Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

fredag 3 maj 2024

Monica Magnus 1966


Titel: Monica Magnus 1966
Författare: Ulrika Ewerman
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-09
Antal sidor: 268
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman har stått i bokhyllan ett tag, men nu är den äntligen läst.


Bokens första mening: "Vad menar du med att du inte minns någonting?"


Så här står det om handlingen: "Året är 1965. Det är lördag och i lägenheten ovanför Arvidssons rör i Uppsala är det fest. I köket står Monica och önskar att alla kunde gå hem. Hon är fjorton år gammal och redan trött på allt sin pojkvän Janne som har samma fest varje helg, sina omogna klasskamrater och sin mamma som inte låter henne växa upp. När den åtta år äldre Magnus plötsligt står i dörröppningen och ber henne följa med honom får allt en ny början.

Hemma på Lindsbergsgatan sitter Anna-Britt och väntar på sin dotter. Hon är rädd att Monica ska göra samma misstag som hon själv. Det enda hon vill är att se sin dotter bli självständig och oberoende. Bo i en villa i Kåbo och välja en man som avgudar henne. Kanske till och med bli lycklig."


Hur var boken:  En otroligt intressant och samtidigt sorglig berättelse som bygger på sanna händelser, och den handlar om författarinnans syster. Den unga Monica förälskar sig i den många år äldre Magnus. Omgivningen gillar inte situationen och Monica har inte en bra relation med sin mamma. Boken är välskriven och otroligt lätt att läsa. En otroligt bra debutroman.


Betyg: 5 / 5


1 kommentar: