoppats på att få se en riktigt bra film efter den senaste som bara var halvdan. Men inte heller denna höll jättehög klass. Lovligt byte var en halvrolig action/komedi med Katherine Heigl och Jason O´Mara i huvudrollerna. Den handlar om Stephanie Plum, en före detta underklädesförsäljerska  som är utan både arbete och pengar. Hon lyckas få sin kusin att anställa henne som prisjägare på hans borgensfirma. Med detta börjar en galen jakt på en fd. polis som också är Stephanies gamla kärlek från High school.

onsdag 13 juni 2012

The Rum diary


The Rum Diary, drama från 2011 med Johnny Depp och Amber Heard. Filmen handlar om Paul, en rastlös journalist från New York, som tröttnar på storstaden och flyttar till Karibien och börjar arbeta på en dödsdömd tidning. Befolkningen är väldigt fientligt inställda och hans kollegor är både underliga och oberäkneliga. Till råga på allt blir han involverad med en mycket korrupt  affärsman vid namn Sanderson, som också visar sig ha en mycket vacker fru som Paul blir helt besatt av. 

En lite underlig men ändå aningen  rolig film som definitivt gick att kika på. Inte av högsta klass kanske men hyfsad.



måndag 11 juni 2012

En dåres försvarstal - Klassikersommar


Lyrans Noblesser har ju en sommarutmaning att läsa klassiker. Har nu hunnit läsa min första för sommaren.

För min del blev den första August Strindbergs bok En dåres försvarstal. Boken är i pocketform.

En dåres försvarstal är ju en kärleksroman, eller man kan väl också kalla den en familjehistoria där August Strindberg på ett väldigt utlämnande sätt beskriver sitt förhållande och äktenskap med hustrun Siri von Essen. Strindberg skrev berättelsen på franska. Han stretade emot och ville inte ge ut denna berättelse i svensk översättning, så den kom på svenska först efter hans död, då i August Strindbergs Samlade Verk.

I handlingen beskrivs hur Strindberg träffade hustrun då hon fortfarande var gift. Man får ta del av deras stormiga förhållande och senare äktenskap. Man får en känsla av att författaren själv är en sjuk och oerhört känslig person och hustrun beskrivs som en oberäknelig satmara som inte på något vis kan hålla sig i skinnet. Man blir nästan lite upprörd av att läsa berättelsen. Men jag måste säga att Strindberg var ett skrivande geni. Vilket språk han använder. Han kan beskriva en händelse eller en dialog så det blir ett riktigt konstverka av ord. Helt fantastiskt. Ångrar inte en sekund att jag valde denna bok och kan varmt rekommendera andra att läsa den.






söndag 10 juni 2012

5 days of war


5 days of war där bl.a. Andy Garcia och Val Kilmer spelar några av rollerna. Denna thriller som bygger på sanna händelser är en ganska okey story tycker jag.Vissa specialeffekter var riktigt häftiga. Filmen handlar om en amerikansk journalist som hamnar i korselden när krig bryter ut mellan Ryssland och Georgien 2008. Han upptäcker då ett rävspel som är långt mycket värre och hemskare än kulorna som viner omkring dem. Filmen är regisserad av den filnlands-amerikanske regissören Renny Harlin känd för bl.a 12 Rounds, Deep blue sea och Die Hard 2.. Som sagt, inte en riktigt toppfilm men fullt godkänd!!

torsdag 7 juni 2012

2 X Jolie

Hemmakväll har nu en drive där man kan byta in gamla dvd-filmer och samtidigt köpa filmer på blu-ray för ett billigare pris. Vi nappade på detta och bytte in ett gäng skitfilmer till några betydligt mycket bättre. Två av de filmer vi köpt och hunnit kika på är båda med Angelina Jolie i huvudrollen.


Den första var actionfilmen Wanted, från 2008. En rafflande story med en stor dos humor kan man lugnt säga. I andra roller i filmen ser vi bl.a. James McAvoy och Morgan Freeman. Den handlar om en hypokondrisk kille som jobbar på kontor. Han har en hemsk chef och en otrogen flickvän. Han tycker att hans liv är hopplöst. När hans högst frånvarande far blir mördad, blir han intvingad i en organisation med lönnmördare som kallar sig Brödraskapet. Här blir han tränad att använda sina snabba reflexer och övernaturliga förmågor till max. Men...kan han ta kontroll över sitt eget liv??

Måst även få med låten The Little Things från filmen. Tycker att den är störtskön!!



I Salt, som var den andra filmen med Angelina Jolie, spelar hon rollen som en CIA-agent som helt plötsligt blir anklagad för att vara rysk spion. Hon flyr således både för att rentvå sitt namn och för att visa att hon är en sann patriot. Även denna är en riktig rafflande action. Salt var lite nyare, från 2010. En av Jolies motspelare i denna filmen var Liev Schreiber.


fredag 1 juni 2012

Ren som snö


När jag börjat läsa Ren som snö av George P Pelecanos, den första boken om i serien om Derek Strange och Terry Quinn, så insåg jag att jag faktiskt läst andra boken, Ett djävulskt pris före. Strunt samma. Det gick bra så här ändå.

Handlingen utspelar dig i ett Whashington DC, där det inte hör till ovanligheterna med knarkhandel och korruption.Handlingen börjar med att Derek Strange, som arbetar som privatdetektiv, blir anlitad att utreda de något oklara omständigheterna kring när en färgad civilklädd polis skrjuts ihjäl av en vit kollega. Detta är upptakten till en historia som leder långt ner i knarkets och korruptionens DC..

Gillar Pelecanos rappa språk. Dialoger mellan personerna i boken är suveräna. Tycker dessutom han beskrivningar av miljöerna är väldigt träffsäkra. Man riktigt känner rökdoft och annat på de sunkiga barer som han befinner sig i emellanåt. Dessutom upplever man verkligen den amerikanska mentaliteten. Nä som sagt...helt suverän läsning!