lördag 7 mars 2020

Det svarta trädet


Titel: Det svarta trädet
Författare: Tana French
Översättare: Ing-Britt Björklund
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-09
Antal sidor: 607
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Det svarta trädet av Tana French kom till mig som en överraskning i samband med releasen förra året, men som med många andra böcker så har det dröjt lite innan jag läst den. Eftersom jag valde ut denna i utmaningen 3 x 3 detta året i kategori att läsa tre spänningsromaner så blev den dags för den nu.


Boken första mening: "Jag hade alltid betraktat mig själv som en i grund och botten lyckligt lottad person."


Så här står det om handlingen: "Toby Hennessy är en framgångsrik 28-åring som lever en sorglös tillvaro och lyckas prata sig ur de flesta knepiga situationer. Men en natt förändras allt. Efter en sen utekväll vaknar han mitt i natten av ett ljud i sin lägenhet och överraskar två inbrottstjuvar. I stället för att fly därifrån misshandlar de båda männen Toby brutalt och lämnar honom att dö.
Medan Toby steg för steg börjar återhämta sig från sina skador inser han att hans liv kanske aldrig mer kommer att bli som förut. Angreppet har skakat honom i grunden och det är först när han och flickvännen Melissa söker sin tillflykt till familjens ståtliga släktgods, Ivy House, som han anar en viss ljusning.
Men så görs en dag en chockerande upptäckt. Under en lek i trädgården sträcker sexårige Zach ett av Tobys kusinbarn in sin hand i en ihålig gammal alm. Till sin fasa ser han att det föremål han fått tag i är en människoskalle.
Det makabra fyndet öppnar porten till en länge dold familjehemlighet, med oanade rötter i Tobys barndom. Allt han trott sig veta om sitt förflutna ställs på ända, och med växande obehagskänsla går det upp för Toby att han inte längre kan lita på sina egna m
innen. Vem är han, egentligen? Och vem var han den sommar då almen blev en grav?"Hur var boken:  Lite seg början på denna story, men sedan blev det en intressant och lite tragisk berättelse. Bra karaktärsbeskrivningar och även miljöbeskrivningarna är välgjorda. Man klurar hela tiden på hur saker och ting hänger ihop och vem som talar sanning.


Betyg: 4 / 5


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja när jag kommit förbi att den kändes seg i början så var den jättebra.

      Radera