lördag 11 november 2017

Hon som vandrar


Titel: Hon som vandrar
Författare: Samar Yazbek
Översättare: Marie Anell
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Utgiven: 2017
Antal sidor: 205
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Ordfront Förlag för boken!

Hon som vandrar är tredje boken som jag läser av Samar Yazbek. Som de tidigare så utspelas denna i Syrien. Denna liksom första boken är en fiktiv roman.

Så här står det om handlingen:

"Rima sitter fastbunden i ett litet rum i Damaskus, oförmögen att göra annat än att vänta. Hela livet har hon fångats in, och hennes ben som aldrig kan sluta vandra, har fjättrats. Men om flickan förr hölls fången av moderns oro över att hon skulle springa sin väg, så är det nu något värre som har tagit makten över henne. I Syrien hörs krigs­ mullret allt högre, så högt att även oskyldiga mödrar dör och unga flickor hamnar i avgrunden.
Rima förstår sig inte på våldet omkring henne, kan inte ta in det hon ser utan fortsätter att söka efter skönheten i livet. Och lika rastlösa som hennes ben är, lika beslutsamt strejkar hennes tunga. För att betvinga sin rädsla och maktlöshet i det låsta rummet skriver hon istället ned sin historia."

---

Denna gripande och fruktansvärda krigsskildring från Syrien är skriven ur tonårsflickan Rimas perspektiv. Krigets fasor har gjort att hon inte längre pratar utan hon uttrycker det hon upplever genom att rita symboler. Hon berättar om de hemskheter hon upplever, hur hon nästan alltid är fastbunden vid sin mammas eller brors handled eller fastbunden i rummet hon befinner sig i. Hennes berättelse hoppar lite fram och tillbaka i händelseförloppet och hon berättar hur människor hon älskar försvinner eller blir dödade, hur hon och brodern får fly och upplevelser när bomberna faller.

Berättelsen beskriver krigets fasor, men trots det tunga ämnet så skriver författaren med ett enormt vackert språk. Tyckte så mycket om denna lilla bok och rekommenderar den till läsning.


Betyg: 4 / 5
 

1 kommentar: