onsdag 4 september 2024

I munkens skugga


Titel: I munkens skugga
Författare: Helena Thorfinn
Bokförlag: Norstedts
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-09
Antal sidor: 429
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus


I munkens skugga av Helena Thorfinn har stått i bokhyllan ett tag, men nu äntligen är den läst.


Bokens första mening: "Naten Amay Gyan:  Det var ett olycksbådande år, det var ett mörkt år då planeterna var arrangerade så att ett stort skifte skulle ske, astrologerna i Mandalay hade talat om det i hundra år."


Så här står det om handlingen: "Katja har blivit utmanövrerad från jobbet som mellanchef på kommunen och måste komma bort från allt. Det enda som känns lockande är att hälsa på systersonen Simon, trainee på Unicef i Burma/Myanmar - det gåtfulla landet som håller på att öppna upp mot omvärlden.

Väl på plats i en bungalow i Yangon växer beslutet fram hos henne att genomföra en tyst meditationsretreat i ett av Yangons många buddhistkloster. Katja behöver lära sig att släppa taget och "let it pass".

Men hos munkarna i klostret hamnar hon mitt i den hemliga rörelse som hotar landets sköra demokratiska uppvaknande och hon får ansvar för en liten nunna. I stället för att släppa taget, tvingas Katja agera.

Samtidigt i en annan del av landet letar modern till den lilla nunnan efter flickans pappa. Han har försvunnit spårlöst som en följd av förföljelsen av det folk han tillhör."


Hur var boken: Detta var en jätteintressant berättelse som utspelar sig i Burma/Myanmar. Den utspelar sig under en spännande och samtidigt orolig period i landet. Det handlar även om frammarschen av IT i landet där näthatet sprids som en löpeld. Intressant att bekanta sig med landet och kulturen, som jag inte visste så mycket om sedan innan. Väldigt bra språk måste jag säga. Är verkligen nyfiken på att läsa mer av författarinnan. Vet att jag har ytterligare någon bok i hyllan.


Betyg: 4 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar