Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

söndag 30 september 2018

En smakbit på söndag - Britas Resa


Ja då är det söndag och sista dagen i september. Hos Flukten fra virkeligheten är det dags att dela med sig en smakbit ur boken man för närvarande läser.

Just nu läser jag två böcker och den ena är Britas resa av Sven Wollter. Har snart hunnit halvvägs och jag gillar den riktigt mycket. Så här låter min smakbit:

"Brita var tjugotre år gammal, en kvinna med stark inegritet och utrustad med ett väl utvecklat sunt förnuft, men även med en passionerad kroppslighet. Tobbe var knotig och knuten, tänkte mycket men hade svårt att ge sig hän. han var en blyg pojke från en småstad i norr och att då hamna i lag med en eldkula som Brita var överväldigande. Och svårt. Att bara ge upp och låta sig föras med, hänföras. Det var Brita som fick ta ledningen i sängen, fastän hon var så gott som oskuld. Eskil från Frånö, den ömsinte Eskil som glidit ur hennes famn och försvunnit över havet var hennes enda erotiska erfarenhet och den hade varit fin men fumlig. Nu handlade det om brånad, uppflammad i vinterns kallaste månad, som en vådeld en torrsommar i Ångermanlands inland."


torsdag 27 september 2018

Hett i hyllan #163


Jaha, så här på torsdagen så innebär det att det åter är dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi dela med oss av de där böckerna som stått och samlat damm i eviga tider i våra bokhyllor.

Veckans bok hos mig är Kretsen av Veronica von Schenck. Min upplaga är från Månpocket och den är tryckt 2010. Denna som många andra i min bokhylla kommer från en reakorg på EKO för flera år sedan. Eftersom det verkar finnas en bok före denna så har den inte blivit läst. Kanske skulle försöka få tag i den tidigare boken och läsa båda.

Så här står det om handlingen:

"Sedan profileringen av änglamördaren har uppdragen varit i det närmaste obefintliga.Relationen till Rickard gör Althea tveksam till att ta de uppdrag hon blir erbjuden i NewYork.Men så mördas en ITtekniker på Lindsteinska banken där Altheas väninna Emelie är säkerhetsansvarig. Den mördade mannen hittas på en bakgata, skjuten och med ett tarotkort - djävulen - instucket i munnen. I samma veva upptäcks ett omfattande dataintrång, miljontals kronor har stulits från banken under lång tid.Ytterligare ett mord sker, återigen lämnas ett tarotkort i den mördades mun. Polisen misstänker att en seriemördare härjar och vänder sig till Althea. Samtidigt blir det inbrott på Emelies kontor och hårddiskar kraschar till höger och vänster. Vem, eller kanske vilka, är det som Althea och Emelie har att göra med egentligen?"



onsdag 26 september 2018

Slaget om Salajak


Titel: Slaget om Salajak
Serie: Krönikan om Jarmaland
Författare: Johan Theorin
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Format: E-bok
Utgiven: 2018-05
Antal sidor(fysisk bok): 350
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bonnier Carlsen för boken!

Har ju läst alla Johan Theorins böcker ur hans deckarserie som utspelar sig på Öland, och gillat dem jättemycket. När jag hörde att han skrivit nytt så blev jag så klart nyfiken. Slaget om Salajak är första boken i en serie för åldersgrupp 9 - 12 år. Tycker ju att det är superkul att läsa böcker för yngre åldrar emellanåt, både för egen del och för att tipsa den yngre generationen bland släkt och vänner.

Så här står det om handlingen:

 
"I fjällborgen Salajak vaknar det kungliga hwitergardet och sträcker ut sina lädervingar efter den långa vinterdvalan. Ristin och de andra i gardet flyger upp över Salajak för att välkomna de hundra hwiterkrigare som återvänder hem från människornas värld med kött. Färskt kött … Samtidigt rymmer de tre bröderna Egg från sin småländska gård för att ansluta sig till krigshären som ska stoppa hwitrernas illdåd. Mellanbrodern Niklis vill bli knekt och storebrodern Samuel, dråparen, har en dröm om att bli riddare. Lillebrodern Jöran vill mest att bröderna ska återvända hem, innan fru Död möter dem alla.
Runt krigshären som tågar mot fjällen i norr sammanflätas olika öden, och oundvikligen dras de mot den bottenlösa avgrund bortom Salajak där Hel härskar – Jarmaland. En värld av mörker och is.
Följ med på ett äventyr i 1300-talets Sverige. En tid fylld av krig och maktkamp och där hwitrer, feer och lindormar var lika verkliga och farliga som digerdöden. En blivande fantasyklassiker i historisk tappning."

---

Den här boken var riktigt rolig att läsa. Det märktes att den är skriven för en yngre publik, för språket är ganska enkelt. Boken är otroligt lättläst och den är enormt fantasifull. Jag gillar verkligen alla övernaturliga väsen som boken är full av och tycker mycket om karaktärerna. Sen hittade jag otur nog personnamn som börjar med små bokstäver på flera ställen, och sådant sticker väldigt i ögonen på mig. Men i det stora hela en supertrevlig fantasyberättelse som jag tror att barn i åldersgruppen kommer att gilla riktigt mycket, och jag gillade den tillräckligt mycket för att bestämma mig för att jag skall läsa fortsättningen på serien när den kommer.


Betyg: 3,5 / 5

Kall, kall jord


Titel: Kall, kall jord
Författare: Adrian McKinty
Översättare: Nils Larsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2016-11
Antal sidor: 344
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Kall, kall jord av Adrian McKinty fick jag hem från Modernista för ganska länge sedan som en överraskningsbok. Sen har den tyvärr blivit stående i bokhyllan ända till nu. Hade hört lite blandade åsikter om denna så jag var aningen tveksam till att läsa den. Men jag bestämde mig ändå för att göra det.

Så här står det om handlingen:

"Två personer har hittats döda. Den ena har lämnats, mördad, i en bil vid vägkanten. Det var meningen att man skulle upptäcka honom snabbt. Mördaren vill sända ett budskap. Den andra personen är en ung kvinna som hittats hängd i ett träd långt inne i skogen. Utan tvivel ett självmord. Kvinnan hade alldeles nyligen fött barn, men det finns inga spår av barnet på platsen.
På ytan tycks ingenting förena de två fallen. Men kriminalinspektör Sean Duffy vet att det finns kopplingar, och att de bara väntar på att tas fram i ljuset.
Sean har löst sex mord i sin karriär, men har hittills aldrig lyckats ställa någon av gärningsmännen inför rätta. Den här gången är han fast besluten om att någon ska få betala..."


---

Läste denna Sean Duffy-Thriller med blandade känslor. Det var ju mycket man kände igen från vad man hört om perioden på Nordirland tidigt 1980-tal då strider mellan katoliker och protestanter rasade och när det hungerstrejkades bland fångar. Denna igenkänning var intressant. Sedan var det också massor med musikreferenser - grupper, artister, låtar och klassiska musikstycken - och det är sådant som jag alltid gillar. Själva mordhistorien var också intressant och spännande på ett sätt. Men det var något med språket som gjorde att jag och boken inte klickade riktigt. Det gick lite för långsamt i mitt tycke. Men så är det. Alla böcker passar inte till hundra procent och ibland kan det vara fel bok vid fel tillfälle.


Betyg: 3 / 5


tisdag 25 september 2018

Veckans topplista v.39 - Crimetime: Bästa svenska deckare


Eftersom Crimetime Göteborg går av stapeln i helgen i samband med Bokmässan så tycker Johannas Deckarhörna att det passar bra att vi tipsar om våra svenska deckarfavoriter hittills i år. Jag har läst ganska lite crime i år och har bara läst fyra svenska författare, så jag klämmer in en översatt på slutet. Fyra av den är utgivna i år en en gavs ut förra hösten.

1. Prästens lilla flicka av Susan Casserfelt. Första delen i en deckarserie som utspelar sig vid Höga Kusten.

2. Judasvaggan av Caroline Engvall. Andra boken om journalisten Lovisa Ling och och polisen Ulrika Stenhammar. En ruggig berättelse där övergrepp på barn är i fokus.

3. Annabelle av Lina Bengtsdotter. En otroligt intressant deckare som handlar om hur kriminalinspektör Charlie Lager återvänder till sin hemort Gullspång för att hjälpa till med en mordutredning.

4. 1793 av Niklas Natt och Dag. Här är en ovanlig deckarhistoria. Berättelsen utspelar sig runt Stockholm och året är 1793.

5. Så till den översatta boken. Det är Rökridå av Krysten Ritter. Här debuterar skådespelerskan Krysten Ritter som bokförfattare, och det gör hon bra. En spännande och intressant berättelse. Huvudkaraktären är miljörättsjurist och hon utreder ett företag i sin gamla hemstad.

 

måndag 24 september 2018

Tematrio - BLÅ


Då är det ny vecka och nytt tema i tematrion hos Lyrans Noblesser. Jag kör vidare på utseendet på omslag och denna veckan blir det tre bra böcker med blå omslag.

1. En officer och spion av Robert Harris. En bok som utspelar sig i slutet på 1800-talet. Den handlar om den kända Dreyfusaffären, då den unga judiska arméofficeren mot sitt nekande döms för landsförräderi. 

2. Slutet på kedjan av Fredrik T. Olsson. En jätteintressant spänningsroman där den 50-åriga kryptologen William Sandberg blir bortförd och förd till av en organisation. Boken är spännande och tankeväckande.

3. Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström. En bok som handlar om hur berättelserna om Sherlock Holmes kunde blir så ofantligt framgångsrika.

 

söndag 23 september 2018

En smakebit på söndag - DET


Det tog ända till kvällen innan jag kom på att jag skulle delta i En smakebit på söndag. Men bättre sent än aldrig. Denna söndag är det Betraktninger som håller i detta.

Min smakbit kommer från boken DET av Stephen King. Håller tillsammans med ett gäng på Instagram på att ta mig igenom denna. Är lite orolig att den skall bli för hemsk för mig, men än så länge läser jag. Så här lyder smakbiten:

"De satt där på stranden och åt, pratade mycket lite men betraktade hur vattnet samlade sig uppströms om dammen och flödade ut kring brädernas kanter. De hade redan börjat påverka strandbankernas topografi, konstaterade Eddie - de avledda strömmarna skar ut hålor i dem. Och mitt för ögonen på honom skar den nya strömfåran in i strandbanken på andra sidan så att den åstadkom ett litet jordskred."


torsdag 20 september 2018

Hett i hyllan #162


Det har gått en vecka igen och det är torsdag, vilket innebär att det är dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi presentera någon bok som har stått och samlat damm i bokhyllan i eviga tider, låta den komma fram i ljuset och ta plats.

Veckans bok hos mig blir Krogen av Emile Zola. Detta är en gammal klassisk Parisskildring och den gavs ut för första gången 1877. Denna pocketutgåva gavs ut år 2000 av Natur och Kultur. Det här är ytteligare en bok som jag hittade på Myrorna för flera år sedan. Hade totalt glömt att jag köpt den tills jag hittade den bakom en packe andra böcker idag.

Så här står det om boken:

"Krogen tillhör de klassiska parisskildringarna och är samtidigt en av de första realistiska berättelserna om storstadsproletariatets vardagsliv. I centrum står tvätterskan Gervaise, som tillhör en deklasserad del av släkten Rougon-Macquart. Med obönhörlig konsekvens beskriver Zola hur hon och hennes familj drivs till undergång i alkoholism. Det tragiska ämnet till trots finns här ändå åtskilliga komiska scener. Författaren skildrar tillvarons laster och lustar med samma sinnligt smittande förtjusning.
Krogen ingår som en av tjugo fristående volymer i den väldiga romansviten om släkten Rougon-Macquart, som utspelas mot bakgrund av andra kejsardömets uppgång och fall, från statskuppen 1851 fram till fransk-tyska kriget 1870–71."



onsdag 19 september 2018

Veckans topplista v. 38 - Omslag i höstfärger


Alldeles för sent kommer jag med en topplista på veckans tema Höst. Men bättre sent än aldrig. Det är som vanligt Johannas Deckarhörna som håller i det hela. Här är mina höstiga bokomslag:



Tematrio - SVART


Nu för tiden är jag så sen med allt. Kan inte skylla på någon annan än mig själv. Sedan nya expansionen av World of Warcraft kom i augusti så har jag spelat alldeles för mycket. Men nu tänker jag ändå slänga in en tematrio där temat är svart. Det är som vanligt Lyrans Noblesser som håller i detta. Jag kör som vanligt på färgen på bokomslagen.

1. Det av Stephen King. En spännande bok som jag håller på med just nu. Hoppas på att våga läsa färdigt den.

2. München av Robert Harris. En oerhört spännande och intressant berättelse som utspelar sig strax innan Andra Världskriget bröt ut.

3. Men inte om det gäller min dotter av Jan Guillou. Detta är den sista av böckerna om underrättelseofficeren Carl Gustav Gilbert Hamilton. Spännande och intressant som vanligt.

  

Stormsystern


Titel: Stormsystern
Serie: De sju systrarna
Författare: Lucinda Riley
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-05
Antal sidor: 579
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bazar Förlag för boken!

Stormsystern av Lucinda Riley är den andra boken i serien De sju systrarna. Serien handlar som sagt om ett gäng systrar som alla har adopterats som små av den lite mystiske adoptivfadern Pa Salt. När adoptivfadern avlider så efterlämnar han var sin ledtråd till alla döttrar ifall de vill söka efter sitt ursprung. I denna bok får vi läsa om Allys berättelse där ledtrådarna leder henne till Norge.

Så här står det om handlingen:

"Den begåvade seglaren Ally D'Aplièse är mitt i förberedelserna inför ett av världens mest utmanande tävlingsrace när nyheten om hennes fars död når henne. Hon tar farväl av sitt livs kärlek, en man hennes familj inte vet existerar, och skyndar tillbaka till sitt barndomshem, ett förtrollande château där hon och hennes fem systrar - alla adopterade som nyfödda - växte upp. När systrarna samlats tilldelas de alla varsin ledtråd som ska leda dem i sökandet efter sina ursprung.

Efter en fruktansvärd olycka lämnar Ally haven. Den ledtråd hon fått av sin döde far leder henne till Norge, och omgiven av den majestätiska skönheten i ett okänt fädernesland upptäcker Ally en etthundra år gammal historia om Anna Landvik, en begåvad sångerska med en överraskande koppling till kompositören Edvard Grieg. Men ju mer Ally lär sig om Anna, ju mer börjar hon ifrågasätta vem hennes adoptivfar, Pa Salt, egentligen var - och varför hennes sjunde syster saknas.

Lucinda Rileys spännande berättelse för samman två starka kvinnor, åtskilda av ett decennium, och väver ihop deras liv i en oförglömlig roman om familj, kärlek och identitet."


---

Jag gillade första boken i serien jättemycket, men måste säga att denna bok var ännu bättre. I denna bok får vi följa Ally och vad som händer henne i nutid och parallellt så får vi gå några generationer bakåt i tiden. Detta tidshopp gör berättelsen så intressant. Något annat som jag tycker mycket om är att det finns hänsyftningar till gammal litteratur och gamla musikkompositioner. Det är verkligen min grej. I denna berättelsen var det jätteintressant både att följa de underbara och de tragiska händelser som händer Ally, det är även fantastiskt trevligt att följa den unga Anna under 1800-talets senare hälft då hon flyttar för att få möjlighet att utvecklas som sångerska, och vad som senare händer henne. 

Berättelsen är både intressant och på flera ställen otroligt känslosam. Jag älskade varje sekund av läsningen. Nu längtar jag så klart på att läsa nästa del i denna fina serie.


Betyg: 5 / 5

torsdag 13 september 2018

Hett i hyllan #161


Bättre sent än aldrig, men nu skall jag delta i Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi som vanligt plocka fram och visa någon bok som stått och samlat damm i bokhyllan alldeles för länge.

Idag hittade jag Kvarlevor av Birgitta von Otter. Det är en pocketbok som är tryckt 2010 och jag köpte den på Myrorna för flera år sedan. Nu när jag hittade den så vet jag inte ens om det är en bok för mig. Så här står det om handlingen:

"Kvarlevor är en roman om livslögner, livslång kärlek och livets gång. Solveig och Svante lever i ett långt äktenskap med två vuxna barn. Men i och med en dramatisk olycka vänds livet upp och ned. Plötsligt måste de stanna upp och ansikte mot ansikte möta de sanningar som så länge hållits under ytan. Solveig och Svantes röster blandas i romanen. Minnen dyker upp ur det förflutna medan deras framtid ska avgöras."


tisdag 11 september 2018

Veckans topplista v. 37 - Havet


Tisdag igen och dags för veckans topplista hos Johannas Deckarhörna. Veckans tema är havet. Tyckte första att det var svårt och trodde inte ens att jag skulle få ihop fem böcker, men till slut hittade jag flera böcker som utspelar sig i havets närhet.

1. Svarthuset av Peter May. Detta är Mays första bok i en spännande och välskriven trilogi som utspelar sig på Isle of Lewis i Yttre Hebriderna.

2. Fyren mellan haven av M. L. Stedman. En otroligt fin och sorglig berättelse som handlar om ett par som bor på en ö en dagsresa från den australienska kusten.

3. Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan. Detta är en mysig bok som handlar om hur Polly efter uppbrottet från pojkvännen och efter att ha förlorat sitt arbete bosätter sig i en liten fiskarby ute vid havet i Cornwall i England.

4. Fyrmästaren dotter av Ann Rosman. Detta är första boken om om Göteborgspolisen Karin Adler. Boken utspelar sig i den bohuslänska skärgården runt Marsstrand.

5. Fyrvaktaren av Camilla Läckberg. Här har vi sjunde boken i Läckbergs Fjällbackaserie. Även detta är en bokserie som utspelar sig i Bohuslän. 

 

Tematrio - RÖD


Så här efter valet så tycker Lyrans Noblesser att det är lämpligt att välja färgen röd, och jag håller med. Jag gör som tidigare veckor och kör på färgen på omslagen. Här kommer mina röda böcker som till innehållet är väldigt olika.

1. Begynnelse av Dan Brown. Detta är 5:e boken i serien om professorn i religiös symbolik Robert Langdon. Gillar dessa böcker jättemycket.

2. Fiskarmännen av Chigozie Obioma. En berättelse om några bröder som växer upp i 1990-talets Nigeria. Väldigt läsvärd.

3. Pojken på bron av M. R. Carey. Andra boken i en spännande och annorlunda zombie-berättelse.


måndag 3 september 2018

Tematrio - GRÅ


Denna veckan har vi en ny färg hos Lyrans Noblesser och det är GRÅ. Jag kör på omslag som jag gjort de tidigare veckorna. Det var inte helt lätt. Trodde att jag skulle hitta många, men inte då. Hittade i alla fall tre till slut.

1. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs. Detta är första boken i en väldigt fantasifull berättelse för åldersgrupp 12 - 15.

2. Flickoffret av James Oswald. Detta är första delen i en spännande  kriminalserie om kriminalkommisarie McLean.

3. Handlaren från Omsk av Camilla Grebe och Paul Leander-Engström. Detta är andra delen i en spännande serie som till stor del utspelar sig i Ryssland.

 

lördag 1 september 2018

Månadssammanfattning augusti 2018

Ja då var sista sommarmånaden slut. Sommaren har varit helt fantastisk måste jag säga. Så mycket härlig sol och värme. Innan sommaren började så hade jag tänkt läsa massor, men det blev mindre än jag tänkt mig, så även i augusti. Men jag är nöjd ändå. Det jag läst har varit riktigt bra. Har även sett en hel del filmer och serier som jag gillar.

Utlästa böcker i augusti:

41. Nadia Hashimi - Pärla som sprängde sitt skal   4,5 / 5   477 sidor 
42. Ayòbámi Adébáyò - Stanna hos mig   4,5 / 5   341 sidor
43. Jules Verne - Jorden runt på 80 dagar   4 / 5   231 sidor
44. Fredrik Backman - Och varje morgon blir vägen hem längre och längre   5 / 5   85 sidor
45. Marie Lu - Warcross   3,5 / 5   332 sidor


Har även två pågående böcker och det är DET av Stephen King och Stormsystern av Lucinda Riley.

Antal utlästa böcker: 5
Antal utlästa sidor: 1466
Månadens bästa bok: Och varje morgon blir bägen hem längre och längre

 


Augusti månadens Filmer:

 
 
 

Månadens roligaste: Avengers - Infinity War
Månadens mest actiompackade: Den of Thieves


Tv-serier vi sett i augusti:


Shooter, säsong 3
Continuum, säsong 1
Grimm, säsong 1