måndag 16 mars 2020

Miniatyrmakaren


Titel: Miniatyrmakaren
Författare: Jessie Burton
Översättare: Leif Janzon
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2016
Antal sidor: 383
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Miniatyrmakaren av Jessie Burton är en av alla böcker som har stått oläst alldeles för länge i min bokhylla. Eftersom jag skall försöka läsa så mycket hyllvärmare som möjligt under året så blev denna äntligen läst.


Bokens första mening: "Begravningen förmodas bli en stilla tilldragelse, eftersom den bortgångna saknade vänner."


Så här står det om handlingen: " En höstdag 1686 knackar artonåriga Nella Oortman på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Nella har kommit från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till den framgångsrike köpmannen Johannes Brandt, men möts i stället av hans bitska syster Marin.
Först senare dyker Johannes upp - och ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Skåpet ska inredas av en gåtfull miniatyrmakare, vars pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på överraskande sätt.
Nella blir till en början förbryllad av den slutna världen i hushållet Brandt, men i takt med att hon uppdagar dess hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer? Och kommer hon i så fall att vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?"Så var boken: Detta var en otroligt intressant och fin berättelse som utspelar sig i Amsterdam under senare delen av 1600-talet. Gillar miljöbeskrivningarna och de hemlighetsfulla karaktärerna. Gillade också språket, vilket gjorde att jag drogs in i handlingarna på en gång. Fanns dock vissa saker som gick att förutse, därför inte full pott.


Betyg: 4 / 5

1 kommentar: