lördag 20 juni 2015

Flickoffret


Titel: Flickoffret
Författare: James Oswald
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 397

Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Modernista för boken!

Denna deckare fick jag som spontanutskick från Modernista förra året och den har tyvärr blivit liggande sedan dess. Men nu har som sagt äntligen James Oswalds debutbok Flickoffret blivit läst.

Måste säga att detta var en lovande debut. Först och främst så var boken oerhört lättläst så läsningen flöt på riktigt fort. Sedan var intrigen oerhört spännande, trots att det mesta kretsade kring kommissarie McLean och utredningen av både ett gammalt mord och även några nya. Alla dessa har rituella inslag. Jag gillar ju när det är lite övernaturliga inslag så det var nog en av anledningarna till att jag fastnade för berättelsen. Sedan är det ju en deckare som utspelar sig i Storbritannien och det är jag alltid lite svag för. Fastnade även för karaktärerna. Ja som sagt helheten var så bra att jag absolut kommer att läsa nästa bok av författaren.

Handling: En ung flickas vanställda kropp hittas i ett igenbommat källarrum. Runt kroppen har sex inre organ placerats ut i en cirkel, och allt tyder på att flickan har offrats i någon form av makaber ritual. Händelsen tycks ha ägt rum för närmare sextio år sedan.
   För den nytillsatte kriminalkommissarien Tony McLean i Edinburgh är detta ett "cold case" som borde ges låg prioritet - men McLean kan inte sluta tänka på offret och hennes ohyggliga död.
   Samtidigt plågas Edinburgh av en hel rad bestialiska mord. Det är dödsfall som inte uppvisar någon rimlig logik, och Edinburghpolisen står handfallen.
   Till sin förvåning upptäcker McLean att de nya morden på något sätt tycks vara kopplade till det ceremoniella mordet i källaren. En egendomlig, till synes irrationell teori börjar sakta ta form.


Betyg: 4+ / 5

Läst för Spänningsutmaning 2015

5 kommentarer:

 1. För mig funkar inte riktigt kombinationen deckare/övernaturligt, då är det på något sätt inte en deckare längre utan något annat. Men jag gillade verkligen den här boken. Förutom förklaringen då :)

  SvaraRadera
 2. Den var lite väl noggrann i beskrivningen, jag som har blodfobi, hehe.

  SvaraRadera
 3. Gamla mord, övernaturliga inslag OCH Storbritannien - det där lockade verkligen mig till läsning! :)

  SvaraRadera
 4. Det låter som en bok som skulle passa mig, får kolla in den!

  SvaraRadera