onsdag 29 augusti 2018

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre


Titel: Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
Författare: Fredrik Backman
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2017
Antal sidor: 85
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Fredrik Backman har ju blivit en av mina favoritförfattare så jag ville så klart även läsa denna lilla berättelse. Och varje morgon blir vägen hem längre och längre är en liten kort berättelse som först fanns att läsa på författarens blogg, men förra året gavs den även ut som bok.

Så här står det om handlingen:
 
"Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. Under bänken växer hyacinter, just de blommor som farmor odlade i sin trädgård.
Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. Om livets alla frågor, både de största och de minsta. Under samtalet med Noah kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han kan fortfarande se henne framför sig och fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne.
Farfar inser att den värld han känner håller på att förändras. Därför vill han stanna här på bänken med Noah, där doften av hyacinter fortsätter vara så stark. Men minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl."

---

Som alltid så var språket i denna lilla berättelse helt fantastiskt. Backman har en förmåga att med sitt språk fånga oss läsare på en gång, så även här. Det är en liten fin och sorglig berättelse om en gammal man som sakta men säkert förlorar sina minnen, och även om hans närmaste och hur de känner. Kan bara säga till alla....LÄS DEN!


Betyg: 5 / 5
 

2 kommentarer: