tisdag 1 maj 2012

Eva Luna


För ett tag sedan när jag var inne på Myrorna hittade jag Eva Luna, en pocket från 1993 skriven av den chilenska författarinnan och journalisten Isabel Allende. Har läst en bok av henne tidigare, som jag tyckte var en väldigt varm berättelse, så var även denna. Hon levandegör personer och miljöer på ett fantastiskt sätt. Älskar hennes sätt att skriva. Om man skall anmärka på något i boken så är det att mötet mellan de två huvudpersonerna kommer aningen sent i berättelsen.

Baksidestext: Eva Luna är dotter till ett hittebarn från djungeln och en indianhövding. Sina första år tillbringar hon hos den egendomlige professor Jones, som ägnar sig åt mumifiering av människor. Vid sex års ålder står hon ensam i världen. men hennes järnhälsa och upprorsanda hjälper henne att överleva. Hon har också en ovanlig förmåga: hon kan berätta sagor som hon delvis ärvt efter sin mor. Hon byter dem mot bröd, och så småningom förstår hon också att använda dem i frihetskampen.

I en annan del av världen växer Rolf Carlé upp som son till en sadisktisk lärare. Han emigrerar, och när han som journalist och filmare dokumenterar bergsgerillans liv i ett land som liknar Chile möter han Eva, just i färd med att förbereda fritagningen av en grupp gerillamän.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar