tisdag 9 april 2013

Begravda i himlen


Titel: Begravda i himlen
Författare: Peter Zuckerman & Amanda Padoan
Bokförlag: ICA Bokförlag
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 272

Vill tacka ICA Bokförlag för detta recensionsexemplar.

Begravda i himlen - En extraordinär berättelse om K2´s dödligaste dag, är en berättelse i denna genre som inte liknar andra jag läst. Här handlar det så klart om den otroligt tragiska dagen i augusti 2008 då så många omkom på detta farliga berg. Man får följa den spännande klättringen och ta del av vad som gick fel. Men mycket av berättelsen handlar om lokalbefolkningen och Himalayas historia. Man får bakgrunden till hur de olika människogrupperna kom att bosätta sig i dessa trakter och man får som sagt följa några av höghöjdsbärarna ända från barndom fram till den ödesdigra dagen. Man får följa hur de blev så duktiga klättrare. Det är roligt att boken är inriktad på klättrarna från lokalbefolkningen i Himalaya, för oftast brukar böcker i dessa ämnen inrikta sig på de västerländska klättrarna. Det här var absolut en berättelse i min smak. Väldigt lärorik och otroligt spännande.

Baksidestext: 
Ur förordet "Många redogörelser för bergsbestigningar beskriver en dödsföraktande klättring uppför fasta rep. Men hur hamnar de där repen där? Vilka genomförde räddningsinsatserna? När ens liv hänger på att en knop håller, kanske man vill veta vem som slog den."

När elva klättrare omkom på världens farligaste berg K i augusti 2008, överlevde två sherpor katastrofen. Sherpor är de lokala klättrare som gör det möjligt för västerländska klättrare att överhuvudtaget ha en chans att ta sig upp på Himalayas högsta toppar. De har länge varit hjältar i det fördolda, men här ger Amanda Padoan och Peter Zuckerman dem en röst och historia. Vi får följa sherporna Chhiring Dorje Sherpas och Pasang Lamas livshistorier, från deras byar högst upp i Himalaya, till slummen i Katmandu, över glaciärerna i Pakistan till baslägret på K2. När katastrofen är ett faktum finner Chhiring sin kollega Pasang strandsatt, utan yxa, på en isvägg där han väntar på att dö. Den räddningsaktionen som följer har kommit att bli legendarisk. 

Betyg: 4 / 5                                             


1 kommentar: