torsdag 24 juli 2014

På stort Alvar


Titel: På stort Alvar
Författare: Johan Theorin
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 262
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Johan Theorins kriminalserie som utspelar sig på Öland, har blivit lite av favoritböcker för mig inom den genren de senaste åren, så naturligtvis var jag väldigt nyfiken på att även läsa hans novellsamling På stort Alvar. Detta är nu äntligen gjort.

Theorins noveller bygger på den öländska berättartraditionen, vilken författaren lärt känna ända sedan barnsben, då han på somrarna besökte släkten på Öland. Det är skrönor, spökhistorier och mycket annat i de 15 ganska korta noveller i denna bok. Älskar Theorins sätt att skriva och tycker att dessa noveller är mysigt spöklika och övernaturliga. Alldeles i min smak. Detta är helt perfekta små berättelser att läsa under sommarens härliga dagar. Rekommenderas varmt.

Från baksidestexten: På Ölands stora Alvar vilar döda krigare i bronsåldersrösen, redo att vakna upp om någon stör dem. I det platta landskapet springer joggare ut i det okända och inuti öländska ödekyrkor sker kusliga utgrävningar.

I På stort Alvar samlar Johan Theorin alla noveller som han skrivit om Öland genom åren, och lägger till fem nya. Det är en blandning av spökhistorier, kriminalgåtor, relationsdramer och rena skrönor, och flera handlar om den gamle skepparen Gerlof Davidsson från spänningsromanerna Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge.

På stort Alvar är en hyllning till den gamla öländska berättartraditionen och är stämningsfullt illustrerad av öländska konstnärer.


Betyg: 4+ / 5

4 kommentarer:

 1. Den ska jag läsa när jag åker till Öland nästa år.

  SvaraRadera
 2. sympatisk författare som verkligen kan beskriva sitt landskap. Nattfåk tyckte jag var väldigt bra. och kuslig.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar verkligen Theorins Öland-böcker, men den här har jag inte hunnit med ännu. Är verkligen sugen på att läsa! Jag lyssnade på hans sommarprat för ett tag sedan och då blev jag ännu mer påmind om att jag borde läsa den här snart.

  SvaraRadera
 4. Den har jag här som e-bok, men blir visst aldrig färdig till att läsa den. Blir så sugen nu när jag läser om den här. Säger som så många, så många böcker, så lite tid ;)

  SvaraRadera