fredag 9 oktober 2015

Det som inte dödar oss


Titel: Det som inte dödar oss - Millennium 4
Författare: David Lagercrantz
Bokförlag: Norstedts
Format: E-bok
Utgiven: 2015
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Norstedts!

Ja oj. Nu har jag läst Det som inte dödar oss, vilken är en fristående fortsättning på Stieg Larssons Millennium-trilogi. Det är David Lagercrantz som tagit sig an att skriva denna fortsättning, vilket var riktigt tufft gjort. Jag har verkligen längtat efter att läsa den, men samtidigt varit orolig att inte gilla den, för debatten kring boken har varit ganska het.

Jag älskade Millennium-böckerna och fullständigt slukade dem när de kom. De hade spännande handling, gillade karaktärerna då speciellt den tuffa hackertjejen Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist. Handlingen kunde vara väldigt brutal och rå emellanåt och det var en stor dos politiskt maktspel i handlingarna.

I denna nya Millennium-bok så tycker jag att de flesta karaktärer är sig lika, men jag tycker att man gjort Mikael Blomkvist något mindre stöddig och Lisbeth Salander känns lite mer mänsklig och känslosam i vissa fall. Jag tycker absolut inte att det är en nackdel, tvärtom gillar jag det. Man märker även på språket att det är en annan författare och framför allt på tempot. Det som inte dödar oss har raskare tempo än den ursprungliga trilogin. Tycker inte heller detta är en nackdel. Visst finns det skillnader speciellt språkmässigt, men jag måste säga att jag gillar boken riktigt mycket. Vet att många varit lite kritiska mot boken, men i alla fall jag är riktigt nöjd.

I den här boken är det IT-världen som figurerar. Här är en berättelse om hur sårbar vår digitala värld är och hur lätt oseriösa och ondskefulla människor kan komma över viktig information. Men det jag tycker allra mest om med boken är gestaltningen av den autentiska pojken August och Lisbeth Salanders förhållningssätt till honom. Det enda jag kan ha att anmärka på är att jag tyckte att det tog lite för lång tid innan Salander kom in ordentligt i handlingen, Annars var boken väldigt läsvärd.

Handling: Tidskriften Millennium har fått nya ägare  Elaka tungor hävdar att tiden sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.

Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.

Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. 


Betyg: -5 / 5

Månadens val i Jessicas bokcirkel på Facebook!


7 kommentarer:

 1. Även om jag klagade lite tycker jag helt klart det var en värdig uppföljare till Stieg Larssons böcker :)

  SvaraRadera
 2. Intressant att få läsa lite recensioner av den här boken för jag har inte så mycket åsikter förutom att jag varit rädd att det skulle bli pannkaka av boken men det verkar den inte ha blivit så får nog se till att läsa den :)

  SvaraRadera
 3. Den ligger och väntar på mig på biblioteket nu, känns bra att se ett så bra betyg på den :)

  SvaraRadera
 4. Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska läsa den eller inte, men det lutar mer åt att den kommer bli läst.

  SvaraRadera
 5. Skummade igenom ditt inlägg lite för jag står i kö på ljudboken på jobbet. Jag vill absolut läsa (fast eg. lyssna nu då), även om jag egentligen är lite tveksam till att göra så här. Kul att du är så positiv i ditt omdöme!

  SvaraRadera
 6. Ska läsas, har ställt mig i kö på biblioteket. Jag hoppas få den i december någon gång (det är en väldigt lång kö).

  SvaraRadera
 7. ska nog inte läsa den, fast Lagercrantz har jobbat hårt för att skriva bra om högre avancerad matte.

  SvaraRadera