måndag 28 maj 2012

De sju dödliga synderna

Hos Nilmas Bokhylla fick jag syn på denna roliga utmaning. Den kommer tydligen ursprungligen från någon videoblogg på youtube. Kände i alla fall att jag ville ta mig an den:

1. Girighet: Vilken är din dyraste bok? Vilken är din billigaste bok?
De enda riktigt dyra böcker jag köpt är uppslagsverk. Det senaste var ahaBertmarks snygga svarta uppslagsverk, med röda och silvergrå detaljer.
Vilken som är den billigaste boken är svårt att säga. Det måste nog var de billiga pocketböckerna som jag brukar inhandla på Myrorna lite då och då. 

2. Vrede: Vilken författare har du en kärlek/hat- relation med?
Oj vad svårt . Men efter lite funderande måste jag nog säga Jan Guillou. Kan ibland störa mig på att han skriver på ett väldigt journalistiskt sätt...men samtidigt är innehållet i hans böcker så bra så jag bara måste läsa dem.

3. Frosseri: Vilken bok har du slukat om och om igen utan någon skam över huvud taget?
Det är faktiskt inte ofta jag läser en bok mer än en gång, Men boken Facklan av Marion Zimmer Bradley, en bok som handlar om hjältar, gudar och gudinnor i det gamla Troja, denna bok har jag faktiskt läst två gånger och njutit av det!!

4. Lättja: Vilken bok har du struntat i att läsa klart pga lathet?
Den enda bok som jag börjat på men inte orkat läsa färdigt var boken Fågelvägen av Ann-Marie MacDonald.  Men av det lilla jag läste så tror jag ändå att den är bra, så en vacker dag kanske jag läser den ändå.

5. Högmod: Vilken bok pratar du ofta om för att framstå som intellektuell läsare?
Något sådant gör jag inte. Men skulle jag så hade det väl säkert varit någon av klassikerna som man läst genom åren.

6. Lust: Vilka egenskaper tycker du är mest attraktiv för en manlig eller kvinnlig karaktär?
En manlig karaktär kan gärna vara lite hård och tuff på ytan, men humoristisk och varm på insidan, gärna framgångsrik också. En kvinnlig karaktär skall vara cool, framgångsrik, en som klara att hålla många bollar i luften samtidigt, en sådan där "jag klarar allt- person".

7. Avund: Vilken bok skulle du helst få som present?
Jag skulle bli jättelycklig om något fått tag i och köpt Stockholms slott och dess konstskatter åt mig.  Boken är av Åke Setterwall, Stig Fogelmarck och Lennart af Petersens. Bonniers, 1950. Har ägt ett ex av denna bok som jag fick av min farmor och hennes man när jag var ung. Farmors man arbetade i många, många år på Bonniers och hade fått tag i ett fint exemplar av denna bok som inte gjordes i stor upplaga. Boken var helt skinninbunden i rött skinn men utskurna guldkronor på pärmen och guldtext på ryggen och även guldsnitt på bladen. Boken försvann olyckligt vid en flytt för 16 år sedan.


2 kommentarer:

  1. Boken du önskar dig mest finns på bokbörsen för ca 80 kronor som minst!
    http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=Stockholms+slott+och+dess+konstskatter&screator=&stitle=

    SvaraRadera