fredag 5 juli 2024

En bastu i Umbrien


Titel: En bastu i Umbrien
Författare: Tomas Bacoccoli
Bokförlag: Kaunitz-Olsson
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-05
Antal sidor: 327
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Tomas Bacoccolis bok En bastu i Umbrien vilken är hans första bok.


Bokens första mening: "Pappa har alltid varit förföljd av tur."


Så här står det om boken: "Pappa hade visat tecken på bipolaritet, emotionell instabilitet, hypokondri och schizofreni tidigare. För att inte tala om hetsätning, allmän vårdslöshet, borderline-beteende och narcissism. Han gjorde och sa sånt som de flesta bara tänkte eller drömde och därför tyckte många att han var lite galen. Tokig och rolig och bullrig. Charmig och kul att vara med. En livsnjutare med spännande intellekt. Mycket känslor och stort hjärta, sa de. Men för mig var han bara min bredaxlade pappa. Och nu var han sjuk. Sjuk i Alzheimer. Sjuk i huvudet.

Det här är berättelsen om hur man bryter upp från vardagslunken på Lidingö till en förfallen vingård utanför Perugia. Hur man hoppar av mitt i karriären för att vårda, trösta och byta blöjor på en pappa som aldrig någonsin tröstade, vårdade eller bytte en blöja.

Tomas Bacoccoli bor sedan 2014 med sin hustru Elin och deras tre barn i Corciano, Umbrien där de driver en oliv- och hästgård. Tidigare var han verksam som sälj- och marknadschef inom mediekoncernen MTG."


Hur var boken: En väldigt trevlig och berörande bok där författaren berättar om sin uppväxt med en väldigt speciell och ofta besvärlig pappa. Den berättar också om hur livet blev när han och hans familj fick bryta upp från sitt liv i Sverige och sina karriärer för att flytta till Italien för att ta hand om hans pappa när han drabbas av demenssjukdom. Väldigt läsvärd.


Betyg: 5 / 5

 

2 kommentarer:

 1. verkar intressant, tack för tips (vaffö skriver du inte Bokus som inköpsställe?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokus pocket för 79 kr:
   https://www.bokus.com/bok/9789189603097/en-bastu-i-umbrien/

   Radera