Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

tisdag 31 mars 2020

Månadssammanfattning mars 2020

Nu är även mars månad slut, en månad som varit underlig på alla sätt och vis tack vare coronavirusets framfart. Försöker hålla mig från folk så gott det går eftersom jag har en del sjukdomar som gör att jag är i riskgrupp. Det har gått bra hittills. Går ut och promenerar och som tur är så kan man ju alltid sysselsätta sig med böcker, film mm. Nedan ser ni hur månaden sett ut på den fronten.


Dessa böcker har blivit lästa i mars:

18. Tana French - Det svarta trädet   4 / 5   607 sidor 
19. Stina Wollter - Kring denna kropp   5 / 5   269 sidor 
20. Jan-Philipp Sendker - Vid nattens ände   4 / 5   324 sidor
21. Jessie Burton - Miniatyrmakaren   4 / 5   383 sidor 
22. Marie Hedegård - Dit vägen bär   4 / 5   304 sidor
23. Ragnar Jónasson - Ön   4 / 5   299 sidor 
24. Susanna Jones - Earthquake bird   3 / 5   207 sidor 
25. Erin Hunter - Solnedgång   5 / 5   332 sidor 

Antal lästa böcker: 8
Antal lästa sidor: 2725
Bästa bok: Kring denna kropp och Solnedgång
Sämsta bok: Earthquake bird

 
 



Filmer vi sett i mars:




TV-serier under mars:

 
 

Tisdagstrion: Grannar


Då är det dags för veckans Tisdagstrio. Det är som vanligt Ugglan & Boken som bestämt vilket ämne det skall vara på veckans tips. Ämnet blev Grannar. Här kommer mina:

1. Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon.  En mysig feelgood.
2. På andra sidan väggen av Shari Lapena. Detta är en kriminalroman.
3. Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin ALfredsson. En bok om våld och förtryck.

 

måndag 30 mars 2020

Solnedgång


Titel: Solnedgång
Serie: Warriors; Den nya profetian #6
Författare: Erin Hunter
Översättare: Lena Olsson
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-01
Antal sidor: 332 
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Då har jag läst Solnedgång av Erin Hunter. Boken tillhör den fantastiska kattserien Warriors. Detta är sjätte och jag tror sista boken i Den nya profetian.


Bokens första mening: "Dunkel rådde i skogen."


Så här står det om handlingen: "INNAN DET KAN RÅDA FRID KOMMER BLOD SPILLA BLOD OCH SJÖN FÄRGAS RÖD.
Det förflutnas skuggor terroriserar skogen. Törnklo dras in i en jakt på blodig hämnd, och måste kämpa hårt för att förbli lojal mot sin klan. Ondskefulla krafter hotar klankatternas tillvaro och vissa krigare tvingas göra val som kommer att besegla deras öden och alla klaners öde."


Hur var boken: Som vanligt så var denna boken liksom hela Warriors-serien både mysig, spännande och alldeles underbar. Man blir både engagerad och rörd av dessa fantastiska kattkaraktärer. Språket är helt fantastiskt och man har ju verkligen lyckats till hundra procent med översättningen.


Betyg: 5 / 5

söndag 29 mars 2020

En smakbit på söndag - Solnedgång


Söndag betyder att det är dags att dela med sig en smakbit ur boken man för närvarande läser. Denna veckan är det Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna.

Veckan smakbit kommer från Solnedgång av Erin Hunter. Det är 6:e boken i "Den nya profetian" i den mysiga Warriors - serien. Den här serien får vi följa fyra kattklaner som lever i skogen, deras liv och äventyr. 

Så här låter smakbiten:
"Lövdamm tryckte sig mot marken och darrade av skräck. Det var helt ofattbart att alla dessa katter struntade i Stjärnklanens vilja och bröt den heliga freden. Plötsligt kom hon ihåg de tjocka, klibbiga röda vågorna från drömmen. Det var sant! Det kunde inte råda fred förrän blod hade spillts."



fredag 27 mars 2020

Helgfrågan v. 13, 2020


Nu är det åter dags att svara på helgfrågan hos Mias bokhörna. Mia har fått hjälp av Just här just nu med helgens fråga och den lyder som följer: 

Om du skulle skriva en roman, i vilken genre skulle det vara? Skulle du skriva i ditt eget namn eller under pseudonym?
Jag har ju skrivit lite genom året, mest dikter och korta berättelser, men jag har påbörjat två projekt som aldrig blivit avslutade. Det ena är en deckarhistoria och den andra är fantasy, så det skulle väl bli någon utav dessa genrer jag skulle välja om jag gjorde slag i saken. Jag skulle säkert skriva i eget namn i så fall.

Bonusfråga: På söndag byter vi till sommartid. Längtar du till sommaren?
Ja, efter den här urusla vintern med nästan bara regn så längtar jag faktiskt extra mycket efter sommar detta året. Men det där med att byta till sommartid kan kvitta. Har alltid tyckt att det varit ett korkat påfund.

Fem en fredag v. 13: Första gången


Elisamatilda brukar ha fem frågor som man kan svara på varje fredag. Det är första gången jag hakar på detta. Här kommer veckans frågor och mina svar:

1. När var första gången du gick på bio?
Det var väl under 1960-talet då jag och min syster gick på matiné emellanåt. Vet att jag såg Tarzan någon gång, men den filmen jag minns mest var Djungelboken. Den hade premiär här i Sverige i december 1968 då var jag 11 år.

2. När var första gången du gick på zoo?
Även på denna frågan blir det under 1960-talet. 1964 flyttade vår familj från Umeå till Svaneholm utanför Borås. Efter det blev det att vi gick lite då och då till Borås Djurpark.

3. När var första gången du köpte en cd-skiva?
Jag samlade på vinylskivor när de var populärt och när det började komma cd-skivor(tror det var under senare delen av 80-talet) då köpte jag mig en cd-spelare och började köpa på mig cd-skivor i stället för vinyl.

4. När var första gången du åkte skidor?
Det var säkert någon gång när jag var under 7 år och vi fortfarande bodde uppe i Umeå. Men jag har nog förträngt detta. Har nämligen aldrig kommit överens med skidor och stavar. De och jag går absolut inte alls ihop. Minns att vi hade ett skolmästerskap på skidor när jag gick i 5:an. Det gick uruselt. Jag kom sist. Trodde aldrig att jag skulle komma i mål. Tror att denna brist på talang i skidåkning kan vara ärftlig för även min pappa kom sist på ett skolmästerskap när han var barn 😂😂

5. När var första gången du använde internet?
Gick datakurs redan tidigt på 80-talet och arbetade tidigt med datajobb på Ericsson, så jag kom i kontakt även med internet ganska tidigt. Hemma skaffade jag dator med internetuppkoppling 1998.

Earthquake bird


Titel: Earthquake bird
Författare: Susanna Jones
Översättare: Ylva Spångberg
Bokförlag: Bookmark
Format: Danskt band
Utgiven: 2019-10
Antal sidor: 207
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Nu har jag läst Earthquake bird av Susanna Jones. Fick denna bok senare under hösten 2019 och den kändes intressant att läsa eftersom den kommit på film på Netflix.

Bokens första mening: "Tidigt i morse, flera timmar innan jag blev arresterad, väcktes jag av ett jordskalv."


Så här står det om handlingen: "Lucy har flytt till Tokyo för att undkomma det förflutna. För att inte bli upptäckt lever hon ett tillbakadraget liv, med få vänner, och en älskare som väger upp bristen på all annan passion.  
Sedan träffar hon Lily som har kopplingar till hennes tidigare liv. Vänskapen blir intensiv, men kort därpå mördas Lily och Lucy är den enda som är misstänkt."


Hur var boken:  Spännande, annorlunda och mörkt svartsjukedrama. Lite svårt först att komma in i den, men efter en stund flöt den på. Det var väldigt långsam handling där man fick följa förhör med huvudkaraktären och tillbakablickar. Tror att handlingen hade lyft om man fått höra berättelsen ur alla inblandades perspektiv. Trots detta inte en dålig bok utan den kändes trots allt läsvärd.


Betyg: 3 / 5
 

onsdag 25 mars 2020

Omslagsonsdag vecka 13: Fjärran länder


Då är det onsdag och det är åter dags att leta bokomslag på temat som Boklysten valt för veckan. Eftersom det inte kan resas på grund av det rådande läget i världen så får vi resa i böckernas värld, så därför är temat Fjärran länder.Här är mina omslag:

 
 
 

Begravda i himlen(Himalaya)
En katts resedagbok(Japan)
Konsten att höra hjärtslag(Burma)
Morgon i Jenin(Palestina)
Mot den glittrande snön vid världens ände(Alaska)
Pachinko(Korea och Japan)
Pärlfarmen(Manihiki, ö i Stilla havet)
Fyren mellan haven(Ö utanför Australiens kust)
Stanna hos mig(Nigeria)
Tusen strålande solar(Afghanistan)
Viskande skuggor(Kina)
Vit krysantemum(Korea)


tisdag 24 mars 2020

Tisdagstrion: Böcker det känns som om alla har läst utom jag


Nu är det tisdag igen och hos Ugglan & Boken är det tisdagstrion. Denna veckan skall vi tipsa om tre böcker som många andra läst, där man känner att man är den enda som inte läst boken.

1. Ett litet liv av Hanya Yanagihara har jag sett både här och där ett bra tag. Den står i min bokhylla men har inte blivit läst än.

2. Min fantastiska väninna och resten av serien av Elena Ferrante verkar så många ha läst. Jag har köpt på mig böckerna men ligger så långt efter många andra.

3. Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood har jag sett att massor med personer läst och många har även kikat på tv-serien. Men inte jag. Min bok står så fint och vänta i bokhyllan fortfarande.


Ön


Titel: Ön
Författare: Ragnar Jónasson
Översättare: Arvid Nordh
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-04
Antal sidor: 299
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Ön av Ragnar Jónasson är andra boken i serien om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir, en spännande berättelse som utspelar sig på Island.


Bokens första mening: "Flickan som skulle sitta barnvakt var sen."


Så här står det om handlingen: " Utanför Islands södra kust ligger den isolerade ön Elliðaey. En plats känd för sin vackra, oförlåtande terräng - och där det är lätt att försvinna...
När en grupp vänner reser till ön för att tillbringa tid tillsammans i en jaktstuga och en av dem aldrig återvänder, hamnar utredningen på Hulda Hermanns­ dóttirs bord. Hulda befinner sig på toppen av sin karriär och är fast besluten att lösa mysteriet. Kan det finnas en koppling till mordet på en ung kvinna tio år tidigare ute på Västfjordarna? Rör sig en mördare runt landets karga utposter? Hulda påbörjar en resa för att avslöja öns isande hemligheter. 
Hon måste söka sanningen i det mörka landskapet - samtidigt som hon hemsöks av händelser i sitt eget förflutna."



Hur var boken: En otroligt spännande psykologisk deckare. Lite många karaktärer att hålla reda på i början, men man kom in i det ganska fort. Fina miljöskildringar, komplexa karaktärer och ett mörker genomsyrar hela boken. Minst lika bra som första boken.


Betyg: 4 / 5

söndag 22 mars 2020

En smakbit på söndag - Ön


Då är det söndag eftermiddag och det är dags att dela med sig en smakbit ur boken man för närvarande läser. Denna veckan är det bloggen Betrakninger som håller i det hela.

Min smakbit kommer från Ön av Ragnar Jónasson. Det är andra boken som handlar om Hulda Hermannsdóttir.

Smakbiten låter så här:

"Benedikt kände sig kulen när han kom tillbaka in i stugan efter badturen, och det gjorde säkert hon också. Han hade inte en susning om hur sent det hade blivit, hans klocka var kvar i bilen, och den enda klockan i huset - en liten väggklocka i vardagsrummet - gick inte. Det var passande att tiden stod stilla där, på denna vackra och ensliga plats, i ödemarken mellan hav och fjäll."



lördag 21 mars 2020

Dit vägen bär


Titel: Dit vägen bär
Författare: Marie Hedegård
Bokförlag: Lindelöws
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-09
Antal sidor: 304
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Nu har jag äntligen läst andra boken om Ellen av Marie Hedegård, Boken heter Dit vägen bär.


Bokens första mening: "Jag lutar huvudet mot fönsterrutan medan tåget skär genom åkrar, skogar och städer."


Så här står det om handlingen: "Ellen, nyss frånskild och med utflugna barn, bestämmer sig för att våga pröva något helt nytt i livet. Efter tjugofem år som hustru och mor är det verkligen hennes tur. En sömnadskurs på en folkhögskola i Småland lockar och där lär hon känna nya, spännande människor. Tillsammans med tre av dessa är Ellen med och renoverar en gammal buss för att med den styra söderut. Målet är byn Torrox på den spanska solkusten som 82-åriga Ingrid har drömt om i sextio år.
Vi får följa fyra kvinnors våghalsiga resa genom Europa i en renoverad småländsk stadsbuss. De fyra har olika mål med resan och drömmarna krockar med varandra. Sakta lär Ellen känna medresenärerna och nya sidor av sig själv. Och i Sevilla väntar någon redan på henne"


Hur var boken: Så mysig, känslosam och underhållande berättelse. Älskar språket, miljöbeskrivningarna och de trevliga karaktärerna.


Betyg: 4 / 5

fredag 20 mars 2020

Helgfrågan v. 12, 2020


Då är det fredag och helgen står för dörren. Hos Mias bokhörna är veckans helgfråga uppe. Evelina har hjälpt till med veckans fråga. Den lyder:

Hur gör du för att hitta motivation och inspiration till att läsa?
Det brukar absolut inte vara några problem, har i stort sett alltid lust att läsa, Skulle mot förmodan läslusten vara lite låg någon dag så ägnar jag i stället tiden åt att se på film eller tv-serie, att spela något spel en stund eller att lyssna på någon podd eller kika på booktube videos. 

Läser just nu Dit vägen bär av Marie Hedegård och när den är utläst så tänker jag börja på Ön av Ragnar Jónasson.


Bonusfråga: Har du någon favoritmusik du lyssnar på samtidigt som du läser?
Oftast sitter jag och läser när det är tyst, men ibland kan jag ha på Star FM på låg volym på radion. Men jag har lite svårare än förr att ha ljud i bakgrunden när jag läser så det är inte så ofta nuförtiden.



onsdag 18 mars 2020

Omslagsonsdag vecka 12: Glädje


Hos Boklysten så är det åter dags för Omslagsonsdag. Veckans tema är glädje. Jag valde omslag där det finns något som gör mig glad eller böcker som handlar om något som jag tycker om tex. böcker, katter, havet,sommar, gult, skor och dans. Det är både böcker jag läst och böcker som skall läsas.