Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

tisdag 26 juli 2022

Asfaltsland


Titel: Asfaltsland
Författare: S.A. Cosby
Översättare: Ylva Spångberg
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-11
Antal sidor: 286
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Asfaltsland av S.A. Cosby är en amerikansk prisbelönt thriller. Nu är den läst


Bokens första mening: "Beauregard tyckte att natthimlen såg ut som en målning."


Så här står det om handlingen: "Beauregard »Bug« Montage är numera en hederlig mekaniker, kärleksfull make och hårt arbetande far. Och han vet att det inte finns någon framtid för den han brukade vara: den amerikanska östkustens bästa flyktchaufför.
Men när Bugs omsorgsfullt uppbyggda nya liv börjar gå i spillror dras han obönhörligt tillbaka. När en tidigare partner hör av sig om en juvelstöld drivs han till att än en gång sätta sig i förarsätet.
Hemsökt av den man han en gång var måste Bug nu hitta ett nytt sätt att navigera i detta asfaltsland. Eller dö medan han försöker."


Hur var boken:  En mörk amerikansk thriller om en före detta flyktchaufför som blir indragen i en juvelstöld. Storyn var väl ganska hyfsad, men det var något med språket som gjorde att boken kändes lite trögläst. Kan vara boken, kan vara jag. Blev i alla fall inte helt tagen trots att jag ser att den blivit otroligt hyllad.


Betyg: 3 / 5


lördag 23 juli 2022

Dit du går, följer jag


Titel: Dit du går, följer jag
Författare: Lina Nordquist
Bokförlag: Romanus Selling
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Ella Schartner & Ellen Jelinek
Utgiven: 2021-10
Lyssnad tid: 12 timmar 47 minuter
Finns bl.a att köpa hos: Aldibris | Akademibokhandeln


Dit du går, följer jag är Lina Nordquists debutroman. Har lyssnat på den på Storytel. Boken är en av de nominerade till Årets Bok 2022.


Så här står det om handlingen: "Vid sekelskiftet 1900 flyr Unni, Armod och lille Roar från Norge för att finna ett nytt hem. I Hälsingland slår de sig ner i ett ödetorp i skogen mellan människoland och vildmark. Den lilla flocken tvingas huka under naturens och skogsbondens brutala nycker i det nya landet med blå berg och svartmörka skogar.

Mer än sjuttio år senare sitter Kåra vid köksbordet som Armod byggde. Hon planerar begravningen för sin svärfar Roar. Det gror mörkt i hörnen. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset? Unnis och Armods kärlek var större än allt. Kåras oro är lika stor. Nu vill hon bryta tystnaden och avslöja hemligheterna."


Hur var boken:  Har lyssnat på denna som ljudbok och det var en fantastisk upplevelse. Språket i boken är helt fantastiskt. Så beskrivande både när det gäller upplevelser och miljön. Det är en berättelse om två kvinnors liv, Unni i början av 1900-talet och Kåra 70 år senare. Det är en mörk berättelse om kärlek, familj, men även om skuld, rädsla, sorg, besatthet och ondska. Man blir helt klart gripen av berättelserna, de går rakt in. Helt klart den bästa bok jag läst/lyssnat på hittills i år. Ljudboken vinner så mycket på att man valt olika uppläsare till Unni och Kåra. Läs eller lyssna på boken, den är så värd det.


Betyg: 5 / 5


lördag 16 juli 2022

Morden i Fleat House


Titel: Morden i Fleat House
Författare: Lucinda Riley
Översättare: Anna Thuresson
Bokförlag: Bazar Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-05
Antal sidor: 441
Finns bl.a.a att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Morden i Fleat House var Lucinda Rileys första och enda deckare. Den skrevs för många år sedan men gavs ut efter författarinnans död.


Bokens första mening: "När gestalten tog trappan upp till avgångsklassens korridor - en labyrint av korridorsrum stora som skokartonger, ett rum per pojke - hördes bara skramlandet och surrandet från de uråldriga elementen, odugliga vaktposter av gjutjärn som hade kämpat för att värma Fleat House och pojkarna där inne de senaste femtio åren."


Så här står det om handlingen: " När en elev hittas död i Fleat House på St Stephen’s – en avlägset belägen internatskola i Norfolk – vill rektorn avfärda det inträffade som en olycka. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott och den ambitiösa kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter får utredningen på sitt bord. Det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Men de anställda på skolan sluter leden och Jazz inser snart att hon har hamnat i sitt livs mest utmanande mordutredning. På Fleat House skyddas hemligheter som är mörkare än hon någonsin kunnat föreställa sig." 


Hur var boken: Det här var en spännande och intrigfull deckarhistoria med de absolut rätta ingredienserna, och slutet var otroligt svårt att klura ut. Hade fel i det mesta. Trots att det var en ny genre av författarinnan så kände man igen hennes skrivsätt och språk. Det var faktiskt en riktig bladvändare. Så synd att hon gått bort för annars kanske vi fått fler deckare från henne så småningom....vem vet.


Betyg: 4 / 5


måndag 11 juli 2022

Sångfåglar

Titel: Sångfåglar
Författare: Christy Lefteri
Översättare: Niki Abiri
Bokförlag: Bokförlaget Nona
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Hanna Fred Ekman
Lyssnat tid: 10 timmar 7 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har lyssnat på Sångfåglar av Christy Lefteri, en bok som nominerats till Årets Bok 2022. Detta var min första bekantskap med författarinnan.


Så här står det om handlingen: "Sångfåglar är berättelsen om Nisha. Hon är en kvinna från Sri Lanka som emigrerade till Cypern för att ge sitt barn en framtid. En kväll lämnar hon hushållet där hon arbetar, och hörs inte av igen.

Polisen skriver av ärendet som ännu ett fall då en utländsk hushållsarbetare rymmer. Men oron och frågorna växer i Nishas arbetsgivare Petra, och i tjuvskytten Yiannis som drömmer om ett nytt liv tillsammans med Nisha. Vad har egentligen hänt? Varför försvann Nisha? Petra inser att det är upp till henne att utreda försvinnandet."


Hur var boken: "Sångfåglar" var en berättelse i ett lite långsamt tempo. Gillar inte alltid det men i detta fallet var det helt perfekt. Först och främst var språket helt fantastiskt, sedan miljöbeskrivningarna och till sist så fastnade jag för karaktärerna. Det känns verkligen som en viktig och tänkvärd bok. Berättelsen handlar om migration, i detta fallet om kvinnor som av olika anledningar tvingas fatta beslutet att lämna sin familj och sitt land för att arbeta i ett annat land, allt för att försörja sina familjer eller för att få mer frihet än i hemlandet. Det är en bok om hopp, men även om stor sorg och i vissa fall besvikelse. Vi ser även den rasism som visas mot dessa kvinnor och även människor som visar att kvinnorna inte är värda något. Man kan inte annat än att bli berörd, arg, frustrerad och sorgsen när man läser berättelsen. Kan inte annat än rekommendera alla att läsa boken. En stor eloge både till översättaren och till uppläsaren av ljudboken.


Betyg: 5 / 5

 

lördag 9 juli 2022

Helgfrågan v. 27 2022


Nu är det helg och det är dags att svara på helgfrågan hos Mias bokhörna. Veckans fråga lyder: 


Nu har höstens böcker kommit ut i katalog och annat. Har du sett någon du är sugen på?

Inte bara någon, utan jag har hittat ett helt gäng som jag absolut måste läsa när de kommit ut.  Ni ser dem nedan.


 




torsdag 7 juli 2022

Överlevaren


Titel: Överlevaren
Författare: Bethany Clift
Översättare: Boel Unnerstad
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-09
Antal sidor: 382
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Överlevaren är en post-apokalyptisk berättelse skriven av författarinnan och filmproducenten Bethany Clift.


Bokens första mening: "Dra åt helvete!"


Så här står det om handlingen: "Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum - den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv.
Men en kvinna i London har på något sätt ändå överlevt. En kvinna som tillbringat hela sitt liv med att kompromissa med vad hon velat, som dolt vad hon känt och desperat försökt passa in. En kvinna som är fullkomligt oförberedd på att konfrontera en framtid på egen hand.
Med en golden retriever som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren.
Samtidigt brottas hon med sig själv och sina minnen. För vem är hon nu? När hon inte längre har någon annan att leva för? När hon bokstavligen är ensam kvar."


Hur var boken:  Överlevaren var en otroligt stark debutroman. Det är en post-apokalyptisk berättelse. Handlingen börjar den 23:e december 2023 då världen drabbas av en sjukdom som tar död på hela mänskligheten. Men en kvinna i London överlever av någon konstig anledning och vi får följa henne då hon tillsammans med en Golden Retriever tar sig genom Storbritannien för att leta efter fler överlevande. Berättelsen är spännande, tragisk, skrämmande, tänkvärd, men på något vis också hoppfull. Miljöbeskrivningarna och beskrivningarna av allt hemskt är helt fenomenalt skrivna. Boken är så spännande så man vill bara fortsätta läsa när man väl börjat. Ja trots sitt skrämmande ämne och att det kanske är något för tidigt att läsa detta med tanke på den pandemi som fortfarande inte är över i världen, så var detta en otroligt läsvärd bok. Rekommenderas starkt.


Betyg: 5 / 5

 

tisdag 5 juli 2022

Tisdagstrion: Hetta (eller andra "varma" ord) i titeln


Då är det tisdag och det är dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall det vara hetta eller andra "varma" ord i boktiteln. Här kommer mina:

1. En plats i solen av Liza Marklund. Detta är åttonde delen i serien om journalisten Annika Bengtzon. 

2. Odins eld av Elvira Birgitta Holm. Denna bok skildrar händelser på Öland under folkvandringstiden.

3. En eld i natten av Michael Connelly. Detta är den 24:e Harry Bosch deckaren.


 


måndag 4 juli 2022

Damaskus


Titel: Damaskus
Serie: Sigrid Melin #1
Författare: Iben Albinus
Översättare: Kalle Hedström Gustafsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-03
Antal sidor: 495
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Damaskus är första boken i en serie som handlar om Sigrid Melin. Hon är egentligen journalist och kämpe för mänskliga rättigheter, men hon hamnar i Syrien under ett jobb för ett telekomföretag. Boken är skriven av Iben Albinus och det är hennes debutbok.


Bokens första mening: "En sparv hoppade in genom gallret."


Så här står det om handlingen: "Sigrid Melin tar anställning på ett stort telekombolag och utstationeras på företagets kontor i Damaskus. Hon våndas över att behöva lämna kvar familjen hemma i Köpenhamn men ser den tillfälliga vistelsen i Syrien som en chans att bli en del av den förändringsvåg som drar genom regionen. Året är 2011 och den arabiska våren pågår för fullt. När regimen tar till brutala medel för att slå ner upproret tackar Sigrid ja till ett farligt uppdrag för den danska underrättelsetjänsten.
I Syrien träffar Sigrid samtidigt ungdomsväninnan Reem, som hon efter en dramatisk händelse separerades från under studieåren i Köpenhamn. Nu återförenas de i Damaskus. Men det visar sig snart att Reem står på motsatt sida i konflikten. Hon leder en säkerhetsfirma och har nära kopplingar till regeringen.
Medan Sigrid försöker göra det rätta leder hon både sig själv och de hon älskar in i en livsfarlig konspiration - och hon tvingas fråga sig vem som i slutänden är vän och vem som är fiende."


Hur var boken:  "Damaskus" är en mycket stark, intressant och skrämmande berättelse som utspelar sig i ett turbulent Syrien där massor av hemskheter händer. Det är författarens debutbok, och verkligen en jättebra sådan. Det är driv i handlingen, gillar miljöbeskrivningarna och det är intressanta karaktärer. Detta är visst första delen i en tänkt serie och jag tänker definitivt läsa fortsättningen. Verkligen läsvärt.


Betyg: 4 / 5


fredag 1 juli 2022

Månadssammanfattning juni 2022

Nu när juni är slut så har halva året gått. Eftersom vi klivit in i en ny månad idag så skall jag passa på att visa vad jag läst och kikat på under månaden som gått. Har inte läst jättemycket men de böcker som blev av har varit väldigt bra. Har kikat desto mer.


Böckerna jag läst och lyssnat på i juni:

31. George R. R. Martin - Eld & Blod: historien om huset Targaryen, del 2   4 / 5   333 sidor
32. Lucinda Riley - Kärleksbrevet   4 / 5   553 sidor
33. Marie Hedegård - En moders val   5 / 5   343 sidor
34. Charlotte Mc Conaghy - När vargarna kom   4 / 5   8 timmar 35 minuter


Lästa böcker: 3
Lyssnade böcker: 1
Antal lästa sidor: 1229
Antal lyssnade timmar: 8 timmar 35 minuter
Månadens bästa bok: En moders val

 

 



Filmer vi sett i juni:





Uncharted
Man from Toronto
Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Dumbledores hemlighet



TV-serier vi sett eller håller på med:






The Wire, säsong 1 - 5
We own this city, säsong 1
Bull, säsong 5
Peaky Blinders, säsong 1
Obi-Wan Kenobi, säsong 1
The Blacklist, säsong 9
Chicago P.D. säsong 9
Bosch: Legacy, säsong 1



 

Helgfrågan v. 26 2022


Då är det fredag och dags för en helgfråga hos Mias bokhörna. Frågan lyder:


Har du gjort en TBR för sommaren?
Ja, jag har gjort en TBR för sommaren och har faktiskt redan hunnit läsa tre och lyssna på en, vilka ser ni nedan. Håller även på att läsa Damaskus och lyssna på Sångfåglar just nu. .

Allt vi inte sa av Sara Osman
Dit du går följer jag av Lina Nordquist
Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Sarek av Ulf Kvensler
Sångfåglar av Christy Lefteri
Vattnets sötma av Nathan Harris
Klar: När vargarna kom av Charlotte McConaghy
Överlevaren av Bethany Clift
Asfaltsland av S.A. Cosby
Vem är Maud Dixon? av Alexandra Andrews
Klar: Eld & Blod: Historien om huset Targaryen del 2 av George R. R. Martin
Änglaträdet av Lucinda Riley
Klar: Kärleksbrevet av Lucinda Riley
Morden i Fleat House av Lucinda Riley
Klar: En moders val av Marie Hedegård
Damaskus av Iben Albinus
Gangsterns klagan av Ray Celestin