tisdag 2 april 2013

Göra rätt


Titel: Göra rätt
Författare: Simon Felix Adler
Bokförlag: Kabusa
Band: Danskt band
Tryckt: 2013
Antal sidor: 249

Tack så mycket Kabusa Böcker för detta recensionsexemplar.

Baksidestext: Adam är förälskad för första gången i sitt liv och han åker till EU-toppmötet i Göteborg för att få vara med Sara som ska dit och demonstrera. Hennes åsikter är inte hans, Adam är inte ens politiskt intresserad. Men när han ser en polis slå ner en obeväpnad person händer något inom honom.
Förödelsen på Avenyn i Göteborg 2001 skakar om Sverige. Tidningarnas rubriker skriker och mediedrevet vädrar blod. Någons blod. Adam blir en av dem som får bära skulden.

Göra rätt är skriven av Simon Felix Adler. Detta är hans debutroman, och ingen dålig sådan måste jag säga. Han skriver här på ett trovärdigt och tankeväckande sätt om kravallerna under Eu-toppmötet 2001 då Göteborg såg ut som en krigszon, då polisen slog på allt som kom i deras väg, då demonstranter och aktivister kastade sten och krossade fönsterrutor, då polisen för första gången sedan Ådalen 1931 sköt mot allmänheten. Författaren var själv på plats när detta hände. Boken handlar dock inte om honom själv utan Adam, bokens huvudkaraktär har kommit till efter att författaren har pratat med många som var med om händelsen.

Jag minns detta så väl. Tidningsrubrikerna var feta och många, det pratades om händelsen i varenda nyhetssändning. Hela Sverige var uppskakade och chockade. I denna berättelse får vi lite mer inblick i det egentliga händelseförloppet. Berättelsen väcker tankar, var det demonstranternas agerande som gav upphov till bedrövelsen eller gjorde polisen fel? Berättelsen beskriver efterverkningarna av kravallerna. Hur media påverkar, hur polisen och samhället till vilket pris som helst vill hitta de som är skyldiga. Samtidigt är detta en berättelse om en kille som haft det lite stökig under uppväxten och en berättelse om kärlek. 

Tycker att karaktären Adam känns väldigt trovärdig. Tycker om att man hoppar mellan där Adam är i händelsernas centrum och Adam ensam med sina tankar. Handlingen är lite långsam till en början för att sedan få ett otroligt flyt, så boken är väldigt lättläst. Gillar den verkligen och om man tycker ämnet är intressant så kan jag varmt rekommendera den.

Betyg: 4 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar