söndag 2 mars 2014

Dagen när James McDougal försvann


Titel: Dagen när James McDougal försvann
Författare: Kalle Dixelius
Bokförlag: Ordfront
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 308
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionexemplar. Tack!!

När jag fick syn på Dagen när James McDougal försvann av Kalle Dixelius så tyckte jag att den verkade lite småkul, så jag ville gärna läsa den.

Detta är en berättelse om ett flertal personer som helt plötsligt upptäcker att de har speciella förmågor. Det är samtidigt en berättelse om en lite smått psykotisk, men även framgångsrik man inom läkemedelsindustrin som köpt patent på ett läkemedel som kan slå världen med häpnad, eftersom detta medel kommer att kunna bota förkylningar. Men något går fel och dessa speciella personer med sina förmågor upptäcker att de har något gemensamt och att allt hänger ihop.

Tycker att det här är en lite skruvad berättelse om superhjältar och en stundande katastrof. Kan inte säga annat än att författaren skriver med en stor dos humor och han har verkligen fantasi. Kul också att berättelsen utspelas i Stockholm. Men samtidigt känns det lite som Marvels superhjältar eller tv-serien Heroes vilket är lite synd. Trots att jag tyckte att storyn var väldigt underhållande så drar likheten ner betyget en aning.

Handling: James McDougal har ordnat sitt liv precis som han vill ha det. Utan relationer, ensam i sin lilla tvåa i Täby kan han ostört ägna sig åt livets väsentligheter: tv-serier, filmer, teknikprylar. Allt han vill är att bli lämnad i fred. Att ingen skall lägga märke till honom. En dag framför spegeln står det plötsligt klart att hans önskan har blivit verklighet - bokstavligen.
 Och James är inte ensam. Samtidigt upptäcker en skara vilsna människor att de har fått märkliga förmågor.
 En snabbköpskassörska i Södertälje.
 En handläggare i Göteborg.
 En klyschig kriminalkommisarie med alkoholproblem.
 De har alla en sak gemensamt. Plötsligt kan de saker som ingen annan kan, och de behövs för att rädda världen från den annalkande katastrofen.


Betyg: 3+ / 5

1 kommentar: