fredag 26 december 2014

Britt-Marie var här


Titel: Britt-Marie var här
Författare: Fredrik Backman
Bokförlag: Partners in Stories
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 361
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Nu har jag äntligen läst Britt-Marie var här av Fredrik Backman. Jag har ju tidigare läst En man som heter Ove, av denne författare, en bok som jag verkligen älskar. Har däremot inte läst förra boken där jag vet att Britt-Marie figurerar, men jag beslutade att läsa denna ändå, och ni kan vara säkra på att jag även kommer att läsa de två övriga så snart som möjligt.

Denna bok handlar om 63-åriga Britt-Marie som efter att mannen varit otrogen helt plötsligt står på egna ben för första gången på 40 år. Detta blir en intressant historia att följa. Jag älskar verkligen Backmans språk och även hans sätt att bygga upp en trevlig historia tillsammans med intressanta karaktärer. I denna berättelse är det ju som sagt Britt-Marie som är huvudkaraktären och oj vilken resa hon gör. Hennes karaktärsutveckling är så oerhört intressant. Förutom Britt-Marie så finns även flera andra intressanta karaktärer, både barn och vuxna och jag gillar dem alla(utom Britt-Maries make då som jag tycker är en riktig knöl). Liksom boken om Ove så åker man verkligen en känslomässig berg och dalbana även i denna bok. Den är både humoristisk, tragisk på vissa sätt och sorglig. Det enda jag inte blev så väldigt förtjust i var slutet. Det var inte riktigt vad jag ville ha. Men vad gör det. Jag älskar boken ändå.

Baksidestext: Britt-Marie, 63, är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan. Hon har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat samhälle vid en väg där allt är nedlagt utom den ölstinkande pizzerian. Britt-Marie avskyr fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är sannerligen inte börja på en underbar vänskap.

Men när byns ungdomslag behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. När Britt-Marie dessutom blir utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarium finns det ingen återvändo.


Betyg: -5 / 5

6 kommentarer:

 1. Den måste jag läsa också , snart

  SvaraRadera
 2. Jag läste ut den igår kväll, så ska också skriva om den på bloggen om någon dag! Men jag älskade den också, han är ju helt otroligt på att skriva.

  SvaraRadera
 3. Britt-Marie är nog den av hans karaktärer som jag har känt mest med :) Det är en riktigt bra bok.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar Backmans böcker men favoriten är fortfarande En man som heter Ove. Den här kommer dock på andra plats.

  SvaraRadera
 5. De är ju speciella och bra. Jag läste den här utan att ens komma ihåg att jag läst om Britt-Marie innan...

  SvaraRadera