torsdag 16 augusti 2018

Stanna hos mig


Titel: Stanna hos mig
Författare: Adòbámi Adébáyò
Översättare: Eric Thunfors
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2017-10
Antal sidor: 341
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò är en av böckerna som nominerats till Årets Bok 2018. Ville ju läsa så många som möjligt av dem så jag köpte på mig ett gäng, bla denna. Detta är författarens debutroman och det är verkligen en bra sådan.

Så här står det om handlingen:

"Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.
Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.
Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.
Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla traditioner möter en modern värld med nya värderingar."


---

Jag älskar att läsa om andra länder och andra kulturer, så Stanna hos mig var helt perfekt. Boken utspelar sig i Nigeria under 1980-talet då landet var oroligt på grund av politiska vindar och uppror. Det var så intressant att man vävt in en relationsberättelse mitt i detta. 

Bokens huvudkaraktär Yejide träffar sin man då hon studerar och de gifter sig. De har ett bra liv, men tyvärr så kommer det inga barn. Detta ställer till det en del för henne och maken tvingas av sin familj att ta sig ytterligare en fru.

Tycker att språket i boken är väldigt målande och fint. Kommer att engagera mig otroligt i karaktärerna och deras problem. Det är otroligt intressant att läsa om Nigeria i övrigt på den tiden och tycker att det är intressant att man blandar politik, kärlek, gammalt och nytt i samma berättelse. Klart en läsvärd berättelse.


Betyg: 4,5 / 5

3 kommentarer:

 1. många har läst och tyckt om denna, verkar intressant.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte också om den här boken! Väldigt läsvärd!

  SvaraRadera
 3. nice article great post comment information thanks for sharing.
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera