torsdag 7 juli 2022

Överlevaren


Titel: Överlevaren
Författare: Bethany Clift
Översättare: Boel Unnerstad
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-09
Antal sidor: 382
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Överlevaren är en post-apokalyptisk berättelse skriven av författarinnan och filmproducenten Bethany Clift.


Bokens första mening: "Dra åt helvete!"


Så här står det om handlingen: "Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum - den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv.
Men en kvinna i London har på något sätt ändå överlevt. En kvinna som tillbringat hela sitt liv med att kompromissa med vad hon velat, som dolt vad hon känt och desperat försökt passa in. En kvinna som är fullkomligt oförberedd på att konfrontera en framtid på egen hand.
Med en golden retriever som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren.
Samtidigt brottas hon med sig själv och sina minnen. För vem är hon nu? När hon inte längre har någon annan att leva för? När hon bokstavligen är ensam kvar."


Hur var boken:  Överlevaren var en otroligt stark debutroman. Det är en post-apokalyptisk berättelse. Handlingen börjar den 23:e december 2023 då världen drabbas av en sjukdom som tar död på hela mänskligheten. Men en kvinna i London överlever av någon konstig anledning och vi får följa henne då hon tillsammans med en Golden Retriever tar sig genom Storbritannien för att leta efter fler överlevande. Berättelsen är spännande, tragisk, skrämmande, tänkvärd, men på något vis också hoppfull. Miljöbeskrivningarna och beskrivningarna av allt hemskt är helt fenomenalt skrivna. Boken är så spännande så man vill bara fortsätta läsa när man väl börjat. Ja trots sitt skrämmande ämne och att det kanske är något för tidigt att läsa detta med tanke på den pandemi som fortfarande inte är över i världen, så var detta en otroligt läsvärd bok. Rekommenderas starkt.


Betyg: 5 / 5

 

2 kommentarer: