tisdag 8 juli 2014

Boktjuven


Titel: Boktjuven
Författare: Markus Zusak
Bokförlag: B. Wahlströms
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 585
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Fick hem Boktjuven av Markus Zusak för ett bra tag sedan och nu äntligen har jag läst den. Det här var verkligen en helt fantastisk läsning.

Boken har en berättarröst och denna röst är döden. Han berättar en historia där huvudpersonen är den tyska flickan Liesel Meminger. Berättelsen handlar om hennes uppväxt i andra världskrigets Nazityskland. Det är en berättelse om människor som inte står på Hitlers sida utan tycker att det som sker är fel. Det handlar om kärlek, vänskap, krigets otrygghet och om ordets makt och betydelse. När Liesels lillebror dör hittar hon sin första bok i närheten av sin brors grav. Detta är början till hennes kärlek till det skrivna ordet. 

Boken är så otroligt vackert skriven. Det är massor med liknelser som är som poesi. Och att författaren har använt döden som berättarröst känns väldigt originellt. Så vid sidan om berättelsen om Liesel och hennes vänner och grannar i staden Molching i närheten av Mûnchen, så berättar döden om sitt arbete med att ta hand om alla de dödas själar. Detta blir så otroligt speciellt. Älskar verkligen denna bok. Den är absolut bland de bästa jag läst på länge. Rekommenderar den varmt.

Handling: Om du vill så kan du väl följa med mig, så ska jag berätta något för dig. Jag ska visa dig något.

 Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början.
 Nioåriga Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj. hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död.
 Liesel är en boktjuv - hon själ från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare. Detta är Liesels berättelse. Och berättelsen om dem som bodde på himmel Straβe när bomberna föll.


Betyg: 5 / 5

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen en fantastisk och väldigt annorlunda bok :)

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillade den :)

    SvaraRadera