söndag 30 mars 2014

De utvalda: Hemligheternas rike


Titel: De utvalde: Hemligheternas rike
Författare: Kristin Cashore
Bokförlag: Semic
Band: Kartonnage
Tryckt: 2013
Antal sidor: 622
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Hemligheterna rike av Kristin Cashore är den tredje fristående boken i serien De utvalda där det två första böckerna heter Tankeläsaren och Monstrets dotter.

Huvudkaraktären i denna bok är Bitterblue, en karaktär som man fick stifta bekantskap med  redan i första boken, Tankeläsaren. Numera är hon drottning och försöker styra och läka sitt land efter sin far kung Lecks terrorstyre. Nyfiket försöker hon få klarhet i vilka hemskheter som förekom under faderns regeringstid. Bitterblue är som andra karaktärer i denna bokserie en väldigt stark person. Men hon visar samtidigt att det är mänskligt att fela. Förutom Bitterblue så dyker även andra karaktärer från de tidigare böckerna upp, vilket är trevligt.

Cashores skrivsätt gör att man fort sugs in i berättelsen och fastnar. Karaktärsbeskrivningarna är fantastiska och man delar lätt känslorna som karaktärerna har. I Hemligheternas rike är det inga långa utflykter, utan här utspelas det mesta i Bitterblues slott och stad. Det gör absolut inget för handlingen är trots detta mycket spännande. Boken innehåller många djupa och mörka tankar och känslor, men romantiken finns även där runt hörnet. Sammanfattningsvis så är detta en mycket färgstark och fantasifull bokserie som jag varmt rekommenderar.

Handling: Tio år gamla prinsessan Bitterblue lever i skräck för sin ondskefulle far, kung Leck. Han styr som tyrann över sitt rike och bryter ner sitt folks vilja, Och ingen vet vad han egentligen gör med den han för till sin kammare i källaren.

Åtta år senare kämpar drottning Bitterblue för att få kungariket på fötter. Den onde kungens påverkan lever kvar och Bitterblue känner sig fångad. Hon börjar smyga ut ur slottet på nätterna för att få gå på gatorna i sin egen stad. Då möter hon två tjuvar som har nyckeln till sanningen om Lecks makt. Och en av dem, med en mycket ovanlig begåvning, blir väldigt speciell för Bitterblue.


Betyg: 4+ / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar