onsdag 15 augusti 2018

Pärlan som sprängde sitt skal


Titel: Pärlan som sprängde sitt skal
Författare: Nadia Hashimi
Översättare: Boel Unnerstad
Bokförlag: Louise Bäckelin
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-05
Antal sidor: 474
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Louise Bäckelin Förlag!

Genast när jag hörde talas om Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi så förstod jag att det skulle vara en intressant bok. Jag hade så klart rätt.

Så här står det om handlingen:

"Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahina bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man.
Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv."


---

Detta var en jätteintressant bok som utspelar sig i Afghanistan i två olika tidsperioder och handlar om två olika generationers flickor från samma släkt. I nutid har vi den unga Rahima. Både hon och hennes systrar blir bortgifta med en krigsherre och hans bröder, detta i tidig ålder. Den andra berättelsen utspelar sig ca 100 år tidigare och handlar om den unga Shekiba. Hon är föräldralös. Hennes släktingar ger bort henne som betalning på en skuld och hon hamnar därefter som kvinnlig vakt hos dåvarande kungen och hans harem.

Detta är så intressant, gripande och spännande. Man blir chockad över hur lite som hänt i detta land på så lång tid. Synen på kvinnor och hur de behandlas har absolut inte förändrats. Jag blir både arg, ledsen och upprörd när jag läser om dessa unga kvinnors liv. Tycker att detta är en viktig bok. Den är en ögonöppnare om hur kvinnor än idag behandlas och jag känner att det måste till en förändring. Men frågan är hur. Kan varmt rekommendera boken till alla.


Betyg: 4,5 / 5

2 kommentarer: