tisdag 6 augusti 2024

På ett ögonblick


Titel: På ett ögonblick
Serie: Kriminalintendent Kat Frank och Lock #1
Författare: Jo Callaghan
Översättare: Hanna Williamsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-08
Antal sidor: 335
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus


Då har jag bekantat mig med Jo Callaghan och boken På ett ögonblick. Detta är första delen i en serien om kriminalintendent Kat Frank och en AI vid namn Lock.


Bokens första mening: "Han ser ingenting."


Så här står det om handlingen: "Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polisyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik.
Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken. Lock är dessutom den enda som kan hjälpa Kat när fallet tar en oväntat personlig vändning."


Hur var boken: En väldigt spännande, intrigfull och ovanlig kriminalroman som handlar om hur polisen samarbetar med AI. Riktigt bra debut. Kommer att hålla utkik efter när nästa bok i serien dyker upp.


Betyg: 4 / 5



1 kommentar: