måndag 1 december 2014

Vip-rummet


Titel: VIP-rummet
Författare: Jens Lapidus
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 464
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsex. Tack!

Efter att ha läst Jens Lapidus Stockholm Noir-serie, en serie som jag gillar riktigt mycket, så har jag varit så sugen på att läsa VIP-rummet, vilken är första delen i en ny serie.

Stockholm Noir-serien var ju väldigt speciell vad gäller språket. Det var en hel del slanguttryck som används i den undre världen. Så är det absolut inte i VIP-rummet. Här är det en helt annan ton i språket, så mycket trevligare och helt i min smak. Här kretsar handlingen kring ett kidnappningsfall. Det är en välbärgad  överklasskille som är försvunnen. Två väldigt omaka personer står i fokus under utredningen av brottet. Den ena är Teddy en kille som just lämnat fängelset efter att ha avtjänat ett 8-årigt straff. Den andra är Emelie som arbetar på en advokatfirma. Denna kombo var riktigt lyckad.

Gillar alltså framför allt språket i boken. Det känns mer moget på något sätt. Här märks det också att Lapidus är insatt i hur rättssystemet fungerar. Jag tycker mycket om karaktärerna, och deras olikheter ett plus i storyn. Berättelsen är spännande och intrigen byggs upp för att kulminera och knytas ihop på ett superbt sätt på slutet. Man gissar hit och dit vem eller vilka som är skyldiga. Hur det verkligen ligger till kommer som en överraskning. Som sagt, tycker verkligen om denna bok och ser så mycket fram emot att få läsa fortsättningen, gärna snart :)

Baksidestext: Möt Teddy och Emelie, ett omaka radarpar med kass personkemi.

Teddy har bestämt sig: han är färdig med brott efter åtta år på anstalt. Men han har inte en krona på fickan. Arbetsförmedlingen är ett skämt och han sover på sin syrras soffa. Läget blir akut när en indrivare hör av sig och kräver pengar.

Emelie är påläggskalv på advokatfirman Leijon, en boutiquebyrå i Londonklass där en framgångsrik karriär är extremt svåruppnåelig.

En av byråns delägare ger henne ett oväntat uppdrag, som hon varken kan eller får tacka nej till. Tillsammans med Teddy ska hon ta reda på vad som har hänt den försvunne Philip Schale: investerare och jättestekare vars familj är livrädd för att blanda in polisen.

Emelie vill upp och Teddy vill bli av med skulder. Hon har valts för att hon är kompetent och plikttrogen, han har valts för att...ja, varför? Delägaren vet något om Teddy som ingen annan känner till.

Och kidnapparnas tålamod rinner undan som sand i ett timglas.


Betyg: -5 / 5


4 kommentarer:

 1. Jag har sista delen kvar i Stockholm Noir-serien. Och denna. Det låter bra att språket är annorlunda i den här. Lite jobbigt är det att läsa på slang :)

  SvaraRadera
 2. han skriver ju bra, den första läste jag

  SvaraRadera
 3. Låter bra. Jag har den oläst på plattan :)

  SvaraRadera
 4. Oj, du gav den bra betyg ser jag :) Tur att vi alla är olika men det är roligt att läsa någon annans, mer positiva, recension också ;)

  SvaraRadera