tisdag 11 februari 2014

Tematrio - Systrar och bröder


I veckans tematrio vill Lyran att vi skall Berätta om tre böcker som handlar om syskon.

1. Målarens döttrar av Anna-Karin Palm handlar om syskonen Maria och Martin, som en dag får en målning skickad till sig från en okänd engelsk kvinna. Denna målning är gjord av deras far som försvann när de var barn.

2. Eldflugornas sommar av Maeve Binchy utspelar sig i den irländska byn Mountfern. Boken handlar om tvillingarna Michael och Dara som tillsammans med sina vänner njuter av sommaren och leker vid ruinen av herrgården Fernscourt. Men när amerikanen Patrick O`Neill, vill flytta tillbaka till byn som hans farfar en gång drevs bort ifrån, så förändras allt.

3. Till sist så väljer jag Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren. Här har vi den underbara sommaridyllen i Stockholms skärgård, dit de fyra syskonen Melkersson kommer för att bo under sommaren tillsammans med sin pappa. Det är Pelle, Niklas, Johan och storasyster Malin. Där lär de känna den Bofasta flickan Tjorven och hennes hund Båtsman samt Tjorvens systrar Teddy och Freddy. Ett underbart sommaräventyr!!


10 kommentarer:

 1. Eldflugornas sommar är ju för härlig! Det är ju många av Binchys böcker som behandlar syskonskap på ett eller annat sätt, vare sig biologiskt eller ej. Jag tänker t.ex att Aisling och Elizabeth i Tänd ett litet ljus är systrar på riktigt, likaså Benny och Eve i Circle of friends...

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte om jag har läst Vi på Saltkråkan eller bara sätt tv-serien. Roliga äventyr hade de i alla fall :)

  SvaraRadera
 3. Jag har bara sett Vi på Saltkråkan som tv-serie. Inser jag nu när jag tänker efter. Men jag älskade tv-serien.

  SvaraRadera
 4. Oh, Vi på Saltkråkan är min Astrid Lindgren-favorit. Har dock bara sett tv-serien, som för övrigt är delvis inspelad i min hemort. :)

  SvaraRadera
 5. Målarens döttrar är verkligen jättebra! liksom Vi på Saltkråkan. Binchy har jag inte läst

  SvaraRadera
 6. Jag hade ju också med Målarens döttrar i min trio, och Vi på Saltkråkan är en favorit!

  SvaraRadera
 7. Har nog bara sett Saltkråkan så nya lästips alltihop för mig

  SvaraRadera
 8. Målarens döttrar är en fantastisk bra bok. Gillar Palm. Kul att du har med Vi på Saltkråkan. Jag minns när jag var 6 och gick i första klass och hade mässlingen. Då kom min granne med ett paket från min fröken med läxor och en bok, han sa: Fröken tog den tjockaste som fanns i hyllan för du läser ju så snabbt... Älskade den!

  SvaraRadera
 9. Jag kom också att tänka på Saltkråkan :)

  SvaraRadera
 10. Jag fick också med Målarens döttrar i min trio, väldigt bra bok.:)

  SvaraRadera