Årens lästa böcker

Utmaningar 2024

måndag 31 augusti 2020

Månadssammanfattning augusti 2020

Då är snart sista sommarmånaden slut och hösten står för dörren. Tiden har gått ruggigt fort. Kommer inte att hinna läsa ut fler böcker denna månaden så jag kan lika gärna lägga ut min månadssammanfattning på vad jag läst och sett.


Böcker jag läst i augusti:

58. Ragnar Jónasson - Dimma   4 / 5   255 sidor
59. Ransom Riggs - Dagarnas karta   3 / 5   535 sidor
60. Marie Sammeli - Det lilla galleriet i solen   4 / 5   365 sidor
61. Ramsom Riggs - Besynnerliga berättelser   4 / 5   180 sidor
62. Malin  Isaksson - Jag är Istanbul   3 / 5   247 sidor
63. Helen Stommel Olsson - Den nakna flickan   4 / 5   303 sidor
64. Erin Hunter - Flyende skuggor   5 / 5   346 sidor
65. Lotta Luxenburg - Infiltratören   4 / 5   286 sidor

Antal lästa böcker: 8
Antal lästa sidor: 2517
Månadens bästa bok: Flyende skuggor




Filmer vi sett i augusti:

Tv-serier vi sett eller håller på med:



Infiltratören

Titel: Infiltratören
Serie: Stockholmsgruppen #1
Författare: Lotta Luxenburg
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-10
Antal sidor: 286
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Infiltratören av Lotta Luxenburg kom neddimpande i min brevlåda sent förra hösten. Den blev tyvärr stående ända tills nu innan den blev läst.


Bokens första mening: "Mannen i förarsätet var iförd en dykardräkt av neopren och svettades ymnigt."


Så här står det om handlingen: "En husbil kör över kajkanten vid Stockholms stadshus. När den bärgas gör räddningstjänsten ett makabert - fynd tolv kvinnolik. Kriminalinspektörerna Isabella Knyckare och Nikolaj Malmsten hinner knappt börja nysta i mordfallet innan ett upplopp utan förvarning lamslår Stockholm. Finns det en koppling mellan de våldsamma händelserna? Medan säkerhetspolisen misstänker en utländsk terrorcell infiltrerar Isabella en kriminell gruppering för att komma kvinnomördaren på spåren."


Hur var boken: Detta var del 1 i en ny deckarserie av författarinnan och den utspelar sig i Stockholm. Där vi får följa ett kriminalfall som börjar med att en husbil med 12 kvinnolik hittas i vattnet. Wow, vilken bra början på en serie. Det var otroligt rått, mörkt och väldigt spännande. Boken är enormt lättläs och man vill inte lägga den ifrån sig. Jag gillar karaktärerna som man får börja följa väldigt mycket. Spänningen byggs upp allt eftersom boken går och vilket slut!! Skall bli spännande att fortsätta läsa om dessa poliser i nästa bok.


Betyg: 4 / 5

 

fredag 28 augusti 2020

Helgfrågan v.35

 

Då är det helg igen och dags för helgfrågan hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder som följer:

Besväras ni av sk skräppost?
Det händer väl någon gång då och då att det dyker upp någon skräppost på min blogg Men inte så ofta. På min mail får jag i stort sett aldrig någon skräppost numera. Förr fick jag massor.

Hösttips?
Höstpromenader absolut. Det är härlig luft på hösten så långa sköna promenader är underbart. Varma filtar och ljus när mörkret börjar krypa på under hösten vill jag också slå ett extra slag för.


 

Flyende skuggor

Titel: Flyende skuggor
Serie: Bravelands #4
Författare: Erin Hunter
Översättare: Elin Pirttimaa Rosén
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-05
Antal sidor: 346
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Flyende skuggor av Erin Hunter är den fjärde boken i serien Bravelands och bokserien riktar sig främst till barn i 9 - 12 års åldern.


Bokens första mening: "En enorm vit måne hängde på en stjärnbeströdd himmel."


Så här står det om handlingen: "En falsk ledare har störtats men Bravelands är fortfarande i fara.  

Gadds död borde ha lett till fred, men ingen ny Stor ledare har trätt fram, och Bravelands är lämnat åt sitt öde. Ett mystiskt hot döljer sig mitt bland dem, och medlemmarna av den stora hjorden måste alla hitta styrkan att välja den rätta vägen, annars riskerar Bravelands att gå under."


Hur var boken: Älskade Flyende skuggor av Erin Hunter lika mycket som de tre tidigare böckerna i Bravelands-serien. I den här boken fortsätter äventyren för de olika djuren på savannen. Denna delen var väldigt mörk. Det händer en hel del hemskheter så den är väldigt spännande. Samtidigt är det som vanligt vänskap och lojalitet mellan djuren som står i centrum. Boken är helt fenomenalt skriven. Man blir helt uppslukad av handlingen så fort man börjar läsa. Kan bara varmt rekommendera både denna boken och övriga böcker i serien till både barn som vuxen.


Betyg: 5 / 5


 

torsdag 27 augusti 2020

Hett i hyllan v. 35 2020


Nu var det ett tag sedan jag deltog i hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika så nu är det dags. Har ju deltagit många gånger förut så jag är jätteosäker på vilka böcker jag visat upp tidigare. Bland de böcker som står bland mina olästa så har övervägande böcker stått där i ett år eller mer. 

Tar en som jag är ganska säker på att jag inte visat tidigare och det är Begravt i glömska av Nora Roberts. Det är en av böckerna jag fick av min syster när de hade bokrensning innan de flyttade från sitt hus.

Så här står det om handlingen: "Cilla McGowan var en gång i tiden uppmärksammad barnskådespelare. Nu har hon tröttnat på artistlivet och dragit sig tillbaka till en vacker dalgång i Virginia, långt från Hollywood, och är i färd med att rusta upp sin mormors gamla gård. Mormodern, den legendariska och skandalomsusade aktrisen Janet Hardy, dog av en överdos här för mer än trettio år sedan.
På vinden hittar Cilla en bunt brev som antyder att Janet var gravid då hon dog och att fadern till barnet var en ansedd, gift man i trakten. Cilla undrar vad som egentligen hände de där åren. Hon arbetar hårt och har egentligen inte tid att engagera sig i sin tilldragande granne Ford Sawyer, men när hon nattetid börjar utsättas för trakasserier och hot, något som blir allt mer utstuderat och grymt, vänder hon sig till Ford. Hon har all anledning att känna rädsla."


 

onsdag 26 augusti 2020

Omslagsonsdag vecka 35: Män


Då är det dags för omslagsonsdag igen hos Boklysten. Denna vecka skall vi hitta omslag med män på. Dessa hittade jag i min hylla.







Den nakna flickan


Titel: Den nakna flickan
Författare: Helen Stommel Olsson
Bokförlag: Bladh by Bladh
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-09
Antal sidor: 303
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

När Den nakna flickan av Helen Stommel Olsson kom så kände jag att jag ville läsa den eftersom ämnet verkade intressant. Det har tyvärr dröjt ända till nu innan det blev av.


Bokens första mening: "Det fanns något i leken, i dansen som fick mig att längta efter årets händelse."


Så här står det om handlingen: "I Den nakna flickan får vi följa med på den unga Viktorias livsresa, från barndom och uppväxt i en sluten religiös sekt på flykt från de svenska myndigheterna som ung mamma och vidare ut i världen på olika omvägar, till livet som firad strippdansös och sedermera ägare till en exklusiv nattklubb i Sverige. 

Du får inblick i en kvinnas frigörelse och kamp för att lämna sina rötter och Familjen hon växte upp i och hennes revansch på samhället. Du får möta religiösa fanatiker och outsiders men också människor som kommit lite i skymundan eller av olika anledningar råkar befinna sig i nattens skuggor. Du får även titta in i världar du inte trodde fanns, men som fortfarande existerar överallt.

Den nakna flickan handlar om religiös fanatism, sex, makt, indoktrinering, strippbranschen och om rätten till sin egen kropp. Den handlar också om hur uppfostran, uppväxt och upplevelser i barndomen påverkar oss som människor och indirekt de livsval vi senare gör i livet på gott och ont."


Hur var boken:  Denna berättelse bygger på en sann historia om en kvinna som är uppvuxen i sekten Guds barn / Familjen. Det är en skakande berättelse om hur en sekt fungerar på insidan med våld, indoktrinering, sexuellt utnyttjande och misshandel. Boken skapar verkligen känslor. Man blir ledsen och rent av förbannad av att läsa hur barn behandlas och hur man fullständigt lurar människor. Otäck, men ändå så läsvärd.


Betyg: 4 / 5


Tisdagstrion: Hundar


Jag glömde alldeles bort tisdagstrion hos Ugglan & Boken igår, så jag kör den nu istället. Denna gången skall vi tipsa om böcker med hundar i. Jag tänker genast på Lucy Dillon. I de flesta av hennes böcker figurerar hundar på något vis och så är det i böckerna nedan.

1. Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon. I denna bok får Rachel ärva sin mosters hus på landet och till den hör ett hundstall med herrelösa hundar.

2. Allt jag önskade av Lucy Dillon. Caitlins äktenskap knakar i fogarna och de separerar. Då slutar deras dotter Nancy att prata. Boken handlar även om Nancys faster som har blivit änka så hon lever nu ensam med sina två mopsar som tröst.

3. När livet börjar om av Lucy Dillon. Här handlar det om ett par som skall ta över ett gammalt familjehotell på landet. På hotellet finns även en hund.




fredag 21 augusti 2020

Jag är Istanbul


Titel: Jag är Istanbul
Författare: Malin Isaksson
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-03
Antal sidor: 247
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

När jag såg att Jag är Istanbul av Malin Isaksson kom så blev jag genast intresserad, mycket på grund av att den utspelar sig i Turkiet, vilket är ett land som jag läst väldigt lite om.


Bokens först mening: "Jag går nedför Ibriktar sokak. I Bebek i Istanbul."


Så här står det om handlingen: "Vad är en familj och hur förändras den när en pappa dör? Eller när ens mamma drabbas svårt av sorg? Eller när livet tar en till en alldeles ny plats? Jag är Istanbul är en ytterst vacker kärleksroman om sorg och saknad, om skrivandet som länkar oss samman och om en stad i en del av världen där krig och terror är närvarande."


Hur var boken: Den här boken handlar om Malin som flyttat till Istanbul med make och barn eftersom maken som filmar oroligheter i närområdet för SVT måste befinna sig här ett tag. Det är en berättelse om att anpassa sig till en ny plats. Men det är även en berättelse om sorg eftersom hennes far avlider medans hon är i Istanbul. Hon berättar också om sin skrivprocess som har stannat av och om böckerna hon inte klarar av att läsa. Det är en väldigt djup och tänkvärd skildring där man går in i hennes tankar och känslor och berättelsen är väldigt poetiskt skriven. Jag tycker på ett sätt att berättelsen är oerhört intressant, men samtidigt är den väldigt långsam, lite för långsam i mitt tycke. Den hoppar för mycket mellan tidsperioder och dessutom blandat med gamla minnen och jag tycker att det känns lite rörigt emellanåt. Det är absolut inte en dålig bok, men kanske inte riktigt boken för mig.


Betyg: 3 / 5



tisdag 18 augusti 2020

Tisdagstrion: Jorden runt


Då är det tisdag och hos Ugglan & Boken är det dags för tisdagstrion. Veckans böcker skall ta oss till olika delar av jorden. Här är mina:

1. Jag är Malala av Malala Yousafzai. Boken utspelar sig i Pakistan och det är en självbiografisk berättelse.

2. Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker. Detta är första boken i Sendkers Kina-trilogi. Det är thrillerserie som jag gillar jättemycket.

3. Det lilla galleriet i solen av Marie Sammeli. Detta är en feelgood som handlar om en kvinna från Stockholm som börjar ett nytt liv i Kapstaden i Sydafrika.


Det lilla galleriet i solen


Titel: Det lilla galleriet i solen
Författare: Marie Sammeli
Bokförlag: Bladh by Bladh
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 365
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

När jag hörde talas om Det lilla galleriet i solen av Marie Sammeli så blev jag genast nyfiken på den eftersom den lät otroligt trevlig.


Bokens första mening: "Boarding Kapstaden blinkar det på den stora svarta tavlan."


Så här står det om handlingen: " Julias liv går inte riktigt som hon har tänkt sig, den glimrande karriären i PR-branschen i Stockholm går allt annat än glimrande. När Tom kommer hem och berättar att han har fått ett erbjudande om jobb i Kapstaden så finns egentligen inget att fundera på, det är klart de ska åka. Hon, Tom och deras son Theo till äventyret i solen. Om hon nu bara hade varit en äventyrare   

Samtidigt som Julia kämpar för att bygga upp ett nytt liv i Kapstaden inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför är Tom så grinig hela tiden? Grannen, galleristen till Det lilla galleriet, måste hon hacka på henne om varenda småsak? Vad krävs egentligen för att komma med in i gemenskapen på skolan? Skulle inte livet i solen vara mycket lättare?"


Hur var boken: Det här var en otroligt trevlig, mysig och lättläst feelgood som handlar om att helt byta miljö, att bryta med allt gammalt, att ta sig ur svårigheter och landa med båda fötterna på andra sidan. Jag gillade verkligen boken jättemycket, trots att jag tyckte att huvudkaraktären inte hade det där jäklar anamma som jag ville att hon skulle ha. Men som sagt oerhört mysig bok som jag absolut kan rekommendera.


Betyg: 4 / 5