lördag 15 mars 2014

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann


Titel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Författare: Jonas Jonasson
Bokförlag: Pocketförlaget
Band: Pocket
Tryckt: 2011
Antal sidor: 404
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Nu äntligen har även jag läst Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Det var inte en dag för sent. Ville gärna läsa den innan jag ser filmen.

Ångrar inte för fem öre att jag tog upp denna bok, för den var så otroligt underhållande. Den handlar ju som sagt om hundraåringen Allan Karlsson som på sin födelsedag kliver ut genom fönstret på äldreboendet där han bor och helt enkelt rymmer. Det som följer sedan är en helt galen och osannolik berättelse där Allan träffar nya vänner, blir jagad och efterlyst. Här får man följa en helt tokig händelsekedja som får mig att bryta ihop av skratt emellanåt. Men utöver händelserna i nutid så får vi även läsa om tillbakablickar över Allans 100-åriga liv, vilket också är lika hysteriskt galna och overkliga händelser. Dessa tar oss runt hela världen och innefattar massor med kända personer såsom president Truman, Churchill, Stalin och Mao Tse-tung. Det här är helt enkelt en av de mest roliga, galna och humoristiska bok jag läst på ett bra tag!!

Handling: Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker skall bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
 Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han istället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.


Betyg: 5 / 5


2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig. Den är helt enkelt tokrolig.

    SvaraRadera
  2. Kul att gillade den. Jag tyckte också väldigt mycket om den, skulle vilja se filmen också.

    SvaraRadera