tisdag 18 augusti 2020

Besynnerliga berättelser


Titel: Besynnerliga berättelser
Författare: Ransom Riggs
Översättare: Jan Risheden
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Format: Inbunden
Utgiven: 2017
Antal sidor: 180
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Besynnerliga berättelser av Ransom Riggs är en samling folksägner ur samma universum som böckerna om Miss Peregrine och hennes besynnerliga barn.


Bokens första mening: "Den bok du håller i din hand är endast avsedd för besynnerliga ögon."


Så här står det om handlingen: "Kära läsare,

Den bok som du håller i din hand är endast avsedd att ses av besynnerliga ögon. Om det skulle falla sig så att du inte tillhör de förunderligas skara med andra ord, om du inte ibland råkar sväva ur sängen mitt i natten för att du har glömt att förtöja dig vid madrassen, drabbas av att eldslågor slår upp ur dina handflator vid olämpliga tillfällen eller tuggar din mat med munnen som du har i nacken så vill jag be dig att genast lägga tillbaka den här boken där du hittade den och glömma att det här någonsin har hänt. Var inte orolig, du kommer inte att missa någonting. Jag är övertygad om att du bara skulle tycka att de här historierna är konstiga, oroväckande och inte alls i din smak. Och dessutom har du inget med dem att göra.

Succéförfattaren Ransom Riggs är tillbaka! Den här gången med Besynnerliga berättelser, en samling folksägner ur de Besynnerligas universum. Här får vi bland annat möta några förträffliga kannibaler, prinsessan med den kluvna tungan och pojken som kunde tämja havet. Men de Besynnerliga
berättelserna är mer än sagor, de innehåller hemlig kunskap, livsviktig för varje Besynnerlig att veta."


Hur var boken: Den här lilla novellsamlingen, eller vad man nu kan kalla den är små skrönor kopplade till det besynnerliga universumet. Det är konstiga och lite ruggiga berättelser. När jag läste dem så är jag ganska säker på att vissa har nämnts i någon av böckerna om Miss Peregrine och hennes besynnerliga barn, vilket var trevligt. Det var otroligt kul att läsa dessa som ett komplement till serien. Förutom att det var spännande och väldigt udda berättelser så  innehöll boken även väldigt snygga illustrationer.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar