lördag 3 augusti 2013

Dirigenten från Sankt Petersburg


Titel: Dirigenten från Sankt Petersburg
Författare: Camilla Grebe & Paul Leander-Engström
Förlag: Damm
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 366
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Dirigenten från Sankt Petersburg är första delen i en trilogi med namn Moskva Noir. Boken är skriven av författaren Camilla Grebe och finansmannen Paul Leander-Engström.

Historien tar sin början i Sankt Petersburg 1993 för att sedan fortsätta i Moskva 10 år senare. Handlingen utspelar sig i den ryska affärsvärlden, där det är tillåtet med vad som helst för att tjäna de stora pengarna. Huvudkaraktärerna är advokaten Fredrik Kastrup och hans vän Tom Blixen, båda svenskar, som av olika anledningar hamnat i Moskva. Dessa två blir indragen i en företagsaffär med oväntade följder, där organiserad brottslighet figurerar.

Det sägs att det går att dra paralleller med vissa verkliga händelser, men det är inget jag känner till sedan tidigare, så jag kan inte göra några kopplingar. Det gjorde mig dock intresserad så det får jag kika närmare på, för det är ju oerhört spännande om historien bygger på något som hänt i verkligehten

Det var i alla fall en väldigt spännande och brutal  början på trilogin. I första kapitlet drar historien igång med en väldig fart. När man så hoppar 10 år framåt i tiden, tyckte jag att de första sidorna kändes lite tröga, men sedan blev det helt plötsligt ett oerhört flyt i berättelsen så jag har i stort sett sträckläst boken. Ser väldigt mycket fram emot att läsa fortsättningen när den kommer.

Handling: MOSKVA 2003. Det luktar lågoktanig bensin, svett och byggdamm. Primitiv, brutal och löftesrikt, precis som Ryssland, tänker den svenske finansmannen Tom Blixen på väg till sitt arbete på Pioneer Capital, landets ledande investmentbank.
De senaste åren har enorma förmögenheter skapats över en natt och många har fått betala med livet i huggsexan om landets rikedomar.
Den största möjligheten i firmans historia har just öppnat sig och Tom utses att föra affären i hamn. Uppdragsgivarna är Rysslands största oljebolag, som leds av den mäktige Romanov.
Tom tror sig kunna hantera den korruption och brutala maktkamp som är självklara inslag i det ryska affärslivet, men finner sig snart indragen i en våldsspiral som kostar flera av hans närmaste livet.


Betyg: 4+ / 5


6 kommentarer:

 1. Låter okey tycker jag
  Mia

  SvaraRadera
 2. Den har jag vart nyfiken på ett tag så den får jag nog låna hem vid ett tillfälle :)

  SV: Tackar :)

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte den var helt ok. Ser fram emot att läsa fortsättningen när den kommer.

  SvaraRadera
 4. Svar: Tack så mycket! :)

  SvaraRadera
 5. SV: Vad roligt att du tycker det:)

  SvaraRadera
 6. SVAR: tack så hemskt mkt! Det betyder mycket för mig att folk vill mig väl! :)

  SvaraRadera