fredag 5 december 2014

Glaskroppar


Titel: Glaskroppar
Författare: Erik Axl Sund
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 381
Finns bl.a att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsex. Tack!

"Hon heter som Jesus mor och bor i Salem i södra Stockholm, två stavelser från Jerusalem.
  Huset som Gud glömde, tänker hon när hon går upp för cykelbanan mot det grå hyreskomplexet. Bostadsområdet är mörklagt av ett nytt strömavbrott, det tredje den här veckan, och portkoden fungerar inte så hon tar fram sina nycklar.
  Händerna skakar och hon vet inte om det är av rädsla eller av förväntan"

Ja så börjar Glaskroppar av Erik Axl Sund. Författarnamnet står egentligen för Jerker Eriksson & Håkan Axlander-Sundquist. Dessa två författare har tidigare skrivit den omtalade serien Victoria Bergmans svaghet, en serie som jag hört mycket gott om, men tyvärr inte läst. Glaskroppar är första delen i en ny serie som de kallat Svart Melankoli. Efter att ha läst denna så är jag onekligen sugen på att läsa även förra serien och definitivt efter att läsa fortsättningen. Om jag förstått det hela rätt så kommer böckerna i denna serie att vara fristående.

Detta är en otroligt svart berättelse om en epidemi av självmord bland unga, människors och speciellt unga människors mörka tankar och hur musikkulturen påverkar. 

Gillar författarnas språk först och främst och det är naturligtvis positivt att boken har korta kapitel. Kapitlen är skrivna ur olika personers synvinkel vilket jag tycker är trevligt. På så vis är det lättare att få grepp om varje enskild karaktär. Många av karaktärerna i boken har koppling till varandra på det ena eller andra sättet, men hur framgår inte förrän i slutet av boken tack vare hur författarna byggt upp det hela. Otroligt spännande och absolut läsvärd!!

Baksidestext: 
ETT MÖRKER MED ENDAST EN UTVÄG

"en deciliter vodka, en deciliter klorin.
Hon kräks inte när hon dricker den dödliga blandningen.
Inte heller när hon tömmer nästa glas. Eller nästa."

En självmordsvåg sköljer över Sverige. Runt om i landet tar unga människor sitt liv på de mest makabra sätt. Det de har gemensamt är ett djupt intresse för enmansbandet Hunger. Ett band som är en del av den mest extrema och mörka musikkulturen, av en dold underjordisk värld.
 Simon lever sitt liv någonstans i samhällets periferi. Han tillbringar dagarna i sin lägenhet på Söder i Stockholm med att skriva och ordna konserter. Den vikarierande kriminalkommissarien Jens Hurtig utreder de brutala, sorgliga och förbryllande självmorden. I de dödas ägo har man funnit gamla kassettband, heminspelade blandband från mitten av 1980-talet, som alla visar sig ha tillhört samma person. Vad har hon med de döda ungdomarna att göra?


Betyg: 4+ / 5

Läst i spänningsutmaning 2014
2 kommentarer:

  1. Riktigt bra bok men triologin om Viktoria Bergman slår allt jag läst!

    SvaraRadera